onsdag 23 oktober 2024

Skattepengar, vila i frid!

När den som dör inte har pengar till sin egen begravning tar kommunen räkningen. Det låter rimligt att alla ska ha råd att dö, men självklart lyckas kommunen, i detta fall Göteborgs stad, klanta till detta.

Detta genom att varken kolla upp begravningsbyråns priser eller att de får vad de betalar för. ”Sorgligt och olyckligt” säger ansvarig chef hos kommunen. Nej, inkompetent och kriminellt!

Tidigare anställda på Himledalen [begravningsbyrån] uppger att de fick instruktioner att hålla kostnader för begravningar nere, bland annat genom att använda pappurnor, för att byrån därmed skulle kunna behålla mellanskillnaden från bidraget.

Det ska inte finnas någon möjlighet till mellanskillnad här. Kommunen bör köpa in billigast möjliga tjänster. Finns alternativet pappurna ska det självklart användas varje gång skattebetalarna ska stå för notan!

Om begravningsbyrån har dragit en rövare genom att ta betalt för en sak och leverera något billigare är det irriterande och ger givetvis anledning till rättsliga åtgärder (=sätt dit dom jävlarna!), men det riktigt stötande här är att kommunen betalar ut upp till ett halvt prisbasbelopp och gör begravningen dyrare än exempelvis den senaste begravningen jag anordnade (inkluderat kista, blomsterarrangemang, bårtäcke, transporter, begravningsbyrårepresentant och restauranglunch till alla begravningsgäster som ville). Ska skattebetalarna stå för kalaset bör kostnaden exakt täcka billigaste tänkbara ceremoni och billigast tänkbara varor och tjänster. Hur kan något annat ens komma på fråga?! 

18 kommentarer:

  1. Men vi pratar ju om Muteborg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, de behåller verkligen sin image, men jag är rädd att det ser likadant ut i hela landet. Skattepengar värderas inte så högt för man kan alltid rekvirera mer om de tar slut.

      Radera
  2. På fem år en total summa på 124 tkr fördelat på nio utbetalningar. Detta ger ett genomsnitt på ~ 13 800 kr.

    Från begravningar.se:
    En vanlig begravning med en ceremoni i kyrka eller kapell kostade 2021 mellan 18.000 kr och 37.000 kr. I storstäderna är det ofta något dyrare.
    En begravning utan ceremoni kan kosta från ca 12.000 kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast vi vet väl inte att nio utbetalningar betyder nio begravningar? Hur som helst, bevisligen har kommunen inte betalat för billigast möjliga begravning för då hade det inte varit en diskussion om huruvida byrån levererat något billigare än det de fått betalt för, som exemplet pappurna. Hade de vid varje givet tillfälle tagit betalt för billigast möjliga lösning hade beskyllningarna från tidigare anställda fallit platt.

      Och det verkar heller inte ha varit målsättningen. De kan betala upp till 28650 kr, ett halvt basbelopp, vilket enligt dina siffror motsvarar snittet.

      Radera
    2. Vi vet heller inte om utbetalningarna gällde 20 begravningar. Mycket gissningar blir det.

      Radera
    3. Eller så låter vi bli att gissa och utgår ifrån det vi vet, alltså det från ordet "bevisligen" i min förra kommentar.

      Radera
    4. Bevisligen?
      Du vet inte hur många begravningar det gäller. Du vet inte högsta respektive lägsta belopp som utbetalats. Du vet inte vad den genomsnittliga kostnaden är i Göteborg och du vet inte hur många utbetalningar som görs totalt för begravningar i Göteborg till olika begravningsbyråer. Du vet inte ens om det är just kommunen som begravningsbyrån har försökt blåsa på pengar eller andra kunder. Ändå är du helt säker på att det har betalats ut för mycket per begravning?

      Radera
    5. Ja, det som står efter ordet "bevisligen" framgår av artikeln inklusive faktarutan med rubriken "Ekonomiskt bistånd för begravningskostnader". Vi kan säkert vara oense om mycket, men vi kan väl åtminstone utgå ifrån att artikelns faktauppgifter är sanna, att det stämmer att de intervjuat anställda och att det dessa säger också stämmer? Hur mycket kommunen betalt ut per begravning har jag inte skrivit ett ord om för det vet jag inte, så hur du kan hävda att jag är säker på det begriper jag inte. Läs innantill och sluta tolka in saker jag inte påstått.

      Radera
  3. Ja att kommunen betalar mer än allra billigaste är stötande. Egentligen tycker jag Svenska kyrkan skulle stå för notan istället för kommunen. Det är ju de som tar begravningsavgiften (i Göteborg).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, kanske det. Med tanke på hur mycket skattepengar de fått genom åren och att de fortfarande - helt kostnadsfritt - får hjälp av Skatteverket med att driva in begravningsavgiften borde de åtminstone kunna rabattera för en så stor kund som skattekollektivet.

      Radera
  4. Den här begravningsavgiften man betalar varje år, vad går den egentligen till om inte just detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Begravningsavgiften ska bland annat täcka kostnader för skötsel av begravningsplatser, kremering och gravsättning. Avgiften är däremot inte kopplad till enskilda personers begravningar."
      (Källa: https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/askattsedelochskattetabeller/begravningsavgift.4.1ee2ea81054cf37b1c800030.html)

      Radera
  5. Ägaren till Himledalens (Begravningsbyrån) är en lumparkompis till mig.Han är en riktig ful fisk vilket jag upptäckte och avslutade bekantskapen med honom för 8 år sedan.Han använder sin kunskap som jurist och han har tidigare även arbetat som polis så han vet hur man skall göra för att fuska och fiffla till sin egen fördel.Han älskar svarta pengar och han har tidigare använt sig av en "målvakt"som står för de bolagen som han driver för att klara sig undan från ansvar när bolagen sätts i konkurs.Jag är väldigt glad att han numera tillhör det förflutna för min del.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant! Jag kan inte säga att jag ramlar av stolen av förvåning :-)

      Radera
  6. När min mamma lag pa sjukhuset och visste att hon var pa väg att dö kom jag pa besök, alldeles förtvivlad förstas. Da sa hon "sätt dig ner och skriv, jag litar inte pa pappa". Och sa berättade hon precis vilken begravningsbyra vi skulle anlita, att det skulle serveras mycket mat efter själva ceremonin osv. Vi barn som bägge bodde utomlands gjorde förstas som hon sa, och vi betalade säkert mer än vi borde gjort, men det var inte pengar som var viktiga da. Och vara pengar var skattade.

    Betalar man verkligen begravningskostnader för andra om man inte är med i svenska kyrkan?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra gjort! Alla borde (gärna med god tidsmarginal) berätta hur de vill ha det.

      Nej, om inte frågan gäller om man betalar på skatten. För är det socialen som betalar är det ju allas pengar.

      Radera
  7. Finns en intressant flashbacktråd om företaget och ägaren. Det känns ju inte helt osannolikt att han givit "lägsta möjliga pris, kompis!" till kommunen och sedan kapat så mycket av jobbet som möjligt.

    Sedan kan jag tycka att kommunen borde stå för upphandlingen om de betalar, om det nu inte redan är så.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror absolut att han gjort det. Problemet är att han har möjligheten. När skattebetalarna ska betala ska det inte gå att t ex ta betalt för en kista och leverera en billigare för det ska såklart automatiskt bli den billigaste om man inte betalar själv.

      Radera