fredag 25 oktober 2024

Ansvaret för din ekonomi är inte statens

Dagens historia handlar om 49-årige Klas som blev hemlös efter en arbetsskada. Klas verkar inte tycka synd om sig själv och jag har inte för avsikt att göra ner honom, men han är en god illustration på att det är viktigt att se om sitt hus. Även om både finansministrar och ekonomibloggare sagt det tusen gånger går det inte in hos alla, så kanske kan Klas historia väcka fler.

Klas har jobbat hela livet och hade två jobb när olyckan var framme. Försäkringskassan behövde sex månader för att utreda hans fall och under den tiden fick han inga pengar. Socialtjänsten hänvisade till Försäkringskassan som inte gjorde sitt jobb på rimlig tid och det resulterade i att Klas tappade sin bostad.

Fruktansvärt såklart! Så ska det absolut inte vara, men jag blir ändå fundersam över Klas totala chock över att en människa kan hamna mellan stolarna på det här viset.

När man har jobbat hela sitt liv så tänker man att man byggt upp ett skyddsnät, men jag hade helt fel i det.

Ja, om du med skyddsnät menar staten och samhället. Det enda skyddsnät du kan lita på fullt ut måste du bygga själv, och jag undrar lite över varför Klas inte gjort det. Han är alltså 49 år och jobbade som rörmokare och dörrvakt. Gissningsvis har han jobbat i 30 år, men tycks inte ha haft sparade pengar eller ägt sitt boende.

Hade han avsatt ett par procent av nettolönen under dessa år till ett stabilt sparande, exempelvis i globala indexfonder, hade han med lätthet klarat ett halvårs inkomstbortfall. Om han så bara hade lagt lika mycket pengar på sparande som han tycks ha investerat i tatueringar hade han haft större krigskassa.


Fienden kommer! Låt oss ta skydd bakom staten!

För även om jag håller med honom och alla politiker och myndighetspersoner som säger att så här borde det inte vara, så vet vi ju att Klas varken är den första eller sista att drabbas. Det håller inte att intala sig själv att det här är samhällets ansvar, för även om det på sätt och vis är det (de tar åtminstone betalt för det) hjälper det föga när lägenheten ryker för att sjukpenningen dröjer.

Att man behöver en egen buffert är inte bara en floskel, rätt vad det är behöver du – just du! - pengar för oförutsedda utgifter eller akut och brutalt inkomstbortfall. Staten är inte människans bästa vän, det är hunden. Och hunden kommer inte betala dina räkningar.

72 kommentarer:

  1. Håller helt med dig Sparo att man inte kan förlita sig på staten fullt ut, i alla fall inte när det gäller Försäkringskassan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det tycker jag har visat sig igen och igen.

      Radera
  2. https://www.aftonbladet.se/kultur/a/BR5M8G/jag-ar-den-ende-som-har-en-katt-som-forsorjer-mig
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det, och visar att det inte nödvändigtvis maste vara hunden som är människans bästa vän, det kan ocksa vara katten!
      /Annika

      Radera
    2. Sant, det kan det vara. Även om jag har en liten konflikt med mina katter nu efter att jag behövt sätta upp råttfällor i ladan. Vi hade ett avtal liksom :-(

      Radera
    3. Da gissar jag att du inte sparar in pa kattmat, för de verkar inte hungriga nog ;).
      /Annika

      Radera
    4. Funkar det verkligen så? Jag har en känsla av att de inte jagar möss för matens skull.

      Radera
    5. Till katternas försvar så verkar det vara mycket råttor i år. Jag har sett på mitt område mitt på dagen helt obekymrade om att jag kommer gående och en vän har problem med råttor i sitt område också. Tror de hade 8 gångar ned under sin altan och grannarna behöver också fällor.

      Radera
    6. Och det är väl som jävligast nu, efter att maten tagit slut utomhus, men innan det blivit kallt så att mössen fryser ihjäl. Jag ser inte många fördelar med vinterkyla, men där är en.

      Radera
  3. Tänker att jag ska leva nu men också tänka på framtiden. Så länge jag är frisk och kan göra sånt som jag tycker är roligt, vill jag passa på och inte bara spara. Däremot är jag inte som en del jag känner, som tror att allt ska ordna sig utan ett öre på kistbotten. Risken att bli sjuk och skröplig är ju överhängande när man blir äldre. Därför spar jag pengar till vad jag eventuellt kommer att behöva, städhjälp, matlådor, tvätt och annan hjälp. Låter ju trist men är en verklighet./ Eme

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det trist, men ännu tristare att behöva allt det där och inte ha sparat till det.

