tisdag 3 september 2024

You will cook nothing ...

Nu är det inte bara World Economic Forum som strävar efter att vanligt folk inte ska äga något. Den liberala tankesmedjan Timbro vill ta bort kravet på kök i bostäder, trots att köket är grunden för att tillgodose människans mest grundläggande behov.

Det är faktiskt mindre än hälften av svenskarna som uppger att de tycker om matlagning. De kan givetvis välja att ha kök ändå, men i det moderna samhället, där det är enklare och billigare än någonsin att beställa hem eller värma upp färdiglagad mat, tycks kökskravet vara en rest från en svunnen tid.


Det må så vara, men i så fall är det hög tid att återupprätta den svunna tiden! Låt oss ändå för ordningens skull plocka ner varje argument här. Om mindre än hälften av svenskarna skulle tycka om matlagning, är det ett skäl för att inte ge dem chansen? Jag är övertygad om att en försvinnande liten minoritet tycker om att deklarera eller motionera, för att ta ett par andra exempel.

Att sedan använda ordet ”billigare” som argument för hämtpizza och färdig mikromat är så urbota dumt att jag väl egentligen bara borde sucka. För det första tror jag inte ens att det stämmer att helfabrikat och restaurangmat blivit billigare, men om så vore kostar det ändå alltid mer än dubbelt så mycket som att göra samma maträtt i det egna köket. Hyran behöver antagligen vara negativ för att räkna hem alla dessa restaurangmiddagar?

Till Timbros försvar ska sägas att de är konsekventa. De tycks hata alla värdiga boenden och förespråkar därför även bostäder utan fönster eller ”sovkapslar”, en appstyrd likkista som för tankarna till dystopiska science fiction-filmer.

Jag tycker att Timbros köksdemontering illustrerar deras människosyn. För min del får människor bo i tält, men jag går inte på att Timbro tror att detta skulle ge folk mer frihet. Att inte kunna laga sin egen mat gör dem såklart mer beroende av andra. Du kan handla all din mat på McDonalds, men den dag du tvingas till det för att Timbro plockat bort ditt kök är du slav under kapitalismen.

60 kommentarer:

  1. Är det inte marknaden som styr hur människor vill bo, tex tredje källarvåning utan fönster på 2 kvm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur många vill bo så - de som både är blinda och lama? Men öppnar man upp för att det ska få finnas sådana bostäder kommer någon av ekonomiska skäl bli tvungen att bo där.

      Radera
    2. Om de av ekonomiska skäl "tvingas" flytta till en sådan lägenhet, vad är alternativet om de inte finns? En plåtbänk i tunnelbanan?

      Radera
    3. Är det på tunnelbanans plåtbänkar de bor idag? Marknaden har inget hjärta. Går det att tjäna pengar på att hyra ut gipslådor utan kök eller rinnande vatten kommer den att göra det.

      Radera
  2. Kanske skulle man åtminstone överväga kompakt kök. Tänk kombinerad kyl frys med micro ovanför, en liten enkelvask och plats för spisplatta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns ju redan idag kök på mindre än en kvm som praktiskt taget bara är ett skåp, men de innehåller en vattenkran och en vask och möjligheten att laga enklare mat.

      Radera
    2. Nu är väl Timbro ute och vevar alldeles för mycket i en sådan här fråga och ställer orimliga krav. Men det är väl här man borde landa, dvs i att kompakta kök borde bli lättare att bygga (även med kompakta badrum om du frågar mig). Det borde få ner byggkostnaden och nog underlätta en del för ungdomar/studenter som inte har samma krav på en bostad.

      Tyvärr sätter ju svenska byggregler i mångt och mycket stopp för detta...

      Radera
    3. Jag tror inte att Timbro drar till extra provokativt för att det till slut ska landa någonstans mitt emellan. Jag tror att de genuint tycker att det är en bra idé med bostäder helt utan kök.

