måndag 5 augusti 2024

Mest korkad hittills?

Jag fick ett mejltips från Christoffer som skriver ”Du har skrivit flera inlägg på temat korkade beslut, men det här tar nog priset” och så länkar han till en artikel om Peter, 65.

Peter ville låna pengar för att ”ta sig ur sin ekonomiska knipa”. Lite oklart hur knipan såg ut, hur han hamnat i den och hur ett lån skulle lösa problemet. I artikeln låter det mest som att han är en person som har för höga utgifter i förhållande till sin inkomst. Det lär fortsätta även efter ett lån och skjuter bara problemet framåt.

Men låt oss för diskussionens skull säga att Peters situation kunde lösas med lån. Då ser jag två möjligheter, att låna av någon man känner eller av en bank, men Peter valde istället att låna av en okänd kvinna på Facebook. Hennes profilsida är fylld av inlägg med formuleringen: ”Hej alla, vi är en finansiell institution som erbjuder krediter till alla människor.

På vilket sätt denna kvinna är en institution framgår inte. Det är en privat Facebooksida med en privat Gmail-adress som enda kontaktväg. Och som medelålders man bör jag nog inte ha åsikter om kvinnors utseende, men jag hade inte gissat att hon jobbat på bank utan snarare ett äldre yrke.

Peter, 65, hade en mer fördomsfri syn på erbjudandet även om han tyckte att inlägget ”såg lite suspekt ut”. Så han ansökte om ett lån på 25000 och ”villkoren var schyssta”, 2 % ränta. Nej Peter, två procents ränta på ett blancolån är inte schyssta villkor, det är helt sinnessjuka villkor som skulle försätta långivaren i konkurs inom en kvart om det hade varit på riktigt!

Peter betalade dock en avgift på 450 kr, sedan ytterligare en avgift och ytterligare en. Till slut hade han betalat in 6500 kr! Eller rättare sagt cirka 6500 för Peter ”Nollkoll” Olsson vet inte ens hur mycket pengar han betalat, bara att kontot är tomt.

I intervjun säger Peter att han normalt inte är dum i huvudet, men att den ekonomiska situationen fått honom att tappa omdömet. Jag förstår ändå inte hur det är möjligt att tappa det så fullständigt och håller med Christoffer om att det här exemplet är ett imponerande rekordförsök. Det var så otroligt mycket som tydde på att detta var en bluff. Google Translate-språket, de orimliga lånevillkoren och inte minst att ”företaget” saknade såväl ett namn som en hemsida eller ens en vettig kontaktuppgift.

Hur får man ens tanken att låna pengar från en anonym person med en e-postadress av typen ludmilla26579812@hotmail.nu?! Att vara desperat är en sak, men det här tyder på ren dårskap. Jag brukar förespråka kontrollfunktioner och att försöka informera människor med dålig koll på hur världen fungerar, men i det här fallet tror jag ingenting hjälper. De som går på detta är nog bortom all räddning.

54 kommentarer:

  1. Men snälla nån, att det finns så dumma människor. Peter behöver en god man för något är det som inte stämmer. Kanske han börja bli dement?/Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är ingen expert, men det känns inte som att det skulle vara demens. I första hand tror jag att det bottnar i en otrolig godtrogenhet.

      Radera
  2. Han skämdes väl, ville inte belasta nära och kära eller gå till banken. Frågan är om inte ett SMS-lån hade varit bättre. Då vet man ju redan från början att man blir skinnad, men att det går att hantera.

    Bäst är förstås att alltid ha en buffert.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, med ett sms-lån hade han åtminstone kunnat få in pengarna.

      Radera
    2. Tror Peter hade tur som valde detta och inte ett sms-lån. Här förlorade han förvisso 6.500kr, men ett sms-lån på 25.000kr kan vad jag förstår snabbt kosta mer än dessa 6.500 om du inte är snabb att återbetala. Ska tillägga att jag gissar lite då jag inte har närmare kunskap om sms-lån

      Radera
    3. Du kan ha rätt. Jag tror att det finns sms-lån av olika kvalitet, och chansen att han skulle välja en dålig är nog i närheten av 100 procent.

