tisdag 22 oktober 2024

En spaljé

När jag köpte mitt hus fanns en måttanpassad spaljé som hindrade insyn under trappan utanför entrén och katterna från att springa in där. Från ena sidan, men på den andra sidan var det helt öppet och det tänkte jag kunde vara ett lagom jobbigt projekt att ordna innan vintern.

För ändamålet använde jag överbliven läkt. Eller överbliven, jag har beställt det i omgångar från sågverket jag brukar köpa virke av eftersom det går att använda till typ allt. De var aningen bredare än virket i den befintliga spaljén, men eftersom de sitter på olika sidor av trappan och därför aldrig ses samtidigt är det bara jag som vet om det. Och ni nu då.

Först en ram lika stort som hålet under trappan, och så brädor på baksidan snedsågade i 45 graders vinkel. Lite matematik för att det ska gå jämnt ut och inte bli större eller mindre avstånd åt ena hållet. Sedan var det dags för första testet. Jag brukar lyckas mäta någorlunda rätt, men det är alltid ett spänningsmoment att se om jag fått till det.

Det funkade, men det är nu finliret börjar. På framsidan måste snitten sitta perfekt mot ramen för att det inte ska bli fula glipor, och eftersom det är framsidan kommer eventuella fel dessutom att synas. ”Det är ingen altartavla”, brukade min far säga när han ville påpeka att det inte är så jävla noga. Den hållningen har inte gått i arv. Ska jag göra något vill jag att resultatet ska bli så bra jag kan få till det, annars kan jag lika gärna skita i det.

Den nya till vänster har några millimeter bredare ribbor, det var jag medveten om. Något jag däremot borde ha tänkt på tidigare var att det hade varit smidigare att måla innan allt satt ihop. Jag använder en blandning kallad roslagsmahogny som består av lika delar linolja, tjära och terpentin.

Det blaskade jag även på den gamla spaljén för att förlänga livslängden och för att göra dem mer lika. Här är det färdiga resultatet till en kostnad av nästan ingenting.

Jag är nöjd, men det återstår att se om katterna surnar till över att inte längre komma in under huset. Men det får de hacka i sig, de har fortfarande 450 kvadratmeter lada att leka i när de inte vill vara inne i huset.

12 kommentarer:

  1. Har gjort liknande elementskydd helt själv. Måttanpassande, snyggare och gravt billigare än att köpa färdigt. Dock oklart hur mycket jag gick back på alternativintäkten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ständigt denna alternativintäkt ;-) Man ska ju leva också och varje gång du går förbi och gläds åt dina elementskydd har det också ett värde.

      Radera
  2. Är det inte bra om katterna kan jaga gnagare även under huset?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, det är väl en poäng med det, men jag anar att de hittar in ändå om de skulle vilja, och egentligen är det bättre att de jagar i ladan eftersom det finns mer mössen kan förstöra där än under boningshuset.

      Radera
    2. Ah vad jag är glad att jag bor i lägenhet. Men när jag matar smafaglar pa vintern brukar det dyka upp möss som äter det som hamnar pa backen. Det är tv för mina katter. Fast de bryr sig faktiskt inte mycket alls. Det är mest jag som tycker de är söta (när de haller sig utanför).
      /Annika

      Radera
    3. Allt har för- och nackdelar. När snön vräkte ner var jag glad att bo i lägenhet. Snö innebär alltid en massa problem i eget hus. Och för all del skadedjur också.

      Radera
  3. Snyggt.
    Sitter de fast på något sätt eller står de bara där?

    SvaraRadera
  4. Jag tycker resultatet ser proffsigt ut.

    "De var aningen bredare än virket i den befintliga spaljén, men eftersom de sitter på olika sidor av trappan och därför aldrig ses samtidigt är det bara jag som vet om det. Och ni nu då."

    Nu när du har vanan inne kan du göra en till och ersätta även den gamla med en ny.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kommer säkert att ersätta den andra om ett par år. Hade jag målat den tidigare kanske den hade klarat sig.

      Radera
  5. Hade det art i Sverige så hade nog S lagt skatt på allt arbete du uträttar själv. Någon jäkel kan ju bli kränkt eller avundsjuk rent av :)
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle nog de norska politikerna också vilja. Jag hörde en intervju med den centerpartistiske finansministern igår och när det kommer till skattesystemet låter han som svenska vänsterpartister. Men lyckligtvis har politiker svårt att avgiftsbelägga eget arbete eller andra sparåtgärder.

      Radera