måndag 22 mars 2021

Ät potatis!

Jag har förstått att unga människor nästan slutat äta potatis. Obegripligt! Potatis har ju fan allt och kan varieras i oändlighet. De kan stekas, kokas, bakas, mosas... förvandlas till pommes, klyftpotatis, gratänger, raggmunk, potatisplättar, kroppkakor, palt, chips och brännvin.

Och batteri!

Det är nyttig mat och ger högre mättnadskänsla än att äta samma mängd ris eller pasta. Potatis är dessutom billig mat. Normalt under 10 kr/kilo, men runt midsommar mycket billigare än så. Jag har betalt 10 öre ibland, vilket väl i princip får ses som gratis.

Att potatis tappat i popularitet beror förmodligen på att många inte orkar tillaga den. När det finns en marknad för snabbmakaroner är ju 20 minuter koktid alldeles för länge. Dessutom kräver potatis förarbete eftersom de måste tvättas.

Dock tycker jag skalning är överkurs vad man än ska göra med dem. Jag lämnar potatisskalet på både vid kokning, stekning, raggmunk och paltkok. Potatisskal är rika på fibrer och mycket av nyttigheterna sitter precis innanför, som kalcium, järn, zink, fosfor och B-vitamin.

Potatisblast är ett av få rotfruktsblad man inte kan äta. Istället kan man omvandla dem till biogas. Okej, jag är inte heller där. Än.

80 kommentarer:

  1. Håller med om skalet. Ända tillfället det åker av är när mos skall tillverkas. Och då kan man ändå spara skalet och skicka ner i nån gryta man kan göra för dels redning (låt det koka sönder) men även vitamintillskott som du nämner...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har faktiskt gjort även potatismos med skal, men jag äter i stort sett aldrig mos längre.

      Radera
  2. Ta en kniv och skär runt potatisen innan du kokar. Vatten tar sig in under skalet och du kan lätt ploppa ur den färdigkokta potatisen. Fungerar utmärkt på vinterhalvåret

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då går man ju miste om skalet :)

      Radera
  3. Ja, du har rätt i att potatis har många fördelar. Att de unga nu går ifrån den beror dels på att pastan och det italienska köket vinner mark, dels att det asiatiska köket trendar, med nudlar och ris. Man vill bort från gammel-Sverige, och komma in i något nytt. När jag gör mina bästa pastarätter säger mina kompisar att "potatis har inte en chans". Tiderna förändras, liksom smaken. 2 kg Barilla-spaghetti för 25 kronor är ju också prisvärt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om det är så genomtänkt att de vill bort från Gammelsverige. Mest lättja, tror jag.

      Nej, 2 kg spaghetti för 25 kr är inte prisvärt. Jag betalar 8,50 kr/kilo på Willys. Ordinarie pris, men pasta passar utmärkt att bunkra upp när det är extrapris.

      Radera
    2. Okej, men får du verkligen Barilla för det priset? För italienarna är pasta en konst också, som kanske inte Eldorado förstår. Men till biff är det pommes, klyftpotatis eller potatisgratäng som gäller. Där passar inte pastan.

      Radera
    3. Nej, jag får Monte Castello. Ingen aning om vem som tillverkar det, men jag har ätit Barillas spaghetti och märker ingen skillnad.

      Radera
    4. Pasta är ju bara tomma kalorier och fullkorn är dubbelt så dyrt, potatis är ju ändå lite mer näringsrik för priset.

      Radera
    5. Absolut är potatis mer näring per krona, men vad är egentligen tomma kalorier? Jag hör uttrycket ibland, men om jag minns biologilektionerna rätt omvandlar kroppen kalorier till energi och det låter ju vettigt.

      Radera
    6. Bara kalorier (energi) utan näringsämnen. Om man bara äter endast pasta kommer man tillslut att dö ju.

      Radera
    7. Det kommer man att göra oavsett vad man äter :)

      Men okej, då fattar jag i alla fall uttrycket.

      Radera
  4. Potatisen är en av de mest besprutade grödorna i Sverige så tveksamt att lämna skalet kvar. Däremot är det bra att behålla skalet på vid kokning för att inte viktiga vitaminer ska lösas upp i vattnet och gå förlorade. /Elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra poäng! Kanske, jag vet inte vad de sprutar med och hur mycket av det som finns kvar på skalet efter tillagning.

      Radera
    2. Ohhnej, hade sett fram att kunna spara 15 min på att göra kroppkakor på att skita i skalningen och så kommer det ett rationellt argument att fortsätta med det.

