tisdag 26 november 2024

Skattar bäst som skattar sist?

Ulf mejltipsade mig om en nyhet som gått lite under radarn (eller också är det bara jag som knappt sett den), nämligen om baksmällan efter Skatteverkets coronastöd. Som ni kanske kommer ihåg skulle ju företag hjälpas till varje pris. Sverige hade knappt fått sitt första fall av covid 19 innan företag krävde ekonomiskt stöd, inte minst kulturarbetare.

Sedan bestämdes att företag skulle kunna få anstånd med att betala skatt. Som företagare vill jag i och för sig gärna betala skatt så sent som möjligt. Idealet skulle vara att betala all skatt inklusive moms efter årets slut, när jag sitter på facit. Då skulle vi slippa allt krångel med preliminärskatt, restskatt och skatteåterbäring. Samtidigt vet jag hur dålig ekonomisk framförhållning folk i allmänhet har, så det skulle inte funka.

Och nu har det återigen bevisats. När de uppskjutna skatterna efter pandemin nu ska betalas finns företagen kanske inte ens kvar. Och många av de som överlevt har åtminstone inte planerat för att betala de gamla uppskjutna skatterna, som för länge sedan använts till annat.

Skatteverket själva tror att de kan gå miste om upp till 24 miljarder. Så klart! Det är därför konstgjord andning för företag inte är en bra idé. Kriser har den fördelen att de gallrar ut vissna kvistar från de livskraftiga. Företag som fick ekonomiska problem redan vid första hostattacken under covid hade behövt lära sig att inte leva över sina tillgångar utan livlina. Istället fick de statliga krockkuddar så att de kunde fortsätta att trycka gasen i botten.

När vi nu sitter med ännu ett bevis för det hoppas jag att i alla fall myndigheter och politiker lär sig en läxa. Låt naturen ha sin gång i framtiden! Det är bättre för samhället, skattebetalarna, företagens anställda och på sikt antagligen också för fartblinda företagsledningar.

9 kommentarer:

  1. Jag var en av de småföretagare som inte sökte de där covidstöden när det var aktuellt. Tyckte att det var för alldeles för krångligt och valde istället att satsa allt på att driva företaget som vanligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen koll på just det stödet, men generellt tror jag att det är bättre om pengarna kommer från verksamheten.

      Radera
  2. Stora problemet är inte att statskassan missar dessa skatter, de skulle till någorlunda stor del ändå inte blivit betalda.

    Bolagen hade konkat tidigare med samma skatteskuld. Det riktiga problemet är att livskraftiga företag med ekonomiska planering och framförhållning har tvingats slåss mot osunda företag. Det har de livskraftiga företagen förlorat på och tappat i styrka då de subventionerade företagen kunnat leva kvar och konkurrera pga konstgjord andning.

    Sensmoralen blir tyvärr återigen att det inte lönar sig att ta ekonomiskt ansvar, det straffar staten med skatter o pålagor. Bättre att leva på bidrag, då är det synd om dig och du ska få hjälp, som tas av de ansvarsfullas sparade medel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, det sabbar konkurrensen! Resultatet kan bli att både det livskraftiga och det dödssjuka företaget går omkull.

      Radera
  3. Eller så kunde man önska att det fanns krav på kompetens kring ekonomi hos företagens styrelser, om de nu inte klarar att planera.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för med facit i hand blev ju inte krisen pga covid så omfattande för särskilt många branscher. Man måste planera för motgångar, om än plötsliga.

      Radera
  4. Det vet ju alla att privata företagare skattefuskar så mycket de kan, ja privata företag är i grund och botten onda och måste bekämpas så mycket det går; om vi inte kan skatta ihjäl dem, eller ta över dem med deras egna pengar via aktieköp, eller beskatta dem extremt hårt om de flyttar företag från Sverige - ja då får vi bara se till att helt enkelt förbjuda privata företag i Sverige.

    Säg efter mig: Socialism är bra, kapitalism är dåligt

    Hälsar
    Magdalena Andersson
    SAP

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ju fler bidrag, desto högre skatter och desto större möjlig vinst av att skattefuska.

      Radera
  5. Mitt företag överlevde finanskrisen 2008-2009 tack vare att jag hade sparat kapital i företaget för att kunna fortsätta ta ut lön och betala företagets räkningar.Man måste själv ta ansvar för sitt företags överlevnad inte räkna med stöd och bidrag eller uppskjutna skatteinbetalningar.Är ett företag inte lönsamt så skall det bort från marknaden punkt slut.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera