torsdag 24 oktober 2024

Turmat

Norrmän gillar ju att ”dra på tur”. Själv drog jag på en bilresa förra veckan. Grannen skulle hämta en säng åt sin son, men hostade sönder ett revben så att han varken kunde bära eller köra bil några längre sträckor.

Så då gjorde jag det. Jag tycker alltid att jag står i tacksamhetsskuld till grannarna, så det passade fint. Jag har inget emot att köra bil. Särskilt inte om någon annan står för både bil, bränsle och ”bompenger” (vägtullar). Här var det dessutom en färja inblandad och min spaning börjar med en skylt på färjan.

Nej, det är inte att konceptet ”våffla med korv” från filmen Kopps lever och frodas i Norge som jag reagerade på. Nämnda korv i våffelbröd kostade 57 kr och en flaska mineralvatten 45 kr. Jag äter inte korv, men en varmkorv och en flaska vatten hade alltså kostat över en hundring. En fika eller en lätt lunch på färjan hade lätt kunnat kosta flera hundra, och gjorde det för många medresenärer.

Själv hade jag med mig en kaffetermos, en hemgjord pastasallad och hembakt bröd. Inte för att jag är mästare i framförhållning, men jag visste att jag skulle vara borta en hel dag och förstod att jag skulle bli hungrig. Hade jag handlat annorlunda om jag vore miljardär? Jag tror inte det. Jag hade kunnat slippa koka kaffe på morgonen och istället druckit en slät kopp på färjan för det facila priset av 41 kr, men genom att ha med en termos kunde jag nu dricka kaffe när jag ville för betydligt mindre pengar.

Men folk tycks beredda att betala vad som helst för att slippa tänka två steg framåt. Här är en annons för turmat, det är alltså extrapriser tillverkare och detaljist tycker är så fördelaktiga att de betalar för att folk ska se dem.

Vad säger ni? Varma koppen för exempelvis 89 kr, hade ni köpt? Eller 120 gram havregrynsgröt nedsatt till 35 kr. Jag köper havregryn för 15,27 kr/kg, alltså 1,83 kr för 120 gram. Då får jag göra mig omaket av att tillsätta såväl salt som vatten samt mjölk och sylt. I varianten som kostar nitton gånger mer (vid extrapris, annars 24 gånger mer) ingår salt, mjölk, socker och kanel.

Jag förstår inte. Känner sig folk mer som riktiga friluftsmänniskor om de köper mat med turistföreningens logga på, eller handlar det återigen bara om framförhållningsallergi? Det här hade jag inte köpt som miljardär heller, det skulle kännas som att skriva under ett papper där det står att jag är dum i huvudet.

38 kommentarer:

  1. Jag tänker som du. Nu var det ett tag sen jag gjorde en utflykt, men hur svart kan det vara att göra en macka och ta med nagot att dricka? Jag köpte en plastflaska för manga ar sen med en kork som försluter väl, den fyller jag och använder jag varje gang jag aker iväg nanstans och vet att jag kommer att bli törstig. Jag har ocksa en termos (tva faktiskt) om jag skulle vilja dricka nagot varmt.

    Det är sällan jag äter pa restaurang men jag har för vana att alltid ta med mig plastbyttor för resterna, för jag orkar aldrig äta upp allt. Det blir lunch nästa dag. Men jag är inte ofelbar, det händer att nagot i kylen blir för gammalt, och da bannar jag mig själv. Mat ska ätas, inte slängas.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blev lättare att inte ens överväga spontana alternativ när jag flyttade till ett land där utematen är minst dubbelt så dyr, men jag tyckte att det var ganska dyrt i Sverige också.

      Alltid irriterande när något i kylen ruttnar eller möglar, men svårt att undvika helt. Grönsaker kan vara dåliga redan i butik utan att det syns på utsidan.

      Radera
  2. Frystorkade rätter i påsar är användbart om man ska vandra i en vecka eller mer och vill få ner packningsvikten så mycket som möjligt, och inte har preppat egen torrmat med rimligt näringvärde. Till all annan naturvistelse är hemlagat godast. Kokboken "På en låga" har en massa bra recept och tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan förstå att det finns tillfällen, men eftersom jag inte ska bestiga Mount Everest hade jag nog hellre tagit en lättare tur än att köpa gröt för över 100 kr/kg.

      Bra boktitel, man fattar direkt vad det handlar om.