      Radera
  3. Här är ytterligare ett exempel på en som inte hade fått in alla hästarna i hönshuset:
    https://sverigesradio.se/avsnitt/sommarrepris-sajid-ville-jobba-extra-istallet-fick-han-skulder-pa-over-en-miljon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Detta är så otroligt dumt eftersom han gick på att man kan boosta försäljningssiffror genom att anställa folk som låtsasköper varor.

      Radera
    2. Det låter onekligen så, men finns det något sätt att läsa om det istället för att lyssna på ett 30 minuter långt program?

      Radera
    3. Nej, det verkar inte så. Men tiden går fort när man har roligt (och lika snabbt om man har tråkigt).

      Radera
    4. Just nu tycker jag att den går snabbt hela tiden :-)

      Radera
    5. Då klarar du att lyssna på avsnittet! :)

      Radera
    6. Det är bara det att jag har en ständig lista med grejer jag ska lyssna på och när jag väl hinner göra det är jag för trött för att höra på någonting och så växer listan ytterligare vilket gör mig ännu tröttare.

      Radera
    7. Aha, för mig är det tvärtom. Jag lyssnar om på grejer för jag vill alltid ha något igång, och då tar det slut.

      Radera
    8. Då är din lista kortare än min, vilket hade varit en bra idé för mig med.

      Radera
  4. Det skulle vara intressant att veta hur de bär sig åt för att övertala någon att betala när hela vitsen är att "finansiella institutionen" ska betala ut pengar. Och så mycket dessutom, om nu lånet skulle kosta 2%, varför betala in 26%?
    (om man bortser från det orimliga i att betala avgifter, räntor eller amortering innan lånet ens betalats ut)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det logiska vore ju att avgiften dras från utbetalningen.

      Det där att ta betalt återkommande verkar vara ett effektivt sätt att få människor att slänga bra pengar efter redan förbrukade.

      Radera
  5. Det här var så korkat att man faktiskt blir lite konspiratorisk. Vi har hört så många liknande historier nu de senaste åren. Kan det vara en påverkanskampanj från en yttre fiende som helt vill sabba vårt självförtroende ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingenting är omöjligt.

      Radera
    2. Någon form av nutida evolution? Även i dagens samhälle måste ju naturen ha sin gilla gång, och såna här kanske inte bör föröka sig.

      Radera
    3. Fast evolution brukar gå trögare. Här snackar vi ju om stora förändringar på bara några år.

      Radera
    4. När vi ändå är inne på konspirationsteorier så kan Peters version i media vara ett sätt att visa för socialtjänsten att de 6 500 kr han hade på kontot är stulna och att han har rätt till bidrag till sin försörjning. Det är inte säkert att journalisten har kontrollerat att det är sant att han har polisanmält det. Han hade gjort sig skyldig till bidragsbrott om han fört över pengarna till en kompis och sedan sökt socialbidrag.

      Skrev Peter om händelsen på Facebook eller hur fick Expressen reda på att det hänt?

      Tom-Hjördis

      Radera
    5. Men innan han får bidrag kollar de väl hans kontoutdrag och ser att pengarna inte gått till ett privatkonto i Sverige?

      Radera
    6. "Någon form av nutida evolution? Även i dagens samhälle måste ju naturen ha sin gilla gång, och såna här kanske inte bör föröka sig."

      Peter kan bära på att okänt genetisk anlag som skyddar mot luftburen smitta. T ex är ett fåtal människor immuna mot HIV-viruset. Den typen av anlag kan spela en avgörande roll för mänsklighetens överlevnad i evolutionen. Att Peter har blivit blåst på Facebook säger ingenting om hans betydelse i evolutionen.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. "Men innan han får bidrag kollar de väl hans kontoutdrag och ser att pengarna inte gått till ett privatkonto i Sverige?"

