onsdag 7 augusti 2024

Ladumålning

Sommarens stora projekt för mig var att måla ladan, eller åtminstone två av åtta väggar. Det kan låta som låga ambitioner, men det var runt 150 kvadratmeter. En del brädor var i så pass dåligt skick att de behövde bytas ut, så första steget var att byta ut hela eller delar av dessa.

Höjder är inte min starka sida, men jag hade lånat en byggnadsställning som skulle ta mig upp på de höga höjderna. Här ser ni den medan jag står till höger om den och jobbar med steg 2, att skrapa bort gamla färgrester. Jag hade hoppats kunna göra detta med en bred stålborste, men enda sättet att få det tillräckligt bra var att använda en kort skrapa och ta bräda för bräda. Det tog en stund.

Här får ni också en känsla av storleken. Detta är en av väggarna. Större än den andra, men den var i gengäld nästan dubbelt så hög. Och vägg nummer två innefattade en annan utmaning. När jag ändå skulle slå höjdrekord ville jag gärna byta ut ett fönster som var bortom räddning.

Jag har letat efter billiga fönster eftersom jag inte ens behövde fönsterkarmar, men allt jag hittat är två- och treglasfönster som varit alldeles för seriösa för att sätta högst upp i en lada. Plötsligt hittade jag tre bortskänkesfönster på en ort jag ändå skulle till. Bara åka dit och hiva in dem i bilen.

Bredden på dem var bra, men de var egentligen ett par decimeter för låga. Fast här behöver man nästan kikare för att se fönstret, så jag fyllde överkanten av det gamla hålet med en rödmålad bräda. Jag blev tvungen att såga bort karmen, men sedan var fönstret klart att sätta upp. Först skulle det bara krånglas tio meter upp i luften på byggnadsställningen.

Väl uppe var det mesta av jobbet klart och jag fick hjälp med det. Min största utmaning var att inte titta ner innan allt var klart. Här är det färdiga resultatet och jag är hur nöjd som helst.

Tillbaka till målningen. Jag letade länge efter en färgspruta som skulle klara slamfärg. På nästan varenda spruta står det att den klarar alla typer av färg ”med undantag för slamfärg” eller också kostar de femsiffrigt. Till slut hittade jag en för 3000 kr där det där tillägget inte stod. För säkerhets skull dubbelkollade jag med producenten att den skulle klara falu rödfärg. I höstas provade jag den på vedboden och tyckte att det var krångligare än jag önskat, men den funkade i alla fall.

Men det var då. På ladan funkade den i bästa fall i två minuter. Sedan fick jag ta isär den, göra rent och krångla. Tanken föddes att måla ladan med pensel. Det skulle ta tid, men att måla i tvåminutersintervaller var inte heller särskilt effektivt. Jag släpade upp den högst upp på byggnadsställningen för att åtminstone kunna måla under nocken. Då gick den inte ens i två sekunder och där och då fick jag nog. Jag penslade skiten.

70 liter färg senare var två väggar färdigmålade. Jag hade inte haft något emot att hinna en tredje vägg också, men det finns gränser för vad jag hinner och orkar. Där sitter ett lika högt fönster och det kommer kräva en skylift och får bli 2025. Övriga väggar ser helt okej ut, så dem har jag inte tänkt måla på flera år. Och dessa två, kanske aldrig mer.

Färgen kostade mig en dryg tusenlapp, virket antagligen lika mycket. Den största utgiften blev den där j-vla färgsprutan. Så totalt runt 5000 kr. Byggnadsställningen och hjälpen kostade inga pengar alls, men var absolut nödvändigt. Vad det hade kostat att leja bort hela jobbet har jag ingen aning om, men garanterat flera tiotusentals kronor.

56 kommentarer:

  1. Istället för att skrapa sig fördärvad, skulle man kunna använda en rondell med stålborst?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske, men jag har dålig erfarenhet av roterande slipmaskiner på trä, med fibrer åt ett håll.

      Radera
    2. Hm. Funderar på en excenterslip, ska måla om ett par mindre väggar nästa år.

      Radera
    3. En viktig aspekt tror jag är tyngden på maskinen. Att klättra runt på väggar med en skrapa är lättare än med en slipmaskin, men gör den jobbet snabbare kanske det är värt det.

      Radera
    4. Jag har brukat använda en kvast modell piassavakvast men med metallborst. Fungerar hur bra som helst på Falu rödfärg.

      Radera
    5. Det var en sådan jag prövade, men jag var nog för klen.

      Radera
  2. Du har nog sparat en hel del på att göra det själv.

