söndag 11 augusti 2024

Vad fan fick de för pengarna?!

Ännu ett mejltips från Annika. Det är inte lätt att planera sin ålderdom. Man vet ju inte hur mycket hjälp man kommer behöva. Många äldre riskerar dessutom att bli isolerade när vännerna dör av och barn och barnbarn inte tar sig tid att hälsa på.

Så jag förstår dem som tänkte att det lyxiga äldreboendet Silver Life kunde vara ett bra alternativ till en bostadsrätt med 30 olika hemtjänstbiträden per månad. Trist bara att det blev en flopp och att projektet nu töms på pengar.

Restaurangen är avvecklad och allt annat tycks följa. Leif ”Vad fan får jag för pengarna?” Östling och de andra grundarna verkar försöka minimera förlusterna. De boende sitter kvar med vanliga hyresrätter och bostadsrätter i ett avsides område.

Jag tycker enbart att det är tragiskt och tror att de flesta av dem som gör sig lustiga över hur rikingar från Lidingö och Djursholm blivit lurade själva hade valt som dem om de hade haft råd. Det är bara att konstatera att det är svårt att köpa sig en lycklig ålderdom även om man är rik. Det bästa sättet är nog att investera tid och pengar i sin hälsa. Så får man hålla tummarna för en god hälsa långt upp i åren följd av en snabb och smärtfri död.

70 kommentarer:

  1. Usch, det riktigt osar av skadeglädje i Aftonslaskets artikel. Synd om de som hamnar i kläm nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag förstår inte hur människor som gläds av sånt här funkar.

      Radera
    2. Vilka är det som gläds? Jag uppfattar ingen skadeglädje i artikeln. Jag uppfattar den som kritisk mot hur äldrevård endast är business för vissa.

      Radera
    3. Sök på artikeln eller Silver Life i sociala medier och du kommer att finna kommentarer som inte kan dölja sin glädje över att andra människor nu får en sämre ålderdom, lite "haha, så kan det gå".

      Radera
    4. Det är precis det jag förundras eller förfasas över idag. En artikel är en sak, sociala medier en annan sak. Håller med anonym 13:25.
      /Annette

      Radera
    5. Jag kan i och för sig skönja ett tydligt von oben-perspektiv i formuleringar som "Hobbybiolog Leif Östling blev själv rikskänd med det bevingade citatet 'vad fan får jag för pengarna?' när han blivit påkommen med att gömma aktier värda minst 30 miljoner i Luxemburg för att slippa betala skatt", men det var inte det jag i första hand reagerade mot och har heller inte tagit upp det i min text.

      Radera
  2. Kan det ha varit PC Jersilds roman Tivoli som sporrar lurendrejarna att dra igång sådana här lyxäldreboenden? Häromdagen stod det en artikel om ytterligare ett privat äldreboende, denna gång i Göteborg, som lockade med spa och sport men där det nu visar sig att dom inte ens låter de äldre få gå på toaletten på morgonen utan direkt sätter på blöjan och låter den sitta på hela dagen och så att säga överfyllas. Något spa eller något sportande har det naturligtvis inte blivit, det var bara lögner för att fylla upp platserna.
    https://www.gp.se/nyheter/goteborg/kjell-79-lamnar-sitt-boende-larmar-om-vanvard-och-misskotsel.f2a0af74-10b0-4c99-b1e7-38f1e4d5291d

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas att det finns en särskild plats i helvetet för dylika "människor".

      Radera
  3. Överallt i det mångkulturella och kriminella svenska samhället luras människor i alla åldrar och från alla samhällsklasser.Det är bara att beklaga den negativa utvecklingen vi har i Sverige och att de vänstervridna journalisterna verkar gilla detta när det drabbar de som har bättre ekonomi än de flesta andra.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte riktigt vad mångkulturalismen kommer in i just detta exempel, men hade det funnits välfärd i överflöd kanske det hade varit svårare att lansera detta boende.

      Radera
    2. Vad har mångkulturalism och vänstervridna med detta att göra? Businessmen som försöker sko sig på äldre och misslyckas på bekostnad av de äldre är ju det som artikeln belyser.

      Det är väl snarare du som har svårt att tolerera att journalister visar att dessa entreprenörer endast bryr sig om pengarna, knappast de äldre i fråga.

