Den här tiden på året och ungefär
fram till nyår är mina frysar som fullast. Årets blåbärsskörd
ligger där, liksom årets samlade kantareller som glädjande nog
blev fler än någonsin. Om ett par månader fyller jag på med
äpplen, som jag fryser in tärnade i plastpåsar, och möjligen
också som mos, ifall jag inte konserverar allt i glasburkar.
Under senvintern och våren minskar
trycket successivt, men under hela året har jag full koll på vad
som finns i frysarna. I köket har jag tre fryslådor i ett kombiskåp
med sånt som går ut den närmaste tiden. Där finns frysta rester
och grönsaker, bröd och lite blåbär och svamp för att minska
antalet promenader ner till frysboxen i källaren.
Jag går ändå dit dagligen, men det
är opraktiskt att behöva ner i källaren medan jag lagar mat och
kanske har en kokande kastrull på spisen. I frysboxen finns det
stora lagret. Där har jag som sagt äpplen, blåbär och
kantareller, men också alltid fryst broccoli och spenat, samt
hemodlade grönsaker. Sedan är det färdiglagad mat från storkok, det
kan vara diverse bönbiffar, soppor och lite av varje. Dessutom mjölk,
som jag köper tio liter åt gången på dunk, häller över i flaskor och fryser in 8-9 liter som jag
plockar upp efter hand och tinar i kylen för att alltid ha ”färsk”
mjölk.
Det som en gång läggs i mina frysar
tas fram när det ska ätas eller strax innan. Absolut ingenting
slängs. Jag levde länge i tron att alla gjorde som jag, men jag har
förstått att folk har för vana att ”rensa frysen”, vilket
betyder att man gör rent hus och slänger bort sånt som legat för länge. För mig
låter det här helt galet, rensa frysen gör man genom att äta ur
den!
Jag försöker göra likadant med
kylvaror, men det är ofrånkomligt att delar av någon grönsak
ibland ruttnar innan användning. Där går det att misslyckas, det
tycker jag faktiskt inte att det gör i frysen. Jag är med på att
allt inte håller hur länge som helst i frysen, men se då till att
omsätta maten innan den blir dålig.
Klarar man inte det får man strama upp
sina rutiner. Kanske är det här svårare för en familj än för
mig som ensamstående, men det är inte raketforskning. Vid behov,
gör ett Excel-ark, skaffa en whiteboard eller ett anteckningsblock
så att det inte plötsligt ”dyker upp” något i frysen man inte
visste fanns där. För den som vill krångla till det finns det
såklart en app också.
Mat har ett värde även om man plockat den ur rabatten eller jagat den i skogen, men vanligast är att man jobbar och tjänar pengar, tar sina skattade pengar till affären där man betalar ännu mer skatt och allt högre matpriser, kör hem sina matvaror, också det till en kostnad och lägger dem i frysen, eventuellt efter tillredning. Du har alltså investerat pengar, tid och energi i att få maten dit. Skulle nästa steg vara att tina upp den och slänga den i soporna är det naturligtvis helt galet. Sluta med det!
För länge sedan läste jag om en man som virade in en plankbit i plast, och la längst in i frysen. Efter ett par, tre år hittade frun den när hon rensade frysen. Då förstod hon att det kanske var läge att ändra på rutinerna.
SvaraRaderaJa, tog det 2-3 år var det verkligen hög tid. Samtidigt hade jag, som just nu måste pussla och krångla för att kunna stänga frysarna, blivit rätt irriterad om någon annan lagt ytterligare ett hinder.
RaderaLite då och då äter vi ur allt innehåll i frysen. Kan vara lite skönt att ha middagsplanerna klara ett tag framöver även om måltiderna mot slutet kan bli en aning knasiga sammansättningar. Fusion tror jag det heter när ett proffs gör det.
SvaraRaderaFör mig är det där ett kontinuerligt strävande. När jag har mycket i frysen försöker jag använda frysvaror till fler måltider än annars. Jag är rädd för att mitt frysinnehåll är lite för enahanda för att göra hela måltider av det.
RaderaAtt rensa frysen brukar för mig betyda en vecka av konstiga wokrätter där jag försöker göra mig av med kilovis av frysta grönsaker som legat ett tag.
SvaraRaderaFungerar även för att bli av med nudlar och ris som skulle behöva omsättas.
Behöver ris någonsin omsättas? Det skulle jag gissa smakar likadant efter fem år i skafferiet.
RaderaJag är lite osäker. Jag köpte på mig ganska rejäla lager under början av covid, och de flesta rispaket från 2020 smakar och luktar precis som väntat.
RaderaMen några få har en underlig lukt som jag inte känner mig helt bekväm med. Oftast från samma märke, även om jag just nu inte kommer ihåg vilket.
Ok. Själv köper jag alltid femkilos (jasminris) och det tar nog 1-2 år för mig att göra av med och de har det aldrig varit fel på. Lite olika märken, men alltid lågpris.
RaderaKan vara värt att vara selektiv för att undvika ris med mer arsenik än andra.
Raderahttps://www.svt.se/nyheter/utrikes/arsenik-finns-bara-i-ris-fran-vissa-lander
Jag trodde allt ris var asiatiskt. Vart kommer det annars ifrån, Polen?
RaderaSedan de började prata arsenik i ris kokar jag upp riset och byter vatten en gång. Jag vet inte om det funkar, men jag har överlevt hittills.