      Radera
    2. Har bekanta som fjällvandrar och då behöver frystorkat. De gör egen frystorkad mat. Inte nödvändigtvis för att det ska bli billigare utan för att det blir godare och de vet vad som är i. De säger att de njuter mer av maten också.

      Det går också att komplettera med frystorkat på fjällstationer om man inte har så det räcker men då framstår nog de norska priserna som billiga.

      Radera
    3. Fjällstationsmat är nog dyr världen över, och på sätt och vis kan jag förstå det. Transporterna blir överjävliga jämfört med att en lastbil backar upp mot lastkajen tre gånger i veckan.

      Radera
  3. Hu, vilka priser. Tur att jag inte bor i Norge. Men kanske är det lika illa i Sverige numera.

    När jag är på resande fot försöker jag alltid att ha med mig i alla fall vatten och något enkelt mellanmål, typ en smörgås och någon frukt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På denna punkt tror jag inte att Sverige är i närheten av Norge. Men principen är densamma. Med aldrig så lite framförhållning spar man pengar och krångel. Det är ju faktiskt rätt enkelt att stoppa en frukt och en vattenflaska i fickan när man går hemifrån.

      Radera
  4. Inte bara att den där turmaten är sjukt överprissatt, det finns dessutom om man nu ska köpa det, alternativ i matbutikerna som också är frystorkad. T.ex. köpte jag och sambon under förra sommaren i Norge en del frystorkad men i 'koppar' där man bara fyllde på varmt vatten, kostade runt 15kr till 20kr istället och man fick något med potatismos eller pasta. Visserligen fortfarande extremt dyrt enligt Sparo mått men billigt för en vanlig svensson. Så alternativ finns om man bemödar sig kolla lite.

    Annars håller jag med dig, folk är extremt lata när det gäller att ta med sig mat ut.

    En favorit hos min familj när vi åker skidor och dylikt ute är att ta med varmkorv i termos tillsammans med varm dryck. Det är billigt och man får i sig något som är lite varmt och framförallt det tar några minuter att förbereda sig inför en tur eller dylikt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det tar ju verkligen bara några minuter och vet man att man ska vara borta en hel dag borde man också veta att man kommer att bli hungrig även om man inte är det när man lämnar hemmet.

      Radera
    2. "varmkorv i termos tillsammans med varm dryck"
      Med kaffe i samma termos? Det blir gott det. ;-)

      Radera
    3. Vad är det för fel på korvspad nu då :-)?

      Radera
    4. Haha en liten typo, men däremot att ha med sig varmkorv i termos och sedan pulvermos som man tillreder med korvspadet är riktigt gott :D

      Radera
    5. Jag har inte kommit i kontakt med korvspad sedan 80-talet, men jag har svårt att tro att det går att göra pulvermos gott hur man än försöker.

      Radera
  5. Bröd med med korv. Har de icke Biltema i Norge?
    Tänk i det där landet Sverige är det billigare med en korv me bröd på Biltema, än en simpel plastkasse...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, Biltema finns i Norge och de brukar påstå att kaféet har "svenska priser", men det har de inte. Såväl varmkorv som kaffe kostar exakt dubbelt så mycket på Biltema i Norge. Men plastkassarna är nog billigare :-)

      Radera
  6. Om det ens går att inte planera sitt matintag på vägarna i Norge. Ibland är det knappt ens möjligt att stanna och äta längs vägen för det finns inget.. När jag bilar runt i Norge är det stormkök som gäller, så går det alltid att hitta på något gott om man passerar en mataffär (om man inte tagit med matlåda, men för mig är att hitta en plats att laga maten på en del av mina njutningar i livet).
    Turmat är dyr här med, och jag förstår om man gör RIKTIGA vandringar att det behövs mycket kalorier på liten yta (för att ta med en påse pulvermos hjälper föga då) men de flesta kan faktiskt ta med sig lite mer vikt än så. I Norge kan man dessutom köpa såna här färdigpåsar med tex texmex bowl, där man bara tillsätter köttdeig, men där jag som vegetarian istället tillsätter gröna linser och vips så har man en gryta för 2-3 personer till priset av kanske 50 spänn. Visst inte det billigaste i denna blogg, men billigare än alternativen och dessutom gott. Lägg till en påse nachos, en burk römme och en norsk utsikt, ja då har man något riktigt härligt! Betydligt mer värt en en lunch för 180 spänn i den enda dinnersliknande saken under 6 timmars resväg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Beror kanske på hur mycket obygd man åker runt i. Jag märker inte det där eftersom jag inte ens tänker tanken att äta lunch ute. Min gräns går vid just en kopp kaffe på Biltema, men även det blev mest när jag åkte runt i husvagn och letade hus. Nu har jag ett hus med kaffebryggare och termos och då är det inget problem så länge jag kommer hem samma dag.

