tisdag 27 augusti 2024

Sverige bättre än Norge

Vadå då, alla andra kör ju med klickbete ;-). Självklart är inte Sverige bättre än Norge i något annat än stavhopp. Jo, en sak till – karensdagar. Den svenska karensdagen gör svenskar mycket ”friskare” än norrmän. I jämförbara jobb, som i företag med verksamhet i bägge länderna, har norrmännen uppemot dubbelt så hög sjukfrånvaro som svenskarna.

Att jag använde citattecken på ”friskare” beror såklart på att jag inte för ett ögonblick tror att svenskar är mindre sjuka än norrmän. Norge är ett land där nästan varenda jävel går på tur och äter fisk laddad med omega-3. Dessutom är den norska sjukvården överlägsen.

Den norska företagsledaren Petter Stordalen gjorde nyligen ett utspel där han hyllar den svenska karensdagen. Inte så konstigt, han har anställda både i Sverige och Norge och gillar såklart inte att sponsra folks sovmorgnar eller fyllesjuka. Ännu mer störda blev LO över att Stordalen fick medhåll av Göran Persson, som ju ska vara på deras sida.


Dessa män är förkylda.

Jag tycker såklart inte att sjuka människor ska tvingas till jobbet av ekonomiska skäl och i en perfekt värld har alla så mycket pliktkänsla att man gör det man ska utan att fuska, men i den värld jag lever och har levt i finns det människor som känner efter väldigt mycket på måndag morgon eller under stora idrottsevenemang som OS och fotbolls-VM. Jag vill inte betala för deras lättja, vare sig som skattebetalare, kund eller arbetsgivare. Karensdagen tycker jag är en rimlig kompromiss.

35 kommentarer:

  1. Samma här. Vi har en del bekymmer med folk som ringer in sig sjuka på helger efter att de suttit o diskuterat kvällens fester på jobblunchen.
    Tas karensen bort så lär de ringa in sig sjuka 5 minuter efter att de stämplat in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man ingen skam i kroppen kommer man alltid kunna gå runt systemet, men det behöver åtminstone inte underlättas.

      Radera
  2. Självklart ska man inte gå till jobbet och smitta sina kolleger om man är sjuk. Men var går gränsen?

    När jag hade småbarn blev de itutade på dagis att de inte fick komma dit innan de varit friska i så eller så många dagar. Och om de var de minsta snuviga fick de inte heller komma. De lärde barnen att tidigt börja känna efter för att vara hemma istället för att gå till dagis. Hemma hade vi en motsatt åsikt, kunde man gå dit utan att smitta andra skulle man gå. Vad jag förstår har det inte blivit bättre, snarare sämre. Barnen indoktrineras tidigt att stanna hemma för säkerhetsskull snarare än att gå och jobba.

    Skulle karensdagarna minska är jag säker på att sjukdagarna skulle öka utan medicinska orsaker, vilket drabbar alla övriga. Men det är klart, facket vill ju ändå att ingen ska jobba, det är för jobbigt. Korta arbetstiden, stryk karensdagar och öka bidragen. Det är fackets lösning på framtiden

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om man smittar mer efter att ens virus brutit ut än man gjorde innan?

      Intressant tanke att barn skolas in i att känna efter pga dagispolicy. Jag har aldrig gått på dagis (eller haft barn där), så den världen är okänd för mig.

      Radera
    2. På förskolan finns tyvärr också det motsatta problemet - föräldrar som lämnar dit sjuka barn. De smittar sen både andra barn och personal så det drabbar många. Tror nog att dagens policys har en hel del med det att göra. I många fall handlar det om egoistiska föräldrar som sätter karriären före barnen. De kan tyckas vara en arbetsgivares dröm men de kan tyvärr bli andra arbetsgivares mardröm. Detsamma gäller förstås dem som går till jobbet sjuka och smittar kolleger.

