torsdag 3 oktober 2024

Förmögenhetsskatt

Det kan låta rimligt att klämma åt de allra rikaste med hjälp av en förmögenhetsskatt. Jag är förvånad att Sverige inte återinfört den, men är övertygad om att det kommer att hända i närtid. Därför tänkte jag berätta lite om vad som händer i Norge, som redan har en förmögenhetsskatt.

Först och främst ska jag vara tydlig med att jag är part i målet. Jag betalar förmögenhetsskatt och skulle såklart helst slippa att göra det, men med det sagt gör staten antagligen rätt i att klämma åt sådana som mig. Jag betalar inte så mycket annan skatt och skulle Norge gå miste om mig hade de kunnat levt med sorgen.


Tom igen?!

Men av Norges 400 största förmögenheter är nu 75 placerade i utlandet genom att deras ägare flyttat från Norge, och dessa 75 personer/familjer äger tillsammans 42 procent av de fyrahundras samlade förmögenheter. Totalt handlar det om 780 miljarder kronor som inte staten kommer åt. Hur mycket andra skatter man går miste om är omöjligt att säga, men det hade såklart varit många miljarder i inkomstskatt, moms osv.

Är då miljardärerna bara giriga? Nej, många har faktiskt inget annat val och det långt innan miljarden. Tänk dig själv att du startar ett företag som går väldigt bra och du äger en fjärdedel av det. Din andel värderas till hundra miljoner. Du har ett fint hus och ett sommarställe (som norrman måste man ju nästan ha en ”hytte” att gå på tur ifrån), en ny bil och en slant på banken och i aktiefonder. Jag menar inte flera miljoner utan en högst ordinär privatekonomi, med undantag för aktierna i ditt eget företag. Ganska snabbt kommer du då upp i att behöva betala minst en miljon om året, bara i förmögenhetsskatt.

Vad tar du pengarna ifrån? Entreprenörer i nystartade företag kan sällan ta ut fantasilöner även om företaget har en hög värdering. Du kan inte ta ett extrajobb för du jobbar redan 80 timmar i veckan. Sälj sommarstugan så klarar du första året, men sedan då? Utdelning i företaget? Man får ha rätt hög utdelning för att din andel ska täcka en miljon (plus skatt på utdelningen) och de andra aktieägarna har kanske inte alls det behovet, särskilt om de inte bor i Norge. Då återstår att undan för undan sälja dina aktier till kollegorna, eller att flytta.

Hade Spotify, Mojang eller andra framgångsrika svenska IT-startups varit norska hade de inte varit norska, för att uttrycka det enkelt. Förmögenhetsskatten har blivit ett effektivt sätt för Norge att inte bara göra sig av med miljardärer utan att undvika entreprenörer och företag som hade kunnat bli kassakor år efter år.

Jag tycker att Sverige har för hög inkomstskatt, men själva konceptet är begripligt. Att däremot beskatta värden som knappt ens går att omsätta i pengar, det är helt galet. Och som det norska exemplet visar ger det kanske inte ens skatteintäkter.

17 kommentarer:

  1. Förmögenhetsskatt kommer garanterat tillbaka förr eller senare i Sverige. Hur lång tid det tar beror nog mest på hur det går i nästa riksdagsval.

    Sen tror jag även vi får se återinförd arvs- och gåvoskatt. Samt en rejäl fastighetsskatt.

    Här finns många sköna kronor för staten att lägga beslag på.

    Den stora frågan är hur man själv kan vara proaktiv...


    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tror jag med, både förmögenhetsskatt och arv/gåva.

      Min familj tog höjd för detta när min mamma var gammal, genom att hon skänkte mig 99 procent av sin lägenhet. Det enda man kan vara säker på med dessa skatter är att de kommer utan förvarning.

      Radera
  2. Förmögenhetsskatt och arvsskatt är två effektiva sätt att se till att Sveriges entreprenörer flyttar utomlands. Skönt för (S)tatsmakten att bli av med dem och undvika att nya inte tillkommer. (S)vergie blir mer jämlikt då. När totala skatteintäkterna sjunker pga detta kan man höja moms och inkomstskatt för att få ihop pengar till nödvändiga utgifter och bidrag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt är möjligt. Särskilt när politikerna låtsas som att människor inte kommer att påverkas och därmed agera utifrån de politiska besluten.

      Radera
  3. Att beskatta något som inte ger en inkomst är fel. Förmögenhetsskatt, fastighetsskatt och arvskatt är bara en avundsjukeskatt. Om man måste höja någon skatt så skall man beskatta utdelningar och konsumtion, dvs momsen, men kanske inte på mat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Problemet med dina förslag är att folk då konsumerar mindre. Det är ganska lätt i jämförelse med att bo eller dö, det måste ju alla.

      Radera
    2. Är det inte bra om folk konsumerar mindre?

      Radera
  4. Vad har du för möjligheter att påverka förmögenhetsskatten? Den tiden Sverige hade förmögenhetsskatt höll ju folk på att köpa aktier på OTC-listan, ta ut sina sparkontopengar dagen före nyår och liknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är det ju svårare än då att ta ut kontanter i större mängder, men förmögenheten påverkas av var pengarna finns, olika på bostad, fritidshus, aktier etc. Och har du någon du litar väldigt mycket på som inte har egen förmögenhet kan du alltid flytta över dina tillgångar till den personen.

      Radera
  5. Jag är kanske naiv men tror faktiskt inte på återinförd förmögenhetsskatt då den är uppenbart kontraproduktiv och leder till mindre skatteintäkter netto med största sannolikhet.

    Höjd fastighetsskatt ligger nog närmare i så fall men då den var en av de mer illa omtyckta skatterna i sin gamla utformning så är det nog inte helt enkelt att återinföra/höja den oavsett politisk färg tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas odågorna de folkvalda insett detta odiskutabla faktum, både Sveriges o Norges införande av förmögenhetskatt gick likadant.

      Radera
    2. Ingen av oss sitter med facit, men jag är rädd för att du är naiv. Det vore inte första (eller sista) gången politiker tar uppenbart kontraproduktiva beslut.

      Radera
    3. Ja, makten framför allt. V vet att de kan vara hårda mot S så något illa omtyckt av majoriteten kommer de få igenom.

      Radera
  6. Pengarna måste in, för i takt med att Sverige blir allt rikare på kultur minskar skattebasen i motsvarande grad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant så, synd vi inte fått välja vilken kulturberikning vi önskar...

      Radera
    2. Det blir stadigt en mindre andel av befolkningen som jobbar och betalar skatt, och på sikt finns bara två möjligheter - att höja statens intäkter eller sänka dess utgifter. Eller (kanske ännu troligare) både och.

      Radera
  7. Va, finns det en miljon analfabeter i Sverige? Och hur ska de försörjas, arbetsmarknaden för analfabeter i Sverige är rätt obefintlig. Svaren är ju enkla: höj skatten eller låna pengar. Dvs det är du skattebetalare som ska betala.

    SvaraRadera