torsdag 17 oktober 2024

Torkade äpplen

Äpplen är en stor grej för mig på hösten. Det blir mycket äpplen att ta hand om och det gör jag gärna. Trots årets beskärning blir det otroligt lite arbete per kilo äpplen. Trots klena blåbärsskördar de senaste åren har jag tack vare äppelmos helt sluppit köpa dyr sylt. Men det kan ju vara kul att variera sig lite. Äppelpaj äter jag gärna, men så har jag också fått tips om torkade äpplen. Senast var det Spargrisen som skrev:

Torka en del äpplen. Håller en evighet i burkar i skafferiet. Det behöver inte vara snygga ringar och man behöver inte skala innan torkandet. Men skiva tunt och lägg på plåt tex på din kamin. Det får inte vara för varmt, gör du i vanliga ugnen så ca 50-100 grader (som om du skulle köra ugnen bara för att torka äpplen :-D ). En ganska bra gå-bort-present då få gör det själva men gärna har äpplen i sina flingor eller på gröt.

Hon (ber om ursäkt om jag felkönade dig nu, jag har för mig att det framgått tidigare) har helt rätt i att jag inte vill använda ugnen för att torka om jag slipper, så efter att ha kärnat ur och skurit bort skador (ingen skalning) testade jag idén med tunna skivor på en plåt ovanpå kaminen.

Efter ett par dagar med regelbunden vändning av skivorna så att de inte skulle torka fast såg de ut så här:

Men så fick jag mejltips om att överhuvudtaget inte värma upp dem utan att istället trä upp dem på en pinne och låta tiden göra jobbet. Enda förmaningen jag fick var att sprida skivorna så att de inte klibbar ihop.

Det här tog lite längre tid, men efter några dagar (4-5?) var de lika torra.

I bägge fallen hälldes de upp i en skål och serverades som snacks.

Jag är osäker på vilken metod jag använder i fortsättningen. Den ena gick snabbare, den andra var enklare, resultatet likvärdigt. Jag tänker att torkade äpplen borde funka som ett alternativt kak- eller fruktfat. Kanske skulle de också funka som lördagsgodis om man har tillräckligt små barn för att de inte ska ”veta” att godis måste innehålla surhetsreglerande medel, färgämnen, aromämnen etc.

I matbutiken kostar torkad frukt från 60 kr/kg (russin) upp till 400 kr/kg (ekologisk mango). Det är inget jag köper, men det här blir jag sugen på att testa igen. Kanske testar jag att smaksätta genom att strö kanel på de färska skivorna och låta det torka in. Har inte provat, men hittills har kombinationen äpple och kanel aldrig gjort mig besviken.

12 kommentarer:

  1. Har också en hel del äpplen som mest faller ned på marken och ruttnar till ingen nytta.

    Funderar på att ägna lite tid åt att testa detta senare idag, bra tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan rekommenderas, det var väldigt enkelt. Tyvärr har jag nästan ingen fallfrukt i år. I samma stund som de landar på marken kommer det rådjur och tar dem :-(

      Radera
    2. Vad har ni för äppelsorter egentligen, eller bor ni väldigt långt söderut? Sista äpplet på mitt träd ramlade av för egen maskin för 3 veckor sen.
      Bra tips f.ö., ska prova att torka några äpplen från förrådet idag.

      Radera
    3. Har allt från de ljusa sommaräpplena Transparente Blanche till nån sort jag glömt namnet på som ännu inte mognat (konstaterar att det trädet också är fullt). De godaste att äta direkt är Signe Tillisch och Cox Pomona. Till must använder vi blandade sorter beroende på när man får tid på musteriet bla Filippa, Lobo och några till, förutom de redan nämnda. Alla funkar i pajer och kakor.
      Vet inte om Stockholmstrakten räknas som väldigt långt söderut, men det är där jag bor.

      Spargrisen

      Radera
    4. Jag har vinteräpplen av okänd sort. I fjol var det snö i trädet när jag skördade.

      Radera
  2. Det är gott med torkade äpplen, men min favorit är torkade päron! :) Men det är en smaksak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte förtjust i päron, men de har ju ett föredömligt kärnhus i jämförelse.

      Radera
  3. Tack för omnämnandet!
    Kul att båda varianterna funkar. Vi har inte försökt med pinnen, en vän gjorde så men hade för fuktig luft i rummet där det förvarades så det möglade. Så tänk på att ha torrt (typ vid kaminen). Här används mest en tork (som köptes i present till en släkting som ville torka mycket svamp).
    När det gäller godis och barn så har torkade äpplen ofta packats med i matsäcken vid diverse utflykter. Funkar jättebra, särskilt till skolan när det tydligt säger ifrån att man inte får ha med godis. Barnen har dessutom varit generösa och låtit sina klasskompisar smaka ("det är som russin fast gjort på äpplen"). En del gillar det, andra inte.

    Men det är intressant det där med godis. Empiriska undersökningar inom vår bekantskapskrets har visat att om barn får välja mellan en skål blandat godis och ett fat med tex morotsstavar, gurka och lite andra grönsaker med en gräddfilsdipp till, ja då tar grönsaksfatet slut först.

    Ett kilo torkade äpplen är faktiskt ganska mycket.... Men det är skönt att slippa köpa när det är så enkelt att göra själv.

    Spargrisen (ja, jag är av honkön)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kom på en sak till. Att vi inte torkar på pinne är för att vi inte orkar kärna ur och göra snygga ringar. Vi skär bara lagom tunna skivor av äpplet, blir lite svårt att hänga upp dem då.

      Spargrisen

      Radera
    2. Jag tror det bygger på att ungarna ska vara tillräckligt små för att inte ha träffat och diskuterat saken med andra barn som lärt dem att gilla skräp.

      Så bra, man vill ju inte komma med orättvisa beskyllningar :-)

      Radera
  4. Kanske kunde vara ett komplement till ditt honungssortiment på marknader?

    SvaraRadera
  5. Vill tipsa om äppelsvarv på Jula 199kr, mycket bra för att snabbt skala och skiva stora mängder . / C

    SvaraRadera