      Radera
  4. Läst om det där för ett bra tag sedan och tycker synd om dem som lurats. Min mamma blev istället tvungen att flytta då hon hamnade i rullstol kort före sin 80-årsdag. Hon bodde en trappa upp och det gick inte att ordna trapphiss (kollade självklart med bostadsanpassning först) så det var ren tur att det bara var ett par månader innan ett nytt sk trygghetsboende skulle stå klart. Hon flyttade dit och vi barn är glada för att hon nu bor på bv och kan ta sig ut om hon vill och orkar.

    Där mamma bor finns gemensamhetsutrymmen och en sk trygghetsvärd ett par timmar/vecka. Det jag kan tycka saknas eller som skulle kunna göra konceptet bättre är:
    Att hyresvärden (här ett kommunalt bostadsbolag) även har lokaler i byggnaden att hyra för företag. Där tänker jag mig att ett café eller en restaurang vore en fin kontaktyta både för de boende och med andra. Andra företag som borde gå bra är fotvård och frisör, även om jag inte tror de kan ’tälja guld’ utan andra kunder tror jag på tanken.

    Gym finns också i byggnaden liksom övernattningslägenhet så jag tycker ändå det är bättre jämfört med att bo i andra ’vanliga’ lägenheter helt utan kontakt med andra. Faktiskt kan jag tycka att det borde finnas gemensamhetsutrymmen på fler ställen. I min förening finns det förstås men i en källare dit alla inte tar sig (inga hissar här) och att bara träffas i trapphuset ger inte lika mycket. Men annars är mina tankar i 1700-talet just nu, ville ändå ge lite input då jag kikar in här under min matpaus.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min mamma fick trapphiss beviljad, men hann dö innan det var klart.

      Kafé, frisör mm hade varit trevligt, men risken är att priserna blir höga för kunder som har svårt att ta sig till konkurrenterna.

      1700-talet har sina fördelar, även om det var ont om hissar.

      Radera
  5. Det sorgliga är att väldigt många i Sverige skulle kunna haft förmånen med en värdig tillvaro och äldredom. Men, de politiker samma människor valt att stödja har istället lagt samhällets resurser på ren skit. De äldre kastar de glatt på sophögen, dessa politiker.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sistagångsväljarna ska ändå bara rösta en gång till, om ens det.

      Radera
    2. Eller så kan man göra som ett visst parti ertappats med; rösta åt dem.

      Radera
  6. Efter att ha läst den artikeln undrar jag hur någon kan se Aftonbladet som en nyhetstidning. Var ingen brist på ord som visade vad "journalisten" tyckte om saken.

    Tråkigt oavsett. Min mormor och morfar bodde i ett liknande hus, det var bara äldre som fick köpa lägenhet (eller om det var hyres, minns inte) och det fanns reception, restaurang, liten motionslokal och andra gemensamma utrymmen. Mormor var så nöjd över att slippa laga mat varje dag. När morfar blev för skröplig flyttade han till ålderdomshem och mormor bodde kvar och umgicks med sina nyfunna vänner till grannar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner också det, men valde att inte fokusera på dålig journalistik den här gången.

      Det finns upplägg som passar åldringar mer eller mindre bra, även i kommunal regi. Det läskiga är att det är om man hamnar fel när man är 87 är det ett större projekt att flytta än om man gör det vid 37.

      Radera
    2. Jag bryr mig inte så mycket om vad/hur journalistens inställning framgår, åsikter är bra tycker jag vare sig jag håller med eller inte. Det räcker med att läsa fakta för att få en egen uppfattning. För mig kvittar det vem/vilka som lurat folk men klart en journalist särskilt i kvällspressen gärna tar i extra.

      Antar att dina morföräldrar liksom mina inte levt efter millenieskiftet. Mina morföräldrar flyttade från sitt hus till sk servicebostad och dog 1985 respektive 1991. De hade det bra och där fanns också restaurang, det var ihopbyggt med en avdelning för de mer sjuka.

      Idag får man inte plats på äldreboende förrän man är nära döden och knappt då. Jag räknar med att bo där jag bor och om det finns hemtjänst eller liknande den dagen känner jag mig inte alls säker på. Så förutom Sparos råd att se till hälsan kan jag ge rådet att flytta till en bostad där man klarar sig (hiss eller bottenplan) medan tid är. Bara i mitt område finns flera gamla som inte kommer ut från sina lägenheter då det saknas hiss. Att flytta från en betald bostadsrätt till ett dyrt nybygge är det heller inte många som vill, till dem hör jag.
      /Annette

      Radera
    3. Njae, särskilt om man slår sig för bröstet om att ge objektiva bilder av verkligheten vill jag inte ha journalistens åsikter in i texten. Då får de skriva en krönika eller ledartext istället.

