tisdag 13 augusti 2024

Vaskad potatis

Jag är inte den som brukar kontrollväga matinköp, men det händer. På Willys har jag uppmärksammat att 400 gram bladselleri kan betyda allt från 250 till drygt 400 gram. Några gånger har påsarna sett så tunna ut att jag tagit med tio paket till närmaste våg för att få den största och därmed billigaste eftersom de kör med styckpris. En annan vara är Jästbolagets jästpaket som aldrig (!) nått upp till utlovade 50 gram.

Nu kan förvisso 44 gram jäst göra samma jobb som 50 även om det är irriterande, men här kommer ett ännu värre exempel. För några veckor sedan skulle jag bjuda på palt och behövde 5 kg potatis till det, så jag köpte tre stycken tvåkilospåsar på Rema1000 för 36 kr/st. Väl hemma upptäckte jag att hälften av potatisarna i en av påsarna var gröna.

Närmare bestämt fick jag slänga 857 gram potatis och när jag ändå hade vågen framme vägde jag resten också, och upptäckte att totalvikten på mina tre tvåkilospåsar var 5,3 kilo, så där rök 700 gram till. Plötsligt hade jag bara 4,5 kilo potatis av de fem jag behövde, trots att jag köpt sex. Disappointed...

Så jag skrev ett mejl till kundservice och bifogade bilden ovan och en bild på kvittot. Lite för att få gnälla av mig, lite för att få kasta skit både på butiken och på producenten av den gröna potatisen (eftersom gårdsnamnet står på varje påse), men också i förhoppningen att få kompensation. Jag har en mil till butiken så jag tänkte inte åka dit en extra gång för det, men nu skulle jag bli tvungen att räkna om mitt paltrecept och det kunde någon gärna få betala för.

Och det gjorde de! Mindre än en timme senare fick jag ett svar där de beklagade det inträffade med återbetalning i form av ett tillgodohavande i stamkundsappen där jag registrerat köpet, inte bara på de 1,5 kilo jag blivit blåst på utan på alla sex kilo, 108 kr. All heder åt dem, men jag är ändå nöjd över att nu ha börjat skörda min egen potatis. Mer om det i ett framtida inlägg.

37 kommentarer:

  1. Intressant.
    Jag får nästan en känsla av att om man tvångsmässigt börjar väga all mat man köper inser man att matpriserna gått upp minst 10% till.

    Fast det förutsätter ju förstår att vikterna någonsin varit korrekta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att det vanligtvis är ett avancerat vägningssystem som kickar in och att det funkar, men uppenbarligen inte alltid.

      När jag säljer honung väger jag varje burk och satsar på att ge kunden ett gram extra :-)

      Radera
    2. Jag ska gå och handla lite ikväll, jag ska testa att väga varenda grej och se vad resultatet blir bara för att jag blev nyfiken nu.

      Radera
    3. Testa att väga när du kommer hem också. Misstänker att butiksvågar är kalibrerade att visa lite extra?

      Radera
    4. Jag tror att ni är onödigt konspiratoriska, men visst kan det löna sig att väga.

      Radera
    5. Jag kan efter att ha vägt allt jag handlat från Lidl, konstatera att de angivna vikterna stämde väldigt väl enligt min matvåg.

      Så jag var definitivt onödigt konspiratorisk.

      Radera
    6. Tack för återkopplingen. Någon gång ska jag göra likadant, men ofta storhandlar jag och då orkar jag inte riktigt ta tag i det. Särskilt inte på sommaren när det är bråttom att få in saker i kyl och frys.

      Radera
  2. Min erfarenhet är att butiker krediterar generöst när man klagar även om bevismaterialet är svagt (eller uppätet). Jag köpte exempelvis en stor påse mandariner på extrapris och kollade kvittot först när jag kom hem. Såg då att det var inslaget som apelsiner till fullpris. Nästa gång klagade jag och visade kvittot och fick då retur på hela posten, alltså inte enbart mellanskillnaden. Jag förväntade mig ingenting eftersom jag inte orkade gå tillbaka direkt, utan gnällde flera dagar efteråt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är väl ändå det ordinarie priset på mandariner högre än apelsiner, så det hade kunnat vara värre. Ibland måste det vara svårt för expediter att se skillnad på diverse märkliga frukter och grönsaker, men just mandariner och apelsiner borde de känna till.

