fredag 6 september 2024

Jag skulle bara …

En trebarnsmamma beklagar sig över att hon fått en parkeringsbot. Bakgrunden är att hon skulle hämta sina tre barn på förskolan, parkerade på en plats där hon fick stå i femton minuter, och när kvarten gått fick hon en bot.

Jag har 15 minuter på mig, från och med att jag HITTAT en plats. Blir ingen sjysst hämtning när den ska stressas igenom och knappt hinna höra hur mina barns dag varit, någon jag borde veta osv. 1 minut! Hur kan man inte ha lite överseende när jag står och ska sätta in 3 barn i bilen. Hon hade kunnat släppa mig med att 'släpper dig för den här gången, men tänk på det till nästa gång'. Men det kommer hända fler gånger, och om inte för mig så kommer det fortsätta hända andra.

Jag hade också vädjat till p-vakten och blivit irriterad när hon stått på sig, men jag är ganska säker på att jag hade gett upp innan jag vänt mig till media. För själva sakfrågan är ju solklar. Hon ställde sig på en plats där hon fick stå i en kvart, men höll inte tiden och fick sota för det. ”1 minut!” Ja, var ska man annars dra gränsen? Är tre minuter över tiden tillräckligt länge för att ansvar ska utkrävas, eller tio minuter?

Är det inte helt enkelt så att hon tycker att hon är en schysst människa som ska få bända lite på reglerna? Samtidigt är hon irriterad att det på denna parkeringsplats är svårt att hitta en ledig ruta, men hon tycks inte förstå sambandet med sitt eget beteende. Om alla stod längre tid än tillåtet hade hon kanske tvingats att promenera till förskolan och sätta ungarna i en barnvagn, vilket i och för sig hade varit bättre för såväl miljö som folkhälsa.

Någon kanske tycker att jag är oresonlig, men vi vet ju alla vad som hänt om p-vakten lytt mammans råd: ”Hon hade kunnat släppa mig med att 'släpper dig för den här gången, men tänk på det till nästa gång'.” Då hade hon varit minst lika sen nästa gång, och nästa och nästa tills det fått konsekvenser. ”Ska bara”-människor kommer nämligen alltid pressa reglerna tills det drabbar dem själva. Att andra drabbas av deras beteende rör dem inte i ryggen.

Nu är det fredag igen, så jag återkommer med ett nytt inlägg på måndag. Tills dess får ni hålla tillgodo med kommentarsfältet som jag är säker på att ni respekterar lika högt som vanligt, och där kommer jag också att finnas.

54 kommentarer:

  1. Här tycker jag a ena sidan, a andra sidan. Det är förstas futtigt att bötlägga för en minuts försening, men som Sparo papekar ska man följa reglerna. Jag har fatt en parkeringsbot en gang, duktigt med tanke pa att jag aldrig ägt en bil. Men jag hade lanat en pojkväns bil pa 80-talet och när jag skulle köra iväg sag jag nat papper som flög iväg fran vindrutan, det spöregnade. Senare fick han en paminnelse, det var en bot, inte ett reklampapper som jag trodde. Jag betalade förstas.

    Men angaende inlägget, jag tycker nog att lapplisan kunde blundat en minut.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Numera tror jag de där böterna klarar en snöstorm.

      Det är min övertygelse att om hon blundat en minut hade hon som en följd av det fått blunda fler gånger.

      Radera
  2. Nu hänger jag inte med. Ska *jag* behöva ta ansvar för mina handlingar? Va? Nä, det har inte mina föräldrar lärt mig, och det är inget jag lärt mina barn. Det där får någon annan ta ansvar för.

