fredag 18 oktober 2024

Pengar i elsopor

Åttatusen ton elektronik! Det är inte det totala elavfallet per år utan bara den del som inte sopsorteras utan slängs fel, i restavfallet. Det kanske vore något för miljöaktivisterna att ta tag i. Den person jag känt som varit klart sämst på sopsortering var en kvinna som ofta och gärna pratade om hur viktigt det var att lämna över ett bra samhälle till sin dotter, men engagemanget sträckte sig inte så långt som till att sortera sina sopor på ett vettigt sätt. I hennes restavfall låg regelbundet allt från glödlampor till stekpannor. ”Man borde...” räckte inte för att flytta dem därifrån med tankekraft.

Man kan också se till att hemelektronik används så länge det går. Genom att inte uppgradera hela tiden utan behålla de gamla grejerna tills de är slut. För snart fem år sedan köpte jag en hårtrimmer som fortfarande är som ny. Det lönar sig att köpa kvalitet, både för plånboken och miljön.

Innan den hade jag två gratismaskiner jag plockat upp i elsoprummet i bostadsrättsföreningen. Där slutade livet för många fungerande elapparater. Som lampor av olika slag. Om själva armaturerna var trasiga kunde man nästan ge sig på att lyskällorna (allt från billiga glödlampor till dyra LED-lampor) funkade. Jag har fortfarande ett lager från den tiden.

Och så upptäckte jag att det ofta låg motorvärmarkablar där. Det finns i princip bara två system, Defa och Calix, så det är lätt att kolla om de fungerar, och det visade det sig att de nästan alltid gjorde. Jag antar att folk rensat ur sitt källarförråd, hittat anslutningskabeln till en gammal bil de inte längre har och slängt sladden. Varför inte ge bort den, de har garanterat någon i bekantskapskretsen som fortfarande har en bil till kabeln. Om de inte orkar sälja den, jag vet inte hur många begagnade motorvärmarkablar jag plockade med mig, testade, annonserade ut och sålde för ett par hundralappar. Den effektiva tiden per sladd för mig var kanske tio minuter.

Det är inte mycket jag saknar från den bostadsrättsföreningen, eller från Sverige överhuvudtaget, men det där soprummet fyller mig med ett visst vemod, samtidigt som det representerade ett slit- och slängsamhälle jag föraktar.

14 kommentarer:

  1. Min tv är snart 16 år gammal. 50 tum och en av de sista plasmaapparaterna som tillverkades. Den blev som ny när Chromecast kom 2014. Bytte bara ut Chromecasten för två år sen till en med inbyggd Google TV fjärrkontrolll. Endast 800 kr för att göra den till en smart tv. Ser ingen anledning att byta sålänge den fungerar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sextonårig tv är imponerande! Men okej, jag har en mobil som antagligen är lika gammal :-)

      Radera
    2. Kul att läsa! Jag har gjort samma resa, köpte en 51-tums plasma-tv från Samsung 2012 och har bara kompletterat med chromecast.

      Plasman bidrar även med uppvärmning 😃

      Radera
  2. Kostar en motorvärmarkabel ett par hundralappar begagnad!?
    Jag tror jag är en sådan som kan ha slängt en bara för att jag antog att den var värdelös en gång i tiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Från 30 till 350 kronor på Tradera just nu. Ser man på sålda kablar skulle jag tippa på drygt 150, kanske 160 kronor i snitt.

      Radera
    2. Jag tror att de har blivit billigare. På den här tiden fanns inga piratsladdar på Biltema. Slarvade man bort kabeln (eller slet av den för att man glömde koppla bort den) kostade en ny 300 kr.

      Jag har full förståelse för att inte alla fattar värdet. Det märkligaste jag sålt var halvfulla parfymflaskor jag ärvde efter min mor, de gav flera tusen:
      https://sparosverige.blogspot.com/2019/10/ar-det-har-nat.html

      Radera
  3. Jag säljer en hel del på Tradera, och gläds varje gång åt gratis kartonger och packpapper som finns i grovsopen, förlåt, återvinningsstationen ska det ju vara. Svårast att sälja är böcker, det går inte ens att bli av med dem lokalt som gratis (OK, det är inte så många skidåkare där jag bor just nu, har viss inverkan).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Testa Bokbörsen kanske? Eller så har folk slutat läsa. Jag vet att marknaden för begagnade ljudböcker på CD dog när ljudboksabonnemangen började slå igenom på allvar. Kanske drog det med sig pappersböckerna också. Fast själv måste jag säga att jag föredrar vanliga analoga böcker.

