tisdag 10 september 2024

Andras liv är andras problem

Näst efter ”Hur skulle det se ut om alla …?” är den märkligaste invändningen mot snåljåpar att ”alla kan ju inte”. Läste nyligen om en 22-åring som hyrde ett torp av sina föräldrar.

1000 kr i månaden är absolut en billig hyra, även om vi snackar om ett torp på landet utan rinnande vatten, så hyresgästerna står nog inte precis i kö. Naturligtvis handlar det inte om att föräldrarna vill göra en bra affär. De får någon som ser till stället och så hjälper de dottern på traven, som får ett boende under studietiden – win-win.

Jag hade (som vanligt med sådana artiklar) velat veta mer om hennes ekonomi. Hon pluggar och jobbar extra och får in 30000 kr i månaden. Hur mycket av detta är lön, och är det bara lön och studiebidrag eller är det ett studielån med på toppen? Hur som helst verkar hon leva lite som jag gjorde i den åldern, förutom att hon är duktigare på odling än vad jag var. Även jag bodde ett tag i en fritidsfastighet med utedass, och precis som jag ser hon inte poängen med att höja sina utgifter i takt med inkomsterna. Det tycker jag är sunt. Men så kommer det där märkliga ”argumentet”:

Men alla kanske inte kan hyra ett torp av sina föräldrar för en tusenlapp i månaden – vad säger du om det?

Ja, vad tusan ska hon säga?! Självklart har inte alla exakt hennes förutsättningar, men nästan alla kan, om de vill, spara utifrån sin situation. Men istället för att gratulera henne för sina mogna och kloka val ska hon skuldbeläggas för att andra inte kan göra som hon.

Armand Duplantis, du har just slagit världsrekord i stavhopp, men alla kan ju inte hoppa över sex meter med hjälp av en glasfiberstav, vad har du att säga till dem?”, sa ingen någonsin.

52 kommentarer:

  1. Heja Wilma! Jag har alltid varit sparsam, men fan vet om jag skulle velat bo sa i hennes alder. Men hon verkar nöjd, sa all lycka till henne.

    Och visst, jag skulle ocksa vilja veta mer om hur hennes budget ser ut pa inkomstsidan, men de där riktiga journalisterna verkar lysa med sin franvaro nuförtiden.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. De verkar åtminstone aldrig vilja ställa de frågor jag vill ha svar på och tycker är mest intressanta.

      Radera
    2. Journalistisk devis:
      Kolla aldrig en bra story

      Radera
    3. Fast här känns det snarare som att de kan missa en bra story genom att inte ställa alla relevanta frågor.

      Radera
  2. Jag skulle inte ha något emot att bo så nu ens. Men några bekvämligheter hade jag kostat på mig, en frigolitsits till toan t.ex..
    Men hur sjutton fungerar en utedusch vid -20?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kombinationen magsjuka och utedass är inget jag saknar, men annars anpassar man sig till det mesta.

      Hon kanske kan duscha på jobbet.

      Radera
  3. Man kan ju alltid spekulera vad som skulle hända i ett samhälle om alla skulle spara sina pengar istället för att konsumera dom. Jag har inte en aning,någon annan som vet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skulle säkert gå åt helvete, men det lär heller aldrig hända.

      Radera
  4. Jag vet inte heller vad som skulle hända med ett samhälle där alla är poliser eller arbetar som konditor. Poängen är at sådana frågor är meningslösa, eftersom det inte kommer att hända.
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exakt, även om svaret på sådana frågor alltid är att det skulle bli väldigt knäppt.

      Radera
  5. Vad skulle hända om Sverige hade mer kärnkraft, det kommer aldrig hända.om Sverige hade en lägre invandring,det kommer aldrig hända. Vi ska aldrig spekulera om det dom som inte kommer att hända.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast dessa frågor kan man väl ändå spekulera i. I bägge exemplen har det varit så tidigare, Sverige har både haft mer kärnkraft och mindre invandring. Men alla vuxna svenskar har inte varit rörmontörer, vegetarianer eller Livets Ord-medlemmar.

      Radera
    2. Det kommer aldrig att hända ändå.