      Radera
  3. Undrar hur de själva bor? Knasbollarna på Timbro. Klart att de ska finnas ett val att kunna laga sin egen mat. jag litar inte på allt det där färdiggjorda, vem vet vad som hamnar där i? Livsmedelsföretagen kommer att håva in ännu mer pengar eftersom valet för konsumenten begränsas.
    Vilka har de tänkt sig ska bo på det där sättet? De med minst pengar och mest utsatta. Usch vad jag ogillar empatilösa sociala ingenjörskonstsnickrare. Tänker tillbaka på Alva Myrdal och gänget som hade en hel del idéer som med en nedvärderande människosyn genomfördes. Timbros idéer är inte människovärdiga! /Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gissar att de bor betydligt mer människovärdigt.

      Radera
  4. Kokvrå var väl populärt i ettor en gång i tiden. Men det är nog det minsta som är rimligt. Om det är återgång till detta som avses kan jag möjligen tycka att det är ok för smålägenheter.

    Men att tvinga folk att leva på färdigmat ur frysdisken låter riktigt tvivelaktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kokvrå var ordet jag sökte när jag svarade Gustav ovan, men det var så länge sedan jag (eller internet) använt så jag hittade det aldrig. Men det håller jag med om duger, papperskartonger i frysdisken gör det inte.

      Radera
    2. Jag har bott med en liten kokvrå, nära till allt och tillräckligt med plats. Faktiskt en av de bästa lägenheter jag har haft och jag har bott i många./Em

      Radera
    3. Mitt bästa kök hade bänkar på bägge sidor och en smal gång. På så vis kunde jag använda bänkutrymme på bägge sidor utan att förflytta mig:
      https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhtHz7In09nEglWTIbuHkIFEVsE7qW2MrMjbXnfnuXGaxsjxMyLMF3JsqRNpVegolrmggIFY6-24sZ_9UKiYsM4bZ6Er0FRYCsO1mC5dGD-uhEYZx4qCxtpzNda4m5ajAGrUfFMxNe6jgM/s320/e54.jpg

      Radera
  5. Man kan ju förstå frihetstanken. Vi har stor bostadsbrist och detta kan vara ett alternativ för folk som inte vill betala för ett kök och byggherrar som kan bygga fler billigare bostäder.

    Problemet blir ju förstås att vissa kommer vara tvungen att flytta dit av ekonomiska skäl över tid. Tror inte att minst bemedlade i samhället ska ska bli beroende av hämt-och-färdiglagadmat... Lär knappast bli billigare i längden och verkligen inte bättre för folkhälsan även om samtliga köper sallad varje dag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår också tanken, men tycker att de tänker väldigt fel. Klart att det blir fattigt folk som tvingas dit och därmed blir ännu fattigare. För att inte tala om sjukare.

      Radera
  6. Kom på en sak till det här med umgänge samlas kring ett matbord och bjuda på något gott man själv har lagat. Att vara tillsammans utan att det kostar skjortan ute på en lokal av något slag. Timbro tycks anse att folk i sin ensamhet ska sitta och lura i något kyffe. Döden verkligen!
    Rutger Brattström som verkar vara en trettioårig valp utan empati bor själv i en villa i Uppsala. Uppmanar honom att hyra ut några rum och själv bo med familj i något begränsat hörn i huset, förslagsvis källaren med en mikro och en vattenkokare. Toalett får familjen ha tillgång till vissa tider i annat fall är de hänvisade till diverse hinkar. Då är han ju en del av själva lösningen som han föreslår, det blir rättvist och bra. Ursäkta men vilken idiot./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Missade Rutger Brattström är projektledare på Timbro.

      Radera
    2. Ja, att leva som man lär ger tyngd till ens tankar.

      Radera
  7. Jag är för att billigare bostäder ska byggas, framför allt för ungdomar som inte har sa höga krav, men det ska atminstone finnas en kokplatta och en ugn. Att bo helt utan kök är inte rimligt. Och ja Em, jag tycker ocksa att man ska leva som man lär, dvs lat de där Timbro-idioterna bo som de själva föreslar.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, billiga bostäder har inte heller jag något emot, men någon slags lägsta-standard måste det finnas.