      Radera
  3. Det fuskas nog mer än vad vi vill förstå och kommer några på dom så blir det säkert billigare att ersätta de som klagar än att låta bli att fuska.För det är säkert ett medvetet fusk skulle jag tro.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går att fuska med det mesta, men det finns nog alltid bättre grejer att fuska med än just vikten, eftersom den kan kontrolleras av alla, helt utan förkunskaper.

      Radera
  4. Jag gör som du och ber alltid om kvitto, kollar noga, fast jag tittar ocksa pa displayen när de slar in varorna sa ibland har de kunnat korrigera direkt utan att det blir aterbetalning och skriva pa papper.
    Inga jäkla appar för mig. Nagra enstaka ganger har jag fatt kontakta huvudkontoret och da alltid fatt en voucher eller tva skickad till mig.

    Vägt har jag bara gjort nagon gang och da stämde det, kanske borde göra det oftare men om det handlar om en pyttesumma struntar jag i att klaga.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag brukar också försöka hinna att kolla displayen, samt räkna ut exakt eller ungefärligt pris innan jag kommer till kassan.

      Jag betalar som regel kontant, men på Rema har jag en app jag blippar för att få rabatter, t ex 10 procents rabatt på frukt & grönt som vid detta tillfälle gav mig 12 kr.

      Jag blir sugen på att väga oftare, men helst bör det ju i så fall göras redan i butiken. Enda anledningen att jag kontrollvägde nu var för att jag ändå hade vågen igång för att väga den gröna potatisen, resten tog bara några sekunder.

      Radera
  5. "Och det gjorde de! Mindre än en timme senare fick jag ett svar där de beklagade det inträffade med återbetalning i form av ett tillgodohavande i stamkundsappen där jag registrerat köpet, inte bara på de 1,5 kilo jag blivit blåst på utan på alla sex kilo,"

    Ett annat sätt att se på det är att Rema1000 fick dig att börja använda stamkundsappen mot att du fick 100 kr. Men du kanske redan använde appen.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hade jag inte redan använt appen hade de inte kunnat betala mig pengar genom den. Jag visste inte ens att man kunde ha ett tillgodohavande i appen eftersom man inte betalar med den.

      Radera
    2. Gissningsvis är få kunder som du. De flesta bara accepterar passivt. Så det blir lönsamt för Axfood eller Willys ändå? Därför de gör såhär.

      Radera
    3. Jag tror inte att de mer eller mindre medvetet säljer med för låg vikt, men jag tycker ändå att det är bra om vi som kunder reagerar när vi märker det.

      Radera
  6. Synd att slänga gröna potatisar, dom funkar fint som sättpotatis nästa år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör de verkligen det? Jaja, möjligen det då.

      Radera
  7. Jag skulle vara som en snigel på ögat på Kronjäst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har övervägt att åtminstone mejla dem. När jästen tas fram har jag alltid hushållsvågen tillgänglig, så nästan rutinmässigt har jag slängt upp jästpaketet på vågen och jag har aldrig, utan undantag, mätt upp det till 50 gram inkl förpackning. Det ligger som regel på 44-47 gram och det kan ju tyckas inom felmarginalen, men är ju ändå runt 10 procent för lite.

      Radera
  8. Ska nog provväga fler saker hemma.
    Priset tog ju (som jag tror jag nämt i en kommentar för längensedan) när jag köpte oxfilé och fick över ett halvt kilo för lite.
    Men din potatis var ju minst lika illa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast i kronor misstänker jag att ditt halvkilo oxfilé var rätt mycket dyrare än mitt ett och ett halva kilo potatis.

