måndag 2 september 2024

Tjejnyår

Många dumma trender har jag hört om, men tjejnyår är en av de dummare på länge. Det började igår, första september. Gissningsvis har fenomenet uppfunnits av handeln, som vanligt, och prånglas ut av influencers, också det som vanligt. Så här säger en sådan i reportaget:

Det handlar mycket om nystart, man köper en ny kaleeeendeeeer, man kanske gör ett inspoboard inför hösten, vad man ska göra eller ha på sig, man kanske börjar göra matlådor, man gör listor, man... man ska klippa lugg, Vogue har ju liksom 'September issue' i september, det är deras tjockaste nummer. Det är för att det är tjejnyåret.

Va?! Jag som trodde att det var för att tjäna pengar på lättstyrda våp. Jag är annars den första att applådera människor som på allvar vågar ta tag i sitt liv och se till att styra det i den riktning de vill istället för att flyta med och låta slumpen, omgivningen, arbetsgivaren, politikerna eller någon annan bestämma ens öde. Men ”tjejnyåret” (jag rodnar lite bara av att skriva det) är helt uppenbart inte det.

Ändå måste jag säga att det är imponerande hur man låtsas att denna trend skulle kunna handla om att vara miljövänlig. Den som vill kan försöka övertyga mig om att inköpslistor, shopping och nya frisyrer ska rädda världen, men redan på förhand kan jag säga att ni får komma med bättre argument än att jag är en gammal bitter mansgris som inget begriper, även om allt det säkert stämmer.

Som sagt, nu är det september och då brukar jag gå upp på dagliga blogginlägg efter en sommar på halvfart. I höst tänkte jag dock göra en variant på det, nämligen inlägg måndag-fredag. Bloggstatistiken säger att ni inte är så förtjusta i att läsa min blogg på helgerna och mitt skrivbord är ändå ganska fullt, så nu kör vi vardagar. Ses imorgon alltså. Eller idag i kommentarsfältet.

33 kommentarer:

  1. Jag upplever inte dig som bitter, mer att du ifragasätter dumheter och far oss kommentatorer att tänka till och skriva vad vi tycker. Ett levande kommentarsfält med för det mesta vettiga inlägg tycker iaf jag är kul.

    Men jag tycker det är konstigt att du har färre läsare pa helgerna, det är ju da de allra flesta är lediga och borde ha tid. Men det är väl som jag länge misstänkt, folk stirrar ner i sin telefon och lägger arbetstid pa att läsa och kommentera pa (a)sociala medier. Och ända gnäller sa manga pa att de har för mycket att göra pa jobbet. Hur det gar ihop förstar jag inte riktigt.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att du ser det så. Ibland kan jag känna mig bitter när jag ser vad idioter gör med världen, men sådana här fenomen kan jag ändå skratta åt.

      Kanske har många mer rutiner på vardagar och tid att gå igenom ett gäng hemsidor t ex på lunchen eller på väg från jobbet.

      Radera
    2. Da är du snällare än jag som tänker att alla lägger undan telefonen när de jobbar. https://www.youtube.com/watch?v=UmAgdCMcW-4
      /Annika

      Radera
    3. Det finns väl alla varianter och jag ser det inte som jättefel om man ögnar igenom en blogg på arbetstid. Jobbar man på kontor finns det ofta dötid medan man väntar på telefonsvar eller på att mötesdeltagare ska dyka upp.

      Radera
  2. Skönt med rutinen igen, det är särskilt bra på vardagarna efter morgonmötet att läsa nåt helt annat ett par minuter innan man kavlar upp ärmarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu fick jag flashback till ett återkommande ledningsgruppsmöte som jag helst hade velat gallskrika efter varje gång.

      Radera
  3. Vilket trams! Så vad ska de där dagarna i mitten av augusti kallas för då? När man är tillbaka i rutinerna efter en sommar med målarfläckiga kläder eller träningskläder (på mig och min partner) eller shorts och halvslitna t-shirts (på barnen). Och när man i panik måste köpa nya skor/byxor/tröjor/skolväskor/träningskläder mm till barnen för att de vuxit 1 decimeter och skolryggsäcken definitivt är sönder (faktiskt så får de bra väskor från sina gymnasier nu. Dels för att de ska vara rädda om dator mm dels för att vara rädda om sina egna ryggar också plus en liten reklamlogga på väskan såklart).
    Ska det kallas för föräldrajulrusch? Familjeterminsstartspanik?

    Ja, jag måste också klippa mig. Det blir så efter en sommar i sol och (väldigt få) salta bad. Och vem f-n köper en ny kalender? Antingen får man sånt gratis vid årsskiftet eller så använder väl de flesta en (eller flera) digital numera.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om bara handeln kommer på ett ord för mitten av augusti som de kan trigga igång influerarna med så kommer det säkert. Vad sägs om tjejjulafton, tjejjuldagen och annandag tjej :-)

      Jag förvånades också över det där med kalender. Jag gick över till digitalt redan i slutet av 1900-talet, men då hade jag utskrivna blad i en ringmapp utifall att jag skulle bestämma möten när jag inte satt framför datorn.

