lördag 3 augusti 2024

Ärva cash istället för kunskaper

Ännu en artikel om ungas förhållande till pengar. Annika tipsade mig om en artikel titulerad ”Generationen ärver miljarder – kan inte hantera pengar”. Det handlar om att miljarders miljarder som de kommande åren kommer att gå från människor födda 1928-1964 till ”millennials”, personer födda 1981-1996.

En generation som av experter har kallats slarvig och som hellre lägger pengarna på att få hemkörda avokadomackor, än till en handpenning för en bostad.

I mångt och mycket är det såklart deras eget fel, men deras föräldrar, far- och morföräldrar, som nu är i färd med att kasta in handduken, har också ett ansvar. Pengar är något man måste lära sig att hantera. Det där att barn nuförtiden uppfostrar sig själva på internet stämmer inte helt och den som väntar på att skolan ska lösa det lär få vänta. Man måste få verktygen och lära sig att använda dem.

I artikeln menar man att tidigare generationer lärt sig hur finansmarknaderna funkar genom att de upplevt andra världskriget eller åtminstone levt under en tid då det var mycket mer knapert, men man behöver inte ha levt i fattigdom för att förstå pengars värde. Världen är full av kostnadsfri information, men blir man curlad ända upp i vuxen ålder och kanske dessutom får lära sig att det är lite fult att se om sitt eget hus och tänka på sig själv har man skaffat sig en onödig uppförsbacke.

Det fina är att det ännu finns tid. De flesta 90-talister ska inte ärva stora pengar på ett tag. De har därför chansen att lära sig vad de ska göra med pengarna, och kanske framförallt hur man behåller och förräntar pengar. Men då måste samhället och deras föräldrar hjälpa dem med det, inte konstatera att loppet är kört.

23 kommentarer:

  1. Jag förstår inte riktigt hur någon som är i 30-40 års åldern inte kan hantera pengar. Är man 22 kan väl ett visst mått av idioti vara en funktion av bristande livserfarenhet, men någon gång måste man väl sluta med dum-impulserna.

    Jag upplever faktiskt inte alls mina vänner i min egen generation(tidig millenial) som några ekonomiska puckon, men då umgås jag mest med ingenjörer och it-nissar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår det inte heller, och tror inte att det är en överväldigande majoritet av millennials som är ekonomiska analfabeter. Men de finns definitivt, och inte bara i den generationen.

      Radera
    2. Jag har själv ingen erfarenhet av att växa upp med rika föräldrar, men om de som gör det är vana vid att fa allt serverat pa silverfat är det nog knepigt att fatta hur s.k. vanliga människor har det. Jag är inte kommunist, men en nagot bättre fördelning av välstandet kunde jag önska.
      /Annika

      Radera
    3. Det där med att få allt serverat på silverfat undrar jag hur vanligt det är. Jag har hittills inte träffat någon som fått det och om de finns är jag inte säker på att de är verklighetsfrånvända.

      Radera
    4. Jag kan ge dig två exempel på män med familj i 40 års åldern som har / haft problem. Fall 1, vann I runda slängar 12 miljoner, istället för att betala av villa lån, investera eller spara är i dag i sämre ekonomiskt skick än innan vinsten och alkoholist. Pengarna gick till vänner som frågade, "bra investeringar utanför börsen", semester resor etc. och bara rann iväg och jagar nu att få tillbaka allt med att spela mera...

      Fall 2, lånade till semestern på kredit kortet varje sommar, inga nämnvärda summor sparade på bank kontot etc. Jag pratade allmänt med honom om ekonomi och mina personliga planer långt innan jag visste hans personliga status. Han har nu vänt det helt, sparar till både husfond och semesterfond varje månad samt börjat investera på börsen. I år var första sommaren utan kreditkorts lån för semestern och de åkte utanför Norden för första gången.

      Radera
    5. Med risk för att låta som Dan Eliasson undrar man ju lite hur de hamnade där, vad som fått dem till att handla som de gjorde, och hur det kom sig att nr 2 tog lärdom och vände på det.

      Radera
    6. Svarar utan att frågat ut honom i detalj men det faktum att det började med små enkla steg för att förbättra hans ekonomi som han såg direkt i sin plånbok. Började med t.ex. använda kredit kort med cash back istället för bankens kredit kort. Det fick han att inse att han fick tillbaka någon hundralapp varje månad utan att göra något. Det fick han intresserad av att kunna hitta mer sätt att spara pengar så han gick igenom sina olika abonnemang på tv, mobilerna, internet etc. och kunde spara ytterligare några hundralappar varje månad. Då började han föra bok över sina kostnader och budgetera för att spara pengar på sin mat som han köpte varje vecka etc. Varje steg hade en snabb direkt visuell effekt i förbättring vilket triggade han att ta nästa steg i början och de innebär ingen uppoffring på något sätt utan bokstavligt bara att ta kontroll och ha översikt över sin egen ekonomi. Men den insikten rullade det sedan på att han sökte ut mer information om hur mycket pengar han borde spara för huset etc.