"På lång sikt kan arsenik ge ökad risk för bland annat cancer i lungorna eller urinblåsan." Livsmedelsverket
Raderahttps://www.radron.se/granskningar/darfor-ska-du--satsa-pa-risutmanarna/
Ja, att arsenik är ganska farligt hade jag räknat med. Dock ska sägas att jag inte är någon storkonsument, äter ris max en gång i veckan. Och en del av de föreslagna och förhoppningsvis arsenikfria alternativen i den artikeln äter jag också.
RaderaDet där borde jag bli bättre pa. Jag köper manga varor pa extrapriser och fryser in. Just nu är det fullt, sa det blir till att hejda mig själv i butiken.
SvaraRadera/Annika
Bara man börjar med det äldsta hela tiden och äter alla sorter man har i frysen borde det hinna rensas ur i tid.
RaderaDa vore det nog bra att ha koll pa datum. Det har inte jag, skäms pa mig!
Radera/Annika
Står inte det på paketet du fryser in? Eller har du hunnit packa om innan du fryser? Finns det anledning brukar jag skriva på med en tuschpenna, men årets skörd av exempelvis svamp eller blåbär hamnar i en separat påse.
RaderaMed pappersarbete är jag organiserad, dock inte med frysvaror. Jag slänger in det jag köpt och pa de paketen star det datum, men ibland är det leftovers fran lagade middagar. Och ja, jag erkänner att jag är slarvig med det. Malet är nu att mer eller mindre tömma frysen, och blunda i affären när jag gar förbi prissänkta varor.
Radera/Annika
Är det tillräckligt billigt måste man försöka hitta plats :-)
Radera2-3 år i min frys är normalt. Jag är inte kinkig utan det som hamnar i frysen är säkert ok några år efter.
SvaraRaderaDet är inte främst så jag använder min frys utan tvärs emot det denna blogg manar till så använder jag den främst för prefab och färdigrätter.
Frysta köttbullar, korv, pyttipanna, bacon, pizza att bygga vidare på, paj osv.
Givetvis går även matlådor o överblivna matvaror in där. Fångad fisk o plockade svampar eller bär.
/JB
Jag läste någonstans när jag researchade för det här inlägget att bär inte ska ligga i frysen mer än 3-4 månader. Det tycker jag är helt galet. Jag har alltid bär hela året, men exempelvis nu kommer jag äta blåbär från sommaren -23 i ytterligare ett par månader, så då kanske det blir 1,5 år. Jag ser inga problem med det. Kött och annat innehåll med mycket fett tror jag är värre att frysa länge.
RaderaSå må vara. Kan bara konstatera att jag aldrig blivit sjuk/matförgiftad av att äta något ur varken min kyl eller frys. Fast somligt har kastats från min kyl då jag har en fungerande näsa.
RaderaDäremot två ggr genom bufféer på restaurant, något jag numer skyr som pesten.
/JB
Jag undvek curry i 30 år efter att ha dåligt kött på kinakrog. Det var sannolikt också mitt sista besök på kinesisk restaurang, men det gör inget nu när sjögurkan har brakat i höjden:
Raderahttps://www.youtube.com/watch?v=AZTqONUw3x
Vi äter mycket smörm något jag köper på mig o fryser in vid extrapris. Men som ni skriver fett kan inte frysas för länge. Provade nyligen att göra egen Ghee, blev riktigt bra och ska till och med klara rumstemperatur (även om jag ändå lagrar den i kylen). Borde hålla minst ett år i kylen
SvaraRaderaDär var ett ord jag inte hört sedan Radio Krishna för 30 år sedan :-). Men vad intressant att det ska funka i rumstemperatur, det hade jag inte gissat.
RaderaHaha det programmet har jag inte hört! Men ghee är ju vanligt i vanlig indisk mat.
RaderaTål hög värme bra dessutom. Mkt vitaminer i.
Jag använder det till all stekning utom där jag vill ha den riktiga smörsmaken kvar.
Så kan verkligen rekommendera det både ur hälso perspektiv, prepping och ekonomi (färdig ghee är löjligt dyrt)
Min aversion mot kryddor har ganska effektivt hållit mig undan indisk mat.
RaderaJag har alltid.fått lära mig som tumregel att ju mer fett en vara innehåller ju kortare tid i frysen.
SvaraRaderaSå typ bacon bara några månader medan mager mat längre.
Och att det även är skillnad hur bearbetad varan är. Typ hel köttbit längre än köttfärs.
Det är så jag också har uppfattat det och blev därför förvånad när det stod att bär inte ska klara mer än 3-4 månader. Nästan så att jag funderar på om det stod fel och skulle ha varit 3-4 år. Hur mycket fett är det i blåbär liksom?!
RaderaBär om något ska väl klara väldigt lång tid i frysen? Det är ju liksom vatten som hålls ihop av lite fibrer.
RaderaJag är nog tyvärr mer åt det försiktigare hållet med mat som legat i frysen lång tid (även om jag jobbar för att tömma innan det blir "gammalt"), men just bär är något jag inte är rädd om det legat lång tid.
Vatten, fibrer, kolhydrater och vitaminer. Typ.
RaderaDet är det fina med vegetarisk mat. Trist med mat som får en frys- eller kylskåpssmak, men ytterst sällan blir det värre än att det smakar sämre.