torsdag 29 augusti 2024

Potatisodling

Jag älskar potatis och har hyllat denna knöl tidigare, men fram till i år hade jag aldrig odlat egen potatis. Jag har resonerat som så att potatis är så pass billigt att köpa att det är bättre att odla sånt som är dyrare eller svårt att få tag i.

Potatis har dock blivit dyrare i butikerna på sistone, men framförallt tycker jag att den blivit sämre. Jag vet inte hur många gånger jag kommit hem med en femkilospåse potatis och kunnat konstatera att flera varit ruttna, mögliga, skorviga eller gröna och därmed farliga. Alternativet lösvikt är omständligt och oftast dyrare. Fast får man slänga en tredjedel av den färdigpackade påsen blir inte det heller billigt.

Allt detta sammantaget har gjort att jag i år för första gången odlat egen potatis och jag är positivt överraskad. Den har varit lättodlad och kräver mindre ogräsrensning än mycket annat. Kvaliteten på potatisarna har också varit väldigt bra. Några skador måste skäras bort, men merparten har varit fina.

Inte är de jobbiga att skörda heller. Rent praktiskt förvarar jag potatis i en papperspåse i skafferiet och när lagret tryter går jag ut till odlingen och tar upp ett stånd i taget med hjälp av en grep. Potatisarna läggs i en tiolitershink som fylls med vatten och så grovrengör jag dem ute. Sedan slår jag ut dem i diskhon där de borstas rena i ännu mer vatten, torkas och läggs i påsen.

Hade jag bott i ett land förskonat från årstider hade det varit full pott, men även om man (som jag planerar) odlar både tidiga och sena sorter har man bara färsk potatis några månader om året. Jag behöver inte vara självförsörjande året runt, men jag vill åtminstone ha egen potatis halva året. Om jag lyckas med det återstår att se, men som det känns nu kommer potatis att bli en självklar del av min trädgårdsodling.

56 kommentarer:

  1. Potatis förvaras väldigt lätt också. Mörkt och svalt. Typ en källare alltså.
    Håller i evigheter och när de börjar bli lite "mhe" gör man palt av dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter enkelt. Jag hade gärna haft en jordkällare, tror att min källare är lite för varm pga varmvattenberedare och frys.

      Radera
    2. Fattigmansjordkällare är en nedgrävd soptunna (eller dyl) med isolerat lock. Tro mig, fungerar super. STF-stugvärdar använder dem som kylskåp under sommaren. Håller kanske inte önskade 5°C men typ 10°C

      Radera
    3. Bra idé! Men hur håller de över vintern?

      Radera
    4. Som en källare. Jorden balanserar temperaturen. Det är klart att hur mycket beror då på tex jordtypen och hur djupt man gräver ned å tunnans storlek. Men generellt så är det som en liten jordkällare.

      Radera
    5. När jag var stugvärd hade jag kylvaror såsom smör och ost där. Även salami o dyl men litade inte helt på att det höll sig lika länge som ett kylskåp. Köp något likt detta:
      https://www.hornbach.se/p/tunna-nordiska-plast-50l-svart/10362022/
      Släng över lite frigolit på locket och gräv ned i jordig mark. Släng lite sand i botten så reglerar den fukten bättre också.
      Grönsaker, potatis, morötter å för den delen honung antar jag också mår helt OK där inne.
      Är du ambitiös bygger du något liftsystem och får ipc en Party-kyl
      https://www.coolstuff.se/intressen/fest/drink-bartillbehor/cool-well-kylbrunn-pid-12747

      Radera
    6. Honung funkar i åratal t o m i rumstemperatur om man bara håller den undan solljus, men för resten är det en bra idé.

      Ambitiös kan jag vara ibland för då får jag bygga det själv. 849 kr?! Folk är inte kloka.

      Radera
    7. Alltså för potatis och andra rotfrukter räcker väl att bygga ett litet fack för vardera för att skilja dem. Om man vill. Eller så har man 2 tunnor (gärna ej exakt bredvid varandra).
      Men en naturlig ölkyl är aldrig fel. Men inget jag hade betalat 849kr för.

      Radera
    8. Äpplen. De är också grymma att förvara i sådan miljö.

      Radera
    9. Jag tror att jag får börja med en tunna.

      Radera
    10. Ser fram emot ett inlägg och utvärdering av projektet!

      Radera
    11. Det kommer tidigast 2025.

      Radera
  2. Kan du inte koka potatisen och sen konservera i burk som de man kan köpa i butik för en tia? Då har du ju egen potatis året runt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter som väldigt mycket jobb och behov för stora mängder glas. Dessutom har jag stort behov av potatis som inte är kokt, det blir ju en annan produkt än rå, ifall man exempelvis vill göra råstekt potatis, rårakor och palt.

