torsdag 26 september 2024

Morotsförvaring

Årets morotsodling blev sämre än förra året, men det blev åtminstone mer än jag lyckas konsumera på en gång, och frysen är full.



I fjol var det någon som tipsade om att morötter kan förvaras i sand, men jag hann aldrig fixa sand. I år läste jag om att man kan lagra dem i sågspån, med samma idé, att man behåller fukten, och med den stora fördelen att jag redan har sågspån efter alla byggprojekt. Man lägger ett lager sågspån i en trälåda. Sedan lägger man ut morötter, otvättade direkt från skörden.

Så täcker man dem med ett nytt lager sågspån och lägger ut nya morötter. Tanken är att de inte ska vidröra varandra utan ligger var för sig, och när lådan är full lägger man en tidning över och förvarar lådan så svalt man kan, i mitt fall blir det i källaren.

Jag får återkomma med en recension av förvaringen. Eftersom kyl och frys lätt fylls upp på hösten gillar jag att experimentera med olika förvaringsmetoder som konservering i glasburkar eller torkning. Kanske testar jag att syra något så småningom, men det blir inte i år.

13 kommentarer:

  1. Har du väldigt små pallkragar eller ger du vissa av dina morötter anabola steroider?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inga pallkragar på bilderna. Överst är det en odlingslåda på 4x1,3 meter, längre ner är det en snickrad trälåda som är mindre än en halvpall. Men med det sagt lät jag morötterna bli alldeles för stora i år och borde ha skördat långt tidigare.

      Radera
  2. Garvade nyss åt till Biltema-inlägg men hugger på morötterna. Odla morötter är en av mina livsuppgifter, enbart som amatör men väldigt seriöst. Morötterna vill ha en viss fukt för att hålla sig spänstiga genom hela vintern. I min förvaring är källaren aningen för fuktig för potatisen (får kontinuerligt sortera bort dåligt) men morötterna trivs toppen i vanliga backar, staplat på varandra och så jag lägger jag en sopsäck över lite luftigt på den översta.

    Sand är besvärligt och tungt att jobba med. Med mina förutsättningar gör den ingen skillnad för lagringen, jag har testat och utvärderat. Spån är jag lite lur på, om oljan i träet kan ge lite smak..? Du får utvärdera.

    Däremot ser jag några skadade morötter i din långförvaring. Det kan bli en inkörsport till mögel och förruttnelse. Jag synar varje individ (ja jag är ett freak..) och bara de helt oskadade får hamna i långlagringen. Är de skadade får de konsumeras först eller bli grismat. Jag odlar 60-75 löpmeter morot varje år så jag kan dela med mig. Maken till lagringsgröda finns inte, inte ens potatis som jag också odlar massor av. Finns så många potentiella hot mot potatisskörden. I år har jag tre sorter och misstänker starkt att en sort angripits av röta. Men då ligger morötterna där som en trygg backup. Jag kan skicka frön till dig om du vill testa lite av min sort nästa år. Stor skörd, söt och krispig samt lagrar som en king! Som ett tack för många års roligt bloggläsande!
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag räknar inte med att det är olja i mitt träspån, annars är det en bra poäng. Jag har nästan uteslutande sågat virke jag köpt obehandlat. Har inte tänkt på vikten, men det låter väldigt rimligt att sand blir tungt så det var kanske tur att jag inte fick tag i det.

      Skadade morötter är det absolut. Mestadels handlar det om morötter som spruckit för att de blivit för stora. De som var allra sämst sorterade jag ut och tillredde första veckan, men en del av de du ser på näst nedersta bilden borde nog inte heller ha varit med.

      Skicka gärna ett mejl (se fliken "kontakt") angående morotsfröna. Jag kan absolut ingenting om olika morotssorter utan tog två på måfå.

      Radera
    2. Måfå! Fnys! Jag mailar och styr upp ditt sortval.
      Morsan

      Radera
    3. Sågspån från barrträd innehåller terpentin. Därför vill man helst inte köra ut det på åker då det hämmar växtlighet. Om morötterna tar upp det, och konsekvensen i såfall vet jag däremot inget om.

      Radera
    4. Tack Morsan!

      Tole: Lite terpentin tror jag att en karl ska tåla.

      Radera
  3. Vad spännande, hoppas det fungerar bra. Förvara skörd ett helt år är ett problem (eller "utmaning" på nyspråk). För mig gick morötterna dåligt i år, det lilla jag fick är redan uppätet. Men äppelskörden blev enorm. Har aldrig skalat så mycket äpplen... finns det inget enklare sätt att göra äppelmos..?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller det fram till våren är jag nöjd. Mina morötter är garanterat uppätna eller ruttna redan under senvintern.

      Jag skalar aldrig äpplen när jag gör äppelmos:
      https://sparosverige.blogspot.com/2016/09/appelmos.html

      Håller förresten på med ett blogginlägg om äpplen nu, men i den där länken finns hela äppelmosproceduren.

      Radera
    2. Jag ska prova göra nästa batch med skal, det skulle spara många timmars jobb. På bilderna ser det lika fint ut som skalat.

      Radera
    3. Ja, jag tycker verkligen inte att det gör någon skillnad. Särskilt när det är egna obesprutade.

      Radera
  4. Det ser ut som du sparar hela din buffert i morötter och pärer :)
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera