onsdag 11 september 2024

Att åldra en släpvagn

”Att åldra” är nog inte ett riktigt verb, men vad ska man säga då? Att förgamla? Äh, det finns väl inget ord eftersom nästan ingen gör så här. Detta har i alla fall hänt.

Den här släpvagnen köpte jag för ett par år sedan, för att kunna flytta bikupor, köpa virke, ved osv. Det var ett hembygge i aluminium byggt på ett chassi från 1990. Jag gillade storleken och att hjulen sitter under kärran och därmed inte stjäl utrymme, ett upplägg som jag tror är vanligare i Norge än i Sverige. Jag får lasta ungefär ett ton, vilket är strax under vad mina bilar får dra, och det är lätt att sätta fast spännband i släpet eftersom de kan krokas längs insidan av alla väggar, samt under på utsidan.

Men snyggt var det inte och det har jag undan för undan försökt göra något med. Först var det hjulen. De där navkapslarna ser ju olidligt plastiga ut, men genom att byta till äldre fälgar kunde jag få på ett par äldre kapslar. Så var det färgen. Aluminium rostar ju inte, så den behöver inte målas av den anledningen, men det går inte åt många deciliter färg för att få den snyggare. Genom att göra knutarna i en kontrasterande färg ser den mer gammaldags ut.

Notera lådan i fronten. Här i Norge är man skyldig att ha med registreringsbeviset på alla fordon inklusive släpvagnar och har man det i bilen vill det till att man kommer ihåg det om man byter dragfordon, annars kan man få böter. Jag hade löst det genom att sätta fast en PET-flaska där lådan sitter, för då hålls pappren torra. Men så fick jag denna aluminiumlåda av en granne och kom på att den skulle passa bra där.

I den har jag dessutom 3-4 spännband, för är det något jag lärt mig så är det att när man väl behöver dem kan man ge sig fan på att de inte ligger bak i bilen trots att man var säker på att så var fallet. Och då är man aldrig hemma utan troligare på byggvaruhuset med ett full släp. Så det måste väl i alla fall ses som en förbättring. Här är jag inte lika säker på att alla håller med:

Här bak satt det riktigt fula LED-lampor. Jag är inte den som gärna byter ut saker som funkar, men så fick jag tag i de här gamla lamporna för nästan inga pengar alls. Nu tycker säkert några (ännu fler) att jag är helt dum i huvudet. Som att det inte räckte med att byta till äldre hjul ger jag mig alltså på belysningen också.

Jag kan i alla fall glädja er med att jag nu har tramsat klart med denna släpkärra. Den har troligen inte blivit ett dugg mer värd av mitt arbete. Ska i så fall vara några hundralappar tack vare färgen, men varje gång jag ser vagnen blir jag lite gladare och det har ju också ett värde, och genom att göra alltihop själv blev det inte farligt dyrt. Är jag helt unik eller är det fler som, tvärtemot logiken, försökt få sina grejer att se lite äldre ut?

22 kommentarer:

  1. Tjusigt, lite cirkuskänsla, på ett bra sätt! Jag köpte en ny kappa och bytte ut knapparna mot en äldre modell, det är kanske inte riktigt detsamma, men med enkla medel gjorde jag plagget till mitt eget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag sliter med att få ihop "cirkuskänsla på ett bra sätt", men jag tror att jag förstår på ett ungefär.

      Att fixa kläder på det där sättet är något jag skulle vilja kunna. Jag tror att jag med ett nödrop skulle kunna lägga upp ett par byxor, men där slutar nog mina kunskaper.

      Radera
  2. Bra där! I och med att det var ett gammalt hemmabygge går det inte att göra det fulare. Riktigt snyggt! Och smart med både PET-flaska och box med remmar. Och retrobaklampor är bara så cool.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Välkommen till Team Bakåtsträv! Vi är inte så många, men vi är jävligt envisa.

      Radera
  3. Jag har aldrig försökt mig pa att aldra en grej, däremot mig själv när jag var i tonaren, för jag var trött pa att höra att jag sag yngre ut än vad jag var. Det lilla problemet har rättat till sig med aren. Tyvärr, kan jag tycka nu :).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har gått åt motsatt håll. Jag såg ut som 40 när jag var 20, fick inte visa leg på bolaget en enda gång, och nu som 50+ tycker jag att jag åtminstone inte ser äldre ut än jag är. Dessutom skiter jag numera i det :-)

      Radera
  4. Det blev väldigt snyggt även om jag anser att det är onödigt arbete för ett arbetsredskap.Men man skall göra det man blir glad och lycklig över och visst blev släpkärran mycket snyggare att se på även i mina kritiska ögon.Ha en trevlig dag!Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut onödigt om man går strikt på användningen, det håller jag med om. Det enda som förbättrat vagnen är den nya lådan i fronten, men den hade jag kunnat sätta dit utan att måla vare sig den eller resten.

      Radera
    2. Måste den besiktigas

      Radera
    3. Nej, i Norge behöver inte släpvagnar besiktas.

      Radera
    4. Oj. Det märks Norge inte är med i EU. För annars hade du inte fått igenom det där i besiktning. Allt måste regleras i minsta detalj inom eu. Allt.
      Mvh Investeraren

      Radera
    5. Mycket dårskap från EU tar vi till oss ändå. Jag brukar påminna norrmännen om att Norge inte är med när det hänvisas till EU-regler. Verkar som att de inte riktigt förstått att det går att säga nej då.

      Radera
  5. Lite allmogestuk gav ett fult hembygge lite veteranrespekt tycker jag. 👍🏼
    /JB

    SvaraRadera
  6. Föråldra är ordet du söker?

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
  7. Fint projekt! Tycker inte du ska ursäkta dig för slöseri. Någon gång måste ju pengar användas för att det ska vara någon nytta med dem. Att lägga dem på småkufiga projekt som gör världen mer färgglad är inte ett dugg sämre i sig än att köpa aktier eller vad som helst. Hade fler gjort sånt hade trafikbilden varit betydligt roligare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. @Anonym

      "Tycker inte du ska ursäkta dig för slöseri."

      Jag tycker Sparo är skyldig oss en ursäkt för slöseriet. Det skulle inte förvåna mig om han slösade bort flera hundralappar på färgen, fälgarna och lamporna. Sparo lever som om det inte fanns en morgondag. Jag utgår från att Sparo kommer finnas med på den här listan 2024.
      https://skattebetalarna.se/avs/

      Tom-Hjördis

      Radera
    2. Färgen tror jag var en slatt jag fått gratis. Resten kostade absolut hundralappar.

      Men det får ses som norskt slöseri och inte svenskt, så du får kolla hos Sløseriombudsmannen:
      https://www.facebook.com/profile.php?id=100044464058098

      Radera
    3. Den stora skillnaden mellan Norge och Sverige är att Norge är stenrikt (oljerikt) och har råd med både välfärd och slöseri. Men slöseri är slöseri om ock i gyllne dosor.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Det ligger något i det. Eftersom det finns större marginaler kan man slösa bort några miljoner utan att det direkt påverkar välfärden.

      Radera