      Radera
  8. Tycker egentligen detta är en svårbedömd idé. Det finns båda sidor.
    Grovt räknat: ett nytt kök 150 000, matlagning 20kr/måltid
    Beställ hem enkelt räknat: 100kr -> 80kr i skillnad
    Det är då 1875 måltider. Antar vi att vi bara äter middag hemma är det 5 år med mat.
    Säg att du sätter in ett trinettkök, eller stekplatta med ugn/micro kombo kan du lätt dryga ut detta till säg 7-8 år?
    Hämtmat räcker för den delen för mig för 2 måltider, så för mig snackar vi ett decennie av att slippa matlagning.

    Japan har som kultur att det som standard inte finns kök i lägenheterna med detta upplägg. Maten är då billigare, men det går ju hand i hand. Utvecklar man den marknaden, blir det mer kvantitativt och därmed kanske man kan få ned priset på hämtmat.

    Tyskland har ej kök som standard. Visserligen har de ett rum för köket, men hela köket inklusive vitvaror, spis, ung och ja, även bänkskiva och luckor - ingår ej som standard.
    Argumentet ligger att man skall kunna göra det som man själv vill ha det. Man tar ju även hand om sina egna saker bättre än det man hyr, det är (nog) statistiskt bevisat.

    Å andra sidan, vilka är det som hamnar i dessa lägenheter utan kök? Knappast är det de som faktiskt har råd och känner att man hellre lägger pengar på hämtmat än tiden att laga mat. Det är ju de utsatta som landar i dessa lägenheter.

    Jag är som princip för lättnaden av reglerna för byggande för att få ut mer bostäder. Ta bort tillgänglighetskraven. Alla behöver kanske int ett helt kök. Tvättmaskin i gemensamt utrymme sparar både plats och pengar. Titta på studentlägenheterna på 18m2. De fungerar. Är det lyxigt? Nej. Men det fungerar.
    Kollektivboende med centralt kök? Varför inte? Främjar gemenskap också.

    Jag har hellre tak över huvudet utan en 60cm spis än att sova under en uppspänd presenning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att du räknar generöst åt bägge hållen. Jag skulle tro att skillnaden är klart högre än 80 kr. Och då räknar du med utelunch och obefintlig frukost sju dagar per vecka och hela året, inklusive röda dagar och semester.

      Men även om man räknar ALLT i favör för hämtmaten plus en stekpanna i vardagsrummet kommer du ändå bara upp i något decennium. Hur lång livslängd räknar man för ett flerfamiljshus? Betydligt längre än så i alla fall.

      Att vitvarorna inte följer med i alla länder är en sak, men nog lär de finnas i hyresrätter, åtminstone gör de det i Norge där det inte heller är självklart att exempelvis spis och kylskåp ingår.

      Att sedan jämföra med Japan ser jag inte riktigt relevansen i, det är ju en helt annan världsdel och kultur. I Kongo har de stampat jordgolv (?).

      Jag tycker inte heller att allt måste regleras, men det får inte gå för långt åt andra hållet heller. Beträffande ditt exempel på slutet undrar jag om jag inte hade valt presenningen :-).

      Radera
    2. Ja jo. Som sagt, ganska grova siffror. Bara för att ha något att titta på.
      Visst. En lunch kostar väl mera 130ish numera. Men finns ställen som går lägre än så. Å får man upp kvantiteten, får man ned priset. Där är Japan typexemplet igen.
      Ja de har annan kultur och är lokaliserade på en annan tektonisk platta. Men principen visar på ett sätt som fungerar - för dem.
      I Tyskland är det ovanligt att folk har frys. Alltså inte ens frysfack.
      Jag har även träffad de som inte har kyl. Hur fan de får ihop sin livsstil, fattar jag ej. Men vegetarian/vegan-livsstilen hade tydligen något med det att göra. Torkade böner o dyl behöver inte kylskåp. Färskvaror äts upp på 1-2 dar.