      Radera
  4. Jag har samma inställning, använder ofta prylarna tills de inte fungerar längre.

    Gräsklipparen till exempel, den är från förra seklet och sjunger kanske på sista versen, men så länge motorn får kniven att rotera finns det ingen anledning att byta.


    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, kör på! Själv hade jag turen att få med en fantastisk gräsklippare med huset. Den gnäller sällan trots att gräset oftast är högt när jag väl tar mig tid att klippa. Den räknar jag med ska hålla länge.

      Radera
  5. Visst är det intressant att de som argumenterar högst för miljö oftast är de som anser att alla andra ska göra jobbet? Själva är de för goda för att trampa cykel för egen maskin, det ska vara elcykel, eller äta upp maten som de beställt med hemkörning av en lastbil.

    Vi hade tyvärr en riktig miljömupp (i brist på bättre ord) i vår uthyrningsdel av huset ett tag. Våran soptunna har aldrig varit så tung vid tömningarna som under den tiden (vi betalar efter vikt) och då pratar vi inte om det självklara att en person ökar sopvikten med lika många procent. Här var det EN person som slängde mer än vi övriga fem (de i vår familj) tillsammans. Varje vecka!
    Bland annat så orkades det inte ta en promenad på 5 minuter till glasåtervinningen utan allt glas åkte i vanliga soptunnan, trots att vi sa till flera gånger. Den där matleveransbilen åkte runt-runt i kvarteret flera gånger i veckan (sånt ser man när man arbetar på distans) och lämnade till vår inneboende oftast först när den passerade vårt hus för sjunde gången.
    Och elräkningen! När vi försynt påpekade att det var väldigt varmt (mer än 25 grader) inne hos vår inneboende så fick vi svaret "det gör inget, jag kan öppna fönstret". Mitt i vintern!

    Vi var väldigt lättade när miljömuppen flyttade. Tyvärr så resulterade det i att vi inte vill hyra ut mer. Tråkigt för vår egen ekonomi då vi alltså har en anpassad uthyrningsdel i huset. Men ännu tråkigare för alla som vill ha något lagom litet tillfälligt, tex studenter eller veckopendlare. Men det är inte värt besväret (dessutom var det en hel del saker som förstördes av ren inkompetens och tanklöshet).

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grön khmer är ett bättre ord om du frågar mig

      Radera
    2. Vilken idiot (också det i brist på bättre ord)! Ja, det är märkligt hur man samtidigt som man pratar om hur viktigt något är struntar helt i det för egen del och inte lever ett dugg som man lär. Jag som reflekterar mycket över eget beteende blir alltid förvånad när jag träffar på andra som inte verkar ha tänkt i de banorna en enda gång.

      Jag skulle vara rädd för det där om jag hyrde ut. Samtidigt har jag en granne som haft hyresgäster på olika fastigheter i 40 år och han är hur nöjd som helst och har bara vid ett par tillfällen på alla år drabbats av problemfolk, så kanske kan ni gör ett nytt försök med en annan kundkategori. Själv hade jag förresten föredragit veckopendlare, de har nog inte så mycket ledig tid att stöka ner och irritera på.

      Radera
    3. Lite off topic men spinner vidare pa Spargrisens inlägg. Ja, veckopendlare är bäst. Jag körde Airbnb i 2,5 ar, jag har tva sovrum och tva badrum. En kille jobbade här men bodde för langt bort för att köra hem varje dag. Dessutom var han händig och hjälpte mig med nagra smärre reparationer. En annan kille bodde i ett grannland, och liksom den andra akte han hem pa helgerna. Det klirrade till ordentligt i kassan utan att de störde alls.
      /Annika

      Radera