      Visst är det vettigt att bo på ett ställe man klarar av. Samtidigt tror jag lägenheter på ett par trappor utan hiss gett många boende fler friska år.

      Radera
  7. Äldreboende. Boende för äldre. Väcker många tankar hos mig.
    Det förvånar mig mycket att inte fler, som kan, väljer att bo i någon form av generationsboende med sina nära och kära. Man måste ju inte bo i samma hus, men man kan bo på samma tomt.
    Har man inga nära och kära finns ju kollektiv.
    Om man har hus och tomt kanske man kan hyra ut en del av huset eller bygga en "Bolundare" på 30 kvm och hyra ut till en student/ensamhushåll alt ställa dit ett nyckelfärdigt hus en sk villavagn på hjul.
    Det är viktigt att man får "leva" tills man dör.
    Underbar film på temat. (Vet inte om du kan se den i Norge.)
    https://urplay.se/program/227186-leva-tills-jag-dor
    //Bidrottningen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror tyvärr att många skulle betala för att slippa ha sina svärföräldrar in på knuten.

      Nej, jag kunde inte se den "pga upphovsrättskäl".

      Radera
  8. Tanken med generationsboende är god, men tveksamt om så många är beredda på att ha päronen i närheten på heltid. Ska man ta med på dem på semestern? Äta middag tillsammans varje dag? Handla mat, tvätta och städa åt dem?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan nog se väldigt olika ut beroende på hälsa, ålder, ork, intressen, behov...
      och om båda föräldrarna är kvar i livet eller om en redan har gått bort.
      Och säkert också på relationen man har/hade innan.
      Man får nog vara försiktig så att man inte blir en "vårdare" och därmed förlorar sin roll som dotter/son.
      //Bidrottningen

      Radera
    2. Anonym 17:17 Såklart ska alla fortsätta leva dina egna liv även om de bor nära varandra eller i samma hus.

      Jag tror att de flesta av oss helt enkelt saknar plats för generationsboende. Det har också gått så många decennier där olika åldrar separerats från varandra att det tar tid att gå tillbaka, det är som om både små barn och äldre inte räknas längre. Det tycker jag är synd för det är så givande att umgås över generationsgränserna.

      Mina egna barn bor alla i lägenhet så där saknas plats. Min yngsta har ibland uttryckt tankar om villa så jag har sagt att jag gärna hyr en friggebod på tomten om det blir så. Hon har inte rotat sig än så det återstår att se om det blir av.
      /Annette

      Radera
    3. Jag gjorde en del av det där åt min mamma på slutet. Inte i ett generationsboende, men vi hade lägenheter på några hundra meters avstånd. Det funkade för oss, men säkert inte för alla.

      Radera
    4. Jag har nagra kompisar, ett par, som gjorde en tillbyggnad till sitt hus för att ta hand om hans föräldrar, en liten lägenhet. De sag till att de fick mat varje dag, lagade lite extra och gick dit med, men ocksa att sjukvarden regelbundet besökte dem.
      Idag bor en av döttrarna till mina kompisar där och kan säkert casha in lite extra genom att hyra ut den lilla lägenheten med sovrum, badrum, litet kök och vardagsrum.
      /Annika

      Radera
    5. Bra! Folk tyckte att jag måste ha haft det jobbigt med att ta hand om en döende mamma, men jag hade haft det betydligt jobbigare om jag inte hade haft den möjligheten. Här i Norge är det vanligt med en "hybel", en liten lägenhet med egen ingång insprängd i en enfamiljsbostad. Och precis som du är inne på går den ju att använda till olika ändamål beroende på var man befinner sig i livet.

      Radera
    6. Tror de är dit lite vi är på väg. Samhället klarar ju inte alla åldringar. Problemet blir ju att allt fler är barnlösa och har ingen som kämpar för dem. Jag hjälpte min mamma som närståendevårdare lite över 1 år sedan blev de hem. Då började problemen blev en otrolig kamp med kommunen om att få ett ordentligt boende för henne. Och när jag kände att nu är de på rätt väg så gick hon och avled vilket gjorde att hela året kändes bortkastat även om alla säger att jag skall vara stolt över allt jag gjorde. Men de är lätt att säga och svårare att känna.

