fredag 9 augusti 2024

Å ena sidan, å andra sidan ...

Jag gillar allt med att hämta gratismat i naturen. Jag plockar bär och svamp, kirskål, nässlor och har till och med använt maskrosor som matvara. Jag gillar att föda mig själv med mat som varken kostar pengar eller där jag måste lägga energi på att odla. I ett vidare perspektiv gillar jag när andra framhåller att allt ovannämnt bara finns där för oss att hämta.

Fast när uppmaningen kommer från staten är jag inte lika ensidigt positiv. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har en ”risk- och kriskommunikatör” (varför inte göra henne till skri- och kirskommunikatör också, för att avsluta anagramfesten?) som uppmanar människor att förbereda sig för att hämta mat i naturen vid en samhällskris.


Som sagt, jag är helt för att ta vara på vilda växter och ogräs, men är detta verkligen MSB:s uppgift? Eller att komma med uttalanden som:

Var och en behöver förstå att man behöver ta eget ansvar i krisberedskap.

Jag gillar eget ansvar också, men vad har då MSB för ansvar? Ska beredskapslager ersättas med uppmaningar om att folk får klara sig själva genom att leta mat i skogen? Är MSB på allvar intresserade av att undvika svält borde de jobba för att svenska bönder kan leva på sitt jobb. Svenska jordbruk läggs ner varenda dag. Den utvecklingen har pågått länge och lär knappast kompenseras av att kontorsnissar går ut och plockar ramslök. Även om jag applåderar just det, verkligen. 

35 kommentarer:

  1. Ja, det är väl en del av eu strategin detta? De har ju försökt ta död på lantbruk i skenet av religionen esg. Och man får väl ändå säga att det Putin lyckats extremt väl med är att få våra politiker avlossa flera skott i foten. Som tex avvecklandet av hållbar kärnkraft, eller som i Nederländerna och Sverige, med försök att avveckla all inhemsk matproduktion i klimatreligionens namn. Inget har dock gjorts med massproduktionen av barn i utvecklingsländer. Så kanske en politiskt orsakad svält är lösningen de galna ser? Det verkar nästan så.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att politikerna klarade och klarar det alldeles utmärkt utan Putins hjälp. Men visst är det fantastiskt - man lägger ner energiproduktionen och det blir energikris, man lägger ner beredskapslagren och banne mig om det inte blev sämre beredskap.

      Radera
    2. Kalla mig gärna konspiratorisk. Men någon har helt klart finansierat klimatrörelsens med rejält stora pengar, globalt. Kanske samma finansiär som "Fred"srörelsen sedermera visat sig ha i Sverige?? Inte far Greta runt med flyg många varv runt jorden gratis? Samma Greta som nu syns i de ovärdiga kretsar som supportar Hamas. Säkert slumpen? Hon hade bara otur, igen, när hon tänker? För att inte tala om intensiteten med vilket de galna budskapen kablades ut, globalt. Denna någon är knappast välvilligt inställd till väst, för det är enkom här galenskaperna förekommer.

      Radera
  2. MSB har jag inget förtroende för, även om man ska veta att de har lite för lite mandat för att göra något vettigt. Det är dock som vanligt med många svenska myndigheter, aktivister och lekmän som inte tänker längre än näsan räcker.

    Om tio miljoner svenskar ska ut i skogen och leta mat vid kris, hur många hittar tillräckligt? Även om tanken inte är att hitta all mat så är tanken befängd. Visst har vi mängder av blåbär, men det går inte att mätta en befolkning på tio miljoner med bär och svamp.

    Enda sättet att lösa det här är beredskapslager och de måste vara rejält tilltagna, som de var förr i tiden.

    I grund och botten kvarstår problemet, sossarna och kommunisterna (i både V och MP) har sänkt landets förmågor och inte minst vad det gäller att producera bra, billig mat. Varför fattar inte folk att kommunister är aldrig bra för något land?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är mer generös och vill mena att de haft god hjälp av ytterligare fem riksdagspartier.

      Radera
    2. Ja, det är nog sant, men det har varit de drivande alla dagar i veckan. Dessutom med en betydligt större naivitet.

      Dock ska man inte dra alla över en kam, det finns politiker i alla partier som är vettiga, men hela systemet är ruttet. Du kommer inte fram om du inte rättar in dig i ledet och delvis beror det på narrativet som media står för. Det är ingen tvekan om att media är den tredje statsmakten, men kanske kan deras påverkan vara på väg att rämna.

