fredag 19 mars 2021

”När jag blir 100 år”

Jag har (troligen till någon bloggares och kommentators förtret) precis blivit friskförklarad efter min hjärtoperation och ett hälsomässigt stökigt år. Hjärtat funkar och ser ut precis som det ska, så nu är jag tillbaka på planen att bli 100 år. Väldigt få av oss blir så gamla, men många blir i alla fall så pass gamla att det är dags att summera livet. Snubblade över en intressant video där tre personer över 100 år gjorde just det.

Det är tre sympatiska gamlingar, 101-årige Cliff som lätt hade kunnat säga att han är 77 och kommit undan med det, Tereza som fortfarande lever och nu är 107, och John: ”I'm a hundred and two... and a half.

Min favoritfossil är Cliff som efter 38 års pension konstaterar: ”It always pleases me though that I can keep robbing the government with my pension.” Han blev 105, så han fick glädjen av att blåsa staten i fyra år till.

Förutom pensionsaspekten och ränta-på-ränta-effekten är det kanske inget självändamål att bli över 100. Jag har träffat rätt många som velat kliva av långt tidigare. Men om man nu ska lyckas leva tresiffrigt, vad är tricket?

Att döma av dessa tre fall är det att leva ett liv man inte ångrar. Klart att de har ånger, men alla tre verkar i huvudsak lyckliga och nöjda. De verkar dessutom inte mätta på livet. Särskilt 102,5-årige John som sitter och beställer mat på sin padda verkar nästan barnsligt exalterad över vad framtiden har att erbjuda.

Och så är de aktiva. 101-årige Cliff bakar sitt eget bröd, och titta på sekvensen i början när han går in i sitt hus. Aningen framåtböjd, men med ett jäkla driv! Jag vet 50-åringar som inte hade hängt med i hans tempo.

När jag blir gammal hoppas jag vara lika nöjd som dessa tre. Det som talar emot att jag lyckas är att jag är en långsint jävel som aldrig glömmer en oförrätt (se inledande parentes), och av naturliga skäl blir de inte färre med tiden. Känns som att jag borde jobba på det. Förhoppningsvis har jag över 50 år på mig.

22 kommentarer:

 1. Tricket är nog att hänga kvar i 20-30 år till. Då kommer det förhoppningsvis finnas tekniska/medicinska möjligheter att leva väldigt länge. Då är 100 inte ens ambitiöst längre.

  Hoppas jag i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar det. Cancer och andra skäl att avsluta i förtid kan nog forskar bort mer och mer, men ren ålderdom är inte mycket att göra åt.

   Radera
 2. Gener gör en del, hur du lever gör ännu mer (epigenetik). Talesättet "du är vad du äter" har nog lite poäng eller snarare du blir av det du äter, hälsorelaterade problem pågrund av dålig kost och näringsbrister men även dåligt med motion och rörelse. Likväl hur din mentala sinnesbild om världen påverkar förmodligen också dig.

  Blue Zones ute i världen lever ju folk och blir rätt gamla.

  Men de du nämnde gör definivt mycket.

  Mvh Anonym-m

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror också att maten är underskattad. Dåligt byggmaterial ger dåliga hus.

   Radera
 3. Dom på pensionsystemen hatar er 100åringar :=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag blir 100 lär nog pensionssystemet vara avvecklat sedan länge.

   Radera
 4. Jag hoppas på mina goda gener (både mormor och morfar blev över 90 år, mina föräldrar är bägge över 75 år nu och pigga) och det faktum att jag aldrig rökt, snusat eller druckit alkohol i nån större mängd. Sen äter jag bra och har både vardagsmotion och träning igång.

  Ett tag var jag besatt av att bli gammal, så jag åt sånt som innehåller röda färgämnet (vad det nu heter), som tex blåbär, jordgubbar och ffa svarta vinbär. Jag har lugnat mig lite med det nu och försöker istället tänka att jag ska variera kosten och få i mig lite allt möjligt.

  För egentligen skulle jag ju vilja vara 30-40 år kroppsligen även när jag är 100 år, vilket inte är möjligt. Dvs när du är gammal handlar det egentligen om att du är fysiskt gammal en ganska lång period. Inte så skoj...

  Men jag kommer inte tacka nej om jag får en inbjudan till ditt 100 årskalas om x år. ;-) Skönt att höra att hjärtat sköter sig bra nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det man kan göra, undvika gifter, äta och träna bra.