      Radera
    7. Kul när det funkar! Den responsen har jag inte ens fått av människor som bett mig att hjälpa dem.

      Radera
  2. Hm. Du citerar alltså Expressen om pengar? Sanningsmedium nummer ett? Jag skulle vilja hävda att det är en klassfråga, om föräldrarna lär dig hantera pengar eller inte.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Expressen vet jag inte, det verkar vara en ren rewrite. Och även om de sällan sitter på sanningen eller ens försöker göra det tycker jag att de kan ha rimliga diskussionsunderlag.

      Klassfråga, kanske. Jag tänker mest att bra föräldrar, oavsett klass, rustar sina barn för livet. I det ingår att sköta sin ekonomi.

      Radera
  3. Tyvärr så är det väldigt många människor i alla åldrar som har svårt att hantera pengar och förstå pengars värde.För egen del är jag glad att min dotter har lärt sig hantera pengar och har en ordnad och god ekonomi så jag är inte det minsta orolig över att hon inte skulle klara av att hantera ett stort kapital den dagen som jag går bort.Jag kommer enbart att leva på utdelningarna från mina värdepapper längre fram i livet och lämnar sedan hela kapitalet i värdepapper som arv till dottern vilket åtminstone är det min plan just nu.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, dålig koll på pengar är verkligen inte förbehållet 80- och 90-talister. Föräldrar som leder ungarna rätt från start tror jag är mycket avgörande, även om det ofta går att rätta till ändå.

      Radera
  4. Min uppfattning är att ingen vill snacka pengar. Det går dock fortfarande att lära sig att bli bättre med privatekonomin utan att nämna siffror så frågan kvarstår varför man inte vill prata om det.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går absolut, det skulle t o m gå att skriva en hel bok om privatekonomi utan att nämna en enda siffra. Undrar om inte detta med siffror är en försvarsmekanism från dem som inte vill prata eller försöka förstå ekonomi. De intalar sig själva att de inte kan siffror eller matematik, och då "kan" de ju inte förstå ekonomi eftersom det handlar om nummer och tal.

      Radera
  5. När jag tittar på SCBs statistik över ålder och bostadsförhållande tycker jag man ser en tydlig trend.
    https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/boende-i-sverige/#alder-och-livssituation

    Man börjar flyttar hemmifrån i 20-24 års ålder. 20 % brf, 30 hyresrätt och 10 % studentbostäder. Sedan krymper hyresrätt och studentbostad till förmån av hus och i mindre utsträckning brf. Nu ser man ju inte belåning men i Sverige så verkar ju 80/90-talisterna inte enbart sitta i hyresrätter och beställa hem avokado-mackor med Foodora :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det vore illa om det hade varit så. Människor födda -81-96 är dessutom en väldigt vid grupp jämfört med grupperna (3 st) i din statistik. Gissningsvis går det (dessvärre) också ner hemlevererade avokadomackor i både äldre och yngre.

      Radera
  6. Om allt går som det ska kan vi "pensionera" oss om 5-7 år med utdelningar netto om ca 70000 kr/månad och sen 3 år senare ramlar min tjänstepension om ca 25000 netto i månaden in. Kommer vår dotter automatiskt att få obegränsad tillgång till familjens "pengamaskin" när hon blir stor? ABSOLUT INTE!. Kravet är att hon ska skaffa sig en utbildning och ett riktigt jobb och kunna försörja sig själv, sen kommer vi givetvis att på olika sätt "förgylla" hennes tillvaro, så länge vi lever. Att ha barn som resonerar som så att "ähh jag behöver inte anstränga mig, min familj är ändå så rika", det skapar endast lättja. Dessutom är vi knappast miljardärer, vi kan leva lite bekvämare än många andra för dessa pengar, men efter 10 år som "snålgris", lär jag knappast börja strössla pengar runt mig. Jag gissar att minst 50% av utdelningarna lär återinvesteras...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där är ju alltid en avvägning och jag kan tänka mig att det är svårt i praktiken. Tänk om hon inte skaffar sig en utbildning, förskjuter ni henne då och ger arvet till Frälsningsarmén?

      Radera
  7. Intressant. Förhoppningsvis är det inte riktigt lika illa i Sverige. Tycker att nästan alla mina vänner/bekanta och kollegor som tillhör spannet 1981-1996 har någon form av sparande. Även om de så klart inte är några förvaltningsexperter har de flesta nån fond eller två. Sedan finns det så klart fortfarande många som suger på pengar i Sverige med.

    Jag tror jag snor din idé och skriver ett eget inlägg om det under nästa vecka. Fick så många tankar och åsikter av att ha läst ditt inlägg och artikeln.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det beror på vilka kretsar man hänger i, men kanske har du rätt i att Sverige ligger bättre till här.

      Gör det! Guldstjärna om du länkar till mitt inlägg ;-)

      Radera
    2. Så klart, det har jag ju alltid gjort när jag inspirerats av tid tidigare!

      Radera
    3. Undrar om någon någonsin inspirerats av tid :-)

      Radera