torsdag 12 september 2024

Grönkålssoppa

En del av mina grönsaksodlingar har funkat bättre än andra. En av de mest lyckade i år var grönkål. Den växer helt galet bra, vilket ledde mig till en fråga jag nog borde ha ställt mig innan jag planterade den – vad har man grönkål till?

Jag har hackat ner grönkål i såser och det funkar fint, men den växer snabbare än jag äter. Grönkålschips i ugn föreslog någon och jag har testat ett par olika recept. Inte värdelöst, men jag föredrar nog ändå potatisvarianten, men så fick jag tips om grönkålssoppa. Jag gillar soppa och med grönkål som huvudingrediens går det åt mycket. I det recept jag hittade och modifierade var det 500 gram för fyra portioner. Ett halvt kilo grönkål låter kanske inte som så mycket, men det är ungefär en resväska.

Alla ingredienser:

grönkål, 500 gram
gul lök, 2 st
smör/margarin, 50 gram
vatten, en liter
mjölk/grädde, 2 dl
buljongtärningar, 2 st
kryddor


Finhacka grönkålen. Jag gjorde det med kniv, men det hade gått snabbare med hushållsassistent.

Grovhacka löken och låt den fräsa några minuter i matfettet. Häll sedan på grönkålen och låt den också fräsa en stund innan du häller i vattnet och buljongtärningarna. Låt det koka 10-15 minuter innan du häller ner grädden eller mjölken och kokar upp det igen innan soppan är klar. Grädde blir dyrare, men kanske godare. Jag köper bondmjölk med fetthalt runt fyra procent, och det duger för mig.

När det kommer till kryddor är jag en trist typ som tycker mig komma långt med salt och peppar, men jag hackade i alla fall ner en halv chili, mest för att även den växer så det knakar.

Jag såg flera recept där man garnerade soppan med en ägghalva, ni kan ju testa. På samma sätt skulle jag gissa att det här receptet funkar med spenat, broccoli, nässlor eller något helt annat om ni inte som jag har fri tillgång på just grönkål.

43 kommentarer:

  1. Ser gott. Har du egna höns eller köper du ägg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köper ägg av en granne, vilket är en av anledningarna till att jag drar mig för att skaffa egna höns. Det hade varit trevligt, men jag är rädd att egna ägg skulle blir dyrare.

      Radera
  2. Grönkål är väl annars förknippad med julen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, av någon anledning. I min familj har det aldrig ätits grönkål på julen.

      Radera
  3. Grönkålspaj är gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det måste jag testa! Har du något bra recept?

      Radera
    2. Inget recept, men en vanlig pajbotten, förgrädda, stek ihop lök och grönkål och ev salt och kryddor och lägg på, häll på en äggstanning, toppa med riven ost. Extra gott med valnötter eller annat crunch på toppen.

      Radera
    3. Just valnötter är olämpligt för mig som nötallergiker, men resten tar jag till mig :-)

      Radera
  4. Snart dags att ändra bloggens beskrivning, "I bloggen kommer jag att dela med mig av spar- och investeringstips, tycka till om ekonomiska nyheter och filosofera kring pengar i allmänhet." till " dela med mig av självhushålls-tips och hur man på bästa sätt blir oberoende av samhället" ? Åter igen ,tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att jag gör allt det där andra, även om antalet investeringstips sjunkit de senaste åren. Spartips, ekonomiska nyheter och allmänt filosoferande om pengar har jag åtminstone varje vecka.

      Sen blir det väl naturligt så att jag bloggar om det som för tillfället intresserar mig och/eller upptar min tid och just nu är det sista rycket inför vintern med projekt på gården.

      Radera
  5. En hallänning i min bekantskapskrets envisas med att "långkål" är det godaste som existerar.

    Det verkar vara ganska snarlikt, men mer som stuvning än soppa. Det borde fungera som ett tillbehör till det mesta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag letade upp ett recept (för jag har aldrig hört talas om långkål). Det såg riktigt gott ut!

      Radera
  6. Jag lagar regelbundet grönkålssoppa och då brukar jag göra ungefär som i receptet från Fattiglappen. Det vanliga receptet då, inte det festliga ;-)

    https://www.fattiglappen.com/god-och-billig-soppa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det såg ut ungefär som mitt recept förutom mjölet. Väldigt många andra intressanta soppor där för övrigt.

      Radera
  7. Då jag bor i Stockholm får jag nog lov att annektera en del av parkerna i närheten, och börja odla grönsaker. Går säkert att få bidrag till "ekosocialism i närmiljö", eller något annat trendigt betalt projekt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag odlade en del på min balkong, både squash och rabarber i tunna. Annars föreslår jag att du letar upp kirskål, ramslök och annat som naturen odlar åt oss. Eller kör på bidragsprojektidén, med Miljöpartiets framgångar i Stockholm tror jag chanserna är goda.

      Radera
  8. Grönkål är bra att torka också.
    Fint att smula ner i grytor och soppor under den mörkare årstiden. Vi har också torkad kål till hönsen under vintern.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hur torkar man det då? Rumstemperatur eller i ugnen? Jag håller på att torka dill nu och tänkte att det lär väl gå av sig själv, men efter flera veckor utstrött på tidningspapper tycker jag att den ser ut som en kvart efter skörd.

      Radera
  9. För egen del blir jag inte mätt när jag äter soppor.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan vara ett problem. Testa att få protein i soppan, så kanske det blir bättre. I mitt fall har jag ofta röda eller gröna linser i soppa och det funkar. Annars får man ta ett par rejäla mackor vid sidan av.

      Radera
  10. Jäkligt gott att steka i olja och salta på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter lite som de "grönkålschips" jag gjorde i ugn, men jag tyckte att de blev lite för luftiga.

