måndag 11 november 2024

Ibland är prislappen viktig

Jag säljer honung, som är en naturprodukt. Därför gör jag vad jag kan för att få till den rätta mathantverkskänslan när jag är på marknader. Prislistan är tydlig, men särskilt hantverksmässigt är ju inte ett printat, inplastat papper. En del marknadsknallar använder träskyltar och jag tänkte att jag skulle få till något liknande. De flesta jag sett har skurit en stock rakt av och gjort ett träsnitt med pris på, typ så här:

Det funkar, men jag tänkte att en trädstam vinklad ut mot kunden skulle vara tydligast. För ändamålet sågade jag en stock från vedförrådet.

Vinkeln är 45 grader. Inte för att jag räknat ut att det är bäst utan för att det var det som var inställt på min kapsåg sedan jag snickrade spaljé. Efter sågningen slipade jag ytan med ett sandpapper. Sedan saknades bara priset. Med tjugo försök hade jag nog fått till det hyfsat, men jag har en konstnärligt lagd granne så jag bad henne göra det istället.

Nu skulle det kunna vara klart, men för att vara helt säker på att färgen klarar väder och vind sprejade jag skyltarna med klarlack. Så här blev det färdiga resultatet på första marknaden.

Omöjligt att veta om jag säljer mer honung tack vare skyltarna, men jag tycker att de ser bra ut och då lär det åtminstone inte skada försäljningen. Alltihop gick på nolltid och nu har jag skyltar tills jag höjer priserna.

44 kommentarer:

  1. Se där! Bra jobbat! Och när det är dags att ”justera” priserna är det bara att slänga in de gamla i brasan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blir fullt återbruk på dem!

      Radera
  2. Det var väldigt vad du är händig och uppfinningsrik, t.o.m. en liten norsk flagga, eller kanske tva, men bara den ena syns pa bilden. Och det är verkligen inget fel i ta hjälp av nagon som kan bättre. Lycka till med försäljningen!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till och med fyra norska flaggor. Jag tycker att det är viktigt att betona att honungen är lokalproducerad. Flaggan är dessutom betydligt mindre laddad än den svenska. Jag tänkte på det igår när det kom en kund med norsk flagga och texten "NORWAY" på kepsen och en mindre norsk flagga på tröjan. Hade det varit svenska flaggor i Sverige hade min första tanke varit att karln är nazist eller turist, men här är det bara en vanlig norrman.

      Radera
    2. Äsch, det är inte längre 90-talet då det fanns skinnskallar som använde svenska flaggan som någon slags nationalistisk symbol. Även de övervintrade skinnskallarna som finns idag skulle nog snarare bränna den som en symbol för staten.

      Radera
    3. Så många skinnskallar finns det väl inte längre (jag ler varje gång åt ordet eftersom min farmor, född 1903, kallade dem skinkskallar), men jag skulle ändå säga att den svenska flaggan har en laddning den norska inte har.

      Radera
    4. Finns det alltså de som inte fattar att du åsyftade Socialdemokratins brännmärkningsretorik av folk som anser annorlunda än de själva?

      Radera
    5. Va? Jag ska inte tala för någon annan än mig själv, men jag förstår inte var i tråden socialdemokraternas brännmärkningsteori kom in.

      Radera
  3. Tänkte precis skriva vad fint du skriver Sparo, en man med många talanger. Såg sen att det var grannen, bra med goda grannar. Tror absolut att " förpackningen" har betydelse för hur mycket man säljer. /Eme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för det hade varit väldigt svårt för mig. Ibland är goda grannar väldigt bra att ha.

      Radera
  4. Ibland ser jag honungsburkar med en bit av vaxkakan i, oklart varför. Men visst tillför det en mer ”gedigen” känsla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där har kommit mer och mer, att kunderna antingen köper en burk med vaxblandad honung eller en bit honungsfylld vaxkaka. Jag har hittills inte sålt det, delvis för att jag själv inte alls förstår vitsen. Vax är inte mat utan måste antingen sväljas eller spottas ut. Jag förstår inte vad man ska med den till, men tror att traditionen kommit söderifrån.

      Radera
    2. Den är ätlig, och det påstås att det ska ha vissa hälsofördelar. I synnerhet om det är en sån vaxkaka som det kläckts larver i, som har en mörkare färg.

      Radera
    3. Bivax är ätligt såtillvida att man inte blir sjuk av det, men jag är rätt säker på att den kommer ut ganska oförändrad på andra sidan och att hälsoeffekten är obefintlig.

      Färgen tror jag inte har med larver att göra utan bara tid. Med åren mörknar vaxet oavsett om man använder den i yngelrummet eller skattlådorna (honungslådorna dit drottningen inte har tillträde).

