måndag 14 oktober 2024

Skåprenovering

I biodlingen, men även annars, har jag kommit på att hyllor och skåp är ett bra sätt att spara utrymme och få översikt. Skåp kan man aldrig få för många av, särskilt om de är gratis.

Häromdagen svarade jag på ännu en bortskänkes-annons. Det var ett konkursbo som gav bort två höga träskåp av en typ jag redan har flera stycken. I perfekt skick kan de vara värda någon hundring, men nu ägdes de av ett företag som köper upp andra företag. Det lönar sig inte för dem att börja fixa saker när arbetstiden ska täcka såväl inkomstskatt som sociala avgifter, och här var det några skavanker.

Ser skåpen riktigt taskiga ut kan jag ha dem i källaren eller i ladan för sortering av färgburkar eller byggmaterial, men jag försöker ändå renovera så snyggt jag kan för det är ingen nackdel att kunna ha dem i huset.

Det här var det sämsta av de två skåpen, där bakstycket delvis ramlat av, men alla delarna fanns (som styckmördaren sa när han bad om nåd). Med en näve tunna spikar var ryggen tillbaka och därmed också en stor del av stabiliteten. Överstycket och listerna på framsidan behövde också stärkas upp med spik och skruv. Fötter och lösa flisor fästes med trälim. Avslutningsvis lite brun bets på skador i träet. Det blev inte 100, men åtminstone 95.

Möbelinspektörens slutbesiktning

Två skåp, nästan som nya. De kostade några tior i bensin att få hem, lite material jag ändå hade och en dryg timme av min tid. Man kan såklart köpa alla möbler nya, men då hade dessa skåp kostat någon tusenlapp och de ska ändå fraktas hem och kanske monteras, så frågan är om det ens blivit en tidsvinst. Därför är jag förvånad att inte fler gör så här. Begagnade möbler är oftast nästan gratis. För mig är de helt gratis eftersom jag säljer möbler för mer pengar än jag köper.

25 kommentarer:

  1. Och bättre kvalitet än skit från Jysk och liknande spånplatteföretag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, åtminstone inte sämre. Dessa slängde jag upp på släpkärran och spände fast med ett spännband. Ett sånt där skåp av vitlackerade spånskivor undrar jag om det hade tålt den behandlingen.

      Radera
  2. Snyggt! Just Jysk kan jag kommentera eftersom jag dumt nog köpte en apotekarbänk därifrån att montera själv för säkert 20-25 år sedan.

    Alltså, jag är normalhändig och faktiskt jobbat som möbelsnickare ett år. IKEA. o.dyl monteras i ett nafs. Men detta var ett hopplöst härke på alla vis, tog en jädra tid och lim o extra skruv o spik för att få aset att se någolunda geometriskt korrekt ut och jag drömmer fortfarande mardrömmar om att få till utdragslådorna.
    Det började skeva iväg o frontarna på lådorna började falla av redan efter månader.

    Kan inte för mitt liv minnas var bänken, "kärleksfullt" kallad vedhögen blev av, men borta är den. Har definitivt inte sålt den iaf, någon slags moral har jag i kroppen.

    Hade det varit idag så hade det blivit ritualbränning iaf.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror aldrig att jag handlat på just Jysk, men jag känner igen fenomenet. En gång flyttade jag från ett andrahandsboende och frågade om jag kunde ta med den fristående garderoben eftersom hyresrätten skulle sägas upp och därför tömmas helt. Jadå, det gick bra, sa killen jag hyrde av. Skåphelvetet fick några skador på vägen och ganska exakt tio meter från slutdestinationen gick den sönder bortom räddning, så det slutade med att jag eldade upp den trots att jag ändå tagit hela jobbet att frakta bort den. Och tro på fan så frågar hyresvärden efter den där garderoben sedan och jag sa som det var, att han på en direkt fråga sagt att jag kunde ta den. Men nej, så hade han inte alls menat. Synd för honom, synd för mig.

      Radera
    2. JB, när en nära släkting flyttade hemifrån gick han och köpte en stor byrå från just Jysk, och dum som jag var erbjöd jag mig att montera den. "Hur svårt kan det vara, allt med Ikea går ju bra." Kära nån. Det tog flera timmar innan jag var klar, och det tog några veckor innan byrån sakta började delas upp i sina beståndsdelar. Aldrig, aldrig, aldrig mer Jysk.

      Radera
    3. Låter som att jag har haft tur som klarat mig undan dem.

      Radera
    4. Till skillnad från er gillar jag Jysk. Fast jag har aldrig köpt möbler där, varken omonterat eller färdigt. Däremot kuddar, täcken, lakan, handdukar, mattor och liknande.

      Radera
    5. Det är inte så ofta man behöver montera en handduk.

      Radera
    6. Ha,ha, inte alls faktiskt.

      Radera
    7. Mina norska täcken och kuddar från Jysk är alldeles utmärkta.
      /JB

      Radera
    8. Anonym 15:44, beklagar.

      Ändå skönt att höra att någon samma nivå av självupplevd händighet som jag haft exakt samma upplevelse både av byggprocessen samt hur länge aset behållt sin ungefärliga form samt integritet.

      Kommer att tänka på Lars Vilks (frid över hans minnes) skulptur Nimis.