      Man de ser väl bara att pengarna förts över till ett Swish-nummer (mobiltelefonnummer)?

      Tom-Hjördis

      Radera
    8. För övrigt måste väl kvinnan ha ett svenskt bankkonto om hon ska kunna ta emot pengar via Swish? Det borde i så fall vara enkelt för polisen att ta reda på vem som står på kontot bakom Swish-numret.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Jag vet inte om det var swish, men det är ju i så fall kopplat till ett bankkonto. Vill de så kan de. Jag tror hur som helst inte att han försökt sno åt sig bidrag utan att pengarna verkligen gått till den här bluffkvinnan.

      Radera
    10. "Pengarna överfördes via Swish till två olika personer. En av personerna dömdes 2022 för penningtvättsbrott till villkorlig dom och böter, för att bedragit tre personer med samma tillvägagångssätt som Peter utsattes för, enligt dokument Expressen tagit del av."

      Peter skickade pengarna via Swish. Polisen bör ha stora möjligheter att identifiera personen som står på bankkontot som är kopplat till Swish-numret.

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Ja, det borde de klara. Om de försöker.

      Radera
  6. Bedrägeribranschen växer snabbare nu än något annat. Förmodligen är den också höglönsam. Fick själv ett puckat email senast häromdagen. Inte med ett erbjudande, utan med ett patetiskt antydande om cyberhot.
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Med adressater som Peter kommer den att fortsätta blomstra.

      Radera
  7. Det låter ju onekligen som någon form av rekordförsök. Inspirerad av OS kanske?

    Eller möjligen bara någon med ett sjukligt behov av uppmärksamhet i media som är villig att betala en slant för det. Det är nästan så att väntar mig att det finns en kategori youtubers som medvetet förlorar pengar på uppenbara bedrägerier och tar igen det via reklamintäkter.

    Om det inte finns är det ett gratis tips till någon som ser bra ut framför kameran och kan skådespela lite =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Av alla grejer man kan vilja uppmärksammas för är ändå korkade beslut något av det sämsta.

      Radera
  8. ca en fjärdedel av befolkningen i landet, så ungefär 2-3 miljoner människor i Sverige har en begåvning som är väsentligt lägre. Så det finns gott om potentiella "kunder" för lurendrejare att sälja in sina tjänster till.
    Tycker det närmast är förvånande att inte all media överallt och hela tiden svämmar över av detta - vad säljer/klickar bättre än tycka-synd-om reportage? Skulle vara det vanliga "if it bleeds it leads" och det är det ju också extremt gott om.

    Och räknat på EU med sina ca 400 miljoner människor finns det ca 100 miljoner att exploatera, big business helt klart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det förklarar varför de flesta medier har ett tilltal som tycks förutsätta att läsaren/lyssnaren/tittaren är dum i hela huvudet.

      Radera
    2. Ja, jag ser det mer som det journalisten skriver riktar sig till journalisten själv som målgrupp, både språkligt såväl som innehållsmässigt....

      Radera
    3. Så kan det också vara.

      Radera
    4. Och märkligt nog verkar alla dessa dumskallar alltid bli lurade på Facebook, en plattform som saknar alla former av skrupler, säljer glatt personlig information till den som betalar och visar ständigt annonser för diverse bedrägerier.

      Radera
    5. Det är väl inte så märkligt om det är som du säger. Hade de haft skrupler skulle de ju försvåra för sådana här människor (hennes konto var kvar när jag letade) från att operera på sidan. Media har ett dessutom ett märkligt förhållningssätt till Facebook och ställer inte dem till svars. Därför lättare att göra det på Facebook än på andra ställen.

      Radera
    6. "Och märkligt nog verkar alla dessa dumskallar alltid bli lurade på Facebook, en plattform som saknar alla former av skrupler, säljer glatt personlig information till den som betalar och visar ständigt annonser för diverse bedrägerier."