      Jag hade inte ens tänkt på stekpannor o dyl för att vara ärlig. Kyl å frysfack tycker jag ändå att man ska ha. Då har du ju löst frukosten och möjlighet till 7/10 enklare måltider som inte behöver en spis/ugn. Ett kök är många kvm som man hade kunnat nyttja till annat. Tex mer lägenheter.

      Ett decennium är däremot ett väldigt långt tag. Å inte bor man kvar i ett sådant boende (generellt) så länge. Man skaffar kanske partner, hund, nytt jobb, ny partner igen eller för den delen, byter upp sig. Men get ger tillgänglighet till boende.

      Jag argumenterar inte direkt för detta, men ser poängerna i det.
      Ett annat håll att argumentera är istället motsatsen. Hur ställer det sig i förhållande till prepping att inte ha någonstans att laga mat? Ingen matförvaring? Vad händer i kris? När vi inte kan köpa mjölken i affären?
      Varför är det inte bättre att lagstadga att alla lägenheter skall komma med ett Trangia?

      Radera
    3. Nej, man kanske inte bor där längre än ett decennium, men man måste ju räkna kökets livslängd eftersom det står där även när den första hyresgästen flyttat ut.

      Och Trangia i all ära, men det funkar nog ändå bäst för korta tältsemestrar, inte dagligt bruk i åratal.

      "I Tyskland är det ovanligt att folk har frys. Alltså inte ens frysfack. Jag har även träffad de som inte har kyl."

      Varför lever sådana människor ;-)?

      Radera
    4. Ett modernt kök har en livstid på 30 år. Säg 20 då i en hyresrätt med vissa punktinsatser.

      Tänkte ju inte att trangian skulle vara där för daglig matlagning, utan att egentligen för samhället är det kanske mer rimligt att hyresvärden förser möjligheterna att preppa och bidra med samhällstjänst. Ett kylskåp å elspis är tämligen värdelösa i en kris utan el.
      Att ha "lyxen" att laga mat hemma, kan då ses som ett extra i förhållande till varandra? Är ju en tokig syn på det hela, men vill hävda har en viss poäng. Hur många i Fjollträsk skulle klara sig 2? 4? 10? veckor utan el och vatten?

      Jag levde som stugvärd (som nämnt i tidigare diskussion). Då hade vi iaf ett "kylskåp" bestående av den där nedgrävda soptunnan. Så även i fjällen, i ett landskap utan el och rinnande vatten hade jag faktiskt kyl. Så hur folk klarar sig utan kyl (i dagens samhälle) fattar jag faktiskt inte. Frys, ja.. OK. Men nej tack.

      Radera
    5. Och 20 års hämtmat kommer kosta mer än köket.

      Det går att klara sig utan mycket, men man vill ju ha ett värdigt liv också.

      Radera
    6. Patrik, det är så lätt att gnälla på ”Fjollträsk”, lika lätt som att säga att allt norr om Uppsala = ”Myggträsk”, ibland känt som ”Norrland”. Visst, kul att vara raljant, och du är varmt välkommen att försöka gräva ner ett gammalt oljefat och ha det som kylskåp i någon park. Klappa en ren, så känns allt bättre.

      Radera
  9. Intressant. Men det här med avsaknad av kök har det redan börjat införa i smyg. För nybyggda lägenheter har ofta integrerat kök och vardagsrum. Inget fel i det, generellt. Förr i tiden så samlades man i det stora bondköket, för där var det varmast på vintern. Och vilken barnfamilj har inte haft tex läxläsning i köket _samtidigt som man lagar mat_?