      Radera
    2. Fick upp en intervju med honom där han säger att han har ADHD vet inte hur det påverkar ens framförhållningstänk? Han har jättemånga tatueringar, kostar nog en del./Eme

      Radera
    3. Det vet inte jag heller, men det stod inget om det i SVT:s artikel så jag antar att de inte tyckte att det var en del av historien.

      Radera
    4. Det verkar tråkigt att allt man tycker är roligt kostar pengar. Det mesta jag gillar att göra är gratis. Vad är det för kul att gå på restaurang återkommande, eller shoppa? Men man är olika, uppenbarligen. Jag tycker det är väldigt roligt att ha pengar undanstoppade, för jag vet att jag när lusten faller på kan resa till Nya Zeeland eller någon annanstans, och att jag inte heller är beroende av att arbeta.
      /Christoffer S.

      Radera
    5. Ja, folk har uppenbarligen olika glädjeämnen i livet. Ett av mina är friheten att inte behöva tjäna pengar hela tiden om det är något jag inte tjänar på som är roligare för stunden. Mycket roligare än shopping.

      Radera
    6. "Fick upp en intervju med honom där han säger att han har ADHD vet inte hur det påverkar ens framförhållningstänk?"

      Om det är sant så har vi nog identifierat Klas riktiga problem! ADHD kan absolut ge problem med framförhållningen. Många personer som har ADHD har dålig framförhållning. Om det är sant att Klas har ADHD så borde artikeln handlat om hur dåligt stöd samhället ger personer med ADHD. Klas är bara en i mängden av personer med kognitiva svårigheter som inte klarar av kraven för att få tillgång till välfärdssystemet. Politikerna borde anpassa välfärdssystemet till dessa personer så att drabbas hårdare än nödvändigt. T ex kan socialtjänsten erbjuda hjälp att fylla i ansökningsblanketten , begära nytt läkarintyg, överklaga Försäkringskassans beslut osv. Många personer med ADHD har inte de kognitiva förmågor som krävs för att göra dessa saker.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. *så att de inte drabbas hårdare än nödvändigt.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. Hade artikeln handlat om det hade jag inte bloggat om den för då hamnar problematiken utanför den här bloggens ämnesområde. Men hur det än är med den saken kan jag konstatera att Klas inte är den förste att lita på att staten har ett skyddsnät för alla invånare, och han lär inte vara den sista som upptäcker att så inte var fallet.

      Radera
    9. Jag tycker det är ganska uppenbart om man läser mellan raderna i sådana här artiklar att journalisten och intervjupersonen undviker huvudproblemet (pun intended).

      Tom-Hjördis

      Radera
    10. Ja, det är inte ovanligt. För att det är känsligt eller helt enkelt av lättja. Enklare att ha ett tydligt offer och så blundar man för allt som nyanserar.

      Radera
    11. Till Christoffer S. Visst kan man ha roligt utan pengar, givetvis men det finns en del som är roligt som kostar pengar, där ingår inte för min del att shoppa eller att gå på dyra restauranger! /Eme

      Radera
    12. Och värdesätter man det ska det naturligtvis prioriteras. Det jag tycker är tråkigt (och nu säger jag absolut inte att du gjorde det) är att många utgår ifrån sig själva och om de har dyra intressen förutsätter de att alla har det och därmed tvingas välja bort dem om de inte är högt uppe på önskelistan.

      Det var så jag tolkade Christoffers inlägg, att han ville lyfta fram att för honom (och även för mig) är det sällan likhetstecken mellan dyrt, roligt och högprioriterat.

      Radera
  4. Givetvis kan man inte annat än att hålla med dig. Men, alltid ett men, det är ett så stort underbetyg till staten att dess påtvingade skyddsnät fungerar så undermåligt.

    Det ger kraft och riktning åt Östlings smaklösa och felriktade kommentar ”Vad fan får jag för pengarna”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det ett underbetyg, men jag känner inte att betyget har sänkts i år. Det här är ju som när klassens sämsta elev sedan länge får en fråga och alla ler lite grann övertygade om att han kommer svara fel, vilket han också gör.

      Jag vet inte om Östlings kommentar var felriktad. Däremot bör påpekas att svaret på hans fråga är en politik som han hyllade i decennier.

      Radera
  5. Mannen i artikeln:
    "När man har jobbat hela sitt liv så tänker man att man byggt upp ett skyddsnät, men jag hade helt fel i det."

