tisdag 1 oktober 2024

Slut på sommaren

Där försvann september. Förhoppningsvis blir det några fina dagar i oktober innan det bara återstår dåligt väder i närmare ett halvår. Ändå hög tid för mig att summera vad jag hann i år.

Det renoveringsprojekt jag är mest nöjd med var att måla ladan. Det var mycket jobb, men resultatet blev bra och särskilt nöjd är jag med att ha bytt ut dåliga fönster. Det återstår en vägg att måla nästa år, men det som är klart är klart.

Mindre nöjd med härbret som skulle renoveras och som jag knappt ens hunnit börja med. Förra året byttes taket ut och i år var det tänkt att jag skulle ge mig på insidan och byta fönster. I stort sett har jag bara målat och satt spröjs på fönstren, men ryktet säger att det kommer ett nytt år nästa år.

Biodlingen tickar på liksom övrig odling, och i bägge fallen hoppas jag på ännu bättre resultat nästa år. När det gäller matproduktion är jag ännu mer nöjd med sånt jag inte behöver odla. I år har jag satt i mig stora mängder kirskål för att inte tala om kantareller.

Även om sommaren är slut är ju inte året det och i år har jag tänkt hålla i lite bättre i vinter. Jag har haft byggprojekt även tidigare vintrar, men de har en förmåga att gå på sådan sparlåga att det knappt blir styrfart.

I år tänker jag riva ur och fixa en del i källaren, det är faktiskt redan på gång. Mitt sovrum är en sorglig syn som jag varje vinter tänkt att det där får jag ta tag i i sommar, men när det är sommar har jag inte tid, så då tänker jag detsamma för vintern, men då är det för kallt för att få arbetsglädje och så gick det ytterligare ett år. I vinter får det hända något där. Om vädret tillåter (jag pallar bara inte ytterligare en rekordkall vinter) ska jag kunna snickra lite på härbret också.

Ni hör. Om jag bara realiserade en bråkdel av alla förhoppningar hade jag varit en ganska framgångsrik människa.

2 kommentarer:

  1. Är det baksidan som ska målas? Helt rätt! Det kanske inte syns, men man *vet* att det är gjort.

    Håller med om vintern. Jag har som uppgift att "ta hand om" landet inför en framtida försäljning, men perioden november–mars blir det noll gjort. Inte roligt med massor med snö, och runt 20 grader kallt. Då är det svårjobbat. Inte roligt nånstans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ladan är T-formad, så det är lite svårt att säga vad som är baksida. Väggen som är kvar är definitivt en sida som inte ses från min tomt utan bara av bönder på fält och de har nog viktigare grejer att titta på då, men den sida jag skulle kalla baksida är den jag började med, för det är södervägg och där har färgen slitits mest. Dels är det en skön känsla att veta att det är gjort, och så skyddar ju färgen träet. Hade jag väntat ett par år till hade jag nog fått byta ut betydligt fler brädor.

      Inte bara det att det inte är roligt, mycket går ju inte att göra där det kan bli minusgrader. All målning är svår. Kitta fönster kan funka om man häktar av fönstret och tar in det i värmen, men då måste kanske hålet täckas under tiden och så tar jobbet plötsligt mycket mer tid än det hade gjort på sommaren.

      Radera