måndag 9 september 2024

”Smällen mot syltälskarna”

Pga att bärföretagen inte hittat tillräckligt mycket folk villiga att plocka bär kommer priserna öka under hösten och vintern. Att det är konstigt att det alltid saknas arbetskraft även för okvalificerade jobb samtidigt som det går uppemot en miljon arbetslösa har jag ingenting mer att säga om, men jag kan inte nog understryka att vi ”syltälskare” själva väljer om vi ska drabbas av en smäll.

Jag har helt traditionsenligt plockat blåbär i sommar. Lite mindre än vanligt eftersom det var sämre tillgång och jag hade dåligt med tid, men om ett par månader skördar jag äpplen till mos. Så fick jag lingon av en granne som jag kokat sylt på dem (på bären alltså, inte grannen), och så fick jag en låda med vita vinbär som jag också gjorde sylt av.

Att plocka bär är bra motion och ganska trivsamt så länge man inte måste slåss med mygg. Att sedan koka sylt är idiotenkelt, det går snabbt och när bären är gratis är det bara sockret och strömmen som kostar.

Jag fattar ändå att många inte tar sig tid och att en mikroskopisk del av syltkonsumenterna inte har fysiska möjligheter att fixa sin egen sylt, men i artiklar om prishöjningar på olika livsmedel låter det ofta som en naturlag, att det här är kostnader vi inte kan komma undan.

Diverse skatter, drivmedel och kommunala avgifter kan vara svåra eller snudd på omöjliga att pressa, men när det kommer till mat kan vi ganska enkelt komma runt prishöjningar. Vi kan äta annat, som inte genomgått samma prisökningar och vi kan göra mer själva. Genom att baka vårt bröd blir vi immuna mot bageristrejker, genom att odla grönsaker är vi frikopplade från dåliga skördar pga krig eller väder och genom att plocka och koka bär kan vi strunta i hur bärföretagarna lyckats flyga in thailändska bärplockare. Och gratis smakar alltid lite bättre.

19 kommentarer:

  1. Det var ett helt GALET körsbärs-år i år, och jag plockade massor och gjorde rejält med sylt. Träden står lite här och var i min BRF och på kommunens mark. Äpplen plockar jag på ödetomter och kokar mos av, så inte ens i Stockholms förorter får man någon syltsmäll om man har lite framförhållning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv plockade jag mycket äpplen i den bostadsrättsförening jag bodde i och gjorde mos av, i en Stockholmsförort. Trots flera tusen boende tror jag att jag var den enda som plockade mer än ett äpple då och då för att äta utan var så pass organiserad att jag tog med en påse.

      Radera
  2. Varför ökar inte priserna redan nu om man vet att brist råder? Hur som, blir väl till att köpa in ett års lager av sylt redan nu då, antar jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Antar att det handlar om att det fortfarande finns bär. Om alla syltproducenter hade haft brist nu kunde de höja direkt, men så länge någon kan hålla lägre priser måste alla göra det.

      Radera
  3. Är inte lönerna för thailändare i förhållande till deras omkostnader i sitt hemland högre än om svenskar plockar bär för samma lön ,med dom höga omkostnader i Sverige Då borde det väl vara inberäknat vad det kostar att vara Svensk,och där med en högre lön för Svenska medborgare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läser överallt att även de influgna thailändarna måste ha lön enligt svenska avtal, och anställer du en arbetslös person bosatt i Sverige har du alla chanser att få bidrag till lönen, så förutsatt de arbetslösa i Sverige vill jobba borde det gå att lösa.

      Radera
    2. ...men det vill de inte, bidragen kommer ändå.

      Radera
    3. Hur löser man det här i våra grannländer?

      Radera
    4. Bra fråga! Jag vet inte. Jag har inte hört om några mängder thailändska bärplockare i Norge. Istället skriver norska medier om fall i Sverige:
      https://www.nrk.no/nordland/thailandske-baerplukkere-utnyttes-1.7237117

      Radera
    5. Lättare att lura thailändare att betala hyra och omkostnader. Tror inte en svensk som lever på bidrag som ni nu säger. Har lust att jobba 15 timmar om dagen och sen se ett avdrag för mat och boende på 90%. Vilket vissa bärföretagare pysslat med. Drar inte alla över en kam men sett att de pågått rättegångar i bland annat Finland om detta.

      Radera
  4. Det var länge sedan jag köpte "sylt" i butik (som snarare är sockerblandning med aromämnen som påminner om bär). Den här prissmällen kommer för ovanlighetens skull inte drabba mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner likadant. Köpesylt smakar så mycket socker att eventuell bärsmak dränks.

      Radera
  5. Jag kan inte svara för övriga landet men i södra Sverige där jag rör mig mycket har det varit ett riktigt bra bär- och fruktår. Mängder med blåbär, lingon, körsbär, plommon och äpplen för att nämna några av de vanligaste.
    Håller med om kommentaren ovan att det hade varit intressant att få veta hur de löser situationen med bärplockare i Norge. Att man i Sverige som vanligt är handlingsförlamade är ingen överraskning. Har du tid att forska lite i ämnet vore det kanon.
    /Ingenjören

    SvaraRadera
    Svar
    1. Halvdåligt med blåbär för mig, men äpplen kommer att bli kanon.

      Jag får titta på det där med bär i Norden och se om jag blir klokare.

      Radera
  6. Är det inte politikerna som har skapat det här problemet också?
    https://www.svensktnaringsliv.se/regioner/vasternorrland/varningen-lagforslag-kan-ge-barbrist_1215998.html

    Det är inte lätt att vara svensk. Man måste kämpa mot både livets naturliga utmaningar (ohälsa, åldrande mm) och politikernas försök att förstöra landet.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så företagets affärsidé är alltså att utnyttja utländsk arbetskraft och får de inte göra det ser de det som ett straff från regeringen? Undrar om det var så företagen som hade trälar resonerade på 1100-talet. Låter som en rätt sunkig modell.

      Radera
    2. Kan också kallas för vinstmaximering.

      Radera
    3. Man kan kalla det vad man vill. Sunkigt är det ändå ;-)

      Radera