      Radera
  3. Det är få livsmedel som är så nyttiga och goda och ger så många möjligheter att variera i tillagning. Jag älskar potatis!
    //Bidrottningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är fantastiskt. På minussidan innehåller de för mycket kalorier för att frossa i.

      Radera
    2. Kokt potatis runt 85 kcal/100 gram, det är väl inte mycket? Råstekt 115 kcal/100 gram.

      Radera
    3. Jag kommer inte långt på 100 gram. Särskilt inte om vi snackar pitepalt, då kan det bli kilovis.

      Radera
  4. Håller med om att potatisen kanske inte blivit svindyr, men prishöjningen är väldigt många procent jämfört med för inte så länge sen. Vi har förr odlat lite potatis, ett bekvämt sätt att ha mat på sommaren när man inte orkar laga nåt avancerat (ta upp potatis, skölj snabbt, koka, öppna en burk sill, klart). Vi hade alltid nån väldigt tidig sort. Då hann de inte bli klara till midsommar, men ändå under juli och augusti, vilket passade oss bra.
    Men det låter som du har väldigt lerig jord, med all rengöring. Jag har hört att potatis trivs i sandblandad jord. Vi som har väldigt lerig trädgård blandade i ganska mycket sand i potatislandet och då blev potatisarna finare och lättare att skölja av.
    Numera har vi inget potatisland, byggde en lillstuga på just den platsen. men funderar på att odla upp en annan plätt. Nån gång.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, ganska lerig jord. Kanske borde jag blanda upp den med sand för framtiden. Planen är nya odlingslådor till nästa år, så då kanske jag satsar på ett par "potatislådor" där.

      Radera
  5. Hej

    Håller med om att kvalitén sjunkit, inte bara på potatis utan även på annat som odlas i Sverige. Det jag ofta retar mig på är att det även påhösten är svårt att få vanlig gul lök som är frisk och bra. Ofta är den mjuk och i förstadiet till förruttnelse. Hur lyckas de få den så dålig? Dena kvalitetsförsämring noterade jag redan för ca 20 år sedan, men den har eskalerat. Att misslyckas med att få in färsk lök från åkern i grannsocken till butikshyllan utan att den blir dålig är märkligt. Att löken kan vara sämre på sent på våren/sommaren när den legat ett år är förståligt, men hur misslyckas men med detta på hösten?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu när du säger det håller jag med om lök också. Fast det tror jag ändå inte att jag kommer att odla. Jag har luftlök och gräslök, det får räcka.

      Radera
    2. Dålig lök på hösten är kanske resten av lagret från ifjol?

      Radera
    3. ” Dålig lök på hösten är kanske resten av lagret från ifjol?” Säkert till viss del, men de kan inte rimligen ha så stora lager att årets lök hinner bli dålig innan det är dags att sälja den. Lök håller trotts allt hyfsat länge. Tror det är hur de lagrar och behandlar den.

      Radera
  6. Potatis i alla dess former är jättegott. Jag skalar heller aldrig utom till potatismos. De potatisar som finns här i butiken är redan tvättade sa jag slipper smuts under naglarna :).
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatismos gör jag aldrig, men jag tror inte att jag hade skalat då heller. Till lunch idag blev det raggmunk och då mixar jag potatisen med skal på.

      Radera
    2. Nej, skalas de försvinner de flesta näringsämnena. Att skala potatis lär vara en trend från långt innan det fanns någon näringslära att tala om.

      Radera
    3. Jag tycker dessutom att de blir godare med skal. Särskilt stekt potatis, men egentligen all.

      Radera
  7. Visst är färskpotatis gott, men det har jag inte ätit på evigheter.På den tiden som jag arbetade så älskade jag att äta stekt potatis till lunchen på vägkrogarna för då var det någon annan som gjorde det tråkiga med att tillaga potatisen till mig.Jag är uppväxt med att vi odlade potatis vid sommarstugan då mina föräldrar gillade att både odla och äta potatis så vi hade egen potatis under hela sommaren med både tidiga och sena sorter.Numera är det enbart pasta som gäller då jag är lat och bekväm.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men är det så mycket jobbigare med potatis än pasta förutsatt att man inte skalar dem? Det tar lite längre tid, men varken att steka eller koka potatis kräver särskilt mycket jobb.

      Radera
  8. Jag odlade potatis ifjol men blev så besviken att jag struntade i det i år. Jag odlade i en hink för det skulle gå så bra har jag hört. Men det blev bara små kulor och inte särskilt många heller. Men kopiösa mängder blast fick jag, så ovan jord växte det fantastiskt bra.
    Nu ser jag tipsen om sandjord så kanske ska prova det nästa år. Jag använde nämligen bara vanlig planteringsjord.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är långt ifrån odlingsexpert, men jag tror att hinken var ett större problem än jorden. Med en liten odlingsyta blir det kinkigt med att få rätt fuktnivå och så ska de ju ha plats att odla också. Jag har också hört om att odla potatis i hink, men de enda jag vet som testat har inte blivit nöjda med resultatet.

