torsdag 15 augusti 2024

Morgondagens kaffebryggare bortskänkes idag

Jag brukar kolla bortskänkesannonser på Finn.no och Facebook Marketplace. Den vägen har jag inte bara fått fönster jag haft behov för utan skåp jag behövt till biodlingen, byggmaterial och diverse ”bra att ha”-grejer. Jag har också själv gett bort möbler som varit för fula för att få pengar för, men för besvärliga att kasta.

För något år sedan började min kaffebryggare balla ur. Jag hade en till, men visste inte direkt var den fanns, så det höll på att bli lite av en krissituation. Sedan dess har jag bara en, så när jag hittade en bortskänkesannons på en obetydligt använd bryggare i min egen by tänkte jag att det kunde vara en bra reserv. Det var (som ofta på gratisannonser) dåliga bilder och knapphändiga uppgifter, men gratis är gratis.

Fast ibland är till och med gratis för dyrt. Nu sitter jag med en hypermodern bryggare som jag efter några användningar fortfarande inte lokaliserat avstängningsknappen på trots att jag hittat en manual på nätet. Och jag vågar inte lämna den i standby eftersom den när som helst kan få för sig att starta. Denna har nämligen timer och alla möjliga tänka-själv-funktioner.

Apropå tid och funktion är detta den långsammaste bryggare jag upplevt. Till skillnad från vanliga kaffebryggare som börjar brygga när man trycker på start värmer denna maskin först upp allt vatten. För full kanna tar det sex minuter, som givetvis redovisas i displayen. Sedan droppar den varmvattnet över kaffepulvret i omgångar för ”den perfekta aromen”. Behöver jag tillägga att kaffet absolut inte blir godare än i andra bryggare, snarare tvärtom.

Kanske åker den in på lagret som en nödbryggare, om jag inte hittar någon som till skillnad från mig uppskattar lyxen för då får de den, lika gratis som jag fick den. Min gissning är att det var så den förra ägaren såg på saken, som ett modernistiskt felköp. Men folk gillar ju skit, så om några år får man kanske betala extra för att få en vanlig tanklös bryggare som bara brygger kaffe utan att göra en konstform av det.

40 kommentarer:

  1. Det kanske går att koka vatten i en kastrull, som man gjorde förr. Men då behövs det i och för sig kokkaffe.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går, men enklast/billigast borde ändå vara en vanlig enkel kaffebryggare som jobbar på från det att man slår igång den tills vattenbehållaren är tömd. Den behöver dock inte tala om för mig vad det är för datum eller gå att starta på distans via en app.

      Radera
    2. Enklast tycker jag en vanlig kaffepress är. Har helt slutat med kaffebryggare. Ikea har en liten press för 99:- som jag tycker är perfekt för en person. 17 gram kaffe och 325 gram/milliliter vatten vänta 4 minuter, klart!

      Radera
    3. Med tanke på att jag inte köpt en kaffebryggare på flera decennier blir det nog inte billigare, men enkelt låter det onekligen.

      Radera
  2. När jag kom hit till mitt nya land fick jag erbjudande att billigt köpa en kaffemaskin, den hade varit trasig men reparerats. En san som maler kaffebönorna och gör jättegott kaffe. Den höll i 15 ar!
    Sa när den till slut gav upp köpte jag en ny, som ocksa maler bönor, den var förstas inte billig. Men ocksa den gör gott kaffe, och för mig räcker det med en kopp pa morgonen, men ofta vill mina gäster ha en kopp efter maten, och da kan jag ställa in mängden, sa om de vill kan de fa en espresso. Jag tycker nog att det var värt investeringen.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag var sugen på en sådan en gång, men insåg att jag är alldeles för lite finsmakare för att bry mig. Den stora fördelen, som jag ser det, är att jag då skulle kunna brygga precis det kaffe jag vill ha när jag vill ha det. Men jag har inga problem med att mikra upp gårdagens kaffe heller.

      Radera
  3. Jag tänder vedspisen varje morgon och gör kok-kaffe(sommarhalvåret). Resten av året är jag för lat med apparaterna och det blir frystorkat. Så, finsmakare vs fulsmakare 6/6 mån... Mvh Magnus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vedspis är oldschool ;-). Har tänkt tanken att skaffa en sådan, men har åtminstone en kamin som det går utmärkt att ställa en kastrull på.