    En bekant anlitade en målerifirma för att måla om en vanlig enplansvilla nyligen, och då gick bara arbetet loss på 75000 kronor, innan ROT antar jag.

    Färgen fick han köpa själv. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan tänka mig det. Och så hade de nog tagit 10000 kr för att byta mitt fönster.

      Radera
  3. Snyggt.

    En av mina tidigare chefer som ville leja bort att måla en tvåplansvilla fick offerter som så gott som uteslutande var sexsiffriga, så jag gissar på att du är optimistisk. Fast det är ju lite mer fönster och finlir på en villa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, mer finlir på en villa, men mer byggnadsställning för en lada. För jag antar att målarna inte nöjt sig med att få gå ner och flytta byggnadsställningen tjugo gånger, det var knappt så jag gjorde det :-)

      Radera
  4. Man förstår varför så många gamla ekonomibyggnader står och förfaller. Stora projekt att göra vanligt underhåll. Men fint blev det!

    Och sprutan borde du kunna reklamera, den fungerade uppenbarligen inte alls för slamfärger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har tänkt tanken, men köpte den utomlands. Är rädd att de får tillbaka sprutan och "konstaterar" att den funkar som den ska, och så får jag betala för att de ska skicka ut den igen. Jag kanske hittar någon som har behov av den och kan köpa den billigt istället.

      Radera
  5. Sa idylliskt! Jag blir glad när jag ser att byggnader tas omhand. En av mina grannar är arkitekt, och vi diskuterade nyligen ofoget att riva gamla fina byggnader för att de inte tagits hand om ordentligt. Sen byggs det nagot "modernt", ett hus som ser ut som en lada och inte tillför ett jota i landskapsbilden.

    Bra gjort Sparo! Dessutom till en sa lag kostnad.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror jag bloggat om just det, att lador ramlar ihop bara för att ingen är där och ser till att taket är tätt osv. Jag har själv ett sånt förråd på tomten, vars bäst-före-datum definitivt passerats.

      Radera
    2. Jag tror att du trivs bäst i öppna landskap ;).
      /Annika

      Radera
    3. Bara jag slipper höra Lundell så ;-)

      Radera
    4. Vilken är fin favoritmusik?

      Radera
    5. Jag lyssnar nästan inte alls på musik, typ en kvart i kvartalet och då blir det något norskt för språkets skull.

      Radera
  6. Men hur kommer man upp på byggställningen? Finns det någon sorts trappor, eller klättrar man upp? Nästan svårare att komma ner.

    Nästa vår ska jag själv rensa ett vindsloft med ingång i en lucka högst upp på gaveln. Kommer att hyra en skylift eller vad det heter som är monterad på ett släp. Bara att parkera där man vill ha det. OK, det fungerar nog inte till dina lador, där är en ställning bäst. Men bara tanken att montera upp den, jobba, montera ner den, flytta fem meter, montera upp den … Bra jobbat!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man klättrar på ställningens väggar, som ju blir som stegar.

      Skylift hade funkat här, men jag hade inte fått låna en gratis. Men till nästa vägg (nästa år) måste jag ha en skylift för det fönstret sitter ännu längre från marken och även om jag skulle få tag i en ställning som når skulle jag inte våga.

      Radera
    2. Så man *går* upp för ställningen, som på en stege. Kära nån, skulle aldrig våga utsätta mig för det. Bära upp verktyg och rep för att hissa upp tunga saker med. Jag skulle ramla ner, och så blev det inget mer.

      Radera
    3. Under klättringen, när man kan hålla i sig med bägge händerna, känner jag mig säkrare än när jag står på mitten av en plattform och har för långt till sidorna för att kunna hålla i mig.

      Radera
    4. Nu ser jag att det finns ställningstrappor, men de är oanständigt dyra. Skulle vara om en bygemenskap går samman, annars går det bort.

      Radera
    5. Jag tror att allt som har med byggnadsställningar att göra är oanständigt dyrt.

      Radera
  7. Wow. Det var bra jobbat. Det som är kvar är bara en lyxmiddag till dig och "vännen" som hjälpte till. :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var flera vänner och så grannen jag lånade ställningen av. Du hör, det har jag ju inte råd med :-)

      Radera
  8. Och extra många stilpoäng för det lilla taket ovan elkontakten till höger på väggen! Sådana små detaljer gör mig så glad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har en egen liten historia. Planen är att sätta tak mellan ladan och vedboden så att jag får en liten carport där. Jag kollade med kommunen vad som krävdes av bygglov och deras svar var: "Kör på bara!" Så när en elektriker skulle sätta dit eluttaget sa jag att jag ville ha det en meter in på väggen för då hamnar det på sikt under tak. Han följde med ut, vi enades om platsen och satte för tydlighets skull ett stort kryss där. Och några timmar senare satte idioten ändå uttaget längt ut mot hörnet. Men när jag uppdagade det hade jag så mycket annat att bråka med den firman om (https://sparosverige.blogspot.com/2022/11/varldens-kortaste-krig.html), så då satte jag dit ett eget tak över uttaget istället.