    Men nu kallas en lägenhet för en 2:a när den har köket i princip i vardagsrummet, dvs öppen planlösning. Samtidigt så har den ett JÄTTEbadrum! För att svenska byggnormer med krav på handikappanpassning i alla lägenheter kräver att man ska kunna köra in en säng i badrummet. Det här gäller även små studentlägenheter, inga undantag ges.
    Man skulle kunna tänka sig att kanske 15% av studentlägenheterna byggdes för dem med handikappet "kan inte gå och inte heller åka rullstol så man måste kunna rulla in en säng i badrummet". Tror inte att så många som 15% av studenterna av studenterna behöver det (även om kanske 15% har något sorts handikapp/rörelsehinder).

    Och det där påståendet att det blir billigare med hämtmat. Timbro har alltså ingen koll på alla matfobier som dagens små prinsar och prinsessor har! Eller rättare sagt deras föräldrar. Förutom att några är vegetarianer eller veganer eller nån annan ny variant ("jag är vegetarian men jag äter kyckling"(!)), så har vi gluten- och laktosintolerans, kan bara äta köttbullar, vägrar grönsaker, allergisk mot diverse kryddor, särskilt lök (finns lökpulver i de flesta färdigrätter), eftersom man inte tål gluten så kan man inte äta soja heller och så de allergier som fanns redan på vår tid som tex nötter. Nej, man vill verkligen inte ha hämtmat jämt.
    Välkommen till verkligheten!

    Nu ska jag ut och plocka undan dagens fallfrukt. Kanske blir en äppelpaj. Mos har vi tillräckligt och tid är bokat på musteri nästa vecka.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser inga problem med att öppen planlösning bygger ihop kök och vardagsrum, även om jag själv inte tycker att det är idealiskt. Inte heller med jättebadrum för den som vill ha det, men att varje bostad måste vara så pass handikappanpassad tycker jag har spårat ur. Handikapptoalett i offentliga miljöer - absolut.

      Jag skulle inte kalla glutenintolerans för en matfobi och tror inte att det är så du heller menar. Samtidigt drar väl allergier också lätt upp priset på mat man lagar hemma.

      Mina äpplen är inte klara än, men de blir ett problem eftersom årets skörd kommer bli i samma storlek som förra årets och jag har fortfarande kvar av dem. Det får bli mos av allt jag har glasburkar till så att jag slipper frysa dem, men sen vet jag inte.

      Radera
    2. Sparo, kul med matos i vardagsrummet. Verkligen.

      Radera
    3. För egen del tycker jag som sagt att det inte är idealiskt, men jag har haft köksfläkt i mina kök och du behöver ju inte grilla en hel gris över öppen eld ;-)

      Radera
    4. Du har rätt, jag skulle inte klumpat ihop det. Men efter att ha varit utbildare inom en frivilligorganisation och varit tvungen att ta hänsyn till 18 st olika "jag kan inte äta...." på 15 personer, så tröttnade jag totalt! Det var inte värt att ta ledigt en hel dag från mitt ordinarie jobb för att leta i halva norra Stockholm efter mat som passade alla (de skulle laga själva och jag skulle köpa in ingredienserna). När man sen upptäcker att all laktosfri gräddfil står kvar oöppnad efter måltiden och får höra att "jo, men jag klarar laktos för det mesta" eller att all vegetarisk gryta står orörd för "jag brukar skriva vegetarisk för den kan vara godare, men nu såg ju köttgrytan jättegod ut så då tog jag av den" så att köttätarna inte får "sin" mat, ja då lackar jag ur.
      Nej, jag utbildar inte längre i den organisationen. Satte som villkor att de som jobbar centralkansliet får se till att leverera mat tillsammans med övrig utrustning. Tänka sig! Det tyckte de blev för krångligt!

      Matos i vardagsrummet kan man få ändå (egen erfarenhet), beror på hur effektiv fläkten är. Den är inte så värst effektiv om det har byggts ett fågelbo på fläktskorstenen :-o

      Spargrisen

      Radera
    5. Det kunde varit värre, du hade kunnat vara bagare i Norge:
      https://www.youtube.com/watch?v=7ccReCaBtoo

      Radera
    6. Tihi! Ja, det var så det kändes.