      Radera
    2. Jo det är klart, jag tänkte volym eller vikt räknat.
      Principen av det är oavsett lika illa.

      Radera
    3. Jag förstod det, och visst är det irriterande ändå.

      Radera
  9. Det låter ju som Willys är ett perfekt ställe för politiker att söka jobb på? Lögner behärskar de som få, så ingen skulle dra sig för att medvetet hjälpa arbetsgivaren sälja fler såna grejer med helt fel pris. Sen blåljuga om saken i det fall någon kommer på dem. Kanske köpa en journalist till sitt försvar?
    Mvh Investeraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu var detta norska Rema1000, men det är fint om det finns någon plats där ex-politiker kan få jobb, för det blir dyrt att betala ut inkomstgaranti i åratal till en massa Veronica Palm-typer.

      Radera
  10. 49g vägde min kronjäst som legat i kylskåpet några veckor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inte illa, jag tror aldrig att jag kommit upp så högt.

      Radera
  11. Vägde en 100 grams-pase salta pinnar med jordnötsfyllning, den vägde 104 gram inkl pasen. Sa ska det se ut.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så ska det se ut! Sedan fattar jag att det är svårare med grönsaker, men så fattar jag inte varför de inte gör som med exempelvis ost, att de siktar på en vikt men tar betalt per kilo.

      Radera
  12. tänkte bli en gnällig jävel.
    du vet hur det är, man kollar kvittot och ser att man har betalt för mycket och tänker gå tillbaka till kassan och klaga och då ser man 10 personer i kö och tänker: skit i det. det är inte värt att klaga för 3kr.

    men ibland händer det. jag köpte en kikare på lidl som jag skulle ha i bilen och sen blev den liggande i flera månader och sen låg den i bilen och för ett par veckor sedan när jag skulle använda den såg jag att man såg dubbelt i den. förmodligen en sprucken lins.
    men med lidl plus sparas kvittona i appen så jag letade upp rätt och skickade in klagomål och igår kom det en ny med posten. nu återstår att kolla så den fungerar men jag fick iaf en ny.

    stärkt av min nya kikare så skulle vi laga middag och upptäckte en larv i salladshuvudet. några bilder senare via messenger så hade jag en värdecheck på 40kr på mailen.

    man ska nog bli bättre på att klaga när saker inte är som det ska. ska prova att väga köttet jag ska gå ner till affären och handla nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det 3 kr och tio personer i kö orkar inte jag heller, men för rätt små pengar gör jag ändå det av ren princip. Om butiken exempelvis skyltar med ett extrapris på hyllkanten och i ett reklamblad och inte har extrapriset inlagt i kassan tycker jag att de är värda lite kökaos.

      Bra av Lidl!

      Radera
    2. jag har resonerat så att eftersom de vid tillfälle missat att slå in varor jag köpt så kan vi vara kvitt på småfelen :-)
      (haft läsk i vagnen där de slagit i en burk eller flaska istället för ett flak. går inte tillbaka om jag upptäcker att de har gjort fel till min fördel)

      Radera
    3. Det gör inte jag heller, men det är märkligt sällan priset som ligger i datorn är lägre än det pris de skyltar med.

      Radera
  13. på tal om att kontrollväga maten så var vi i ullared för några veckor sedan och de har ibland skivspill av tryffelsalami.
    riktigt god och billig så jag brukar alltid köpa några paket och lägga i frysen.
    denna gången plockade jag på mig 14st paket på ca 250-300g st.
    när jag kom till kassan såg jag att kassören hade problem att läsa streckkoden så han slog in numret istället.
    när jag kom hem och kontrollerade kvittot såg jag att han istället för att slå in 14st paket så slog han in 14kg! det blev ju lite väl dyrt även om den bara kostar 50kr per kg. men det var samma där. några bilder och kvittonummer så fanns mellanskillnaden på kontot nån vecka senare :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och så tänker jag mig att om paketen väger 250-300 gram är det kilopris som gäller? I så fall måste de slå in varje paket alldeles oavsett. Bra att det löste sig hur som helst.

      Radera