fredag 27 september 2024

Buy and be damned

Playstation 5 pro säger mig inte mycket. Det är väl någon slags spelkonsol? Vanliga PS5 går att köpa för runt 6000, men i november släpps pro-versionen för 9000 kr. Inget nytt under solen, när PS4pro kom för åtta år sedan kostade den 4300 kr och den verkade bara aningen bättre än vanliga PS4 som kostade 2600 kr. Jag begriper ingenting av detta, men ekonomi begriper jag:

Priset för det här kommer att bli minst 9000 kr i Sverige när konsolen släpps 7 november. Spelarna tycker att det här är alldeles för dyrt för alldeles för lite skillnad. Under demon behövde man nämligen zooma in för att se den marginella skillnaden i grafiken. I Sonys försvar skedde presentationen i en komprimerad video på nätet och sannolikt kommer den mest trogna målgruppen att ändå köpa konsolen för att kunna ha det senaste.

Om reportern har rätt, och jag har inga skäl att tvivla på det, tycker alltså spelarna att den nya spelkonsolen är för dyr, men de kommer ändå att köpa den. Då är den ju inte för dyr utan precis vad konsumenterna går med på att betala!

Så kan man inte tänka om allt. Sophämtningsavgift, läkarbesök och lite annat måste man betala även om man tycker att priset är för högt, men en spelkonsol tillhör inte den gruppen. Särskilt inte när det finns en liknande låda som bara är marginellt sämre och mycket billigare.


Eller ännu billigare alternativ.

Om spelarna menade allvar med sin kritik skulle de alltså utan större uppoffring kunna visa tillverkaren Sony att de inte går med på att betala priset. Och motsatt, köp om ni visst går med på det. Buy and be damned, eller som det skulle kunna heta på svenska: köp och håll käft.

8 kommentarer:

  1. Det är möjligt att vissa är kritiska, men jag fick ändå se i ett nyhetsbrev från Webhallen att vartenda ex de blivit tilldelade redan är förbokat.

    Så jag undrar om inte entusiasmen är större än kritiken.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone låter det som att reportern har rätt då, att spelarna kommer att köpa i alla fall.

      Radera
  2. Det är väl något äldre vuxna som är den egentliga målgruppen, och relativt välbeställda. Om man köpa en telefon för 14 495 kronor upp till 21 995 kronor (tittar på dig, senaste iPhone), så är 9 000 kronor helt OK i sammanhanget. Slå ut det på två, tre personer (familj, vänner), så är rolighetsfaktorn per krona rätt hög.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men är det också de som spelar? Eller går de två vuxna föräldrarna ihop och betalar 9000 kr för att slippa barnens gnäll ett tag? Jag har ingen aning, dataspel utan möjlighet att tjäna pengar var intressant för mig en mycket kort tid och ingen i familj eller ens släkt har haft något stort intresse av datorspelande.

      Radera
  3. Det här är nagonting jag inte har kunskap om. Det enda jag "spelar" är websudoku, ligger pa runt fyra minuter i genomsnitt pa den svara varianten. Men det är lätt att dras in i när man väl börjat. Det har hänt att jag blivit sittande i en timme och kört spel efter spel. https://websudoku.com/
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sudoku har jag heller aldrig fastnat för trots att jag skulle kunna vara målgruppen. Jag har presenterats för reglerna, gjort några pussel (säger man ens så?) och mest undrat vad det där ska vara bra för. Fast det är säkert nyttigt för hjärnan, det är ju tänkande i alla former.

      Radera
    2. Det är logiskt och det finns alltid en lösning, även om jag ibland kan riva mitt har i frustration. Men jag kan pa sätt och vis första att man blir indragen i ett spel. För nagra ar sen spelade en kompis och jag Speed, ett kortspel. Da insag jag att det fanns en liten tävlingsdjävul kvar i mig.
      /Annika

      Radera
    3. Det är lätt hänt att dras med, bara att se på allt scrollande man fastnar i på mobilen. När det gäller "spelande" får jag mina kickar genom att leta pant under mina dagliga promenader, och att fylla i enkäter - det ger bara småpenningar, men ändå 100% säker intjäning :-). Sedan finns det en del läkemedelsenkäter jag kan svara på som vårdarbetare, och får då vanligen mellan 200-600 kr för en halvtimmes jobb, så det är lite bättre betalt.
      /Christoffer S.

      Radera