      Spargrisen

      Radera
  10. Byggregler för tillgänglighet kräver att det går att använda minst ett badrum (på bv) även om man sitter i en manuell rullstol. Det handlar om en svängradie på 1,3 m. Det tycker jag verkligen är bra, det sparar också kostnader på lång sikt eftersom bostaden kan användas av fler och äldre kan bo kvar hemma.

    Jag är helt för att bygga tillgängligt men så har jag erfarenhet av dotter (född 90-tal) och på senare år mor i rullstol. Bor själv med anpassat stort badrum och visst är det onödigt stort för mig men det är helt nödvändigt när dottern besöker mig några dagar. Det betyder också att mor kan besöka mig och veta att hon kan använda badrummet. Det skulle aldrig hända om hon måste ta färdtjänst hem för att gå på toaletten (att komma hem tar då minst 45 minuter).

    Kök är en annan sak men där tycker jag det minsta som ska finnas är plats för att förvara och laga mat. Skulle gärna se att svala skafferier blir standard.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast om jag som inte är handikappad vill bo i en bostad där jag inte släpper in andra människor har jag ju inget behov av handikappanpassning.

      Svala skafferier eller kallskåp byggs väl som regel bort nu, av ungdomar som inte begriper bättre :-(

      Radera
    2. Jag vet att det finns en tillgänglighetsregel för badrum sen nån gång efter 1997. Men den blir väldigt konstig när huset är gammalt så att det ändå inte går att komma in i det i rullstol. Yttertrappan på 8 steg finns där och byggs inte bort jättelätt. Även om dörren in till badrummet görs 1,5 m bred så kan den då inte öppnas fullt pga hur utrymmet utanför ser ut, max 45 grader går det att öppna då. Man kan ju flytta dörren så ingången är från ett annat rum sa bygglovshandläggaren. Men dörren in till DET rummet från resten av huset är en gammal linneskåpsdörr, dvs extra smal. Så då kommer man ändå inte in med rullstol.
      Nu hade vi sån tur att badrummet redan fanns. Vi skulle nämligen bygga ut huset på en helt annan sida och blev väldigt fundersamma när den där handläggaren påstod att vi då måste bygga om badrummet i andra änden av huset. Det hade vi inte alls lust med!
      Det visade sig på nåt startmöte att vår handläggare var inkompetent! Dennes chef sa att de där reglerna endast gäller nybyggen, vi som redan hade en pytteliten toalett där berördes inte och behövde inte göra något åt den.
      Borde inte de som jobbar med bygglov ha koll på vilka regler som gäller?

      Spargrisen

      Radera
    3. Det finns mycket inkompetens i de organisationerna. Ibland undrar jag om det inte också handlar om ren jävulskap.

      Radera
    4. Tråkigt att du stötte på en okunnig handläggare. Och ja, reglerna gäller enbart nybyggen vilket är bra. Jag tänkte även på sk handikappanpassning som görs också i gamla hus. Men ibland är det omöjligt att anpassa och då måste den som bor där flytta.

      Annars är det ju så att även den som inte behöver extra utrymme idag kan behöva det i framtiden, därför är det bra att bygga så det passar så många som möjligt. 4 kvm är inte så många, t o m min yngsta hade ungefär den storleken i sin första lgh på 17 kvm. Köket var däremot pyttelitet, det hjälptes vi åt att göra om så det fungerade (från kokskåp).
      /Annette

      Radera
  11. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/tillganglighet/hygienrum/

    /Annette

    SvaraRadera
  12. Men för studentbostäder kommer troligen undantag så att minst 20% av dem måste vara tillgängliga.
    https://funktionshinderpolitik.se/lagre-krav-pa-tillganglighet-i-studentbostader/

    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. I studentrum är det en sak, där ska man ju kanske bara bo ett år, men det tycker jag är en helt annan sak än ifall man bygger ett hyreshus.