      Radera
  6. Hypotetiska frågor kan också vara interisanta. Om jag ska spekulera så tror jag att arbetslösheten skulle gå upp mycket och investeringar skulle bli obefintliga utan efterfrågan. Även om det aldrig kommer att hända så är det en bra fråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst får man spekulera, men jag lutar nog ändå åt att det är meningslöst om det är ett scenario som aldrig skulle kunna inträffa. Samhället blir ju heller inte oförändrat. Om inflationen skjuter i höjden och det inträffar svält kommer människor att fly och då kommer det i sin tur påverka verkligheten.

      Radera
    2. Ett scenario som många pratar om är klimatflyktingar som kommer bli mycket större än dagens flyktingströmar.

      Radera
    3. Mm, men eftersom samma människor som pratar om det också tror att temperaturerna blir varmare bara för att man ändrat mätmetod och att isbjörnarna blir färre och inte fler tar jag det med en tunna salt.

      Radera
    4. Så du tror inte att människan har påverkat klimatet på jorden till det sämre?, vilken överraskning.

      Radera
    5. Ja, det var ju precis det jag skrev ;-)

      Radera
  7. Hon är gäst i Avanzapodden. Avsnittet släpptes åttonde september.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man! Då hoppas jag att de ställer de frågor SVT inte såg poängen med.

      Radera
  8. Ja, du kan väl ha en styv glasfiberstav på 10m som du klättrar upp i (med god balans) och sedan kliver du bara över ribban och puttar staven åt andra hållet... Det kanske är framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då måste stavarna vara väldigt mycket stabilare, annars fjädrar stavhopparen av under klättringens gång :-)

      Radera
  9. Journalisten ställer frågan som om intervjuoffret hade krävt att alla skulle leva som hon. Lite kognitiv miss där.
    Det som skaver lite är ju det hon säger på slutet däremot, att hon gör det för att spara till drömhuset och drömbilen. Spara 25 loppor i månaden för att till slut köpa en bil…?
    Kommer kanske att upptäcka att resan är målet under tiden, vem vet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, som att man ska behöva stå till svars för andras tillkortakommanden, oavsett om ens fördel beror på slump, DNA, hårt jobb eller något annat.

      Jag hoppas att det snarare blir ett drömhus än en drömbil, om nu inte drömbilen är så pass gammal att den inte sjunker i värde.

      Radera
  10. Jag tycker inte vi ska spekulera om någonting överhuvudtaget. Allt blir bara som det blir ändå.

    SvaraRadera
  11. Pengar är till för att användas.Visst är det bra att spara men det kan även bli sjukligt att bara spara och inte använda sina pengar för då har man ju liksom inte förstått vad pengar är till för.Jag har både spenderat väldigt mycket pengar samtidigt som jag har sparat mycket pengar genom hela mitt liv och trots att jag har spenderat väldigt mycket pengar på t.ex nya bilar en gång om året under många år så kunde jag ändå pensionera mig redan 2018 när jag var 52 år.Nåja alla får leva sina liv som de vill och vill vissa individer lägga det mesta av sina pengar på hög utan att använda dom så är det deras val och så blir någon annan lycklig när de pengarna sedan kommer att användas den dagen man är avliden.Usch för att leva spartanskt när man kan leva gott och bekvämt för sina pengar.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag ser ett värde i sparade pengar. Det ger möjligheter och trygghet även utan att spenderas.

      Radera
    2. Peter missar fullständigt poängen, bara för att man sparar pengar betyder det inte att de inte används. Pengarna används just till att köpa sig frihet, att man har råd att säga nej till sådant man absolut inte vill göra, själsdödande jobb eller liknande. Finns det något mer värdefullt man kan köpa än friheten att äga sin egen tid?

      Radera
    3. Exakt så! På det viset har man både glädje av pengarna och har dem kvar.

      Radera
  12. Jag skrev om den här tjejen också, och jag förvånas inte längre över att alla journalister på SVT är kommunister eller miljöpartister, vilket i praktiken är samma sak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur vet du att alla journalister på SVT är kommunister, eller killgissar du bara?

      Radera
    2. MC: Jag såg det, men tyckte att jag ändå hamnade för långt ifrån sakfrågan i artikeln för att det skulle krocka med ditt inlägg.