    Jag:
    När man har jobbat hela sitt liv så tänker JAG att man byggt upp ett EGET skyddsnät, i form av lite besparingar som gör att man håller sig flytande i alla fall några månader, men jag hade helt fel i det. Har inte nödvändigheten i detta ältats sedan urminnes tider?
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, han verkar ha tänkt att den andel han betalat till staten skulle ha gått till ett skyddsnät. Jag (som är i samma ålder som honom) hade också den naiva tron, men övergav den kanske i tioårsåldern. Som vuxen har jag definitivt tänkt att det där kommer att bli mitt ansvar.

      Radera
  6. Något helt annat och kanske ett ämne för dig. Stina wollter har ju uttryckt antisemitiska åsikter, grova sådana men skulle ändå få göra teveprogram om kroppsaktivism. Nu har SVT dragit in hennes program, vilket är bra. Detta måste ju ha kostat en del av våra skattepengar. Samma sak med David Batras urfåniga program där han är first lady åt sin fru, eller hur det nu ligger till? Den skiten borde ju också dras in eftersom kärringen numera är förpassad till elefantkyrkogården efter korruptionsskandal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det där är saker jag är ruskigt ointresserad av. Har hört något om bägge, men visste inte att Wollters program var avblåst. Och lite lustigt får jag väl tycka att det är när ett program uppenbart pitchat av David själv slår så vansinnigt fel pga omständigheter. Men mitt intresse slutar med att läsa någon notis, jag skulle inte drömma om att se något av det.

      Radera
  7. Att det tar många veckor, ja månader, innan besked och ibland pengar kommer från aktuell instans kan inte på något sätt vara en nyhet för någon som bott i Sverige de senaste fem åren. T.o.m Annika som inte bor i Sverige sedan årtionden verkar ha koll på det, och då läser hon ju bara media som är godkända av statliga källkritiska institutet

    Hur är det i Norge Sparo, hur lång tidsfördröjning får man räkna med i ditt nya land, tex för akassa eller för den delen sjukpeng?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får erkänna att jag inte har en aning om fördröjning i det norska systemet (eller knappt hur det fungerar). Även här skulle jag räkna med att det tar ett halvår till första utbetalning, även om det antagligen går snabbare.

      Radera
  8. Jag har två brorsbarn som har något svårt att förstå att det är bra att ha kvar pengar på kontot i slutet av månaden + spara på ett annat konto. Dessutom är jag klart orolig för hur deras liv som pensionärer ska se ut om runt 40 år. Funderar på "om ni sparar 500 kronor i månaden i ett år i någon indexfond på Avamza/Nordnet, så får ni 10 000 kronor var av mig. Om någon av er inte klarar av det, så får den andra personen de pengarna." Behöver sätta litet skräck i dem, annars blir de hundmatspensionärer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hundmat är jättedyrt!

      Radera
    2. Bra idé! Om det är så illa som det låter är jag dock inte säker på att de skulle fatta att du menar allvar förrän skadan är skedd, och det kanske slutar med världskrig i släkten. Så kanske kan du börja med ett kortare/mindre test först så att de märker att handlingar faktiskt får konsekvenser.

      Radera
    3. Sant. Man börja med tre månader, och sedan få en slant eller inte. Därefter steppa upp.

      Radera
    4. Ja, försök undvika att det blir krig av det. Annars gillar jag idén.

      Radera
  9. Skulle jag bli sjukskriven på heltid vid 49 års ålder skulle jag ta mig tiden att daytrada. Sen kanske det går åt helvete iallafall. Det är lika bra att sluta drömma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har testat och jag var för ointresserad av daytrading för att det skulle funka för mig. Men det kan säkert fungera för andra.

      Radera
    2. Där ser man. Du har alltså day tradat också? Sa du inte du spelat poker med, borde kunnat gå bra? Hur mycket förlorade du innan du gav upp? Var det ett seriöst menat försök, eller dömt att misslyckas så att säga?
      Mvh Investeraren

      Radera
    3. Daytrading är nog mycket sagt, men ett av de första åren på 2000-talet hade jag drygt tusen avslut.

      Poker tjänade jag pengar på hela tiden, men allt mindre och till slut för lite för att jag skulle tycka att det var värt det.