      Potatis är ju en guldgruva för alla hushushåll som har det knapert. Men lite fördomsfullt får jag intrycket att det knepet inte används.

      Radera
    3. Jag tror (lika fördomsfullt) att du har rätt i det. Att fattiga hushåll i större utsträckning äter potatis i form av chips för 80 kr/kg.

      Radera
  5. Tänk om det är så att folket har börjat äta mer matlåda och därför gått över mer och mer till pasta? Potatis må vara gott men uppvärmt i mikron smakar den faktiskt inte så bra (raggmunk undantaget).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte tänkt på att exempelvis stekt potatis skulle bli så dålig vid mikring (för det händer att jag värmer upp det), men det kanske säger mer om mig.

      Tyvärr tror jag tvärtom att matlåda försvinner mer och mer.

      Radera
  6. Jag är som Håkan, potatis är det godaste jag vet, både med och utan skal. Jag odlar även egen potatis, det är det lättaste och ger en rik avkastning av minimalt med arbete! 1 potatis kan ge över 2kg, har man balkong finns det idag bra krukor för att få rikligt med potatis med.

    Matlåda tror jag är på väg tillbaka, iomed covid tror jag fler lär sig laga god och enkel mat hemma när tiden finns för det, och det är otroligt roligt med när det blir bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håkan?

      Jag har i stort sett aldrig odlat egen potatis, men ser fram emot att göra det så fort jag får mark. Balkongodling känner jag mig klar med.

      Svårt att veta, men jag tror tvärtom att de som inte åt matlåda innan tycker att det är ännu viktigare att få komma ut och trängas istället för att laga mat själv, men förhoppningsvis är det några som insett fördelarna nu.

      Själv har jag inte ätit regelbundet på lunchrestaurang sedan något sommarjobb på högstadiet. Jag ser bara nackdelar. Det är väldigt mycket dyrare, man får inte samma valfrihet, man kan inte vara riktigt säker på vad man stoppar i sig och det blir stressigare än att köra egen mat.

      Radera
    2. Hehe Håkan, Sunes bror:)

      Ja det kan nog bli både och kanske, mest troligt är kanske att vi återgår som tidigare som om inget hänt.

      Ja potatisen är mycket godare med.

      Radera
    3. Aha, tänkte att det kanske var Håkan Hellström som avsågs. Jag har noll koll.

      Radera
  7. "Potatis inte prozac" finns det en bok som heter. Egentligen vill jag slå ett slag för ALLA våra härliga svenska rotfrukter. Används frekvent i min egen matlagning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och vad synd att rovan försvann...

      Radera
    2. Verkar vara en intressant bok. Generellt tror jag att mat kan ersätta många mediciner.

      Radera
    3. Potatis inte prozac, nej, men den innehåller litet nikotin. Den är släkt med tobaksplantan.

      Radera
    4. Så du menar att potatis kan vara inkörsporten till tyngre grejer ;-)?

      Radera
  8. Ja! Äntligen en hyllning till potatisen.

    Minns att på mellanstadiet lunchen började serveras med oskalad kokt potatis mot tidigare skalad - undrar hur mycket förbrukningen gick ner när vi inte orkade skala? Då vet jag ändå att det fanns en maskinskalare av dignitet i köket. Detta var långt innan maten kördes från Centralkök till Serveringskök.

    Ska också börja odla så mycket jag kan för eget bruk när jag får mark. Potatis är billigt och tar stor plats på landet, men kan nog få sin plats ändå då man får så bra utbyte. Vill ha några olika nypotatis (färskpotatis på Ståkkhållmska), fast och mjölig vinterpotatis, bakpotatis, mandelpotatis...

    PS Hjälpte till med familjeodlingen när jag var liten som var seriös och skulle räcka hela året och minns det som ganska tungt men då var det ju hundratals kilo till 2 familjer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag fick platslagad skolmat på låg- och mellanstadiet. Den centrallagade potatisen på högstadiet hade förutom skal en grågrön hinna som kunde vara någon centimeter tjock beroende på hur länge den stått på varmhållning, så då "skalade" man genom att skära ut en tärning i mitten och kasserade resten.

      Jag har inte alls det där behovet av att variera potatisen. Jag köper bara fast potatis. Men det är klart, odlar jag själv skulle jag kunna tänka mig att testa Blå kongo eller något annat udda.