      Är det säkert att det är ett bedrägeri? Det finns inga regler som säger hur hög en uppläggningsavgift får vara. Det skulle kunna förklara den låga räntan. Någon skrev att sidan finns kvar på Facebook. Om sidan finns kvar på Facebook så kan det bero på att hon inte gör något olagligt. Och att Peter har polisanmält händelsen är inte heller ett bevis för att upplägget är olagligt.

      Peter har kanske inte betalt hela uppläggningsavgiften ännu? Han får låna pengar på en annan Facebook-sida och swisha mer pengar till kvinnan så han får sina 25 000 kr.

      Tom-Hjördis

      Radera
    7. Det var jag som skrev att Facebookkontot fanns kvar. Någon har kommenterat hennes svenska inlägg med en länk till artikeln om Peter.

      För att agera bank på den svenska marknaden krävs tillstånd, så nog borde det vara olagligt, och rimligen är det också bedrägeri i och med att han aldrig får de pengar han lånat.

      Radera
    8. Det här är ett rekordförsök för både för gärningsmannen och brottsoffret. Ett sämre bedrägeriförsök får man leta efter.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Ja, jag förstår inte varför de inte åtminstone skaffar en hemsida, en logga och ett fejkat företagsnamn. Om min bankrådgivare mejlade mig från Gmail skulle jag bli ganska skeptisk.

      Radera
  9. Digitala banktjänster och dåligt omdöme är en dålig kombination. Det kanske borde vara lag på att alla som skaffar digitala banktjänster måste genomgå ett webbtest och om de misslyckas så får de automatiskt en minimal version av banktjänsten som bara tillåter bankkunden att handla för några tusenlappar per dygn i betrodda e-handelsbutiker och likaså bara överföra några tusenlappar per dygn till bankkonton i etablerade banker. Swish går fetbort.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, spärrar skulle kunna hindra en del, men i extrema fall undrar jag om personerna kan ha hand om sin egen ekonomi utan förmyndare/god man, och exemplen på när det slutat illa är ju också skrämmande många.

      Radera
  10. En fullt frisk person utan kognitiv funktionsnedsättning tappar nog inte omdömet på det sätt som Peter gjorde, men Peter skulle t.ex. kunna ha låg begåvning/odiagnostiserad lindrig intellektuell funktionsnedsättning eller begynnande frontallobsdemens. Just frontallobsdemens kan ge svårigheter att hålla i pengar och få personen att tappa omdömet.

    Jag hoppas inte att det finns människor som är "bortom all räddning". Jag har själv funktionsnedsättningar som medför omfattande kognitiva svårigheter, bland annat att tolka sociala situationer och synintryck och förstå hur någon som jobbar på en bank bör se ut. Vi som har omfattande kognitiva funktionsnedsättningar behöver visst få förklarade för oss hur världen funkar men vi behöver lära oss på ett annat sätt, t.ex. genom sociala bildberättelser och tålamod och repetition. Det kan ta många år, men det betyder inte att "vi är bortom all räddning".

    En person med kognitiv funktionsnedsättning måste lägga energi på saker som går per automatik för andra människor, och just stressiga situationer (som i Peters fall) kan göra att vi drabbas av hjärntrötthet och tappar förmågan att tolka t.ex. sociala situationer. Om Peter har en kognitiv funktionsnedsättning är det inte säkert att han förstår det själv, och då får han förmodligen inte de pedagogiska och andra stödinsatser från samhället han eventuellt skulle kunna vara i behov av.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen aning om vad Peter skulle kunna tänkas ha för diagnoser, men för mig känns han bortom räddning. Det betyder inte att andra människor är det.

      Radera
    2. Tack för ditt svar, Sparo! För mig låter det som att du förlöjligar och hånar ett brottsoffer (även om det kanske inte är din avsikt) när du kallar honom för ”Peter Nollkoll Olsson” och kallar hans naivitet för ”ren dårskap”.