      Radera
  9. Jag är väldigt glad över mitt val att bo i en billig hyreslägenhet så slipper jag hålla på med sådant som jag inte är intresserad av.Imponerande att se hur energiska andra är med att underhålla och reparera sina byggnader.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt har sina fördelar. Det jag själv uppskattade med hyresrätt var just att kunna ringa fastighetsskötaren när något var fel. Samtidigt led jag av att inte få göra någonting med mitt boende utan att be om lov.

      Radera
  10. Ser snyggt ut! Antar du måste vara en sån som får myror i byxorna när du sitter ner och bara tar det lugnt och inget gör, eller?
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var inte sån förr, men jag tror att jag börjar bli lite så. Fast ser jag bort på de jordbrukande grannarna verkar de vara i farten kl 6-21 sju dagar i veckan och då ligger jag i lä.

      Radera
    2. Hur lång projektlista med boendet ha du egentligen? Typ flera år? Köpte du med ett skick där mycket underhållsjobb inkluderades, verkar det som?

      Radera
    3. "Måsteprojekten" vid inflyttningen börjar vara klara. Det var två tak som läckte in, två laduväggar som behövde målas och möjligen något mer. Sånt jag vill göra (renovering av ett härbre, bygga en carport, källaren och några rum i boningshuset samt totalrenovering av köket) kan jag hålla på med i många år, och längs vägen kommer fler projekt till. Förra året byggde jag fyra stora odlingslådor och nu har jag precis köpt hem material till fyra till, men det tycker jag ingår i dealen av att köpa ett hus/småbruk.

      Radera
  11. Hej.
    Väldans fint det blev och mycket bra jobbat, du har en sjukt stor lada.
    Jag köpte förra sommaren en Bosch PFS 5000E färgspruta för 1700kr till målningen av ladugården, utedasset och ett förråd.
    Färgen som användes var Falu Vapen röd slamfärg och färgsprutan fungerade utan några som helst problem.
    Dock tömdes de två enliters färgbehållarna på ett par minuter så det blev väldigt många avbrott för att fylla på behållarna, såg senare att man kan köpa extra färgbehållare för dryga 100kr styck.
    /KåHå

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, invändigt är den på 430 kvm. Eller rättare sagt var den det. Sedan byggde jag ett rum på nedervåningen och la golv uppå så då blev det kanske 15 kvm till.

      Det lät som ett bättre köp en min. Det jag tyckte skulle vara bra med min var att man sänkte ner slangen direkt i färgburken, så då behövde jag inte mellanlanda i behållare.

      Radera
  12. Mina farföräldrar reste mycket i Norge för 50+ år sedan. Då, innan oljan, var det vanligt att de fattiga baggarna bara målade den del av huset som vätte mot vägen. Antar att det kanske har förändrats nu? Annars hade det varit ett enkelt och billigt sätt för dig Sparo.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har definitivt förändrats. Nu är det snarare tvärtom, att kör man över gränsen till Sverige (oavsett var i landet, tror jag) blir det ruckel istället för underhållna hus. När det gällde ladan är väggarna som inte utsätts för så mycket sol fina trots att de förmodligen inte målats på lika länge som de dåliga väggarna.

      Det var ett problem när jag letade hus, att renovering är en norsk nationalsport. Hus kunde se fina ut på utsidan, men var förstörda invändigt med infällda spotlights och skit. Så det gällde för mig att hitta ett hus de inte hade hunnit förstöra.

      Radera
    2. Ett sådant bevarat exempel på att bara måla det som syns mot vägen finns bevarat i Värmland. Där är Geijersgården bara målad ut mot vägen. En plats väl värd att besöka.

      Radera
    3. Är även baksidan värd ett besök ;-)?

