fredag 26 mars 2021

Hur mycket marknadsföring tål Aktiespararna?

Jag har aldrig varit medlem i Aktiespararna. Det är inget principiellt, men när jag var tillräckligt ung för Unga Aktiespararna var jag för ointresserad av nätverkande, och ”gamla” Aktiespararna känner jag mig för ung för. Visst borde man väl engagera sig och se till att sänka medelåldern med några decennier, men jag har aldrig orkat.

På senare tid börjar jag dock undra om jag ens hade stått ut med ett medlemskap. Det började med Gamestop-gate, där Aktiespararna som den naturligaste sak i världen slöt upp bakom hedgefondförvaltarna i kampen med småspararna och släppte det för en småspararorganisation smått unika uttalandet:

Jag tycker det är ganska otäckt att småsparare kan påverka marknaden på det här sättet. Det här ifrågasätter ju hur hela börsmarknaden fungerar.

Vem behöver motståndare med sådana företrädare? Det senaste exemplet som får mig att vilja springa åt andra hållet är när vd:n Joacim Olsson säger:

Jag varnar för de snabba klippens logik som följer av att kvällstidningarna skriver om 19-åringar som är tradingproffs. Det riskerar att bränna väldigt många som nu har fått ett intresse.

Okej, med lite välvilja förstår jag hur han tänker. Att det kan bli en osund hype när traders hyllas som rockstjärnor. Men så led folk rätt då! Det här låter lite som det gnäll som kan uppstå i en frikyrkoförsamling när nya själar ansluter varpå de gamla inte längre känner igen sig på kyrkkaffet utan helst skulle vilja att allt blev som vanligt.

Lägg därtill podden med allt glesare utgivning där Dag Rolander, 120(?), med hjälp av helt omotiverat Trump-hat (japp, trots att han är avsatt handlar snudd på varje avsnitt ändå om hur dum i huvudet Donald Trump är) försöker skapa den mest politiskt korrekta podden utanför statsmedia. Troligen har han lyckats vid det här laget, jag gav till slut upp hoppet om motsatsen.

De får driva sin organisation hur de vill. Eftersom jag inte är medlem kan jag såklart inte kräva någonting, men jag ställer mig ändå frågan: Vem behöver Aktiespararna? Det påstås att deras medlemstal växer, vilket är konstigt när de beter sig som att de helst skulle vilja slippa medlemmar överhuvudtaget.

14 kommentarer:

 1. Jag tyckte också det var lite märkligt när en organisation som Aktiespararna tyckte det var ok när mäklare hindrade småsparare att handla (köpa) vissa värdepapper på grund av att rörelserna tydligen inte föll dem i smaken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då är det dags att fundera över vems intressen man företräder.

   Radera
 2. Vem behöver AS? Mitt svar: ingen. Kul att du uppmärksammade deras uttalande om hur dåligt det är när småsparare kan påverka (och förstöra?) för hedgefondförvaltare, man blir tårögd...

  Finns massa skumma saker kring Aktiespararna. En organisation som inte verkar se några konstigheter med att alltid vara allokerad 100 % i aktier, ingen fara om man är diversifierad. Extra festligt när de även säljer programvara för teknisk analys (Hitta kursvinnare?) men samtidigt pratar om långsiktigt sparande och klankar ner på traders.

  Sedan när blev teknisk analys viktigt i ett livslångt sparande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med teknisk analys lät väldigt märkligt, det håller jag med om.

   Radera
 3. Själv var jag nära att gå ur när förbudet för några år sen (10 säkert) hade en debattartikeln om att låta ränteavdraget vara kvar. Att ge avdrag för lån är motsatsen till att premiera sparande.
  Länge sen jag hörde podden men tyckte den var riktigt bra så Dag Rolanders trumphat kan jag inte kommentera men tycker han verkar vara en skön gubbe som tråkades av de yngre killarna som kallade honom senioranalytikern. Verkade inte bli kränkt för det.
  Däremot deras andra podd tillsammans mot miljonen är underhållande men ena killen Salih har noll och ingen koll.

  Några ex.
  Om flygbolag efter att avanza och NN listor av mest köpta aktier toppats av Norwegian och SAS "köp aldrig flygbolag, det är så riskfyllt. Om man köpa så använd bara en liten del av portföljen som krydda, de har så små marginaler" "SAS, Norwegian, Boeing avstå bara"

  Svårt att inte hålla med men ändå jävla skillnad i RR att köpa SAS på 1,6 ist för 3,5 kr som i januari 2019. Och Boeing! Tillverkar flygplan men är inget flygbolag i den meningen.

  Om Swedbank "Swebank är en högrisk aktie. Jag skulle inte våga köpa den". Jaha, är en investering i Sveriges största bank en högrisk aktie? Är den förenat med permanent risk av kapital? Ja som alla aktier är högrisk jämfört med statsobligationer men knappast om vi jämför med arpapharma eller annat fantasiforskningsbolag?

  Om Intrum "Intrum har fått lämna portföljen i år, jag vet att jag betonar att det är viktiga att vara långsiktig men slår inte min aktie index under ett år så får den lämna. Den har underpresterat kraftigt"

  Om fondflöden "Du som småsparare hinner aldrig sälja av i tid, när du väl gjort det har de stora elefanterna redan gjort det" Här får hans poddkollega som ändå har koll på saken gå in och rätta med ett "jo men en av fördelarna som småsparare har är att de sitter med mycket mindre aktier som gör det lättare att snabbt komma ut om man vill det" Sen reservation för att kursen ändå kan pressas etc etc

  Om pandemier "Vi har aldrig haft en pandemi innan (underförstått covid)"

  Om Tesla "Jag skulle starkt avråda från att köpa Tesla, det är en sån högriskaktie" Sen några avsnitt senare "om det är något jag verkligen ångrat i år är att jag inte köpte Tesla"

  Däremot gick han in Zoom men grämde sig för att han sålde för tidigt.