      Radera
  10. Jag tyckte också det var lite udda att han ansåg sig ha byggt upp ett skyddsnät genom att spara ingenting.
    Sedan hittade jag den här artikeln idag, om en som har lagt alla ägg i en korg genom att hyra ut till Northvolt-anställda. Reportern ställer för en gångs skull en kritisk fråga och verkar ha bättre koll genom att förstå risken.
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/simon-hyr-ut-hus-till-northvolt-arbetare-nu-star-alla-tomma-totalt-kaos

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag drog slutsatsen att han tänkte att den del han betalat i skatt skulle funka som ett skyddsnät för honom. Och det är klart, en gång i tiden var det ju så, men det börjar ändå vara ganska länge sedan.

      Ja, en kritisk fråga, men den var ändå oerhört försiktig. Min hade låtit mer så här: "Enligt egen uppgift har du under flera år haft en intäkt på 150 till 240 tusen i månaden. Ändå har du bara tre månaders marginal. Hur är det möjligt att vara så slapphänt och oförutseende?!"

      Radera
    2. Ja, det är ju frestande att fråga det :D och om det ska bli något vettigt av investeringen så bör man ju se till att det blir pengar över. Men jag tänkte på själva valet att satsa på detta. Han har förutsatt att ett enda företag kommer att gå bra. Och blir förvånad när det inte gör det. "Ingen kunde förutsäga detta".

      Radera
    3. Fast de har/hade ju en väldigt bra garant, staten kryddad med masspsykos.

      Radera
    4. Jag tror det löser sig med Northvolt. Harald Mix har ju varit ute i media och förkunnat hur jäkla bra detta är. Således kommer han skyffla in många egna Miljarder kronor nu. Tror du inte det?

      Radera
  11. Folk underskattar grovt hur mycket de själva behöver spara både för buffert och för livet som pensionär. Statens pensionssystem är ett pyramidspel där hundratusentals, kanske miljoner människor, i framtiden, kommer få ut pengar utan att någonsin ha stoppat in pengar från början. Pensionerna kommer sänkas förmodligen ner till noll när allt är klart. Om inte till noll så kommer Riksbanken totalförstört kronans köpkraft så mycket att slantarna inte kan köpa något.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är ganska lätt att räkna på det. Utgå ifrån att det blir noll kronor utifrån, alla levnadsomkostnader bör finnas på kontot och eventuell avkastning på investeringar.

      Jag snackar ofta med människor som säger att de håller med, att de inte räknar med pension. Men så hör jag på resonemanget ("När jag blir 6X år ..." ska de flytta hit eller dit och förverkliga diverse drömmar) att de ändå räknar med att staten kommer att finnas där för dem. Och det är människor som verkar vakna och inte får hela sin världsbild från Dagens Nyheter, men att ta in verkligheten sitter ändå oerhört hårt inne.

      Radera
    2. Det vore rimligt om de som inte stoppat in något alls, eller haft en partner som stoppat in för båda, inte får något alls. Nu talas det om att man ska höja pensionsavsättningen - vilket hjälper dagens pensionärer, men saboterar för framtiden.

      Radera
    3. Politikerna säger väl vad som helst för att klara sig en liten stund till, tills det inte längre går.

      Radera
  12. Zinver Zand, tillfällig avdelningschef på Socialtjänst-ekonomiskt bistånd i Uppsala, skriver i ett mejl till SVT att de inte kan kommentera enskilda fall på grund av sekretess men att det är viktigt att ”personen lämnar in en fullständig ansökan från början”.

    alltid denna friskrivning om varför de inte vill kommentera. nu är det en artikel om klas. klas berättar för svt vad som hänt. då finns det ingen sekretess i ärendet längre. eller så ringer man klas och frågar: får vi kommentera ditt fall?
    det hade säkert hjälpt nästa person som liksom klas inte har en aning om vad man ska skriva för att personalen på försäkringskassan som inte ens fattar vad de själv håller på med ska kunna göra sitt jobb.
    man undrar vad kraven för att arbeta på fk är. det är, i min erfarenhet av föräldrapenning, inte förmågan att kunna läsa ut vad som gäller enligt lagar och regler. frågar man tre gånger så får man tre olika svar på samma fråga.

    "Det blev ett glapp i ett sjukintyg från min husläkare och då började processen om, säger han och fortsätter:"
    sånt kan vara så enkelt att läkaren sjukskriver dig fram till fredag, för du jobbar inte på helgen, och sen blir det en ny sjukskrivning fån måndag. då har du två dagar där du enligt försäkringskassan var frisk och skulle arbetat. och där slår systemet bakut och ersättningen stoppas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och lyckas de få en myndighetsperson till en studio påstår sig denne inte veta någonting om det enskilda fallet. Samma när polisen ska ställas till svars. Då känns det som att de frågar i fikarummet vem som kan absolut minst om fallet.
      - Jag vet ingenting om det där.
      - Perfekt! Då skickar vi dig till Sveriges Radio att svara på frågor om vad som hänt.