      Radera
    7. Man får göra så gott man kan och försöka vara nöjd även om allt går att göra annorlunda.

      Radera
  9. Nu kommer många glädjas åt att "giriga rikingar" blivit av med en massa pengar. Väldigt tragiskt! Har väldigt svårt för människor som gläds åt andras misslyckanden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan dra på munnen åt människor som klantat till det, men pensionärerna i denna historia känns oskyldiga. Deras enda "misslyckande" är att ha satsat på fel boende.

      Radera
  10. När jag jobbade som ambulerande undersköterska för 20 år sedan i Storstockholm såg jag mycket varierande kvalitet på äldreboenden. Ställen där vanligt folk bodde kunde det vara fantastisk personal, medan jag aldrig glömmer Borgarhemmet. Ett slott mer eller mindre beläget på Södermalm, där de boende inte bodde i rum utan vackra salar med högt i tak och stora fönster. Kungens vänner huserar där och det är inte billigt att hyra plats. Men jag kan säga att du kan inte köpa dig fri från vanvård. Jag och en tjej som var anställd på boendet skulle ta hand om en dement dam och hon skulle ge henne sin medicin. Då tar tjejen ett glas med slem och brödsmulor i och ger till henne, varpå jag hinner se det och stoppa innan hon hinner dricka, och skriker ”vafan gör du, vattenkranen är ju precis här?!” Då svarar tjejen att hon märker inte det ändå…
    Har aldrig varit med om något liknande på något annat ställe, När vi jobbade natt drog personalen fram madrasser för att kunna sova en stund, och sa ilsket att de boende absolut inte fick veta det här.
    Jag tror tyvärr att människor kan bli missunnsamma och mer elaka mot de som försöker köpa sig loss, och att det kan ge sämre vård.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fruktansvärd historia! Jag begriper inte hur en del människor klarar att se sig själva i spegeln.

      Radera
    2. Alexandra, anmälde du till chefen?
      /Annika

      Radera
    3. Nej, jag vet inte varför jag inte gjorde det. Hade ju gjort det idag, men jag var ung och tänkte kanske att ord står mot ord

      Radera
    4. Sa är det ju, med aren lär vi oss att sta emot dumheter och rena vansinnigheter. Stackars gulliga tant, ingen av oss lär önska att bli dement, men det kan hända oss alla, även östling.
      /Annika

      Radera
    5. "Då tar tjejen ett glas med slem och brödsmulor i och ger till henne, varpå jag hinner se det och stoppa innan hon hinner dricka, och skriker ”vafan gör du, vattenkranen är ju precis här?!” Då svarar tjejen att hon märker inte det ändå…"

      Sanningen är att vår empati med andra människor ofta är kopplat till hur nära släkt vi är med dem, dvs om de ingår i vår "flock" eller inte. En genomsnittlig socialsekreterare bryr sig inte lika mycket om en utsatt människa som den utsattes anhöriga gör. En genomsnittlig lärare bryr sig inte lika mycket om att barnet lämnar skolan med godkända betyg som barnets anhöriga gör. På samma sätt bryr sig ett genomsnittligt vårdbiträde inte lika mycket om att en gamling har en god ålderdom som åldringens anhöriga gör. I alla fall inte om befolkningens grundläggande omsorg om sina nära och kära får råda.

      Men i Sverige har politikerna framgångsrikt hjärntvättat stora delar av befolkningen till att försumma sina barn och föräldrar. Det är ingenting tillfällighet att vi har hamnat där vi är idag. Det är en högst medveten politisk strategi. Bland annat ingår det i jämställdhetspolitiken att vi ska massproducera barn- och äldreomsorg för att frigöra kvinnlig arbetskraft. Färre (kvinnor) ska ge omsorg åt fler barn och äldre. Syftet är inte att män och kvinnor ska vara jämställda. Jämställdhet är bara någonting politikerna har hittat på för att dölja det verkliga syftet med jämställdhetspolitiken som är att produktiviteten i samhället ökar om en större andel av den arbetsföra delen av befolkningen deltar i produktionen. Priset för denna produktivitetsökningen är att den äkta omsorgen om barn och gamla minskar eller försvinner helt. Det här undviker politikerna att prata om men ibland skymtar verkligheten bakom välfärdsfasaden fram i artiklar om ensamma äldre och försummade barn. Men den självgode svensken tror att lösningen på problemet är fler mötesplatser för ensamma äldre och fler fritidsgårdar för barn och ungdomar.