      Radera
  4. När jag separerade köpte jag en Moccamaster med termoskanna. Den brygger bara kaffe rakt ner i termosen. Var inte särskilt billig men är snabb och pålitlig. Inga knepiga funktioner eller displayer. En knapp för av/på. Sån vippknapp som lyser rött, inget mer.

    Älskar den. Kan varmt rekommendera om du hittar en billig beggad

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har testat någon Moccamaster och förstod inte hypen. Tyckte att kaffet blev ungefär som i vilken bryggare som helst, förutsatt att den funkar som den ska. Mina två senaste bryggare har varit av märket Braun. Den första fick jag av en kompis som emigrerade till en ny världsdel och inte ville ta med sig bryggaren, den andra ärvde jag av min mor och bägge har gjort gott kaffe.

      Radera
  5. Kaffepress Sparo.. Billigaste bryggaren du kan köpa. Fungerar med finmalet såsom grovmalet och för den delen även till te. Tar liten plats och kan lätt tas med. Minstingen kostar 99:- på Ikea och storebror ytterligare en 50-lapp. Går att hitta på vardera loppis någon variant av dem. Häll i kaffe. Häll i vatten. Bär dit du ska dricka. Tryck ned pressen. Njut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter i och för sig enkelt och ger, som jag upplevt det, gott kaffe, om än med lite sump.

      Radera
    2. Sump får du alltid. Visserligen lättare att plocka bort ett kaffefilter än att skaka ur pressen i komposten. Men se det som att man sparar på kostnaden för kaffefiltret? Sedan kan sumpen nyttjas till annat, tex växter.

      Radera
    3. Sist jag räknade på det kostade mina filter 9 öre, alltså runt ett öre per kopp. Jag är snål, men även jag har gränser :-)

      Att använda sumpen är intressant. På sätt och vis gör jag det eftersom mina filter hamnar i komposten som jag så småningom använder till odling, men det skulle säkert gå att göra mer effektivt.

      Radera
    4. Jag tycker också att kaffepress eller bryggtratt är smartast. Skillnaden mellan en vanlig kaffebryggare och bryggtratt är att du får hälla vattnet själv om du använder en tratt. Kaffepress kräver en viss teknik för att få mindre sump men den går att öva upp. Själv kan jag knappt dricka kaffe längre för jag blir sömnlös, har fått byta till te. Men har kaffebönor hemma (de håller längst) och en gammal kaffekvarn så gäster kan få pressat kaffe.
      /Annette

      Radera
    5. Får man besök är det rätt praktiskt att ladda en bryggare och så får den stå där och jobbar medan jag är social. Ska jag då stå och hälla vatten i omgångar riskerar jag att bli en dålig värd.

      Att man övar upp teknik förstår jag, men när jag druckit presskaffe har det varit hos människor som har sådana och då borde de ha blivit lite duktiga på det.

      Radera
  6. Jag flyttade hemifrån 2007 och köpte då den billigaste kaffebryggaren som fanns på NetOnNet. Den håller fortfarande, även om kaffet den brygger inte är det godaste.
    Jag kommer tyvärr inte ihåg vad den kostade, men årskostnaden är nog nere på någon tjuga som mest.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter högt räknat, men om den inte gör gott kaffe skulle jag nog ändå överväga att skaffa en ny. Det finns väl gratisannonser även i Sverige? Jajamen: https://www.bortskankes.se/

      Radera
  7. Härligt att man tar fram och säljer en kaffebryggare för ett par tusen kronor (antaget pris då det är en Kitchenaid så kan den inte vara billig) och sedan går den knappt att använda. Utöver det så är den enligt din beskrivning också långsam när den används.

    Jag kan själv tycka att man som företag kan lägga sin resurser på annat än att försöka sig på att utveckla teknologin i en kaffebryggare som fungerat bra under lång tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade aldrig hört talas om Kitchenaid, men jag tror att du har rätt i att den inte var billig att köpa. Bruksanvisningen var på typ 100 sidor.

      Radera
  8. Märkligt utseende på bryggaren. Påminner om Dr Deo i Kenny Starfighter. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kenny Starfighter är en vit fläck i min populärkulturbank, men visst är det något rymdlikt över den och det är inget bra betyg av mig. Fast nu är mitt kök skitfult så det hade jag kunnat leva med om bryggaren vore bra.