      Radera
    2. "alltid denna friskrivning om varför de inte vill kommentera. nu är det en artikel om klas."

      Det är ingen friskrivning. Avdelningschefen hade brutit mot lagen om den lämnat ut uppgifter om ett enskilt fall. De uppgifter som personer som söker ekonomiskt bistånd lämnar in är sekretessbelagda. Avdelningschefen säger nästan för mycket när chefen indirekt avslöjar att ansökan inte var komplett från början. Påstående styrks av att det även står i artikeln att mannen senare fått hjälp av att fylla i sin ansökan ordentligt.

      Som vanligt i den här typen av "snyftreportage" så nämner journalisterna inte elefanten i rummet. Journalisten borde ställt den obligatoriska frågan: Hur kommer det sig att du som har två jobb och arbetat i hela ditt liv inte klarar av att fylla i en ansökningsblankett?

      Att han inte heller har några månadsutgifter på sparkontot kan bero på samma sak som att han inte klarade av att fylla i ansökningsblanketten. Skadan från olyckan är nog inte mannens största problem.

      Det stora problemet (elefanten i rummet) är att det finns människor som tillfälligt eller långvarigt inte har grundläggande kognitiv förmåga. Välfärdssystemets skyddsnät är oerhört grovmaskigt för dessa personer. Det problemet borde politikerna göra någonting åt eftersom det är omänskligt att människor drabbas hårt för att de inte klarar av att ta hand om sig själva.

      Socialtjänsten betalar som tur är inte ut bidrag om de fattas nödvändiga uppgifter i ansökan. Du kan t ex inte få ekonomiskt bistånd från socialtjänsten om du inte lämnar in kontoutdrag från alla dina bankkonton, hyresavier som avser bostaden du är skriven på, inkomstuppgifter, kvitto på sjukvårdskostnader, elräkning mm.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Det är möjligt att avdelningschefen inte kunde vara hur frispråkig som helst, men det passar dem ofta väldigt bra att kunna säga att det inte går att kommentera, även i fall där alla inblandade ber dem att göra det.

      Radera
    4. Det passar dem nog bra men det är konstigt att journalisten ställer frågan till avdelningschefen utan att samtidigt överlämna en fullmakt från Klas. Journalisten borde veta att en avdelningschef på en socialtjänst inte kan svara på frågor om enskilda fall. Det är inte första gången en journalist ställer frågor om enskilda fall till personal på socaltjänsten som omfattas av sekretess.

      Allra bäst hade nog varit om Klas själv hade begärt ut sin akt från socialtjänsten och visat upp den men det kanske faller på att han inte klarar att begära ut den.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Som sagt tror jag inte att reportern vill ha en nyanserad nyhet med fakta åt olika håll. Folk orkar ändå inte sortera i det.

      Radera
  13. Alla svenskar borde ha en årslön på banken, som Anne Wibble sa. Så sant som det är sagt.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte att hon hade rätt då och tycker det fortfarande 30 år senare.

      Radera
    2. Jag tycker hon var allt för försiktig. Men en årslön känns som en bra början kanske.

      Radera
    3. Egentligen tycker jag inte att man kan säga en bestämd siffra, och försöker man göra det är det bättre att prata om utgifterna som ska täckas än om intäkter, men för de flesta verkar ju årsinkomst och årsutgift sorgligt nog vara samma sak.

      Radera
  14. Räcker med att läsa rubriken.
    Så fattar man läget .
    Jo adhd själv. Dock född med högt iq. En slump. Då kan jag kompensera. Klas kanske fick bollsinne + adhd.
    Då blir det svårare, men han blev säkert vald först på gymnastiken.
    En massa snusförnuftiga kommentarer
    Två kneg ingen framförhållning.
    Adhd, en super kraft i godhets Sverige jhö.
    Här diskuteras äpplen som förgås, sen Klas utan skyddsnät.
    Nog sagt.



    SvaraRadera
    Svar
    1. "Räcker med att läsa rubriken. Så fattar man läget."

      Du fattade, jag vet inte om "man" fattar. För mig var det på intet sätt fastställt att han har adhd efter att jag läst "Klas skadade sig på jobbet – blev hemlös: 'Kunde inte föreställa mig'". Det är heller inte så att varken två jobb eller obefintlig framförhållning är unikt för adhd-diagnosticerade.