      Radera
    3. Kanske, jag ser inte riktigt skillnaden. Och visst finns det klokskap i politiken, men om alla infogar sig i ledningens ledband hjälper det inte att de egentligen hade velat ta kloka beslut.

      Radera
  3. Men samhället fungerar ju redan bra, så det ska säkert gå bra också vid en kris. / Kan innehålla spår av ironi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det kommer samhällskriser är lika säkert som att det kommer börsras.

      Radera
  4. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka. Ska en myndighet som inte finansieras ordentligt finnas? Minns att jag läste nanstans för nagra ar sen om beredskapslager fran 70-talet som salts ut. Det kan jag första. Jag tror att människor förlitar sig pa myndigheter alldeles för mycket, eget ansvar verkar ha gatt ur tiden.¨

    Men de där konspirationsteorierna ger jag inte mycket för. Jag tycker att man ska appladera Greta, hon gör i alla fall nagot som i bästa fall gör att mänskligheten kan överleva. Och det inte med hjälp av kärnkraft, som tar 100,000 ar innan det inte längre är farligt, men sa langt tänker de flesta inte.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hellre egen kärnkraft än importerad olja och gas.

      Radera
    2. Personligt ansvar är definitivt ute. Jag är kluven till om MSB ska uppmuntra oss till att plocka svamp. Det är en bra grej, men borde inte ligga i deras uppdrag.

      Jag tillåter mig att inte applådera Greta även om jag till viss del tycker synd om henne. Beträffande energi föredrar jag kärnkraft framför otroligt miljöförstörande vindkraft som dessutom inte ger särskilt mycket ström.

      Radera
    3. Det där stämmer inte alls, om du tittar på senare versioner kärnkraft. Det är ren och skör skrämselpropaganda.

      Radera
    4. Källa pa det Anonym 23:37? För när jag googlar hittar jag bara uppgifter om 100,000 ar eller mer.
      /Annika

      Radera
    5. Det här är inte mitt specialområde, men kanske här:

      https://illvet.se/teknik/energi/atomkraft/radioaktivt-mirakelmedel-ska-ge-oss-energi-for-artusenden
      "Kärnavfallet från en smält salt-anläggning som körs på torium innehåller inga radio­aktiva ämnen med lång halveringstid. Dess avfall behöver därför bara deponeras i 300 år innan radioaktiviteten har klingat av."

      https://www.energinyheter.se/20220930/27419/ny-teknik-kan-ta-vara-pa-energin-i-uttjant-karnbransle
      "Begreppet fjärde generationens kärnkraft omfattar flera olika tekniker som dels kan använda en större del av energivärdet i kärnbränsle, dels efterlämnar ett avfall som har en betydligt kortare halveringstid – även om det handlar om cirka tusen år innan avfallets strålning har minskat till ofarliga nivåer."

      Radera
    6. https://www.youtube.com/watch?v=mKV3U38yTRE
      /Annika

      Radera
  5. Det är en önskedröm att hela befolkningen skulle kunna äta sig mätta genom att gå ut i naturen och hämta mat när det t.ex är vinter och 10 minus ute.Jag har inget förtroende för varken politiker eller makthavare i dagens svenska samhälle då de inte vet vad de håller på med så enkelt är det och det förstår alla som kan tänka själva.Jag har knäckebröd och kranvatten på flaskor som nödproviant så jag klarar mig några dagar vid en kris.Vid en längre kris är det meningslöst att tro att befolkningen skulle klara sig på egen hand utan vatten, el och annat som vi är vana vid.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte försvara MSB, men tror inte att kommunikatören menar att hela befolkningen ska överleva enbart på det skogen har att ge. Min kritik består i att hon överhuvudtaget funderar på den delen av krishanteringen. Myndigheternas uppgift är större, eller borde åtminstone vara det.

      Radera
  6. a det där var väldigt tramsigt. Jag plockar ju mycket (framförallt blåbär) varje år och har egen odling av lite av varje. Men inte hade jag överlevt på det mer än några månader. Så hur ska fyra miljoner storstadsbor kunna äta sig mätta på vad de kan hitta i sina skogsplättar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att miljontals skulle överleva flera månader på gratismat från skogen tror inte jag heller.