      Radera
  9. Eftersom näringen nog är ganska jämt fördelad i potatis så kan nog de som skalar sin potatis,(som jag) fortsätta med det. Stor skillnad mot fröer, (som vete,havre, etc) där det definitivt försvinner värdefull näring vid skalning. Jag är inte orolig för bekämpningsmedel på svenskodlat. Vad många inte vet är att det är mycket bra kvalite på potatisens protein. Du kan förmodligen överleva på enbart potatis och lämpligt fettillskott i många år. Dessutom är potatis mycket gott. mvh Kenneth

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Eftersom näringen nog är ganska jämt fördelad i potatis".

      Har du någon källa på det? Jag säger inte att du har fel, men är intresserad av ämnet och har alltid hört och läst motsatsen, även i förarbetet till det här inlägget.

      Och ja, det där med proteinet är intressant. Det finns en övertro på att det i stort sett bara är kött och ägg som innehåller vettigt protein i stora mängder.

      Radera
    2. Beträffande näringsfördelningen så tror att jag har läst det i en lånebok om potatis från biblioteket. Jag är således inte tvärsäker. Vad det gäller aminosyror i potatis så finns källor överallt. För länge sen födde jag upp djur på eget foder. då behövdes proteintillskott. Jag kunde välja på potatisprotein, fiskmjöl och sojaprotein. Potatisproteinet var ett vitt väldoftande mjöl. Jag använde bara potatisprotein.mvh Kenneth

      Radera
    3. Observera, potatisprotein. Inte potatismjöl!

      Radera
    4. Kanske är olika med olika ämnen. Det är främst vitaminer jag hört ska återfinnas i högre koncentration närmast skalet.

      Radera
    5. Nu är jag mer osäker. Man blir det ibland av mer kunskap. Vad som verkar säkert är att lagrad potatis som äts på våren har förlorat mycket c-vitamin, vilket är logiskt då växter väl använder syror för att hindra oxidering. mvh Kenneth. https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/rapporter/2010/potatis---analys-av-naringsamnen-rapport-19-2010.pdf

      Radera
    6. 56 sidor potatisfakta var lite mer än jag klarar just nu, men jag bokmärker för en (förhoppningsvis) snar framtid.

      Radera
  10. Pasta, ris och nudlar har ju ingen egen smak. Potatis är i sig självt gott. Enda trixet är att koka på låg temperatur, då blir det jättegott.

    /Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ingen egen skulle jag inte säga. Jag håller precis på att koka jasminris och det har absolut en smak.

      När det kommer till potatis steker jag mer än jag kokar. Ur en nyttighetsaspekt är det säkert dumt.

      Radera
  11. Vilket passande inlägg! Här har jag precis ätit lunch bestående av kokt potatis, kallrökt lax och romsås :) Älskar kokt potatis och sås! Det bästa är att jag kunde tillaga lunchen under tiden jag hade mitt möte. Allt jag behövde göra var att koka upp den oskalade potatisen. Kräver ingen ansträngning från min sida!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte ansträngning, men det kräver mer framförhållning än snabbmakaroner och jag har en känsla av att framförhållning är en utdöende konstart.

      Radera
    2. Absolut, men även om jag är döhungrig så överlever jag 20 minuter. Vår väl knapra på en morot så länge!

      Radera
    3. Ja, men nu gnäller Farbror Stofil främst om generationen som klagar på att två minuter långa filmklipp är alldeles för långa och vill ha en sammanfattning. För dem är 20 minuter en ocean av tid.

      Radera
    4. Det är sant! Dagens ungdomar...

      Radera
    5. Exakt så! Annat var det på min tid...

      Radera
  12. Är inte potatis släkt med tomat. Alltså nåt annat än rotfrukt. Kanske stenfrukt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tomat är förvisso en potatisväxt, men den måste rimligtvis ändå vara väldigt avlägsen släkting till vanlig matpotatis.

      Radera
    2. Det kan bli små frukter på potatis. de är giftiga.

      Radera
    3. Dem har jag aldrig sett, de måste vara väldigt små.

      Radera
  13. Nää, jag hade skrivit en kommentar och så bara försvann den, händer mig ofta, jag vet inte vad jag gör för fel. Nu skriver jag den igen, blir det dubbelt så ber jag om ursäkt! Jag skalar alltid potatisen före kokning, hatar verkligen att skala het kokt potatis! Det är så kladdigt och man bränner sig på tummen. Minns med fasa när min skola införde oskalad potatis och vi som gick på mellanstadiet var tvungna att gå runt i matsalen och skala potatisen åt de yngre elever som inte visste hur man gjorde... Ett experiment som lyckligtvis inte varade särskilt länge. Älskar dock att äta kokt potatis, det är ju jättegott till det mesta, särskilt fisk med någon god sås.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte du som gör fel. Det hände både mig och andra. Själv trycker jag alltid ctrl+A, ctrl+C innan jag trycker på publicera, för hänger sid datorn/sajten/nätet just då finns min kommentar kvar i minnet.