      Radera
  13. Wow! Vilket projekt du har rott i land! Respekt!
    Blev riktigt snyggt oxå.
    Måste vara jättebra att ha tillgång till ett sådan stor byggnad.
    Själv har jag plockat krusbär och gjort marmelad.
    Jag har även klippt lavendelblommor och gjort en egen lavendelolja som jag ska ha i min bivaxsalva.
    Igår började vi gå igenom ett par kupor och tog ut lite honung för slungning. Mkt trögflytande, bara 16,2 % vattenhalt. Rena sirapen, trots att allt inte var täckt. Droppade knappt alls vid avvaxningen.
    En nyinköpt dyr visp på 450 W, som jag enkom inköpt till att röra ympsatsen, gav vika direkt och började ryka. Fick ta fram min trogna gamla Krups köksvisp på 140 W som vi haft i minst 34 år.
    Samma sak hände med en borrmaskin på 850 W som jag köpte häromåret till honungstunnan. Gör de bara skitmaskiner nuförtiden?
    Det är tungt att röra så stora mängder för hand, men men...
    //Bidrottningen
    Ps. Den stora svärmen sitter fortfarande kvar högst upp i kastanjeträdet. Ds

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det känns bra att ha gott om yta när man får idéer, men trots att det är över 400 kvm måste jag håller eftersom så att det inte blir fullt.

      Det har inte blivit så mycket bärplockning för mig i år, men jag har fått en del och så hoppas jag kunna göra mängder med äppelmos framåt vintern.

      Jag rör med en rejäl borrmaskin och tycker det funkar fint även om jag får hålla igen lite för att inte riskera att få ner en massa luft. Men när det gäller ympning funderar jag på att strunta i det nästa år (eller kanske redan till höstens ljunghonung). Visst, man får röra längre tid, men det är ju bökigt att blanda honung och jag är alltid rädd att den ska bli kornig pga det.

      Lyckligtvis inga svärmar här och i helgen tillsatte jag årets sista drottning. Den kupan har tagit livet av tre stycken i år så oavsett hur det går nu får de ingen mer :-(

      Radera
    2. Man kan göra en egen ymp, men det lättaste är att utgå från 1-2 glas av den lenaste honungen från året innan. Man blandar den med lite nyslungad honung och rör 2-3 ggr/dag. Däremellan står ympen i kylskåp. Efter ca 2 dagar rör man ner ympen i honungstunnan. Honungen blir finkristalliserad = len och krämig.
      Jag rör i princip all honung eftersom orörd honung börjar kristallisera sig själv efter ca 3 veckor. Skillnaden är att den då blir grynig eftersom kristallerna är stora. Personligen tycker jag inte om texturen i munnen, även om det inte blivit något fel på honungen. Men det är en smaksak.
      Rörd honung förblir len och krämig.
      En biodlare jag känner brukar frysa in nyslungad orörd honung på glas för att behålla den flytande. Själv fryser jag in lite sån honung i små plastburkar för att kunna ta fram och ringla på t. ex. yoghurten under vinterhalvåret.
      //Bidrottningen

      Radera
    3. Det är precis så jag har gjort, men jag tycker det är ganska krångligt och ibland har den blivit kornig med tiden. Det är därför jag undrar om det inte skulle vara bättre att inte tillsätta något utan bara röra honungen som den är. Jag har tid att vänta även om det skulle ta 5-6 veckor.

      Kommer precis från kuporna på ljungdrag nu och det ser lovande ut, så kanske delar jag upp den och kör hälften utan och hälften med ymp.

      Radera
    4. Man kan absolut röra honungen själv efter slungning. Det gjorde jag de första åren innan jag lärde mig att använda ymp. Man bör vänta ett dygn innan man börjar röra. (Jag tar aldrig bort skummet, det är ju pollen och det godaste.)
      Jag ställde honungstunnan i matkällaren, som är sval. Sedan blev det ett väldigt rörande med en stor trägaffel :)) 2 ggr/dag i minst en vecka, ofta längre.
      Jag minns att fast man rörde och rörde med trägaffeln länge länge och tänkte och tyckte att NU är väl honungen tillräckligt rörd och kristallerna små - och sa till sig själv att honungen känns ju så len, så hände det ibland att den blev, inte grynig som helt orörd, men ändå inte så där len och krämig, som man önskar.
      Efter att jag börjat med ympning har det aldrig hänt. Den nya honungen får samma konsistens som ympen, därför ska man utgå från ett riktigt lent glas.
      Det man får ha koll på är fuktigheten och starkt doftande ämnen. Orörd honung har nämligen en benägenhet att dra till sig fukt och få smak av sådant som luktar. (Därför ska man heller aldrig använda rökpuffen då man skattar honung.)
      Honungen bör inte överstiga 18,5% vattenhalt, för då jäser den.
      Det är nästan omöjligt att få ner vattenhalten, därför tar jag inte otäckt honung.
      Till mina nära och kära, som älskar honung, rör jag en specialare "dubbelymp". Den blir otroligt len.
      Jag tycker du gör rätt som testar dig fram. Det är bara så man lär sig.
      //Bidrottningen

      Radera
    5. Så din inställning är att ympning ökar chansen till len honung utan grynighet? Men trägaffel låter som fel typ av verktyg, det måste vara svårt att slå sönder kristallerna utan elektrisk rörare.