      "Här diskuteras äpplen som förgås, sen Klas utan skyddsnät. Nog sagt."

      Ledsen, men trots en extra timmes sömn fattar jag inte riktigt vad du vill ha sagt här heller. Jo, att det är en spretig blogg, men jag vet inte om jag ska tolka det som kritik. Hursomhelst tänker jag så här. Sparo behandlar ekonomifrågor som uppstår i vardagen. Det kan vara skattemedel och hemlöshet, eller spartips som förvaring av frukt. Därmed inte sagt att ämnena är lika viktiga, bara att ekonomi är den röda tråden för bloggen. Själv ser jag spretigheten som ett plus, men det är valfritt.

      Radera
  15. Nytt fall. Vad är det för diagnos som SVT utlämnar den här gången?
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/paul-60-forlorade-jobbet-sokte-bistand-hos-socialtjansten

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fastnade för det här:

      "Hade du själv kunnat göra något annorlunda?"
      "Ja, hade jag fått information så hade jag skrivit in mig första dagen jag var arbetslös."

      Det känns som något jag visste när jag hade min första anställning, men även om det gått honom förbi tills han fyllde 60 finns det väl något annat han kunde ha gjort - skaffat en buffert!

      Radera
    2. "Då Paul inte uppfyllde kriterierna för att bli beviljad a-kassa tog sparpengarna snabbt slut och han blev senare tvungen att vända sig till socialtjänsten som en sista utväg."

      Han verkar ha haft en buffert även om den uppenbart varit för liten. Det kan dock ha sina förklaringar som mannen inte rår över (långvarigt sjukdom tidigare i livet m.m.).

      Informationen är som vanligt i den här typen av reportage för knapphändig för att man ska kunna dra några slutsatser om orsaken.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. "Det känns som något jag visste när jag hade min första anställning, men även om det gått honom förbi tills han fyllde 60 finns det väl något annat han kunde ha gjort - skaffat en buffert!"

      Jag kan tycka att regelverket är för fyrkantigt. Några dagar hit eller dit säger ingenting om en människas vilja att "stå till arbetsmarknadens förfogande". Jag kan tycka att det borde räcka att skriva in sig första veckan vid arbetslöshet. Man får ändå inget jobb på dagen bara för att man är inskriven på arbetsförmedlingen. Några dagar retroaktiv tid borde man kunna tillgodoräkna sig, tycker jag.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Håller med om att det är svårt att "döma" när man bara får en bråkdel av rimlig information.

      Jag förstår inte varför man ska vänta med att anmäla sig som arbetslös. Jag har hört om något exempel där personen låg i koma och halkade ur systemet, DET tycker jag vore ett rimligt skäl, men varför ska man annars vänta några dagar? (Sedan gör man ju inte det för att få arbete, jag känner nästan ingen som fått ett jobb genom Arbetsförmedlingen.)

      Radera
    5. "(Sedan gör man ju inte det för att få arbete, jag känner nästan ingen som fått ett jobb genom Arbetsförmedlingen.)"

      Att Arbetsförmedlingen sällan förmedlar arbeten är en anledning i sig till att det inte borde vara så himla viktigt att skriva in sig direkt.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Fast nu är ju inte Arbetsförmedlingen en förmedling för arbete mer än till namnet. Lite grann som att man anmäler stölder till polisen för att försäkringsbolaget kräver ett nummer på den nedlagda utredningen, inte för att man tror att polisen ska lösa brottet. Man kan tycka att bägge dessa förhållanden är fel, men så ser verkligheten ut och i denna verklighet har man ansvar för att anmäla arbetslöshet till Arbetsförmedlingen om man vill ha någon form av bidrag.

      Radera
  16. Apropå Klas. Hittade den här filmen på tuben. https://www.youtube.com/watch?v=P0v90m_DULY

    Klas säger att han har ADHD och PTSD. Ingenting av det framkom i SVT-artikeln.

    Jag tror att Klas historia är en ganska typisk bakgrund i den här typen av reportage. Att SVT-reportern utelämnar bakgrunden gör att artikeln har helt fel fokus. Det är inte fattigdomen som är problemet utan det är att välfärdssystemet inte är anpassat för personer som Klas som är problemet. Det förklarar både varför Klas inte har en årslön på banken och varför han inte klarar av att uppfylla myndigheternas krav.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både ADHD och PTSD alltså? Himla otur.

      Radera