   Att ha en biologisk ålder på 30-40 när man är 100 är inte möjligt, men jag tror verkligen inte att det främst är dåliga år man fyller på med genom att ta hand om sin kropp, även om man aldrig kan veta det förrän vid livets slut.

   Det var åtminstone 30 år sedan jag firade en födelsedag och jag tänker inte börja nu, men möjligen vid 100.

   Radera
 5. "The longer I stay, the more noisy I shall get" ÄLSKART! :-)
  Finaste inlägget i FIRE-sfären på länge, tack för det!
  Hälsn /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det var en riktig feel good-video. Tyvärr är det bara den ljudliga tanten som fortfarande är i livet, men får man komma över 100 antar jag att man måste vara nöjd.

   Radera
 6. Förhoppningsvis blir man inte så långlivad om man får alzheimers eller liknande. I annat fall så kan det väl vara trevligt att hänga med upp till tresiffrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, med Alzheimers skulle jag vilja logga ut så snabbt det går.

   Radera
 7. Här i norra Värmland blir folk väldigt gamla och är pigga högt upp i åldern. Jag har ingen aning om varför. Jag träffar väldigt mycket folk genom vårdjobbet och ser väldigt tydliga mönster mot närketrakten. Jag minns att jag träffade en pigg 90åring i Närke som åkte fyrhjuling under mina sex år på jobbet där. Här kan det komma tre sådana till mig på en förmiddag. Oerhörda mängder hundraåringar också. Jag skulle gissa att det har med den lättsamma kulturen och friska luften att göra men i övrigt har jag ingen aning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närkingar är väl precis som jag inte direkt kända för att tänka positivt, så då finns det kanske en chans, men kanske ännu större om man hade värmländskt kynne (hur nu det är, mer än lättsamt och luftigt).

   Radera
 8. Bra text med allvar och självironi i lagom blandning.

  SvaraRadera
 9. Du Sparo skriver ju alltid kul. Man skrattar gott. Lycka till med ditt 100-årsprojekt.
  Jag tänkte på en annan grej. Du har tidigare sagt att sedelpressarna går nu. Men om sedelhögen späddes ut så pass borde vi väl ha en väldig inflation, vilket väl inte är fallet. Av någon anledning pratar ju inte media om inflationen just nu. För några år sedan var ju detta ämne på tapeten hela tiden, och Ingves var superhjälten som skulle fixa detta. Inte heller Ingves är kvar i fokus.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra, tack för det!

   Att mängden pengar växer explosionsartat är otvetydigt, det har jag inte ens hört de som är mest benägna att skrika om konspirationsteorier avfärda.

   Mängden pengar i sig driver väl inte inflation så länge räntan är låg, men det känns som att man bygger in en bomb i systemet.

   Såväl inflation som statsskuld och Riksbanken i stort verkar nästan ha försvunnit från radarn. Allt som gäller nu är antal döda och möjligen mängden vaccinerade. Ja, och så Melodifestivalen såklart, den ska ingen komma undan.

   Radera
  2. Nu tror inte jag räntan styr inflationen, utan det är inflationen som styr räntan. Ekonomijournalisten Peter Rawet har uttryckt tanken att det är konsumenterna och vad de har lust att köpa som driver marknaden. Titta på Norge, där har oljan gjort alla till köpstarka miljonärer. Och vad händer när alla hushåll får mer pengar? Jo, priserna går upp. Det är ju därför allt är så dyrt i Norge.

   Radera
  3. Det kan diskuteras vad som är hönan och ägget, men i avsaknad av ränta kommer inte heller inflationen stiga i skyn.

   Kul att höra att Peter Rawet sagt något vettigt. För mig kommer han tyvärr främst gå till historien som Sveriges svar på Borat vid Trumps installation.

   Radera
 10. Det gjordes någon enorm studie där de följde människor i uppemot 50 år. Slutsatsen var att den största bidragande orsak till hög ålder och god hälsa var nära mänskliga relationer. Att bo och omge sig med människor som man älskar och som älskar en. Ensamhet var sämre för hälsan som rökning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast då tänker jag att för en utpräglad eremit skulle förmodligen alternativet till ensamhet vara ännu sämre. Alla har ju inte samma behov av nära mänskliga relationer.

   Radera