      Min tanke om det är att både vuxna och barn bör stanna hemma om de är sjuka och det påminde mig om en urdum reklam ’när du inte har tid att vara sjuk’. Jag har aldrig haft problem att veta om mina barn är sjuka eller ej. Det var däremot väldigt skönt när barnen blev större och inte blev sjuka lika ofta, det är inte vidare kul när en unge kommer hem med magsjuka och resten av familjen åker på det.
      /Annette

      Radera
    3. "Tror nog att dagens policys har en hel del med det att göra."

      Hur då? Vill man ha betalt får man väl vabba istället då? Har man valt att ha sina barn på dagis får man nog leva med att de smittas av andra barn ibland.

      Radera
    4. ”Hur då? Vill man ha betalt får man väl vabba istället då? Har man valt att ha sina barn på dagis får man nog leva med att de smittas av andra barn ibland.”

      Vilka skulle vabba för att få betalt tänker du? Andra föräldrar självklart men personalen då som kanske inte har barn? Det handlar för mig inte enbart om pengar.

      Det jag tänker på är inte att barn blir smittade ibland. Det är inte alls ovanligt idag att föräldrar lämnar sjuka barn (t ex med feber eller som kräkts på morgonen) på förskolan och DET tycker jag inte alls är något övriga barn, föräldrar och personal ska behöva räkna med. Som sagt drabbar det i slutänden många.
      /Annette

      Radera
    5. "Vilka skulle vabba för att få betalt tänker du?"

      De föräldrar som har barn på dagis som de lämnar in trots att de är sjuka. Det var ju dem du skrev om och det jag svarade på.

      Radera
    6. Vi tänker på olika sidor av samma mynt. De föräldrar jag tänker på tänker på sin karriär inte på om de får betalt. Det gagnar inte ens karriär att vara borta från jobbet precis.
      /Annette

      Radera
    7. Nej, men dem kan man nog ändå inte påverka med karensdagar.

      Radera
    8. De föräldrar jag menar ska det stå.

      Men nu struntar jag i dem, det är dags att plocka lingon och ta hand om dem och nästa vecka börjar terminen så ha en fin höst och hoppas fler än jag hittar lingon att plocka.
      /Snnette

      Radera
    9. Det är väldigt lätt att avgöra om barnen är sjuka på riktigt eller bara känner efter för mycket; man säger att självklart är vi hemma om du mår dåligt. Btw det blir ingen tv idag när du är hemma.
      I de fall de känns efter för myclet ändrat de sig snabbt och behövet inte vara hemma.

      Radera
    10. Med det sagt, är barnen sjuka är det sjäkvklart att de ska vara hemma o vila. Skam till alla föräldrar som trycker i ungen en Alvedon på morgonen o låtsas som det regnar när fröken får ringa o be dem komma (ja jag har haft kollegor som berättat att de gjort så). Synd både om dem de smittar men även om barnet sjäkvt som inte mår bra

      Radera
    11. Jag är dålig på lingon.

      TV är ett farligt gift för alla åldrar :-(

      Radera
    12. Tv eller skärmtid är ju tack och lov saker som är väldigt lätt att reglera mängden av som förälder. I alla fall innan tonåren

      Radera
    13. Jag tar ditt ord för det. Själv har jag svårt att reglera mängden mat till två katter, men barn kan ju gudskelov inte jama så de är nog lättare att stå emot.

      Radera
    14. Nämen Sparo, har du gatt och blivit blödig pa gamla da'r? Lat mig paminna alla läsare om ditt allra första inlägg: https://sparosverige.blogspot.com/2016/04/valkommen.html Gulliga jävla kattungar ;).
      /Annika

      Radera
    15. Mm, jag kommer ihåg det och att jag blivit påmind förut. Men det går ju inte att värja sig mot jamande katter, det visste jag inte 2016.