      Radera
  13. Idiotin tycks aldrig ta slut. Nu vet jag inte vad det är för ett pucko som kommit på den här idén, men jag vet en sak. Det är ett rikspucko utan verklighetsförankring. Folkhälsan skulle ta ännu mer stryk om folk bara köpte färdigt eller värmde halvfabrikat. Köket är hemmets hjärta, där man inte bara lagar mat utan en plats där man umgås och bygger relationer med familj och vänner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, min första invändning är inte heller ekonomisk utan just hälsoaspekten.

      Radera
  14. Nä jag tycker folk ska få bo hur de vill, även om jag själv inte vill vara utan. Tror marknaden hade löst detta bäst utan politisk detaljstyrning. Vill man ha kök flyttar man helt enkelt inte till en lgh utan.. Jag har haft en del tillfälliga jobb där det hade räckt med en kaffebryggare och ett litet kylskåp. Har även en äldre släkting som heller aldrig använder sitt kök.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har en poäng. Hade det gällt badrum, många våningar utan hiss eller något annat hade jag hållit med, men kök borde vara en mänsklig rättighet.

      Radera
  15. Hur är det nu igen? Är Timbro en förening för samhällets lobotomerade, eller för de yrkeskriminella?
    De involverar ivartfall många jurister, och det vet vi ju vad det är för en typ av människor idag (guldgrävare på ökad kriminalitet).
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Timbro är en marknadsliberal tankesmedja och ett bokförlag baserat i Stockholm. I sin nuvarande form grundades Timbro 1978 av Sture Eskilsson och Svenska Arbetsgivareföreningen, SAF, en föregångare till Svenskt Näringsliv. Sedan 2003 finansieras Timbros verksamhet av Stiftelsen Fritt Näringsliv."

      Hur de har det med jurister vet jag inte. Jag trodde mest att det var ekonomer och en språngbräda för överåriga MUF:are.

      Radera
  16. Om jag vill bygga ett hus utan kök så får jag bygga ett hus utan kök. Och vill jag köpa ett hus utan kök så ska jag få göra det.
    Ingen som behöver lägga sig i det alls.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis, Timbro kan väl visa sina egna hem i pressen, de med avsaknad av kök? För inte tänker de sig väl att det är orten som ska ha skit?

      Radera
    2. Fast nu handlar det väl inte om hus de ska äga själva utan om hyreslägenheter i flerfamiljshus, som jag förstår det. Och då kan de inte vara kökslösa idag.

      Radera
    3. Så du tror alltså inte att Timbro föregår med sitt eget goda exempel i detta fall? Konstigt.

      Radera
    4. Nej, det tror jag inte för ett ögonblick.

      Radera
  17. Jag tycker om Timbros idéer om nya boendeformer som jag tycker om politikernas idéer om integration. Gärna det, men bara på ett villkor och det är att de börjar. Lev som ni lär. Ulf Kristersson flyttar till en hyresrätt i Botkyrka, Magdalena Andersson till en hyresrätt i Rinkeby och Timbros Rutger Brattström flyttar till en bostad utan kök och fönster.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är absolut en förutsättning, men jag gillar dem inte ändå.

      Radera
  18. Min enkla.tanke är att ett kök behöver man ha, allt från min min vrå med kokplatta och kyl på två kvadrat till min feldesignade tarm till kök som ändå har fullhöjds kyl o fullhöjds frys, fyra plattor, två ugnar o mikro. Mängder med lådor o skåp att ha saker i. Renoveratav mig så jag har det som jag vill ha det.

    Ses garanterat som påvert av inredningstidningar.

    Ha inget kök känns lika galet i min värld som att riva ut o bygga nytt kök för mera än mitt boende är värt.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag bott med ett riktigt skitkök i tre år nu. Jag är förvånad att jag har stått ut.

      Radera
  19. Varför inte skippa badrummet för dem som inte tycker det är kul att gå på toaletten? Känns ju otroligt korkat det här. Det sparar ju inte pengar att köpa hämtmat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, att det skulle löna sig på sikt kan ingen människa som tänkt en tanke tro.

      Radera