    SvaraRadera
  3. Men hur ska lapplisan kunnat veta att anledningen till att hon står för länge är för att hon har nåt jätteviktigt som drar ut på tiden? Var finns den prioriteringslistan?
    Själv fick jag en bot när jag var akut hos kiropraktorn. Trodde att jag hade betalat med god marginal (en sån där parkeringsautomat där man betalar, får en lapp och inte kan förlänga eller förkorta tiden i en app). Men besöket drog ut på tiden och när jag kom till parkeringen så åkte parkeringsbolagets bil iväg. Surt såklart, eftersom det bara var 6 minuter över betald tid. Men hade det varit mindre surt om jag hade kommit 10 minuter efter utgången tid? 20 minuter? Var går gränsen?
    I vanliga fall hade jag gått eller cyklat dit. Eller ställt bilen på en parkering några hundra meter längre bort som är gratis i 2 timmar. Men nu kunde jag knappt gå och bil var det enda alternativet. Så jag betalade och tänkte i mitt stilla sinne att vissa betalar glatt denna summa för några öl på en AW (jag går nästan aldrig ut och tar en öl).
    Efter det så har jag hittat en gratis infartsparkering jättenära kiropraktorn (ny, så den fanns inte när detta hände). Bra att veta till nästa gång jag ska dit. Hoppas det tar många år innan det behövs.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan hon inte veta. Dessutom var väl det jätteviktiga i detta fall hämtning av sina tre barn. Absolut jätteviktigt, men också en standardmanöver hon gissningsvis gör fem dagar i veckan.

      Just sjukbesök tycker jag är problematiskt för det är ofta en akut händelse man inte kan veta om i förväg. Ändå finns sällan en p-plats utanför akutmottagning där man får stå tillräckligt länge för att lämna av en patient. Jag gjorde det ganska många gånger utanför Danderyds sjukhus. När jag sedan skulle dit för att besöka eller hämta kunde jag parkera på Mörby Centrums stora och kostnadsfria kundparkering och gå därifrån, men just för att lämna av en sjukling finns ofta inte den tiden.

      Radera
    2. Mörby centrums parkering är ju bara gratis i 2 timmar. Ett besök på DS kan tyvärr ta längre tid än så.
      Dessutom har de en luring (vet inte om det har ändrats): Man får bara köra in 1 gång per dag för att få möjlighet till gratisparkering, även om du bara är där i 3 minuter. Nästa gång kostar. Så det gäller att man har koll i familjen vilken bil som skjutsade en tidig helgmorgon till tunnelbanan om man ska dit igen senare i nåt ärende.
      Överlag så har Sverige väldigt ont om "puss&hejdå"-platser vid större trafikknutpunkter. Det är ju inte orimligt att man skjutsar nån med mycket packning till buss eller tåg. Då vill man kunna lämna dem utan ilskna busschaufförer eller trafikfara.

      Spargrisen

      Radera
    3. Fast P-skivan ska du sätta på nästkommande halvtimme, så lämnar du bilen 14.01 får du stå där till 16.30. Det håller inte för ett eget besök på akuten, det verkar ju kunna ta ett dygn i landet med "vård i världsklass", men skjutsar man andra eller är där som besökare till patient kan det funka.

      Radera
  4. Hon bröt ju mot reglerna, ta straffet som en riktig hen.
    Fast om avsikten med klagomålen är att få kommunen att förlänga tiden till exempelvis 20 min är det väl okej. Vet inte hur lång tid det borde ta att hämta ungar, men det kanske är många som tycker det är problematiskt. Det är meningslöst att ha 15-minuters rutor ifall de flesta behöver 16+ minuter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det skrev hon inget om. Knappt ens att nuvarande regler var hårda, hon var mest sur över att det inte gjordes undantag för just henne.

      Jag har inte barn, men tänker att en kvart borde ha räckt. Och vet man med sig (som det verkade på henne) att det blir tight får man själv hitta en annan lösning.

      Radera
    2. Haft två barn på förskola och p-platser där man får stå 10 minuter. Aldrig varit några problem med att hålla tiden. Nu var det iofs organiserat så att barnen var ute på em och redan påklädda. Kan ev ta lite mera tid om kläder ska på, annars får man ta både barn och kläder under armen.

      Radera
    3. Är det bråttom så är det. P-botskvinnan snackade om att hon behövde stämma av läget med personalen. Hade jag haft en tid att passa hade jag känt att är det något de vill ha sagt så gör de nog det, och såväl personal som föräldrar har ju telefon annars.