      Testa att låta bli att skala, varken rå eller het. Jag tror att det är som att vissa spottar ut vindruvskärnor medan andra sväljer, en ren vanesak.

      Radera
    2. Där skulle jag skrivit "händer", inte "hände", för problemet är på intet sätt löst.

      Radera
    3. Jag skulle nog kunna vänja mig vid att äta potatis med skalet på, men det var ju det där med besprutning också. Ekologisk potatis möjligen. Men jag har två barn med aspergersk känslighet för vissa konsistenser så skal går bort hos oss ändå. Ena barnet kan t.ex. inte äta jordgubbar pga de små fröna! :) Ja jösses vad krångligt det kan bli ibland.

      Radera
    4. Klyftpotatis tycker jag t o m blir bättre med skal.

      Oj, vad jobbigt. Jag kan bara ana hur svårt hon/hon skulle ha för hallon eller hjortron.

      Radera
    5. Hen äter INGA frukter eller bär. När jag av oro för skörbjugg försöker ge ungen vitamintabletter så kan hen för det första inte svälja tabletter. Då måste man hitta flytande vitamintillskott eller tuggbara tabletter som smakar GOTT, det verkar inte finnas. Nästan alla smakar - gissa vad - jo, en konstgjord halväcklig smak av FRUKT eller BÄR, vilket ju är vad gullungen (som nu ändå överlevt utan skörbjugg i 18 år) ju inte gillar... (Gillar alltså inte smaken heller, alldeles oavsett konsistens.) Så kul har vi det. Men det var egentligen utanför ämnet så jag ska inte utveckla det mer.

      Radera
    6. Vitamintabletter går antagligen att mortla, men smaken kommer man inte undan. För den som har svårt att svälja tabletter brukar det däremot gå att ta med pillret i en färdigtuggad tugga av exempelvis en smörgås. Själv drar jag dock varje morgon i mig en otuggbar kapsel, och den ska intas på fastande mage så då är jag tvungen att svälja ner den med vatten.

      Skörbjugg ska nog väldigt mycket till om man inte äter enbart kött. Däremot skulle säkert immunförsvaret glädja sig åt en och annan c-vitamin.

      Radera
    7. Rått kött, (som jag inte äter), lär innehålla c-vitamin. mvh Kenneth

      Radera
    8. Jag äter varken rått eller tillagat kött, men tror att man ska vara försiktig med rått kött av andra skäl.

      Radera
    9. Enligt livsmedelsverket innehåller kött och ägg följande.

      "Gemensamt för kött, kyckling och ägg är att de är rika på protein. Kött och kyckling är också ofta källor till B-vitaminer och vissa mineraler som fosfor och selen. Nöt-, och viltkött innehåller även mycket järn."

      Några c-vitaminer tror jag inte att du hittar i kött i någon form.
      Källa: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/kott-kyckling-och-agg?AspxAutoDetectCookieSupport=1

      /R, originalet

      Radera
    10. Jag vet inte om lever räknas som kött (det ingår ju i alla fall i djur), men där verkar det finnas lite:
      http://www.dietandfitnesstoday.com/vitamin-c-in-beef-liver.php

      Radera
    11. Jag själv tänker spontant på muskelfiber när jag tänker på kött och räknar lever till inälvsmat. Men det är ju jag det.

      /R, originalet

      Radera
    12. För mig är alltihop djur, alltså ej att förväxla med mat ;-)

      Radera
  14. Vad tycker du om regeringens förslag om att skrota skatteavtalen med Grekland och Portugal. Kopplingen, jo det äts potatis i dom här länderna också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag tycker? Att det var en krystad koppling ;-)

      Och så tycker jag att det ligger i linje med regeringens politik, och att det stora problemet (anledningen till att detta ens ÄR ett problem) är att Sverige har orimligt höga skatter.

      Radera
  15. Jag växte upp på potatis och även om det inte var varje dag så överdriver jag nog inte om jag säger att det nästan var varannan dag. Jag var så trött på potatis att jag lovade mig själv att aldrig köpa det när jag blev vuxen.