      Allt är förgängligt, Jysk är bara mera i framkant än andra rörande den parametern.
      /JB

      Radera
  3. Du är för blygsam Sparo. De där möblerna hade nog kostat betydligt mer än 1000 kronor om du köpte dem nya i en butik. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kollade Ikea och deras motsvarighet kostade 599 kr/styck om jag minns rätt, och även om detta känns som genuina trämöbler måste de vara massproducerade eftersom jag hade likadana sedan tidigare. Men du har en poäng, det viktiga för mig var att inte uppskatta en för hög siffra så att det skulle bli en diskussion i sig.

      Radera
  4. Det bästa med den här typen av skåp är att det är rejäla skåp av riktiga träskivor. Inga Billy-bokhyllor av fanerade spånskivor. I en källare och förråd hade jag dock valt skåp av pulverlackerat stål som tål fukt. Även om de kostar några tusenlappar så håller de livet ut. Om du räknar med arbetstiden du lägger på allt du gör själv så kostar dina trähyllor nog och några tusenlappar.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu hamnade de inte i källaren utan i biverkstadsrummet på entréplanet, men även i källaren tror jag att de hade hållit flera decennier, och även då lär det finnas gratismöbler.

      Radera
    2. "Två skåp, nästan som nya. De kostade några tior i bensin att få hem, lite material jag ändå hade och en dryg timme av min tid."

      En timme. Då hade du nog behövt vara jurist eller läkare om en timme av din tid skulle vara värd några tusenlappar. Å andra sidan kommer dina träskåp inte hålla lika länge som pulverlackerade stålskåp så med tiden kanske det ändå hade varit värt att köpa nya rejäla stålskåp.

      För övrigt bygger många av dina spartips på att du inte räknar på hur mycket du hade kunnat tjäna om du använt din tid till någonting annat, t ex ett lönearbete. Jag gissar att dina spartips handlar mer om livskvalitet än om sparande. Att det är värt mer att lägga timmar av ditt liv på att fixa saker själv till låg kostnad än att lönearbeta och köpa varor och tjänster dyrt av andra.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. "men även i källaren tror jag att de hade hållit flera decennier"

      Allt handlar ju om hur fuktig din källare är men det är möjligt att du har rätt. Mina morföräldrar hade träskåp i sin källare och det var inget fel på dem när huset såldes. Det var inget fel på trähyllorna alltså. Morföräldrarna var det fel på när huset såldes. De var döda.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Dryg timme, skrev jag :-). Lite för att det är svårt att värdera, tittade inte på klockan och jag fick lite annat gjort på den där resan också.

      Även i källaren har jag träskåp och några i huvudsak gjorda av spånskivor, så med tiden får jag ett kvitto på hur länge de håller.

      I vissa fall har du rätt i att jag inte räknar så hårt på arbetstiden, men i detta exempel håller jag inte med. Om vi leker med tanken på att det här tog mig en timme längre än det hade gjort att köpa nytt (väldigt högt räknat, kanske hade nyköp tagit ännu längre tid) och att de färdiga skåpen är värda en tusenlapp (antagligen lågt räknat), så blir den ekonomiska vinsten minst 950 kronor netto och hade således krävt en timlön långt över tusenlappen.

      Radera
    5. Tom-Hjördis, tänk på hur mycket pengar du skulle kunna tjäna istället för att komma med kommentarer som att all tid ska vara lönsam. Jag utgår från att du inte ser på tv, surfar på nätet, umgås med folk, läser böcker, går på krogen eller har semester.

      Radera
    6. Det är också en viktig poäng, allt kan inte mätas i pengar. Men just dessa skåp tycker jag gick alldeles utmärkt att räkna hem även med normal (eller till och med väldigt bra) timlön.

      Radera
    7. @Anonym

      "Tom-Hjördis, tänk på hur mycket pengar du skulle kunna tjäna istället för att komma med kommentarer som att all tid ska vara lönsam."

      Jag har aldrig påstått att all tid ska vara lönsam. Jag påstår att om man ska räkna på sparande så bör man ta med tidsåtgången i beräkningen. Tiden är bara "gratis" om man gör något för nöjes skull. Annars betalar man med sin tid.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. Förstår fortfarande inte varför jag ska räkna med arbetstiden jag lägger på det jag gör själv för att få fram ett "pris". Skulle det vara mer ekonomiskt att köpa färdiga skåp istället för att renovera det som är gratis? All min tid till förfogande under ett dygn går inte åt till arbete som ger intäkter.

      Radera
    9. Jag förstår invändningen om det är ett tråkigt jobb och alternativet är ett mindre tråkigt lönejobb eller något annat man kan tjäna på. Fast just i detta fall förstår jag inte alls. Jag behövde skåpen och det tog nästan ingen tid alls. Ju mer jag tänker på det desto svårare har jag att ens komma på en baksida. Mitt närmaste möbelvaruhus är kanske en timme härifrån, så då blir det två timmar bara för att hämta upp en köpehylla. Hade jag köpt med leverans jämför jag inte längre med 1000 kr utan troligare 2000, med montering kanske 3000.

      Radera
  5. Skänkes? Borde du inte fått betalt för att hämta dem? :)
    Det får de ju på den där appen TipTapp, som jag nyttjat en gång och det gick prima.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den tror jag inte har kommit hit. Jag var helt nöjd med att hämta gratis, men jag ser en och annan säljannons som jag inte hade nappat på om jag så skulle få betalt :-)

      Radera