      Radera
  5. Tips från coachen; när det är dags för prishöjning så höjer du 50 till 60 och 125 till 140. Då behöver du bara tillverka två nya prislappar. Besparing på 50 procent är inte att leka med. Och tipset får du gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt tänkt tanken, men det bygger nästan på att grannen har en likadan penna och möjligen vet vilken hon använde, om alla fyra ska ha samma stil. Nåväl, två prisskyltar mindre hade besparat mig max några minuters jobb, antagligen samma för illustratören.

      Radera
  6. 140 NOK för en burk honung? Kära nån. Men om det är vad marknaden tål, så är det bara att köra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Marknaden tycks tål mycket mer, jag är långt ifrån dyrast. Och jag vet inte... Det är ett års mathantverk där drygt 800 bin lagt all honung de samlat under hela sitt liv i den burken. Själv har jag inte bara frusit på en marknad utan inspekterat kuporna varje vecka från april till september, slungat honungen, smält in nya vaxramar mm. Honungen lagar sig inte själv.

      Radera
    2. Om ett paket kaffe kostar 89 kr (vad kostar det i Norge!?) så tycker jag att en stor burk hemmaproducerad honung för 140 kr är prisvärt.
      /Christoffer S.

      Radera
    3. Jag köper väldigt sällan kaffe i Norge (föredrar Dollarstore), men vanligtvis säljs de i 250-gramspaket här.

      Radera
  7. Så himla bra! Jag är en sådan som gärna vill veta "på håll" vad saker kostar så jag kan bestämma om jag är intresserad. Många verkar tro att de säljer bättre om de tvingar en att fråga men jag blir bara irriterad om det inte är översiktligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag verkligen med om! Och det är så himla vanligt att man "mörkar" priset. Inte nödvändigtvis för att det är dyrt, ibland har jag blivit positivt överraskad och undrat varför de inte gått ut hårdare med det låga priset. På en marknad skulle jag garanterat bara gå förbi om jag inte ser vad det kostar.

      Radera
  8. Svar
    1. om man bor i götet gör man den ;-)

      Radera
    2. Kronor per stick möjligen.

      Radera
    3. Sparo, i svensk media rapporteras det om människor som blir stickskadade , ja i princip varje vecka. Tror du dom är biodlare allihop?

      Radera
    4. Det har du rätt i. Binas gadd är definitivt ett sånt där "vasst föremål" det talas om, så det är möjligt att bin/biodlare är att betrakta som gärningspersoner.

      Radera
  9. Klarlack? Vad är det inte ens, säkert plast.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Huvudbeståndsdelen tycks vara cellulosanitrat. Tror inte att det är plast, men man ska nog inte dricka den.

      Radera
  10. Höj inte priset. Lägg mindre i burkarna (shrinkflation) eller blanda ut med cornsyrup (shitflation).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många säljer honung i 450-gramsglas istället för halvkilo, men jag ska vägra så länge det går (det måste ju finnas rimliga priser på glasen) för jag tycker att det är ett fult sätt att höja priset och som nästan omöjliggör huvudräkning till kilopris.

      Att blanda ut honungen finns inte på kartan. Då tävlar jag plötsligt med importhonung framställd av socker och annat och den tävlingen kan jag aldrig vinna.

      Radera
    2. Vad har du för bevis på att sådant skulle vara fallet med honung? Låter som en användbar skröna. Faktum är ju att arbetskraft är rejält billigare än i tex den sista sovjetstaten Norge, så även honung bör vara billigare.

      Radera
    3. Nej, det är ingen skröna :-) Därmed inte sagt att all butikshonung som inte kommit via Honningcentralen är manipulerad. Men du är fri att skaffa egna kupor och konkurrera ut oss allihop, både norska och svenska biodlare, om du tycker att vi är för dyra.

      Radera
  11. Väldigt svenskt på något vis, att skylta med norsk flagg. En svensk gör ju vad som helst för att dölja sina traditioner eller ursprung. För att vara lite ironiskt bittsk :)
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte alls särskilt svenskt. Norrmän verkar alltid kunna hitta ett skäl att flagga.

      Radera
  12. Ett alternativ är att ha separata siffror och sätta priset genom att kombinera siffror.
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e8/M%C3%B6lkkyspiel_0001.jpg/300px-M%C3%B6lkkyspiel_0001.jpg

    Då kan du enkelt ha olika priser på olika marknader.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Se där, de var snarlika mina skyltar med samma vinkel och allt. Men att sätta ihop flera skyltar tror jag skulle bli otydligt.

      Radera
    2. Om du vill slippa be grannen om hjälp så kan du köpa sifferschabloner och måla siffrorna själv.
      https://www.malardalensbibutik.se/produkter/275/4251

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Det tycker jag var lite dyrt, men framförallt tror jag att resultatet skulle bli sämre. Meningen är ju att det ska framstå som småskaligt i kontrast till min printade prislista.

      Radera