      Anonym: Det har gjorts undersökningar i partisympatierna hos public service-medarbetare. Alla var inte kommunister, men om jag minns rätt hade V och MP fått egen majoritet om bara anställda på SVT, SR och UR hade fått rösta.

      Radera
    3. Påståendet var väl att ALLA journalister på SVT var kommunister.

      Radera
    4. Sparo, helt med på det, absolut ingen krock och även om det hade varit det så inget problem. :)

      Anonym; precis som Sparo säger har det gjorts undersökningar och en väldigt enkel empirisk granskning av artiklarna som skrivs vittnar tydligt om partisympati. Jag utmanar dig åt andra hållet, visa mig en enda journalist på SVT som inte är tydligt kommunist eller miljöpartist.

      Radera
    5. Ska vi vara superpetiga (och det var inte jag som öppnade den dörren) skrev Money Cowboy att "alla journalister på SVT är kommunister eller miljöpartister" och jag tror inte att särskilt många miljöpartister kallar sig kommunister. Inte med tanke på att inte ens särskilt många kommunister kallar sig kommunister :-)

      Själv tolkade jag det som att SVT har en tydlig slagsida mot vänster och det finns det som sagt undersökningar som visar.

      Radera
    6. I sådana fall så kan man säga att alla på riks är nazister eftersom dom flesta där är sverigedemokrater.

      Radera
    7. Förlåt ,det ska stå Sverigedemokrater.

      Radera
    8. Det är möjligt, även om jag inte tror att någon sverigedemokrat anser sig vara nazist, men nu börjar vi väl komma väldigt långt ifrån ämnet i det här blogginlägget?

      Radera
  13. Jag tycker att sparo spekulerar hela tiden om saker som aldrig kommer att hända,vad är skillnaden?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och du tycker att någon hindrat dig från att spekulera till och med på min plattform, eller vad är problemet?

      Radera
  14. Mest förvånad över att du har koll på Armand och hans världsrekord :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ingen stor stavhoppsentusiast även om jag sett Miro Salar hoppa 5,40 m på 80-talet, men jag tyckte att det var bra med ett idrottsexempel där och så många fler svenska världsrekord i modern tid kommer jag inte på :-)

      Radera
  15. Fan så dumt. En bostad är värd vad man är beredd att betala för den och är man beredd att sponsra sin avkomma med ett rabatterat pris på en holk man äger så är det väl inga fel, kudos för att de iaf begärde en peng.

    Alla föräldrar som betalar handpenning och del av lånen för att deras yngel ska få bo i huvudstadens kärna kritiseras ej.

    Mina två största ångrade boendeaffärer som jag inte nappade på.

    En liten holk på 20m2 i gamla stan, Sthlm. 1.2 M ca -95. Skulle iofs inte vilja bo där idag men fatta vad man hade kunnat sålt den för nu…

    Ett tvåvånings torp i helt ok skick utan vatten o el men med egen brunn. Sjöutsikt. Ett par km i skogen utanför ett hyfsat civilicerat samhälle.
    Hyrde det för en tusenlapp per sommar och tackade nej till att köpa det för 25K här jag flyttade ur. Just börjat få lön och tyckte det var mycket pengar 🙄
    Den hade jag gärna haft idag eller sålt med extrem vinst.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har verkligen ingen aning om vad 20 kvm i Gamla stan hade varit värt nu (ännu mindre koll på torpet), men inser att det är ganska mycket mer än 1,2 Mkr. Samtidigt kan man ju nästan alltid säga det om bostäder i större städer och man kan ju inte köpa allt bara därför.

      Radera
  16. Se där, sådana kvalitetsreportage skattebetalarna får tillbaks från SVT, efter att ha matat dem med 10 Miljarder eller mer, varje år. Sa ingen någonsin.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mm... Vänstern betalade 9 Mkr, högern kritiserade, fick makten och höjde till 10 :-(

      Radera
    2. Och avtalet gäller dessutom i 8 år.

      Radera
    3. "Bra" med alla långa avtal som inte de där dumma väljarna kan förstöra.

      Radera
  17. Tänk om man skulle säga till en gravid kvinna: "Alla lyckas inte bli gravida, vad säger du om det?". Istället för att gratulera kvinnan. Exakt samma sak!

    SvaraRadera