      Radera
    2. Äter du inte kött?

      Radera
    3. Jag nej. Det är drygt 30 år sedan jag gjorde det.

      Radera
  11. Du far ursäkta, men sa hungrig blir jag nog aldrig att jag skulle äta grönkal :). Men andra typer av soppor äter jag gärna.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskar alla kolvarianter, tror jag, men sånt är ju olika.

      Radera
    2. Grillkol ocksa ;) ?

      Radera
    3. Kanske inte grillkol. Hade svårt för Helmut Kohl också, men jag gillar vitkål, blomkål, broccoli etc.

      Radera
  12. Görnkålspesto?
    https://www.ica.se/recept/gronkalspesto-393089/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ständigt dessa nötter :-( Men de går ju att komma runt.

      Radera
    2. Gör pesto med solroskärnor istället för nötter, blir väldigt bra!

      Radera
    3. Tack för tipset! Tror att jag använt sesamfrön, men jag minns inte hur det blev.

      Radera
  13. Kål är en varningsflagg för mig!

    De flesta sätt att tillaga alla dessa varianter av kål hemsöker mig ibland på nätterna, inte minst stanken av kåldolmar under tillagning eller rödkål/grönkål under julmatstillredning.

    Men jag har helt klart undantag. Pak-Choi snabbstekt i smör o vitlök är så gott. En vanlig enkel pizzasallad, en hemmagjord blir alla gånger lika god, är en ständig salladfavorit. Trots att den är baserad på min hatgrönsak vitkål som jag lidit av var dag 1an till 6an då den var den ständiga obligatoriska salladen för dagen med lingon. Salladen rå utan olja eller ättika/vinäger eller kryddor eller skållning.
    Ville de oss illa? Eller kunna spara sallad att pusha på oss nästa dag?

    Kanske menade de väl.

    Soppa är grymt underskattat iaf, men denna måste jag kolla upp mera om jag ska våga.

    https://m.youtube.com/watch?v=MiesZITXg3I

    /JB




    SvaraRadera
    Svar
    1. Min känsla för kålpudding, får-i-kål och andra kålklassiker är att kålen i dessa tillretts under så lång tid att de knappt smakar något och får konsistens som blött papper. Jag tror att tricket med kål är att det ska ha lite tuggmotstånd.

      Alla varianter med lingon i eller till varmrätter är ondska.

      Radera
  14. Får väl testa den soppan då.
    Jag äter jävligt mycket grönkål. Är typ basmat för mig. Men äter det som kolhydrater till maten istället för ris, potatis och annat jox då jag sedan många år äter lågkolhydratkost.
    Så jag slänger bara på rå grönkål skuren i strimlor på tallriken, drar på lite örtsalt eller liknande, på med en skvätt olivolja, och bredvid lägger jag proteinet jag ska äta, alltså maten;)
    Gott, billigt, nyttigt.
    Året om.

    Min sambo däremot undrar om jag inte lessnar på att äta samma hela tiden, samtidigt som hon kokar sitt eviga ris varenda dag, utan att inse ironin i det hela.
    Men men.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förstår inte detta att ledsna på mat så länge man tycker det är gott.
      /JB

      Radera
    2. Rå grönkål är jag tveksam till. Jag skulle nog åtminstone vilja steka på den någon minut. Annars gillar jag idén med alternativ till ris/potatis/pasta.

      Jag kan absolut ledsna även på god mat. Variation är bra.

      Radera
  15. Hej Sparo!
    Jag gillar att odla, men kål vågar jag mig inte på av närmast fobisk rädsla för larvangrepp.
    Men om någon annan drivit upp grönkålen kan man göra världens godaste pizza!
    Förväll grönkål, lägg på pizzabotten, lägg på hälften-hälften av mozzarella och getost (uteslut inte getosten!), salta o in i ugnen.
    När pizzan är gräddad, toppa gärna med lite olivolja och finrivet citronskal, det allra yttersta. Som saltoman tar jag lite extra flingsalt med.
    Supersmarrigt!

    Förresten, hur mår katterna?

    Trevlig helg!

    /Älskar deg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var rädd för skadedjur, men bestämde mig ändå för att testa att odla utan kålnät och det funkade, vilket nog berodde mycket på att larver och insekter gav sig på majrovablasten och nästan helt skonade grönkål och broccoli.

      Både mozzarella och getost låter dyrt, men jag testar gärna förvälld grönkål på pizza.

      Katterna mår bra, men de är väl lite griniga över att det börjar bli kallt ute på nätterna så nu börjar det hända att bägge katterna sover inomhus. I helgen kommer jag att slunga honung och slamra inne och det kommer de inte heller att gilla, men vet lyckligtvis inte om än.

      Tack detsamma!

      Radera
  16. Alla nämnda soppor/kålsorter är goda. Nässelsoppa trycker jag är allra godast, därefter kommer grönkål. Ägg ger protein och bröd eller smörgås till soppan ger mättnad.

    Vitkål är perfekt sparmat (i klass med potatis) och anledningen till att det serverades i skolmatsalar är att det ger billigt C-vitamin. Själv gör jag alltid pizzasallad själv och en coleslaw som är enkel och god:
    3 dl finstrimlad vitkål, 3 dl grovriven morot, 1 grovrivet äpple blandas med 1 dl créme fraîche och 2 msk majonnäs. Smaksätt med havssalt och svartpeppar.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nässelsoppa är bra, men jag glömmer alltid att plocka nässlor under den korta perioden det funkar utan att bränna sig.

      Det låter väldigt sött med både morot och äpple.

      Radera
    2. Det kan bli sött men man får anpassa mängden efter äppelsort. Även morötter är ju lite olika söta tycker iaf jag.
      /Annette

      Radera
    3. Ja, morot är nog sötast när den är kokt.

      Radera