torsdag 18 mars 2021

Att betala för expertis

Jag brukar alltid förespråka att handla till billigast möjliga pris, men det finns undantag. Jag köpte nyss färg för tvåtusen kronor i en färgaffär för att måla mina köksskåp. Hade jag köpt motsvarande färg i en lågprisbutik hade jag nog kommit undan med hälften, men nu fick jag prata med en riktig färgexpert som plockade fram färg utifrån mina förutsättningar och talade om steg för steg hur jag ska gå tillväga.


Maskering inför tak- och väggmålning.

Jag hade kunnat lyssna, skriva upp färgtyperna, bett att få återkomma och sedan handlat exakt samma material för halva priset någon annanstans, men jag tycker inte att man gör så. Ett tredje alternativ vore att anlita en målare. Då hade det antagligen kostat runt tiotusen, fem gånger mer än nu, och om alla utnyttjade experterna till max skulle vi ganska snart hamna där för då skulle bara stormarknaderna överleva. Det finns bra personal även på stormarknader, men deras färgförsäljare är just försäljare och inte målare. Man får vad man betalar för.

Jag har inga problem med det när det gäller mat eller för den delen träningsgrejer. Någon gång har jag gått på Löplabbet eller Runners' Store för att pröva ut löparskor. Då får man springa på ett löpband, personalen filmar ens löpsteg och kommer sedan fram till att man behöver specialskor för att man överpronerar, det verkar de komma fram till att nästan alla gör. Ett alternativ vore att tipsa om hur man ska sluta göra det så att man kan springa i neutrala skor, men det har jag aldrig hört talas om.

Där tycker jag alltså inte att jag får valuta för att spendera 2-3 gånger mer, men i färgbutiken tycker jag det. Ska jag måla ett tak eller en slät vägg funkar alla butiker (utom Byggmax såklart, deras färg innehåller mest vatten), men ska det finliras behöver jag finlirare.

Om jag får problem, att färgen inte fäster eller underlaget reser sig, kan jag ta bilder på förödelsen, visa upp för färgbutikspersonalen som kan berätta vad som händer och varför. Handlar jag på stormarknaden får jag stå mitt kast. En del väljer konsekvent dyra produkter i dyra butiker. Det kommer jag aldrig göra, men ibland är det värt att gräva lite djupare i plånboken. Hoppas och tror att detta var ett sådant tillfälle.

14 kommentarer:

 1. Jag undrar om det lönar sig att måla om och piffa inför försäljning, när det verkar vara allmänt tillvägagångssätt att totalrenovera så fort man köper hus eller lägenhet. Oavsett om kök och badrum bara är något år gammalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen av oss kan någonsin veta svaret, troligen inte ens köparen.

   Jag tänker som så att ju fler som känner att lägenheten skulle gå att bara flytta in, utan att renovera, desto fler kan kliva in i budgivningen. Fast det gäller ju ändå att potentiella köpare ska se potentialen och känna att de skulle kunna trivas där.

   Att göra en riktig renovering av kök eller badrum har nog svårt att löna sig för oss som inte själva kaklar och är superhändiga. Min plan är att förutom eget arbete slänga in några tusenlappar. Det är ett par promille av bostadens tänkta värde, så det borde inte vara fel. Och så kan jag med gott samvete känna att jag gjorde vad jag kunde.

   Radera
  2. Kul och samtidigt hederligt. Att vara snål mot sig själv och andra är en sak men att hålla på och utnyttja expertis och sen sticka och köpa samma sak på annat håll är ett oskick. Kan gälla besök hos en fysisk bokhandel där det finns kunnigt folk som kan tipsa om böcker som passar till presenter till småbarn och annat. Ex är inte klockrent men vill man ha kvar fysiska butiker och ser ett värde i dom så kan man inte alltid välja lägsta pris om man ser service som ett mervärde.

   Tror du bettar helt rätt på att fräsha upp lägenheten på ett sätt som gör den mer mainstream. Kostar inte mkt och med tanke på hur många som köper pga utseendt och skiter i att läsa föreningens finansiella siffror så har du förbättrat oddsen väsentligt.

   Radera
  3. Ja, bokhandel känns som ett likvärdigt exempel. De har inte en chans att hålla näthandelpriser, men håller man inte tillgodo med att be Amazon om boktips bör man betala för sig.

   Jag hoppas och tror att du har rätt. Om inte annat har jag svårt att tro att det är en direkt dålig satsning och det kommer göra mig bättre till mods ifall prislappen blir lägre än jag tänkt, att jag åtminstone försökte göra det jag kunde.

   Radera
  4. Vi köpte vår lägenhet för ca 30 månader sedan och jag hade varit mycket nöjd om de tidigare ägarna bytt ut köksbänken till en lite mer modern eller alternativt i trä. Det hade nog inte gjort så mycket på priset eftersom de vi hade emot oss i budgivningen inte hade råd med mer pengar, men jag hade sluppit fixa det nu. Det är originalkök fortfarande och det är i bra kvalitet så när som på köksbänken som är i behov av utbyte.

   Radera
  5. Ja, är det något som sticker ut som dåligt blir jag alltid misstänksam och det kan åtminstone påverka min vilja att öppna plånboken. Det är samma när man ska köpa en bil och så är det ett par fel "som är jättelätta att fixa". Då tänker jag att om de varit så lättfixade hade väl den gamla ägaren redan gjort det, och vad har han mer sjabblat med.

   Radera
 2. Jag har faktiskt samma upplevelse med färgköp. Jag tröttnade helt enkelt på puckona på den lokala byggbutiken, som knappt ens tycktes veta vad en pensel är även om de skulle sälja färg. Vilken skillnad det blev när jag istället åkte iväg en längre sträcka till en riktig färgbutik.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Det tyder på att jag gjort rätt val.

   Radera
 3. Helt rätt angående färgen på Byggmax. Köpte en vit takfärg där för några år sedan. Riktig skit! Fick måla 8ggr för att få täckning. Billig pga av det extremt höga vatteninnehållet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också köpt takfärg där och den hade aldrig blivit bra om jag så målat 80 strykningar. För lite pigment för att det inte skulle bli flammigt.

   Har även köpt och förkastat deras fönsterkitt. Av samma skäl, för mycket vatten för att det skulle gå att få bra. Deras spackel funkar dock, och deras latexfog är bra och billigast på marknaden.

   Radera
 4. Haha.. där är vi överens. Kan lägga till deras byggskum. Riktigt bra och en fjärdedel av priset i annan bygghandel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ett märkligt fenomen. Jag har Byggmax och Bauhaus på samma avstånd. Ofta är priserna likvärdiga. Den stora fördelen med Bauhaus är att priset man hittat på nätet oftast återspeglas i butiken medan jag blir positivt överraskad de gånger Byggmax priser inte är högre i butiken än det står på hemsidan, alltid med de mest fantastiska förklaringar.

   Men så är det en och annan produkt som är 2-5 gånger dyrare i en av butikerna, utan synbar anledning.

   Radera
 5. Du är snål, men inte ohederlig! Jag tänker som du.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så hederlig att jag säger till om jag fått betala för lite, men någon slags heder försöker jag ha.

   Radera