      Tom-Hjördis

      Radera
    6. Men även människor som definitivt inte tillhör flocken är det tillåtet att känna empati med. Att inte göra det i detta exempel tycker jag tyder på en allvarlig störning.

      Radera
    7. "Men även människor som definitivt inte tillhör flocken är det tillåtet att känna empati med. Att inte göra det i detta exempel tycker jag tyder på en allvarlig störning."

      Visst men jag tror risken för oempatiskt beteende ökar om man inte är närstående till personen. Sedan vet jag inte om personen hade en allvarlig störning. Domstolen ansåg inte att den här mannen led av en allvarlig psykisk störning.
      https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0Vpv6M/i-dag-faller-domen-i-hemtjanst-fallet
      Slemvatten är en storm i ett vattenglas jämfört med kvävning.

      En eloge till Alexandra och andra på nätet som polisanmälde händelsen. Annars hade polisen aldrig löst det brottet heller. Nu fick tanten i alla fall någon form av upprättelse.

      Personen som gav slemvatten till tanken kanske bara var omdömeslös.

      Tom-Hjördis

      Radera
  11. Jag förstår inte det heller, känns sadistiskt det som tjejen gjorde, och eftersom hon inte ens tänkte på att hon gjorde det inför någon annan undrar man ju vad hon hittade på när ingen såg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åtminstone lär det inte ha varit första gången när det går så mycket på rutin.

      Radera
  12. Och det ”värsta” är att tanten var så gullig, log och tackade tjejen så mycket för slemvattnet när hon tog emot glaset, anade ju inte alls vad som var i. Att man inte där får dåligt samvete förbryllar mig än idag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mig med. Jag kan inte ens komma på ett tillräckligt hårt straff för dylikt beteende.

      Radera
    2. Om jag får agera djävulens advokat så är frågan om problemet är att tanten fick skölja ner medicinen med slemvatten eller om problemet är den petnoga kollegan?
      Vårdbiträdet kan ha haft rätt i att tanten inte hade märkt något ändå och så länge det inte är för mycket slem i slemvattnet så går det nog lika bra att skölja ner medicinen med slemvatten som med rent vatten. Det viktiga var trots allt att kärringen fick sin medicin.

      Det går att dra paralleller till att skärbrädan är snuskigare än toalettsitsen eller att människor tar i andras mobiltelefoner eller gräver med fingrarna i samma godisskål.
      https://www.bbc.co.uk/news/magazine-20324304

      Fy för vårdbiträden som låter gamlingarna ta i mobiltelefoner utan skyddshandskar. Tänk er ett vårdbiträde som låter en gamling hålla i vårdbiträdets mobiltelefon för att titta på ett fotografi på vårdbiträdets barnbarn. Snacka om ett oempatiskt vårdbiträde!

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Geggan var trögflytande och glaset var inte ens halvfullt..

      Radera
    4. Men Tom-Hjördis, du kan ha tur att kanske få henne eller liknande sadist att ta hand om dig när du är äldre, hon var lite yngre än jag och själv lämnade jag vården för 15 år sen 😉

      Radera
    5. Du får agera vem du vill, Tom-Hjördis, men jag tror att det vårdbiträde som börjar fundera över hur mycket slem det är okej att låta dementa tanter dricka inte ska jobba med människor och helst inte leva överhuvudtaget.

      Radera
    6. "Du får agera vem du vill, Tom-Hjördis, men jag tror att det vårdbiträde som börjar fundera över hur mycket slem det är okej att låta dementa tanter dricka inte ska jobba med människor och helst inte leva överhuvudtaget."

      "Men Tom-Hjördis, du kan ha tur att kanske få henne eller liknande sadist att ta hand om dig när du är äldre, hon var lite yngre än jag och själv lämnade jag vården för 15 år sen 😉"

      Om jag har tur tar min då 40 år yngre, genomempatiska, skitsnygga, thailändska fru hand om mig när jag blir äldre. 😉 I gengäld betalar jag hennes barns utbildning och köper ett hus åt hennes föräldrar. Att hon är skitsnygg och thailändska är egentligen oviktigt men eftersom jag tror det gör feministerna ännu mer förbannade så är det lika bra att hon är det.