      Radera
  5. För längesedan besökte min pappa sjukhuset, och blev omedelbart inlagd. Han ringde själv till parkeringsbolaget, som lovade att inte bötfälla honom. Ha! Funkade saklart inte, och det gick till inkasso innan vi barn betalade. Orkade inte braka med bolaget just da, eftersom det var mycket annat att ta tag i. Nej, jag tycker nog att man ska vara lite snällare om man är lapplisa eller p-nisse.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tog han namnet på den han pratade med? Min erfarenhet är att det ökar chansen att det funkar med tusentals procent, och om det inte gör det har man någon att hänga ut och bråka med.

      Radera
    2. Visst borde vi ha gjort det, men vi hade lite annat att oroa oss för da och p-boten visste vi ju inte att den skulle komma.
      /Annika

      Radera
    3. Vilket den kanske heller inte gjort om personen som lovat stoppa den visste att hans namn skulle ha framkommit när han sedan struntade i eller glömde att göra sitt jobb.

      Radera
  6. Jag har jobbat som tjänsteman ett år nu ungefär. Jag har märkt de här med att folk i vissa fall vill vara schyssta helt förståeligt vill man ju inte jävlas i onödan med någon. Men jag har sagt bättre att dra gränsen där den är. Visst jag stör mig också på lite paragraf rytteri som blir ibland men jag är konsekvent. Missar du marginalen med 0,2% så får du nej av mig. Även om du blir arg men jag vill inte att de ska bli funderingar. Klaga inte på tjänstemannen klaga på lagen då istället. Jag gör bara min bedömning och för de mesta är de svart och vitt men de finns förstås gråzon tillfällen och då frågar jag mina kollegor. Med de sagt att dra gränsen är väl de viktiga. Minns att min mor fick parkeringsbot men den fick vi bort eftersom hon drabbats av sjukdomsattack och därmed inte kunde flytta bilen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, någonstans måste gränsen dras och då är det lämpligt att göra det där den är.

      Radera
  7. Utanför akuten i Karlstad är det gratis.Man går in och får ett parkeringsbevis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gick även att utnyttja när man arbetade där som konsult. Heja Karlstad.

      Radera
  8. P-böter är inget kul.

    Själv har jag bara fått p-böter en gång för typ 100 år sedan Och det var när kommunen under natten (!) satt upp nya skyltar att det krävdes att man skulle börja betala från och med det att skylten satts upp. Samtliga bilar på gatan var lappade klockan 06.00 på morgonen, men då blev det ramaskri i lokalpressen. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ju helt vidrigt! Hur gick det sedan då?

      Radera
    2. Vi slapp betala, fast det satt långt inne innan böterna revs.

      Radera
    3. I sådana där lägen kan jag käfta tills strupen blöder.

      Radera
    4. Det fanns faktiskt bilar för hundra år sedan. Jag är lite sugen på att köpa en sån där "Farmor Anka-bil".

      Radera
  9. Enligt streetview ser det ut som om förskolan ligger mitt i ett trångt villa/lägenhetsområde. Skulle folk inte följa reglerna finns det viss kaospotential. Tycker det är helt rätt att bötfälla.

    Med det sagt finns det många verksamheter som skulle behöva bättre parkeringsmöjligheter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar var familjen bor, om det kanske hade varit bättre att hon parkerat bilen hemma och gått dit. Antar att de två minsta barnen har en tvillingvagn och att det finns ett steg där att stå på för fyraåringen.

      Radera
    2. 10km mestadels landsväg. Bil känns ganska motiverat i det här fallet.

      Radera
    3. Ja, har man en mil att gå så. Men om man bor och har barn på dagis i Oskarshamn bör det i så fall finnas en närmare institution. Det är ju ingen jättestad precis.