      Det här är givetvis din blogg och du får skriva vad du vill här, men jag skulle vara försiktig med att kritisera ett utsatt brottsoffer offentligt. Jag tycker inte att det är okej att håna en person med förmodad funktionsnedsättning/sjukdom/svag begåvning, lika lite som jag tycker att det är okej att håna en cancersjuk för att denne har tappat sitt hår.

      Jag vet att samhällets syn på att man är ”bortom all räddning” kan påverka den utsattes självbild och kan i värsta fall förstöra självförtroendet och få personen att tro att det inte ens är någon idé att försöka lära sig något. Om du visste vilka stora svårigheter jag haft! Om du hade hört/läst om mig för 20 år sedan hade du troligen varit helt säker på att ”jag är bortom all räddning” och att "ingenting hjälper”. Men jag har fått bra stöd av personer som trott på mig och har så småningom lärt mig att hantera mina funktionsnedsättningar.

      Det är ofta möjligt att lära sig att hitta strategier för att klara av sin vardag trots dålig generaliseringsförmåga, syntolkningssvårigheter o s v. Det kan som sagt ta lång tid, men stora kognitiva svårigheter måste inte alls betyda att man är ett ”hopplöst fall”! Jag tycker att det är fel att fördöma och förlöjliga Peters agerande när man varken känner honom och saknar kunskap och erfarenhet av just de kognitiva svårigheter och eventuell funktionsnedsättning han (förmodligen) har.

      Vill tillägga att jag gillar din blogg, men i just detta fall tänker vi helt olika!

      Radera
    3. Jag tror inte att Peter behöver hjälp med att bli förlöjligad. Är det något han klarar på egen hand så är det just det. Och visst är han ett brottsoffer, men tycker du inte att han har något eget ansvar? Det låter nästan inte så på dig utan snarare som att eventuella funktionsnedsättningar (som varken du eller jag vet någonting om huruvida han har) ger honom frikort till vad som helst. Du kritiserar mig för att kritisera honom när jag inte kan hela bakgrunden, men jag utgår ifrån det jag vet medan jag upplever att du tillskriver honom egenskaper som passar ditt narrativ.

      Det är fullt möjligt att vi ändå kommer att tycka väldigt olika i detta fall, och jag uppskattar att vi ändå kan samtala om saken.

      Radera
    4. Tack för snabbt svar, Sparo! Jag har svårt att tro att någon medvetet skulle välja bort att ta ansvar så att man kan fatta dåliga beslut och råka ut för ett brott. Att detta hände Peter tyder enligt mig på att han saknar något som de allra flesta människor har.

      Jag tycker att alla har eget ansvar, men enbart utifrån sin egen kapacitet. Ett litet barn kan inte ta samma ansvar som en vuxen och på motsvarande sätt kan vuxna av olika anledningar ha brister i sin kapacitet. En sådan vuxen skulle i vissa fall kunna ta ansvar genom att söka hjälp, men det förutsätter förstås att vederbörande är medveten om sitt tillstånd och stödbehov.

      En funktionsnedsättning/diagnos är definitivt inte ett frikort till vad som helst! Dock får vi inte glömma bort att människor med kognitiva funktionsnedsättningar/sjukdomar har helt olika förutsättningar. Jag har trots mina funktionsnedsättningar lyckats anpassa mig till mitt nya land (=Sverige) och jobbat hårt för att lära mig flytande svenska. Mina funktionsnedsättningar är inte ”ett frikort” för att slippa. Dock har inte alla invandrare med funktionsnedsättning samma förutsättningar som jag!

      Du har faktiskt helt rätt i att vi inte vet om Peter har en funktionsnedsättning. Jag gissade på svag begåvning, funktionsnedsättning eller frontallobsdemens, men jag kan förstås ha fel! Kanske var det bara hans ekonomiska situation (som förmodligen hade uppstått p g a hans oförmåga att hantera pengar) som hade fått honom att tappa allt vad sunt förnuft heter.