    Det håller jag fast vid än idag. Färskpotatis med nyfångad abborre går däremot ner men jag har svårt att betala för det. Egenodlad är okey :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns inte, men tror att det blev mycket potatis även i min barndom. Det har dock inte hindrat mig. Däremot kan jag inte begripa idag att det fanns en tid när jag köpte pommes frites.

      Radera
  16. Ja, alla har väl glömt debatten om akrylamid...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, jag minns den. I alla fall att det är onyttigt och att man kunde få i sig det ifall man stekte potatis för hårt. Eller om man jobbade i Hallandsåsbygget.

      Radera
  17. Från det ena till det andra, kanske ett uppslag för dig att skriva om. P3 Guldgalan har delat ut pris till en grov kriminell. Svaret på kritiken är att man måste skilja på verk och person. Vilket fall som helst så ger det fel signaler till dem som bor i de här områdena när pristagaren är med i ett kriminellt gäng som tar död på andra. Inom idrotten får "duktiga" ledare sluta om de t ex har begått övergrepp, tror inte att de skulle belönas för sina goda gärningar inom idrotten. Samma tänk borde ju tillämpas här, men så fort det gäller något konstnärligt verkar man komma undan med vad som helst.
    För min del kan det lika gärna lägga ner P3, verkligen den sämsta kanalen.
    Egenodlad potatis är bäst, hoppas du kan odla på nästa ställe du flyttar till./ Elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har läst om det, men har inte lyssnat på P3 på säkert 30 år, aldrig hört artisten och blir uppgiven bara jag hör talas om detta, så jag har absolut ingenting att tillföra.

      Ja, tacka vet jag potatis. Ska absolut prova att odla lite sånt.

      Radera
    2. "Den dummaste bonden får den största potäterna". ungefär så låter ett gammalt talesätt. Potatis kan vara lättodlat, lägg en potatis på marken och täck med något så kan du skörda till hösten. Men om bladmöglet kommer för tidigt får du svälta. Jag rekommenderar alltid bibliotek, även om de kanske har stängt just nu, men om biblioteket är öppet så finns det en bok som heter "Potatis". mvh Kenneth

      Radera
    3. Ett bra sätt att bereda jorden är att sätta ett potatisland första året man börjar odla på friland./Elsa

      Radera
    4. Kenneth: "Potatis: om pumatassar, kupning och obändig livsvilja" av Anna Froster, utgiven 2016? Annars finns den inte på mitt bibliotek.

      Elsa: Då låter det som att man borde börja med detta så fort man flyttat in.

      Radera
    5. Jo det är nog den boken jag lånat, läst och tyckt om. Lättläst med intressanta fakta och mycket bilder passar mig bra. Mvh Kenneth

      Radera
    6. Jag skriver upp den på läslistan.

      Radera
  18. Heja potatisen säger jag.
    I Mjölby kan dessutom en rondellpotatis skådas, mycket tjusigt.
    Vänligen från Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. En mjölig sort då, får man förmoda.

      Radera
  19. Potatis bidrar till explosionen av diabetes 2 i västvärlden (likt pasta, bröd och socker). Potatis innehåller på tok för mycket kolhydrater som triggar insulinpåslaget och som efter några timmar skapar ett nytt hungersug. Därför är jag glad att potatisätandet minskar. Själv äter jag det oerhört sällan på grund av detta, som den lchf-are jag är.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Potatis kom till västvärlden för ungefär 600 år sedan. Såvida det inte är mängden potatis och övrig mat som skapat diabetesexplosionen borde denna explosion ha kommit för flera hundra år sedan.

      Jag är inte läkare, men skulle gissa att diabetes 2 främst handlar om att vi äter mer än vi rör oss.

      Radera
    2. Sent ute här men alla åt ju potatis när jag växte upp på sextiotalet i mängder även spaghetti med köttfärssås, stuvade makaroner och makaronilåda fast man sa aldrig pasta. Fanns knappast en tjock unge mer än Tjorven och hon var inte särdeles fet heller. Rörde på oss gjorde vi jämt, hörde aldrig talas om diabetes 2, så det är bara nys tror jag. Folk rör sig för lite och äter för mycket av allt nuförtiden.

      Radera
    3. Samma i min barndom på åttiotalet. Visst fanns det någon tjockis på skolan, men inte ens en i varje klass. Går jag förbi en skola idag kan jag se hela gäng av trettonåringar där alla är överviktiga. För de rör sig aldrig. Blir skjutsade till skolan och sitter stilla när de kan. Jag var ingen sportig unge, men med dagens mått hade jag garanterat ansetts som det.

      Radera