      Radera
  10. Överallt i samhället finns det människor som anser att de är förmer än andra och att övriga individer i samhället skall ha överseende med dom.Att arbeta som P-vakt måste var ett av de otacksammaste jobben som finns.Det är bara att bötfälla direkt när tiden har gått ut punkt slut.Man följer de lagar och regler som finns i trafiken och i samhället i övrigt eller så får man ta konsekvenserna att få böter eller hamna i domstol så enkelt är det.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag gjorde misstaget (?) en gång att tacka en P-vakt för hans jobb i mitt bostadsområde. Där behövdes det verkligen eftersom det vimlade av "ska bara"-människor som tänkte att just de kunde stå halva dagen utanför sin egen port på en smal enkelriktad gata. P-vakten såg förvirrad ut och senare insåg jag att han utgått ifrån att jag var ironisk.

      Radera
    2. Du skrattar. Jag tycker att det är tragiskt. Tänk att tillhöra en så hårt kritiserad yrkeskategori att man förutsätter att folk skämtar om de ger en komplimanger för att man gör sitt jobb.

      Radera
  11. JAG har förstått att många, speciellt vänstermänniskor, har anammat följande praktiska praktika:

    1/ regler är bra; de gäller för alla andra men de gäller inte för mig om reglerna går emot det jag vill göra

    2/ om 1/ ovan av någon anledning inte används så ska alla regler tas bort: låt oss motivera det med att kalla det för patriakala regler/samhälle, eller för att ifrågasätta normer, eller för kritiskt tänkande, eller för socialt samvete - vilka ord som helst kan användas bara JAG får som JAG vill.

    Om någon mot förmodan har en annan åsikt, ja då är det naturligtvis en högerextrem putinkramare som vill ha krig och inte fred och som antagligen är emot demokratin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med om mycket, men är inte säker på att politisk syn gör skillnad, mer än att högern sällan skyller på patriarkala strukturer. Men jag är inte säker på att de är "sämre" på att tränga sig och skapa egna regler för just sig själva.

      Radera
  12. Läser man i artikeln så verkar det svårt med parkering både för föräldrar o h personal. Hämta kan man kanske göra på 15 minuter om man skippar ytterkläder och inte pratar med personalen. Att däremot lämna 3 barn på morgonen på 15 minuter, säger dem en trygg och lugn överlämning till personalen, det är inte alltid det går åt 15 minuter.
    Problemet borde lösas genom att kommun eller fastighetsägare ordnar säker parkering i anslutning till dagis. Kanske har tillfälliga regler under hämtning och lämning. Det är ju rätt uppenbart att det inte bara är hon som har svårt att hinna hämta och lämna under sådana förutsättningar. 2 st 2 åringar och en fyraåring som man på ett säkert sätt ska stoppa in i bile nära trafik, ha lite medkänsla.

    Sen gjorde parkeringsvakten bara sitt jobb. Men som sagt problemet bör lösas på en anna nivå inte genom att pvakten ska se mellan Fingrarna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att både mamman och p-vakten har reglerna att förhålla sig till är vi överens om och jag kan köpa att det måste göras något på sikt.

      Samtidigt skulle jag vilja veta hur långt bort familjen bor och om det inte finns någon gratisparkering en bit bort från förskolan.

      Radera
    2. Efter din kommentar kunde jag inte låta bli att kolla in förskolan på kartan, och jag blir ännu mer oförstående till varför det ens behövs betalparkering: gott om plats bred gata och stor parkering. Ser ut att vara ett kombinerat villa och hyreshusområde. Min första tanke var finns det ens pvakter där, det hade varit annat om förskolan låg mitt i en storstad med högt tryck på pplatserna.

      Det finns med andra ord alla praktiska möjligheter att göra npgot åt det om bara viljan finns.

      Att man tar bilen beror oftast på att man bor på landet och behöver bilen för att ta sig runt.
      Som exempel så hade det tagit mig 3.5 timmar enkel väg till jobbet via skolan om jag inte haft bil. Inte gångbart.