      Jag har inga planer på att överlämna mig frivilligt till den svenska äldreomsorgen. Och om jag tvingas överlämna mig så misstänker jag att slemvatten är mitt minsta problem. Avföring i blöjan och liggsår är nog ett större problem. För att inte tala om lidandet i att bli inrullad i äldreboendets allrum och tvingas titta/lyssna på Allsång på Skansen. Tänk den som är så lyckligt lottad att den får skölja ner sin medicin med slemvatten på ålders höst. 😉

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Oj. Svaret till Sparo kom bort.

      "Du får agera vem du vill, Tom-Hjördis, men jag tror att det vårdbiträde som börjar fundera över hur mycket slem det är okej att låta dementa tanter dricka inte ska jobba med människor och helst inte leva överhuvudtaget."

      Ett "godkänt" empatitest (t ex EQ) kanske hade varit ett sätt att välja bort de mest olämpliga personerna från att få anställning i vård- och omsorgsyrken.

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. @Alexandra

      "Geggan var trögflytande och glaset var inte ens halvfullt.. "

      Se det från den ljusa sidan. Det var åtminstone inte ett plastmugg med urinprov hon fick skölja ner medicinen med. Nä, jag skojar bara med dig. Självklart borde hon kranat upp ett glas rent vatten åt tanten.

      Tom-Hjördis

      Radera
  13. Lite skadeglädje tror jag bara är sunt, mänskligt hur som helst.

    SvaraRadera
  14. Apropå behandlingen av äldre. Den här solskenshistorian får mig att känna hopp för mänskligheten.
    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/josefine-fran-katrineholm-gor-succe-pa-sociala-medier-lagar-matlador-till-sin-mormor-och-morfar

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt :-) och faktiskt något jag var nära att börja med när mamma (och andra) tyckte att maten de beställde via hemtjänst inte var god. Men den blev mycket bättre och idag är mamma fullt nöjd med den mat som kommer hem 3 ggr/vecka.
      /Annette

      Radera
    2. Vad bra att det löste sig i ditt fall. Det är viktigt att hemtjänsten levererar god mat. Annars betalar vi två gånger för maten. Första gången genom skatt och andra gången genom eget arbete. Sverige har ett av världens högsta skattetryck på inkomster från arbete. Om det inte räcker för att ge god omsorg om barn och äldre så är det någonting som är galet med systemet.

      Tom-Hjördis

      Radera
  15. Vilken debatt det blev. Jag undrar faktiskt vad detta slemvatten bestod av. Vet t ex att linfrön som lagts i blöt blir slem och ser äckligt ut men är bra mot förstoppning. Kan det ha varit sånt i glaset (frågar för jag tycker det låter konstigt med slem i ett glas)? Dock tycker jag att den som gav det till den dementa tanten hade en dålig attityd till en medmänniska.

    Jag tror en del i en allmän brist på empati är att vi/samhället sedan lång tid placerar barn, gamla och funktionsnedsatta där de flesta ’slipper’ se dem. Det gör också att de flesta av oss inte inser att det andra drabbas av lika gärna kan hända mig. Det krävs mognad för att på riktigt respektera andra människor även om vi självklart bryr oss mer om dem vi står nära.

    Själv gick jag från tanklös till medveten för cirka 30 år sedan när en dotter blev allvarligt sjuk, på köpet fick jag mycket kunskap om hur samhällets stöd (inte) fungerar. Kort sagt så finns inga rättigheter utan dem måste man ta strid för. Märker ändå att min tidigare erfarenhet är till nytta idag när jag vill se till att mamma får hjälp.
    /Annette

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske är det också en av avigsidorna med välfärdssamhället, att vi räknar med att allt sånt bara ska funka, utan vår hjälp.

      Radera
    2. "Kanske är det också en av avigsidorna med välfärdssamhället, att vi räknar med att allt sånt bara ska funka, utan vår hjälp."

      Det är å andra sidan en högst rimlig förväntan på välfärdssystemet eftersom vi betalar så hög skatt.
      Det talas om ofta om att Sverige har en mer utbyggd barn- och äldreomsorg än många andra länder i Europa. Vad det inte talas lika mycket om är att Sverige måste ha en bättre barn- och äldreomsorg eftersom både kvinnor och män förväntas jobba heltid. I andra länder är jämställdhet inte lika viktigt och då behöver man inte en lika utbyggd barn- och äldreomsorg. Det är alltså att jämföra äpplen och päron att jämföra omsorgen i Sverige med den i andra länder.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Sant. Sedan behöver inte mer utbyggd vara liktydigt med bättre.

