fredag 20 september 2024

Gå sin egen väg

Jag betonar ofta vikten av att gå sina egna vägar, att leva sitt liv som man vill själv, trots eventuella påtryckningar från omvärlden. Det är särskilt svårt om man växer upp med framgångsrika föräldrar, men ändå vill gå i deras fotspår.

Det är ingen som tror att Karl-Johan Persson ska bli en mer framgångsrik företagare än pappa Stefan, på samma sätt som Julian Lennons och Jack Vreeswijks musikkarriärer aldrig riktigt tog fart som pappornas.

Men här kommer ett exempel jag tror att vi alla kan lära oss något av. Anna Cramling är en 22-årig schackspelare och dotter till stormästarna Pia Cramling och Juan Manuel Bellon Lopez. Även om hon nog inte uttalat det själv finns det inte en chans att hon blir en bättre schackspelare än någon av sina föräldrar, men på ett sätt har hon blivit mer framgångsrik.

När jag spelade schack var det i stort sett ingen utanför Sovjetunionen som tjänade pengar på att spela schack. De bästa spelarna kunde kanske med hjälp av sponsorer ha råd att åka runt i världen och spela, men något överflöd blev det knappast. Nu har framförallt internet och den norske världsmästaren Magnus Carlsen ändrat på det. Schack är inte längre världens i särklass töntigaste sport.

Detta har lett till nya möjligheter att tjäna pengar och det är här Anna Cramling kommer in. Hon är en duktig spelare med en egen mästartitel och landslagsmeriter, men hon skulle absolut inte kunna livnära sig på prispengar. Istället har hon byggt upp en Twitch- och Youtubekanal där hon streamar sitt spel, både live och på nätet, och åker runt och pratar och spelar schack med både hobbyspelare och världsstjärnor som världsmästare Carlsen.


Den videon har fjorton miljoner visningar och hennes kanal 1,22 miljoner prenumeranter. Just nu är Anna i Budapest och spelar schackolympiaden för lag och jag är rätt säker på att hon får skriva fler autografer än sin mamma och Sveriges förstabordsspelare Pia Cramling trots att hon varit världsetta tre gånger.

Jag ska inte säga att det alltid finns vägar till målet om bara viljan finns, men om man inte försöker lär det hur som helst inte gå.

2 kommentarer:

  1. https://www.svd.se/a/dAB8q/fallgropar-nar-ny-generation-tar-over-storbolag Jag kan inte lata bli att gratskratta när det skrivs att sonen Persson "gör ett arbete som speglar den generationens värderingar med fokus på hållbarhet snarare än att bara sälja så mycket billigare plagg." Really? Sa de där artiklarna för ett tag sen om HM som dumpar plagg i Bangladesh var fake news da eller? https://www.aftonbladet.se/podcasts/ab/episode/349609

    Förvärva, ärva och fördärva...
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den artikeln var låst för mig, men jag har en stark känsla av att ord som hållbarhet och klimat gärna används för att täcka över dåliga beslut. Bara för att ett producerande bolag sålt dåligt betyder det inte att det har att göra med ett miljötänk, oavsett om man har ett sånt eller inte. Det kan ju bara vara inkompetens, slöhet och/eller felsatsningar.

      Radera