      Radera
  3. Fast har man barn så är det såklart de som får turas om att vara "sjuka", det är ingen karens på vabb..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och ibland har man väl glömt att blanda in barnen i vabbandet :-)

      Radera
  4. Karensdagen är ett väldigt bra verktyg att förhindra människor från att fuska, men samtidigt är det som så att när folk väl är sjuka så stannar de gärna hemma en hel vecka när väl karensdagen är avklarad även om de skulle bli friska efter 2-3 dagar.Som tidigare egenföretagare arbetade jag nästan alltid även när jag var sjuk med några enstaka undantag när jag var allt för sjuk för att klara av att arbeta.Som tidigare egenföretagare skulle jag aldrig anställa någon med tanke på det ekonomiska ansvaret man tar på sig för de anställda.Det är en onödig risk som gör att man som småföretagare kan gå i konkurs om det vill sig illa och man anställer fel person.Jag anser att samhället skall stå för löntagarnas sjukersättning, men om en anställd skadar sig på sin arbetsplats då skall företaget betala.Det är för att se till att arbetsplatsen och arbetsmiljön är säker och trygg.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Människor som är hemma extra länge för att kompensera sig för karensdagen finns det nog inget hopp för.

      Radera
  5. Det var bättre förr när man kunde sjukanmäla sig 16:00 i en timme sedan får man sjuklön direkt dagen efter. Många gjorde det, jag var för ung och frisk för att prova. Nu är det mer rimligt att karensen går vidare till dag 2, men ack vad jobbigt det var att implementera ändringar på lönekontoret.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bättre för vem? Knappast för Sverige.

      Radera
  6. Visst finns klichébilden av norrmän som genomfrisksportiga och att de alltid går på tur i lusekofte och äter torkad fisk. Men jag måste säga att min bild av dem "nyanserades" något när min sambo under en period arbetade i ett av de stora köpcentrum som finns på svenska sidan av gränsen - vanligen drivna av norska företag.
    Vid besök på orten fick jag lära känna en ny typ av norrmän. En större SUV - Mitsubishi Pajero kändes som ett typfall - rullade in på parkeringen och ut tumlade två synnerligen välnärda individer, ibland iklädda lusekofta (då i storlek XXL) men oftare något annat. "Turen" gick till Systembolaget för köp av ett par backar öl och ett par lådor vin, till tobaksbutiken för en laddning norsk Petteröe-tobak, och till sist matbutiken för en halv gris och några plattor "brus". Ibland hanns även en sväng med in i HM-butiken för inköp av ytterligare plagg i XXL-format, innan Mitsubishin vände kylaren åter mot "frisksportarlandet" Norge.
    (Ja, detta var före 2010 så elbilsrevolutionen hade inte inträffat ens i Norge. idag gissar jag att det mesta är sig likt förutom att hälften av de norska kunderna kör Tesla...)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, det finns rökande tjockisar även här, och åk till valfri gränshandel och du kommer att se norrmän köra ut pallvis med energidryck och läsk.

      Radera
    2. Har du smakat torkad fisk? Testade uppe i Tromsø (finns små ”godispåsar”). En … annorlunda upplevelse. Bör inte ätas innan någon form av socialt umgänge.

      Radera
    3. Jag äter inte fisk i någon form, men det låter som Tromsø-godis :-)

      Radera
  7. Sverige blev mycket trevlkigare för ett par år sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. *trevligare* förstås.

      Radera
    2. För ett par år sedan återinfördes väl karensdagen efter ett kort avbrott under Covid, men jag gissar att det inte är det du menar?

      Och inte heller jag tycker att karensdag är något positivt i sig, men jag anser den nödvändig.

      Radera
  8. Det mest lustiga tycker jag är att facken nu försöker få karensen som en orättvissa då kontorsarbetare kan jobba hemmifrån när man är lite sjuk.

    Det är väl bra att en arbetsgrupp tillsammans med arbetsgivare hittat en bra lösning. Vi ska ju inte skrota det bara för att inte alla kan nyttja det i samma utsträckning då våra jobb skiljer sig åt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där tycker jag gäller mycket, att det är väl fint om en grupp kan få en fördel även om det inte innefattar alla. Ingen frisk skulle få för sig att deras liv blir sämre för att handikappade får hemtjänst, för att dra det till det absurda åt andra hållet.

      Radera
    2. Riktigt illa när fackpamparna agerar som om de är barn, fast lite värre.
      Mvh Investeraren

      Radera
    3. Barn kan man ursäkta med att de inte begriper bättre. Vuxna borde ha förmågan att tänka ett steg till.

      Radera