      Radera
    2. Digitala kalendrar suger. Sa fort de ska flyttas över till en annan dator eller telefon blir det pöligt. Jag kör papperskalender, funkar jämt. Dessutom kan det vara kul att ga tillbaka ett antal ar för att se vad jag gjorde en viss dag ett visst ar.
      /Annika

      Radera
    3. Jag byter dator max vart tionde år och då kan jag flytta över varje kalenderuppgift manuellt om det kniper.

      Radera
    4. Man är så förtvivla beroende av sin mobil i tid och otid ändå, så nej, jag använder en papperskalender, då jag även kan anteckna saker jag behöver minnas, projekt, ekonomiska kalkyler etc. Och gratis? Var då? Jag kör med Moleskin för mer utförliga anteckningar och Filofax för kalender (där jag även skriver upp saker jag gör, resor, etc).
      /Christoffer S,

      Radera
    5. Men du kanske inte firar det årliga inköpet som en högtidsdag ;-)

      Radera
    6. "Familjeterminstartsfest", ordet panik säljer väl inte så bra även om det är "panik"...

      Radera
    7. Det låter onekligen inte lika lockande. Fast tjejnyår tycker jag var ungefär på samma nivå.

      Radera
    8. Märkligt att man inte lyckats införa den tyska traditionen med att den som börjar i första klass (dvs är ca 7 år) får en jättegodisstrut. När jag var liten var jag väldigt avundsjuk på min granne som hade tysk mamma. Jisses, godisstruten var nästan lika stor som hon! Tyckte jag (det var den nog inte, men stor ändå).
      Ska införa familjeterminstartsfest nästa år. Med godisstrut (till mig)!

      Kalendrarna som är gratis är av modellen "hänger på väggen". En ruta för varje dag. Dvs max tre aktiviteter får man plats att skriva om. Funkar för pensionärerna i släkten. Och som gemensam familjekalender. Mer blir bara stressigt. Ibland från ICA/Coop mm, ibland från leverantör av konstiga saker till jobbet. Om man står ut med bilder av olika sorters kugghjul eller vyer över landskap (eller kombination).
      Kalender i form av liten bok att skriva upp saker i kan jag fortfarande få av arbetsgivaren om jag vill. Saknar den ibland, ger bättre snabböversikt på en vecka.

      Spargrisen

      Radera
    9. Det är rätt, mer godis till föräldrarna!

      Mer än tre aktiviteter per dag blir stressigt, det behöver man inte vara pensionär för att tycka.

      De där bokkalendrarna bröt jag med definitivt när jag slutade ha arbetsgivare, men egentligen tidigare ändå eftersom jag tyckte datorvarianten var så mycket bättre. Och tycker jag så (52 år och allmän teknikfientlig) tänkte jag att influensers födda runt millennieskiftet knappt skulle känna till konceptet papperskalender.

      Radera
  4. Jag undrar också vad som har hänt. Man verkar inte förstå vad som är viktigt längre. En tonåring och även äldre (Håkan Hellström) kan tjäna miljoner på att stå och hojta på en scen när folk svälter eller dör som flugor i cancer eller ALS eller får alzheimer. Och SVT som dräller av program med kiss- och bajshumor, skadeglädje och människor som måste asflabba hela tiden.
    Detta var väl ändå en kommentar från en grinig gammal gubbe som även protesterade mot krondiket Västlänken i Göteborg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att protestera är ofta en sund reaktion, tycker jag.

      Radera
  5. Ytterligare något att gäspa åt - gääsp

    SvaraRadera
  6. Apropå bitter... kunskap och vetande är inte alltid så kumbaya... Men jag tar hellre det än det sistnämnda. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Inte alltid så kumbaya"? Vad betyder det?

      Radera
  7. Jag gillar oftast inte nya påfund och att du inte ska blogga på helgen är inget undantag. Jag läser varje dag, oavsett veckodag. Tycker du ska ompröva ditt beslut. 🙂 Mvh Rikard

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kan det bli. Just nu viker jag mig för majoriteten, men det beror också på att mitt schema är rätt stökigt.

      Radera
    2. Man kunde ju ocksa tänka sig en kompromiss eftersom vi lever i en demokrati. Kanske blogga pa lördagar men inte pa söndagar?
      /Annika

      Radera
    3. Nja, nu börjar jag med måndag-fredag.

      Radera
  8. Jag undrade lite igår när det blev höst, men utan Sparo.

    Och jag måste säga att jag är full av beundran för de som lyckas skriva något läsvärt så gott som varenda dag. Själv orkar jag inte ens försöka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar för det! Jag försöker. Huruvida jag lyckas råder det delade meningar om.

      Radera
  9. Innan iPhone fanns var det mest begärliga en ”planner” från Mulberry, med krokodilmönstrat skin som redan då kostade flera tusenlappar. Man köpte en ny kalenderinlaga varje år, och flyttade över informationen till det nya året för hand. Stor imponatorfaktor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skinn, inte skin. *suck*

      Radera
    2. Sånt där har alltid varit för dyrt för mina arbetsgivare, för att inte tala om för mig själv.

      Radera
  10. Hörde detta från en mamma på en lekplats igår, att vi ska ha "tjejnyår". Du trender!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Där ser man, jag snackar om det som är rätt och inne tydligen :-)

      Radera