      Jag mäter fukten på bägge sidor på varenda ram och torkar för fuktiga ramar med fläkt och elelement tills den är tillräckligt torr. Rök använder jag inte alls, bara vatten och mjölksyra.

      Ja, jag upplever att många biodlare är väldigt konservativa och "gör som vi alltid har gjort", så då är man tvungen att testa för att veta. Ett exempel är plastramar. Det varnade flera biodlare mig för, men ingen av dem hade själva använt plastramar, så nu gör jag ett test för att se vad jag tycker. Tror att det kan finnas mycket pengar att spara där.

      Radera
    6. Ja, ympning mer eller mindre garanterar len honung, förutsatt att du utgår från ett glas med len honung.
      Ja, det är svårt att slå sönder kristallerna utan elektrisk rörare. Därför använder jag också en. Men det går utan. Jag berättade om hur jag gjorde i början. Det är dock både tungt och tidsödande. :))
      Numera kan jag bedöma fuktigheten ganska exakt redan vid avvaxningen, utan refraktometern, bara genom att se, lukta och känna hur flytande/trög honungen är. Men jag brukar mäta efter slungning och en gång till, efter ympning/rörning när jag tappar på glas eftersom jag märker upp alla kartonger med när jag tog honungen, när jag ympade, när jag slungade och vilken fuktighet just den satsen hade.
      Jag använder varken rökpuff, vatten eller mjölksyra. Mina bin är snälla. :)) Enligt mig så är något fel om bina är arga. Det kan t. ex. bero på att de drottninglösa eller så har de för lite mat.
      Plastramar har jag aldrig använt. Berätta gärna vad du tycker om det.
      //Bidrottningen

      Radera
    7. Jag har flera gånger upplevt att bina täckt honung som inte varit tillräckligt torr medan de otäckta torkar efter hand. Så beror det ju på nektarn också. Ett rikligt drag med blöt lindnektar strax innan skörd kan man inte begära att de ska få ner i rätt fukthalt.

      Så kategorisk tycker jag inte att man kan vara. T ex kan ett vanligtvis snällt bisamhälle bli galna under ljungdraget. Och jag ser inte vatten som elakt av biodlaren. Det är ett sätt att simulera regnväder som gör att bina snabbare går ner i kupan och slipper dödas när man ställer på nästa låda.

      För tidigt att säga något om plastramar, men det verkar helt klart intressant. Jag kommer nog aldrig använda det i yngelrummet, men i skattlådorna har de fördelar.

      Radera
  14. Behövde du verkligen det högt belägna fönstret? Jag hade ett sådant hemskt fönster. Ersatte det med en skiva och satte ribb över den. Syns inte att det funnits ett fönster där tidigare. Slipper underhåll av detta fönster.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har nytta av ljusinsläppet. På bottenvåningen skulle det bli helt mörkt utan gavelfönsterna.

      Radera
  15. En tusenlapp för 70 liter färg? Hur fick du tag i det så billigt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte svensk slamfärg:
      https://www.jula.se/catalog/bygg-och-farg/farg-och-fog/utomhusfarg/fasadfarg/slamfarg-500348/

      Ordinarie pris 169 kr för tio liter, så då blir det 1183 kr.

      Radera
    2. Tack för svar.
      Lite annat mot "originalet" av falu rödfärg som kostar tre eller fyra gånger så mycket.

      Radera
    3. Ja, och kanske är den mycket bättre (jag vet verkligen inte det), men även den är med norska förhållanden extremt billig. Här kan folk få för sig att måla en lada eller ett stort hus med färg som kostar 250 kr/liter.

      Radera
  16. Du skulle ha haft en gammaldags rödfärgspruta. I min barndom målade vi om med färgspruta modell gammal cykelpump. En pumpade (pumpen nedställd i färgbadet och en riktade det slangförsedda mässningsmunstycket. En skicklig person hade nog klarat jobbet ensam också. Det gick väldigt snabbt att måla hela uthus/lador.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte hur en sådan ser ut eller funkar, men det låter besvärligt att använda den tio meter upp. En anledning till att det blev pensel till slut var att jag upplevde att den sprutade färgen liksom fastnade på ytan medan penslad färg gnuggas in i träet. Förra året målade jag vedboden med spruta, men för att få önskat resultat var jag även där tvungen att gå en del med pensel efteråt. Det kan förvisso bero på mig, att jag inte hade rätt teknik, men jag hade inte hunnit bli proffsmålare på den här ladan heller.

      Radera