måndag 30 september 2024

Dagens offerkofta

Vår dagliga kofta, giv oss idag.
Och förlåt oss våra hånleenden,
såsom ock vi förlåta
dem som av vårt elände gläds.

Det var några strofer ur Jante vår. Jag måste sluta där för jag har inte skrivit längre. Dagens blogginlägg ska handla om Sofi, som blev änka vid 25 när hennes man plötsligt och oväntat dog av att hjärtat slutade slå. Om vi gissar att maken också var relativt ung var det naturligtvis en fruktansvärt händelse för henne som tar tid att hämta sig ifrån och som ger sår som aldrig läker.

Nu har det gått fyra år och hur hemskt det än var och är måste livet gå vidare och i Sofis fall har det gjort det med ett bedrövligt ekonomiskt läge som ändå tycks väldigt självförvållat. Som vanligt i den här typen av artiklar får vi veta rätt lite. Finns det barn med i bilden ger det t ex mer mening att Sofi till varje pris vill bo kvar i sitt och makens gemensamma hem för att skona barnen från ännu en omställning. Får jag gissa hade reportern dock inte missat barnaspekten om det funnits en sådan.

Men oavsett, nu har det som sagt var gått fyra år. Sofi har tre jobb och även om samtliga nog är ganska lågbetalda måste de inbringa en slant. Oavsett lön kan hon knappast jobba mer eftersom hon antyder att hon jobbar 29 dagar per månad. Jag är ändå imponerad av att hon lyckats skaffa sig tre jobb trots att hon tatuerat sig i ansiktet och för säkerhets skull häftat fast det med sån där pjärsing också. Det tyder på handlingskraft.


Anställd? Nej, vanställd.

Tyvärr tycks merparten av hennes energi gå åt till att hitta syndabockar för sin situation. Hon är missnöjd med räntan på sina lån och sur på banken, men mest sur tycks hon vara på Riksbanken:

Någonstans måste Riksbanken börja tänka på oss vanliga människor som inte har höga banklöner. Det känns som om det regnar skit.

Att Sofi har svårt att få ekonomin att gå ihop beror inte på höga löner hos bankanställda eller att Riksbanken bara för att jävlas med henne sänker räntan långsammare än de höjde. Det beror på att hon bor för dyrt för sin plånbok. Det är få förunnat att bo kvar i orubbat bo efter att ha gått från tvåsamhet till singelhushåll, oavsett omständigheter. Sofi borde flytta och trappa ner innan hennes hjärta också får nog. Man blir nämligen inte odödlig av att tatuera ”immortal” i pannan, bara fattigare.

7 kommentarer:

  1. Du får varna när du länkar till Aftonbladet. Nu är jag tvungen att radera hårddisken, elda upp datorn och gräva ner resterna under en död ek vid midnatt när det är fullmåne. Men annars är det synd om Sofi, som efter 25 år inte klarar av att ta tag i sitt liv. Prognosen är dyster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du får dra musen över länken innan du klickar :-)

      Jag skulle inte säga att hon inte klarar av att ta tag i sitt liv. Hon har ju bevisligen skaffat och behållit tre jobb under en svår tid av sitt liv. Det är det som gör situationen så märklig. Jag hade haft lättare att förstå om hela livet hade kraschat.

      Radera
  2. Det var något av den värsta bilden jag nånsin sett... Är den personen på riktigt? Vem i h.....e anställer henne, eller tänker ens tanken? Med dessa utsmyckningar, som förvisso är upp till var och en, antyds att hjärnan inte funkar värst bra, kanske därav skulderna? Herregud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Menar du bilden här uppe? Bilden på kvinnan i Aftonbladets artikel är inte så hemsk, även om en ansiktstatuering gissningsvis omöjliggör många jobb.

      Radera
    2. Jag menade bilden här uppe ja. Ok det var ju tur den inte var på kvinnan i fråga alltså, om jag tolkade ditt svar korrekt.

      Radera
  3. Om hon var gift, vilket jag tror för annars hade det stått sambo eller partner eller livskamrat, så får hon änkepension. Mer och längre tid ju yngre den döde var vid frånfället. Änkepension är som sagt begränsat, men är till just för att kunna hinna anpassa livet till de nya omständigheterna. Och har hon barn så får de barnpension tills de är 18 år.
    Så vad är problemet? Hade de skilt sig så hade hon haft ännu sämre förutsättningar. Och jag är inte säker på att hon är en sån som lever hela livet med en och samma partner (ja, ja, mina fördomar , men det är ju ganska många som skiljer sig).

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med risk för att outa din ålder så försvann änkepension för några decennier sedan...

      Radera