      Radera
    2. barkbröd och kottar, se hur bra det gick på 1800-talet och då fanns det inte ens några iphones - så läget är oerhört mycket bättre nu, det förstår ju alla ;-)

      Radera
  7. Jag såg oxå inslaget häromdagen och kunde inte låta bli att undra om det alls finns någon statlig beredskap...
    Det är synd och skam att vi i Sverige, som verkligen har alla möjligheter att vara mer eller mindre självförsörjande, inte är det.
    Tänk bara på vår långa kust, alla älvar, sjöar och åar = fisk/skaldjur,
    skog- och åkermarker = vilt, bär, svamp, ved, virke, potatis, rotfrukter, grönsaker, sockerbetor, frukt, säd... och sen på alla mjölkbönder, hönsproducenter, grisbönder osv.
    Om staten inte kan förse sin befolkning med det nödvändigaste föreligger det en risk att människor med makt/våldskapital själva kommer att förse sig gm att ta från lager/butiker eller av dem som har förberett sig bättre.
    Det borde vara ett prioriterat politiskt beslut att göra Sverige mindre beroende av importerade livsmedel och att stötta inhemsk produktion!
    //Bidrottningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Makthavare har i årtionden pratat om hur viktigt det är med inhemsk matproduktion, men de verkar tro att den bara ska dyka upp utan att någon jobbar för det. Det blir svårt med vindruvor och bananer, men att inte ens typiska svenska paradgrenar som äpplen och potatis ska gå att få snurr på är nästan skrattretande.

      Radera
    2. Ifall det skulle bli kris och folk ska hämta mat i skogen, då hoppas jag att man inte möter en skylt
      ”Bevara bärmarker ”
      Folk har väl en visst ansvar och staten sitt.
      Frågan är bara om vad det egentligen betyder.

      Eller så får man göra Sabuni sa, sticka till Norge 🇳🇴 😄

      Radera
    3. Japp, jag lyssnade på henne :-)

      Radera
  8. Jobbar de inte med kriser och samordning av personal vid större händelser, såsom skogsbranden för några år sedan?

    Här är lite tasty politik du gärna får ge lite synpunkter på. Indraget bistånd, stängd ambassad..

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/bm85KB/mali-uppmanar-sveriges-ambassador-att-lamna-landet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är åtminstone sånt jag förväntar mig att MSB ska göra, inte tipsa om svampställen.

      Jag vet inte vad jag ska tycka om det där. Känns som att någon biståndsmottagare gjort något ännu värre än stöttat Ryssland. För jag antar att det handlar om att de stöttat med ord, Mali har knappast några bomber att låna ut till Putin.

      Radera
    2. De har avslutat alla diplomatiska relationer med Ukraina. Sverige svarade med o luska i vad bidragen går till och några miljoner är oredovisade. Så då ska bidraget avslutas varpå Mali "bad" ambassadören att lämna landet.

      Radera
    3. Så att inte vara kompis med Ukraina är detsamma som att stötta Ryssland. Inte glasklart för mig, men jag tror att Sverige kan leva med sorgen av att inte ha en ambassad i Mali.

      Radera
    4. Om inte annat så sparar vi ju in lite pengar som kan läggas på bättre områden. Och staten visar att den kan jobba fort-ish eftersom ambassaden väntas vara stängd innan årsslutet

      Radera
    5. Man kan om man vill, bara man vill det man kan.

      Radera
  9. En sak jag stilla undrar. Det "komplementet" man ofta använder till att laga natur-mat typ salt, socker och smör. Vore kanske bra att tänka på att ha hemma också.
    Sen skulle jag gärna se hur många som lyckas lagra sin mat om elen till frysboxen skulle försvinna.

    ( Hon som just har skördat årets krusbär. Jättegoda bär. Jättetaggig buske. Aj. )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag 5 kg salt och 170 kg strösocker hemma. Inte för att jag är prepper eller så ;-)

      ("Aj" var precis vad jag sa när jag skördade årets honung, men där var det bina som var "taggiga".)

      Radera
  10. Sent på bollen igen men om vi ska klara oss på det som finns i skogen så kommer iallafall ett annat samhällsproblem försvinna : övervikt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just vid krig och andra samhällskriser blir det väl lätt så. Alltid något positivt.

      Radera