  Om investmentbolag som han själv omfamnar och låter påskina kan på sina fem fingrar. Här intervjuvar han Fridell som skrev investmentbolag boken.

  "Hur ska man tänka med riskerna när man köper ett bolag till rabatt, jag menar Ratos som har haft en katastrofutveckling under lång tid?" Här tvingas Fridell gå in och lite försiktigt säga att "Jo men Ratos är ett bra exempel på det vi talade om tidigare nämligen att bolag som handlas till premium kan få det oerhört tufft om bolagen börjar prestera sämre. Ratos handlades ju under lång till premium"

  Herregud, bjuder han in gäster och han har frågor förberedda så får han väl se till att vara lite påläst. Blir ju inte bättre att jag hittade ett citat av honom när han var beredd att köpa Creades trots kraftigt premie för att få tillgång till "instabox". Ridå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför ska Aktiespararna som organisation ha åsikter om räntebidraget överhuvudtaget? Det är väl (åtminstone officiellt) opolitiska.

   Tror det var Salih som gjorde citatet ovan om att det var skrämmande ifall hans medlemmar fick inflytande.

   Håller med om att man får läsa på innan man tar in en gäst. En del verkar tro att det bara är att sätta på micken och freestyla.

   Radera
  2. Tycker det är rimligt att de uttalar sig i sakfrågor i småspararnas intresse av politisk natur men förstår inte heller poängen med ränteavdraget, det ger incitament att låna vilket utgör en risk.

   För min privatekonomi är ränteavdraget bra eftersom jag kan kvitta stora delar av kapitalskatten mot hävstången vilket rätt hanterat borde göra att portföljen växer fortare. Men jag tycker ändå att det är tveksamt om man ska premiera och ge incitament till lån och skuldsättning, vore sundare att uppmuntra sparande istället.

   Radera
  3. Okej om det har en direkt koppling till aktiesparande, annars tycker jag att de bör låta bli. Det är som fackförbund, de ska förhandla om medlemmarnas lön och arbetsvillkor, men det slutar alltid med åsikter om miljö, migration, fan och hans moster.

   Radera
  4. När det kommer till ISKskatter är det rätt naturligt att de har en åsikt men när det kommer till ränteavdraget misstar dom sig för att deras medlemmar är rika välbärgade personer med huslån som de inte vill ta tillbaka. Stämmer ofta men ändå förkastligt.

   Fattar faktiskt inte hur en person som Salih får jobbet från början, visst han lockar säkert några nya medlemmar men förbundet tappar ju helt i trovärdighet bland oss som varit med och kan syna charlatanen. Han lär väl minst dra in 35 0000 i månaden och det är rätt många nya medlemmar per månad för att motivera den kostnaden. Med tanke på hur kass ekonomi de har haft och hur få som anställda de har så borde de iaf vara noggranna i vilka de rekryterar. Entusiasm och peppning i all ära, det räcker en bit men någonstans måste kunskapen komma in.

   Radera
  5. Ja, ISK-skatt är ju kopplat till börshandel, men ränteavdraget har inte tydligare koppling än SVT-skatten eller arbetsgivaravgifter. Vill de vara en aktiespararorganisation (vilket jag i och för sig börjar betvivla) ger de sjutton i sånt.

   Radera
 4. De säger väl så för att skydda nybörjare från att göra misstag i affekt. Skickliga traders kan förstås tjäna bra pengar på kort handel men de flesta, mig inkluderad, gör bäst i att hålla sig till mer långsiktig handel i linje med Aktiespararnas 10 gyllene regler. Då minskar man åtminstone risken för misstag baserad på bristande självinsikt eller egen okunskap.

  Var medlem som yngre men tycker att Aktiespararna har tappat lite på senare tid och blandar och ger. Ibland kommer riktiga guldkorn och UA gör mycket bra för att höja intresset men tycker det går mer på rutin idag (kan också bero på att jag inte längre är medlem och missar mycket som händer). Under min UA-tid uppfattade jag att Aktiespararna var en mer tuff småspararlobby på stämmor och för att tillvarata småspararnas intressen. Att lyfta frågor om robothandel och annan kort handel som riskerar missgynna småsparare borde vara en viktig uppgift för organisationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, robothandel borde vara något att reagera på. Men idag vet jag inte vad de skulle tycka, att det är bra eller dåligt.

   Radera
 5. Det var ju typiskt svenskt av er alla att ställa sig frågande till varför Aktiespararna anställt Mohammed Salih fast han saknar kunskap. Innerst inne vet ni ju alla varför han anställdes.

  Om man är vit måste man vara kompetent för att bli anställd. Som brun muslim räcker det naturligtvis med din hudfärg för att få en anställning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det många åsikter som tilldelades "er alla". Det enda jag vet om honom är citatet här uppe, om Gamestop-gate, och så har jag sett hans bild på deras hemsida. Jag har ingen aning om huruvida han är muslim (även om namnet antyder att han kommer ifrån en muslimsk tradition) och utgår ifrån att han hade organisationen i ryggen när han tog hedgefondförvaltarnas parti gentemot småsparare i Gamestop, jag ser ingen islamistisk konspiration i det.

   Radera