måndag 7 oktober 2024

En onödig arbetsplats

Elefantkyrkogården. Namnet kommer upp ibland när någon oduglig myndighetschef tvingats bort från sin position och hamnar på den avdelning inom regeringskansliet som kallas just Elefantkyrkogården. Det är förresten inte första gången elefanter får klä skott för dåliga fenomen.

För det finns verkligen ingenting positivt med detta. Här har svenska skattebetalare avlönat storheter som Dan Eliasson och från och med nu Anna Kinberg Batra. Det är människor som ofta redan kostat massor med pengar genom att missköta sitt jobb, men som pga undermåliga avtal måste betalas fram till att deras förordnanden går ut.

Om de inte hittar ett annat jobb innan, men det händer nästan aldrig. De har ju genom vänskapskorruption redan tillskansat sig en hög lön och nu kommer de inte ens behöva göra något för den. Varför skulle de gå ner i lön för en position som dessutom kräver en motprestation? Nu säger visserligen civilministern, Kinberg Batras nye chef, att hon visst ska jobba. ”Att tiden ska fyllas och användas effektivt så länge hon är anställd är en självklarhet.

Men alla vet att det är skitsnack. Hon kommer att få 122400 kr i månaden för att göra ingenting, möjligen med avbrott för påhittade arbetsuppgifter. Totalt kostar Elefantkyrkogården skattebetalarna 10-20 miljoner om året. Det är inga jättepengar ens för en fattig stat, men ändå stötande. Det pratas ofta om vilket stort ansvar ”klägget”, representanter för den politiska adeln, har. Kinberg-Batra blev officiellt avskedad – hon fick sparken, på ren svenska. Ingen jag känner som fått sparken har fått miljonlön över fyra år efter att de slutat jobba.

Jag förstår att det aldrig kommer att hända, men jag är övertygad om att den politiske ledare som ifrågasätter den här ordningen, att belöna oduglighet och i vissa fall ren kriminalitet, kommer att belönas med respekt av folket.

Till att börja med kan man sluta att skriva denna typ av avtal. Myndighetschefer har generellt otroligt hög lön i förhållande till sin kompetens. De behöver inte ha mångdubbelt högre anställningstrygghet än alla andra. Om de nu är så himla duktiga får de ju lätt ett nytt jobb. Och är de inte det, då har de för hög lön redan när de jobbar och ska självklart inte ha mer än max ett halvårs uppsägningstid. Med krav på motprestation! Jag tycker t ex att det vore ytterst lämpligt att Kinberg Batra och hennes nya kollegor plockar skräp på Stockholms gator, då skulle hon göra nytta för första gången i sitt liv.

15 kommentarer:

  1. Ännu ett bra exempel på vad fan Leif Östling får för sina pengar...

    SvaraRadera
  2. Jag undrar om man får "jobba" hemifrån på elefantkyrkogården, eller om det är närvarokrav.
    Skattebetalarna blir väl lika blåsta oavsett, men det skulle i alla fall inte se ut som en ren fallskärm om de behövde ta sig till "jobbet".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon av Kinberg Batras första officiella arbetsdagar där var någon media (SR?) på plats, men det var inte hon. Så då antar jag att detg år finfint att "jobba" hemifrån.

      Radera
  3. Eliten skyddar alltid varandra på något sätt. Om någon har misskött sig eller sitt jobb,så får dom alltid ett nytt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, och inte ens motståndarsidan brukar vara så aggressiva i retoriken för de vet att nästa gång är det deras gubbe som klantat till det. Är det inte Batra så är det Marjasin, så att säga.

      Radera
  4. Bra sammanfattat Sparo, enig allt. Det är stötande och nonchalant användning av skattekronor...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, för mig handlar det mer om principerna än antalet kronor. Det känns betydligt lättare att betala skatt på sina inkomster och köp om pengarna går till något vettigt.

      Radera
  5. Tycker det är futtigt mot elefanterna, borde heta fallskärmskyrkogarden i stället. Elefanter är nämligen kloka djur. Jag begriper inte att svenskar accepterar att det betalas för folk som far sparken för inkompetens. Lamt!

    https://tv.aftonbladet.se/video/374954/david-batras-skaemt-om-anna-kinberg-batra-koerigt-daer-hemma

    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir också lite sekundärkränkt å elefanternas vägnar.

      Jag kan inte säga att jag avundas hans läge. Det går såklart fint att skämta om det just nu, men det här kommer ju ligga honom till last vid alla skämt från scenen om skatteslöseri eller offentliganställd inkompetens och det är normalt inga små områden för en svensk komiker.

      Radera
    2. Elefanter har dessutom bra minne. De glömmer aldrig när något drabbat dem orättvist...

      Radera
  6. Ofta klankas det ner på låg utbildningsnivå bland politiker eller att väljare som röstar på SD har brist på utbildning som används som ett argument för att de röstar på SD och således anses korkade. Kindberg Batra har en hel del år på universitetet, hon är civilekonom bland annat. Likaså Annie Lööf som är jurist, finns säkert fler politiker med universitetsstudier som bär sig oerhört klantigt åt. Långa utbildningar är inte ett vaccin mot dumhet, helt klart. Har man inget sunt förnuft, kan skilja på rätt och fel och ingen moralisk kompass så hjälper inga skolor.
    Studier är ej kärnan för vad man är för en människa eller att det skulle göra en mest lämpad. Finns en del politiker genom åren som har haft en lägre utbildningsnivå som har varit bra mycket bättre än t ex både Palme eller Reinfeldt./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Långa studier är absolut inget bevis för intelligens eller duglighet. Det finns t o m teorier om motsatsen:
      https://www.good.is/articles/will-paypal-billionaire-peter-thiel-s-team-of-college-dropouts-change-learning

      Radera
  7. Ja, man slutar aldrig att förvånas över hur bra vissa politiker och ex-politiker har ordnat det för sig.

    Men man slutar hellre aldrig att förvånas över att det här får fortgå, år efter år, decennium efter decennium.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att människor vill sko sig kan vara upprörande, men ändå logiskt. Att andra låter dem göra det är på många sätt värre.

      Radera