      Radera
    3. Min samlade kunskap om Oskarshamns geografi är att jag gått genom staden en sen natt tillsammans med den gamle schlagerlegenden Claes-Göran Hederström efter ett jobb. Jag minns inte så noga, men det kändes som ett riktigt liten stad utan större trafik. Knappt 20000 invånare enligt Wikipedia. Nu har jag också kollat på en flygbild och tycker mig se flera möjliga gratisparkeringsplatser inom ett par hundra meter.

      Radera
  13. Åkt på tre p-böter vad jag minns.

    Först en där jag stått ett par dygn men bommat parkeringsreglerna. Fair enough, jag gjorde fel.

    Sedan bommade jag en entimmas lunchparkering med en minut eller två. Hade koll men träffade en bekant på vägen från restauranten och böt några ord för mycket. Grinigt men stolpe ut för mig, gränsen var passerad och jag får med viss känsla av att haft otur köpa straffet.

    Sedan senast nu i våras. Fick en bot för att ha parkerat 9,81 meter från ett gatuhörn, gränsen är som alla vet 10 meter. Mumlade censurerade ord om petimetrar men men. Grinigt men stolpe ut för mig, gränsen var passerad och jag får med viss känsla av att haft otur köpa straffet.

    Räknar in att jag blivit mycket vänligt behandlad av poliser vid min två fortkörningar och inser att jag fortfarande ligger på plus totalt både straffmässigt o vad gäller karma.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ett liknande facit, 2-3 p-böter genom åren, samt en bot för underlåtenhet att bruka bilbälte. Surt alltihop, men samtliga tydliga regelbrott som jag får stå för.

      Radera
    2. Jag fick parkeringsböter när jag körde upp halva bilen på trottoaren för att lasta av den. Tyckte att jag var smart och att jag var ur vägen. Boten hette "stannande och uppställande på trottoar". Du hör ju hur på den meningen hur länge sedan det var.

      Radera
    3. Jag inser att jag inte vet hur p-böter ser ut nu. På den tiden jag fick böter fick p-vakten kryssa en ruta för vad som passa in, som det där med trottoaren t ex.

      Radera
    4. Här måste jag bara Kommentera och säga bra jobbat till pvakten. Du ville "vara ur vägen", för andra bilar där bilen hör hemma, dvs på gatan, och är istället i vägen för gående på trottoaren, kanske någon med barnvagn, som du tvingar ut i gatan istället.

      Radera
    5. Kom bara att tänka på det, när jag parkerar och betalar i länets residensstad inför uppdrag i tingsrätten på mitt ”favoritställe” så ser jag allt som oftast parkeringsvakter på plats både när jag kommer o lämnar, varierande tider.

      Går den ekonomin verkligen ihop? Kan de få ihop böter nog på den platsen med kanske 100 parkeringar som alla snart förstår är hårdbevakad.
      /JB

      Radera
    6. Det är ju inte parkeringsvakternas enda uppgift, att dra in böter för att täcka sin egen lön. Det handlar ju också om att utan deras jobb skulle "ska bara"-människorna snabbt hindra både utryckningspersonal och vanligt folk att göra det de ska.

      Radera
  14. Böter utanför förskola? Hur fan gick det till, numera gör de ju allt för att bilar inte ska komma i närheten. En bil på 1 km avstånd kan vara livsfarligt i dagens gulle fjutt samhälle.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast det kan ju inte gälla just den här föräldern (eller några andra).

      Radera
  15. Kan tipsa om idioterna som fuskat med parkeringsappen i Göteborg och nu fått faktura på beloppet. En idiot framträder med namn och bild i GP och vill inte betala sina 9800 kr. Han läste inget i reglerna om att det var förbjudet att manipulera appen och tycker därför parkeringen skall vara gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Det låter fantastiskt! Nu när du säger det har jag läst ganska många regler utan tillägget att det inte är tillåtet att bryta emot dem.

      Radera
  16. Lite fördomsfulla tankar: kvinnan var av icke-skidåkande folkslag och p-vakten var en kvinna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. P-vakten var kvinna, men mamman heter Petra och ser väldigt svensk ut.

      Radera