      Rømme förstår jag inte att någon äter frivilligt, men i övrigt förstår jag resonemanget.

      Radera
  7. I andra branscher har de ordspråk ungefär som:
    "Pensionssparande är något som säljs, det köps inte"

    Det är bara att konstatera att det är få som klarar marshmallowtestet. Vi som gör det bör skatta oss lyckliga och förlika oss med att verkligheten är så beskaffad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att jag skulle kunna påverka särskilt många att ta med egen mat på utflykt vad jag än säger, men jag hoppas ändå så ett frö hos någon.

      Radera
  8. Jag hade en lärare i gymnasiet som vandrade i fjällen så gott som varje år. De var två stycken, och släpade med sig ordentlig mat, ett par tre flaskor rödtjut och riktiga vinglas. De njöt extra mycket när andra vandrare satt och och sin torkade gröt. Klass!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Får mig att tänka på den som besteg Mount Everest i tweedkostym.

      Radera
    2. Och det fick mig att tänka pa Hannibal Lecter, eftersom jag nyss läst om boken. Ryyys!
      /Annika

      Radera
    3. Den associationen gick över huvudet på mig (som inte läst den nyss).

      Radera
    4. Han var en gourmet, endast det bästa var gott nog för honom. Fast det klart, hans mat bestod ju ofta av människokött.
      /Annika

      Radera
    5. Jag kommer egentligen bara ihåg att han "was having a friend for dinner".

      Radera
    6. Krendler, den där typen som var elak mot Clarice eller var det den där fängelsechefen han refererade till kanske, ja det var det nog. I vilket fall som helst, en ruskig historia.
      /Annika

      Radera
    7. Ja, att det var en ruskig historia kommer jag ihåg :-)

      Radera
    8. Jag är ledsen att jag sparade ur men det var det jag tänkte pa när Anonyms lärare satt pa fjället och drack vin med hemlagad mat. Konstigt hur man associerar ibland.
      /Annika

      Radera
    9. Inga problem. Jag hade bara svårt att hänga med.

      Radera
    10. "Får mig att tänka på den som besteg Mount Everest i tweedkostym."

      Jag gissar att du tänker på de kända bergsbestigarna George Mallory och Sandy Irvine som dog under ett toppförsök på Mount Everest 1924? De försökte inte bestiga Mount Everest i tweedkostym utan i vinterjackor av tweed. Vinterjackor av tweed var standard i början av 1900-talet. Tweed var hållbart, värmetåligt och vattenbeständigt och stod emot låga temperaturer. Bergsbestigaren George Finch stack ut när han 1922 försökte bestiga Mount Everest iklädd världens första dunjacka.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Down_jacket#Fashion_history

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Undrar det, men i så fall var det en sämre historia än jag trodde.

      Radera
    12. Men Wim Hof tar nog ändå priset när han försökte bestiga Mount Everest iklädd shorts och sandaler.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Wim_Hof#Other

      Tom-Hjördis

      Radera
    13. Den mannen är fan inte frisk :-)

      Radera
  9. Det är väl ungefär som att i princip alla älskar att betala minst 120 kr för en kass jobblunch i Sverige var dag, och kallar det livskvalite typ? Folk går på autopilot, likt drönare.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lunchrestaurangsmat tycker jag ändå är bättre än vägkrogar. Där känns det som att man bara äter för att man inte har kommit på att lösa det på bättre sätt.

      Radera
  10. En ganska billig kopia på gröten är proteinpulver, lätt mortlade havregryn, kanel, och sylt/äppelmos.

    Lapskojs: potatismospulver, klick smör, stekt köttfärs (med kryddor) som fått stå i en varm ugn och torka, buljongtärning, å eventuellt lite inlagd gurka. Koka upp vatten, blanda i allt utom gurkan, ät med gurka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inget av det lät jättegott, men jag anar att alternativen är betydligt billigare än de frystorkade specialvarianterna.

      Radera