      Radera
  9. Kom ihåg:
    "En bra växtföljd är A och O för lyckad odling utan sjukdomar och skadedjur. Denna åtgärd kan faktiskt avhjälpa de flesta sjukdomarna nedan beskrivna. Undvik att odla potatis på samma odlingsställe/i samma jord år efter år. Det är viktigt att rotera grödorna i trädgårdslandet. Helst ska det gå 4-5 år mellan odlingstillfällena."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra tips! Jag tänker successivt öka platsen jag odlar på och då blir det lättare att rotera.

      Radera
  10. Odling i lådor. Nja det känns alltför mycket nästa nivå, för min del :)
    Dock har jag tex lyckats få goda tomater växa till sig i såna där spannar. Har du automatisk styrning av bevattning så krävs heller inget jobb med dem.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lådor och lådor. Mina odlingslådor är 4x1,3 meter, men jag tycker att det är praktiskt att ha ett begränsat område som jorden inte rinner ifrån.

      Tomater i spannar tror jag mer på än potatis.

      Radera
  11. Du kan prova att odla i halm som du lägger direkt på gräsmattan. Potatisarna behöver knappast tvättas då o växer bra gör det med.

    Vill du ändå odla i lerjord och vill snabbtvätta: ta skruvdragare o sätt i en NY refill-toaborste, lägg i potatis o vatten i en hink och borsta rent potatisen på ett kick.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Var det inte Per Morberg som rengjorde potatis med en högtryckstvätt i nagot gammalt program?
      /Annika

      Radera
    2. Haha! Jag gillar bägge varianterna. Men jag vet inte... Jag tar kanske upp femton potatisar åt gången. Jag har gnuggat av det värsta i hinken utomhus och så går jag in och putsar dem en och en med en borste. Det känns inte som att det skulle bli en tidsvinst att hämta skruvdragare eller högtryckstvätt.

      Radera
    3. Skruvdragare finns alltid nära till hands här. Men som du påtalade gör man bara en portion potatis kansle de inte blir någon tidsvinst.
      Har du kompressor kan jag tipsa om att blåsa rent blåbären du plockat, där kan man snacka tidsvinst.

      Radera
    4. Jag har kompressor, men jag tror att jag ändå kommer fortsätta med min hemsnickrade rensbräda. Jag gjorde ett försök en gång med att använda en hårtork för att både torka och blåsa ren bären, men det funkade inget vidare. Förutom att bären smälte blev de inte rena. Jag behöver rycka bort en del kvistar, och blad har en förmåga att klistra fast i bären.

      Radera
    5. Man lägger bären i en hink, blåser ner i hinken, bären snurrar runt och löv o pinnar virvlar upp och ut. Funkar perfekt :D

      Radera
    6. Min erfarenhet av tryckluft är att det drar iväg åt alla håll. Gör jag det inomhus har jag antagligen blåbär i taket, men löv och pinnar kvar i hinken :-)

      Radera
    7. Nej för sjuttsingen utomhus ska det va! Hahah

      Radera
  12. Potatis besprutas ju en hel del, i alla fall här i Sverige, så odla egen är ju att föredra. Hade tung lerjord förut där jag odlade, sand gör susen och rotation i landen. Älskar att ta upp potatis på hösten och äta till surströmming eller något annat gott, mums./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Blir det så mycket bekämpningsmedel på själva potatisen då, med tanke på att den växer under jord? Jaja, här hemma blir de bara gödslade med kompost och aromatisk och ekologisk koskit.

      Radera
    2. Nu är jag ju ingen expert, men skulle tro att det som besprutas ovan jord påverkar det under. Det sitter ju ihop.

      Radera
    3. Ja, helt nyttigt är det nog inte.

      Radera
  13. Vi testodlade potatis i stora svarta mineralhinkar avsedda för djur. Både ”vanlig” och mandel. Fem plantor i varje. Resultatet blev mycket bra. Man måste bara vara försiktig med vattningen. Vi gjorde inga hål i botten av hinkarna pga snålhet. Vill ha dem hela. Nästa säsong blir det emellertid odlingslådor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vattningen låter väldigt kinkig med ett sånt upplägg, ja.

      Radera
  14. Köpte du sättpotatis eller gamblade och lät några vanliga köpta ätpotatisar bli sättpotatisar? Stor skillnad i pris.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag köpte sättpotatis. Funderar på att åtminstone testa vanlig potatis också nästa år.

      Radera
  15. Något sjukt billigt och gott jag som vitlöksälskare har hittat är en form med skivad borstad potatis med olja och några vitlöksklyftor.
    Har man råd med en 3a grädde blir det ännu godare, men då kallas det väl potatisgratäng .
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatisgratäng är trevligt, bara man slipper vitlök ;-)

      Radera