      Radera
    2. Utseendet paminner om min KitchenAid mixer som jag hade en gang. Fick den gratis (long story). Den var iofs bra, men som du skrev tog den mycket plats pa köksbänken. Sa när den där gummigrejen som man ställer behallaren pa gick sönder la jag ut den gratis pa nätet och skrev förstas att den delen maste bytas. En skitlycklig kille kom och hämtade den. Jag fick mer plats, blev av med skiten utan att behöva frakta den. Win-win.
      /Annika

      PS. Köpte i stället en stavmixer när det var rabatt.

      Radera
    3. För att det skulle bli win-win tycker jag att du skulle ha tagit betalt. Annars blir det win-svinn ;-)

      Radera
    4. Ta betalt för nagot som är trasigt? Aldrig i livet, där gar gränsen för mig.
      /Annika

      Radera
    5. Aha, jag tyckte inte att "gummigrejen man ställer behållaren på" var mer än ett skönhetsfel.

      Men nog kan man sälja trasiga saker, bara man är tydlig med att de är trasiga.

      Radera
  9. AI preparerad kaffebryggare, som får för sig att tänka själv...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis som våra datorer, telefoner, dörrlås, bilar...

      Radera
  10. Nu har jag ju aldrig lärt mig dricka kaffe (eller andra vuxendrycker, win på den då jag lär ha sparat åtskilliga 10 tusenlappar) men om jag hade druckit kaffe hade jag nog varit på finsmakarnas sida här. Hade förmodligen slutat med att jag köpt någon sådär dyr kaffeapparat, rostat egna bönor och haft mig.
    Men är förvånad över att läsa att de är så få av icke finsmakarna som kör med pulverkaffe? Är det dyrt eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi dricker bara snabbkaffe i vårt hushåll. Både jag och min man tycker att det smakar jättegott! Så himla smidigt också, bara koka lite vatten i vattenkokaren eller på spisen om man föredrar det. Inga filter, ingen sump. Man gör bara så mycket kaffe som går åt.

      Radera
    2. Min inställning är att pulverkaffe aldrig blir bättre än bryggkaffe, men nog duger det åt mig.

      Radera
    3. Och visst är det dyrare med pulverkaffe.

      Radera
    4. Jag har inte räknat på vad en kopp snabbkaffe kostar faktiskt, men gick och tittade på påsen nu. Det står att det räcker till 110 koppar och påsen kostade 49:- så ca. 50 öre koppen. Tror i och för sig att det är små koppar de räknar med. Men tänker man sig det dubbla så är det då 1kr. koppen. Överkomligt tycker jag. Konstaterade dock när jag funderade på en kapselmaskin, för flera år sedan, skulle kosta runt 4 kronor koppen. Det kändes på tok för mycket. Särskilt som min man kan dricka minst fem koppar om dagen.

      Radera
    5. Det finns värre kostnader, men när jag räknat på det har snabbkaffe varit dyrare. Och då har jag ändå räknat med typ Eldorado, inte Nescafe Gold.

      Kapselmaskinskaffe är säkert mycket dyrare.

      Radera
  11. Beklagar. Man förstår ju att en ai preppad kaffebryggare inte hör hemma hos dig. Men jag tror säkert det är en storsäljare, folk är inte smarta och betalar gärna upp för skit. Det är säkert lite status i det där ska du se, något att prata om på en trist kafferast?
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
  12. Är du säker på att det är en kaffebryggare? Jag tycker att den ser ut som en rymdraket :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I det här skedet är jag inte säker på någonting, men den kunde i alla fall producera okej kaffe (vilket kanske även rymdraketer kan, det har jag ingen koll på). Nu står den i skafferiet i väntan på att jag ska göra något med den.

      Radera
  13. Mitt sätt att koka kaffe är med vattenkokare, eftersom det blir varmare vatten och sedan häller jag det genom kaffefilter direkt i en termos. Blir det absolut godaste kaffet. Ingen kaffebryggare slår det.
    Kaffet måste förvaras i kylskåp, mörkt, svalt och lufttätt för att behålla aromen. En stor anledning varför automatkaffe aldrig blir bra, även om den maler börnorna. Bönorna är helt enkelt fel förvarade...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är inte idealet en temperatur på strax under kokpunkten (95,7 grader eller nåt sånt)?

      Jag förvarar mitt kaffe mörkt och svalt, men i kylen har jag inte plats.

      Radera