      I min värld tar väldigt många människor illa upp om deras misstag blir förlöjligade offentligt av andra (även om de förmodligen redan förlöjligar sig själva) och får ett bättre självförtroende om de får empatiska ord, upplyftande kommentarer och förståelse. På motsvarande sätt har jag svårt att tro att en cancersjuk skulle uppskatta att andra skulle kritiserade deras utseende offentligt även om den cancersjuke själv skulle uppleva sig vara ful utan hår. Kanske utgår jag från mig själv nu, men JAG uppskattade inte alls när mina svårigheter blev förlöjligade offentligt av främmande människor på nätet. Men jag kan förstås inte veta hur Peter känner eftersom jag inte känner honom.

      Allt gott till dig, Sparo! Jag förstår att vi kanske inte håller med varandra i det här fallet, men jag håller med dig om att det var fint att vi ändå kunde samtala om saken.

      Radera
    5. "Att detta hände Peter tyder enligt mig på att han saknar något som de allra flesta människor har."

      Jag gissar att jag genom åren skrivit om åtminstone tio människor som lurats av bluffmakare på ett tillsynes sanslöst korkat sätt. Skulle alla dessa människor (och alla de tusentals svenskar som lurats i dessa och andra härvor) ha funktionsnedsättningar? Svag begåvning, säkert. Men vad är då lösningen, omyndigförklaring?

      Kanske har jag förlöjligat honom, men går man ut i media och berättar det Peter gör är det en naturlag ungefär på samma sätt som att man blir blöt om man går ut när det regnar.

      Radera
    6. Det skulle inte förvåna mig om många av dessa människor hade en funktionsnedsättning eller en psykisk sjukdom för det är just denna grupp som löper extra stor risk för att bli lurade/att råka ut för ett brott. T.ex. lindrig intellektuell funktionsnedsättning, förkortad IF, är vanligare än vad man tror och kan till och med vara odiagnostiserad hos vuxna. Många har alltså lindrig IF utan att veta om det!

      Men visst, vissa av dessa människor kanske "bara" har svag begåvning om de inte uppfyller de fullständiga diagnoskriterierna för lindrig IF. Men ibland är gränsen mellan svag begåvning och lindrig IF hårfin.

      Så som jag ser det är det en naturlag att naiva/godtrogna/svagt begåvade människor blir förlöjligade så länge det finns människor som förlöjligar dem (vilket det väldigt ofta finns). I vissa länder är det istället en naturlag att homosexuella blir förlöjligade, men man kan alltid försöka förändra människors attityder mot annorlundaskap även om sådant kan ta tid. Det sker inte över en natt!

      Vad lösningen är är svårt att säga för det är individuellt. Väldigt ofta är det inte alls nödvändigt med omyndigförklaring. Personer som har funktionsnedsättningar som omfattas av LSS kan exempelvis få stöd från habiliteringen där man kan få hjälp med att förstå hur världen fungerar. Där kan man få förklaringar på ett sätt som man förstår, och personalen där har kunskap om hur man bör ger stöd till människor med dålig generaliseringsförmåga/svårigheter att förstå orsak-verkan-samband. Ibland kan en god man vara lösningen (vilket inte är samma som omyndigförklaring för en god man tar inte bort den enskildes rättshandlingsförmåga).

      Kan tillägga att jag själv har haft både en god man och insatser från habiliteringen förut men har inte haft det på över 10 år nu.

      Radera
    7. Fast som jag förstått det omyndigförklaras ingen i Sverige längre (https://sv.wikipedia.org/wiki/Omyndigf%C3%B6rklaring), oavsett om det är nödvändigt eller inte. Jag har ingen insyn om ifall den förändringen var vettig.

      Radera
    8. Du har rätt i att "omyndighetsförklaring" är ett föråldrat begrepp. Det man i folkmun kallar för omyndighetsförklaring betyder i praktiken att den enskilde tilldelas en förvaltare. I många fall räcker det som sagt med en god man, men det finns såklart fall där en förvaltare behövs. Det gäller bara att personens problematik upptäcks så att han eller hon får det stöd som behövs.

      Radera