      Radera
  16. Svar till Annika, det var inte linfrön det var spott. Jag hade arbetat tillräckligt länge för att veta skillnaden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Annette menar jag

      Radera
    2. Vem var det? Vem var det? Vem var det som spotta? Säg vem det fuckin' var?
      https://www.youtube.com/watch?v=bzUiA9tjn6E

      Tom-Hjördis

      Radera
  17. Alexandra@
    Tack för svar. Det lät bara så mycket och var inte självklart för mig vad det var.
    /Annette

    SvaraRadera
  18. Förstår det, det var ett litet glas och det fyllde kanske en fjärdedel

    SvaraRadera
  19. Är inte Aftonbladets artikel lite av en nyhetsanka? Aftonbladet har pratat med nio pensionärer. 35 bostadsrätter och 42 hyresrätter är klara. Lägenheterna är nybyggda och ligger fint med utsikt över Baggensfjärden. Vad tycker alla andra som Aftonbladet inte har pratat med?

    Medlemslounge med dags­tidning, kaffe och te låter inte så märkvärdigt. De kan väl läsa tidningen och dricka sitt kaffe/te på sina uteplatser. Solterapirum kan de ersätta med en ljusterapilampa. Gym, relax med bastu och japanska toaletter med inbyggd bidé och fläkt låter schysst men det klarar man sig utan. En japansk toalett kan man få för 20 000 kr inkl installation. Och vad ska de med en bemannad reception till?

    Det enda som jag tycker har försämrat standarden är att restaurangen har stängt.

    "Någon annanstans att äta finns inte heller i närheten. Visst går det att ta bussen till Orminge centrum en halvtimme bort, men en daglig busstrapats är inte ett alternativ för alla."

    Journalisten får det att framstå som att gamlingarna hade tänkt äta på restaurangen varje dag.

    Jag tvivlar på att artikeln speglar verkligheten.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köper man ett boende med restaurang, reception och gemensamma utrymmen förväntar man sig nog det.

      Radera
    2. Jag vet inte vad övriga 90 % av lägenhetsinnehavarna tycker om att de lagt ner verksamheterna. De kanske köpte sina lägenheter på grund av lägenheterna och såg restaurangen, den bemannade receptionen och ångbastun mm som lull-lull. Men jag tror att det går att hitta 10 % gnällspikar i alla bostadsrättsföreningar/hyreshus. Tänk om det är socialdemokratiska Aftonbladet som vill svartmåla äldreboendet genom att intervjua några utvalda gnällspikar?

      Men även om fler än gnällgänget blev besvikna över att verksamheterna stängde ner så borde alla ha förstått att företag inte har någon skyldighet att fortsätta bedriva verksamhet i sina lokaler. De får väl driva verksamheten genom bostadsrättsföreningen om de vill vara säkra på att ha kvar restaurangen istället för att förlita sig på att ett företag ska göra det trots att restaurangen är olönsam.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Tror du verkligen att pensionärer väljer ett så här pass ovanligt och förhållandevis dyrt boende och nästan inte uppfattat reklamen om restaurang och gemensamma utrymmen? Då tror vi olika.

      Radera
    4. De har säkert uppfattat reklamen men det är inte säkert att restaurangen mm har varit avgörande för beslutet att köpa bostadsrätten. Om man köper en lägenhet för att det finns ett företag som driver en restaurang, gym mm i närheten så tar man en risk att verksamheten lägger ner. Gnällgänget borde gjort sin läxa bättre och kollat upp vilka villkor som gäller för att företaget ska fortsätta bedriva verksamheten. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att en restaurang måste gå med vinst för att finnas kvar. Det verkar gnällgänget ha missat.

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Lite som att köpa en sportbil med cab. Det kan inte uteslutas att köparen egentligen bara var ute efter en bil vilken som helst, men det är inte särskilt troligt. Och bilen kan ju bli smälld när säljaren ska leverera den och det borde väl "gnällköparen" ta höjd för? Äh, ge dig nu och ta en diskussion du faktiskt kan vinna :-)

      Radera