onsdag 17 mars 2021

Jorden anropar Regina Lund

Dagens blogginlägg presenteras av Sara. Eller rättare sagt, det var hon som gav mig idén, så tack för det!

För folk i min ålder dök namnet Regina Lund antagligen upp tidigt 90-tal när hon gjorde sketcher i radio och tv, eller kanske som snygg, men väldigt märklig kontorist i Rederiet några år senare. För en yngre publik är hon kanske mer känd som medium i TV4:s knäppisserie Det okända. Själv presenterar hon sig numera som:

Professional Award winning hard working Swedish Actress, Swedish Grammy nominated Recording Artist with 10 albums in her name, live performer, singer songwriter to over 150 songs, albums out on Spotify and Itunes, author of 3 books, 17 art exhibitions, creator of Regina Records and ReginaSays publishing, CEO of Regina Lund AB/Remembrance AB, performing as an artist with her own material as well as acting lead roles in musicals, films, tv series and at theatres all over Sweden.

Det låter som minst en framgångsrik karriär, möjligen fyra: skådespelerska, artist, konstnär och författare. Desto märkligare då att hon inte tycks ha fått ihop en enda krona, tvärtom hotar vräkning och ett liv på gatan.

Hon berättar att hon inte har haft pengar att betala hyran till sin tvårumslägenhet i södra Stockholm och bostadsföretaget Familjebostäder har vänt sig till inkasso och Kronofogden. Fordran gäller obetalda hyror från augusti till december förra året på totalt 31668 kronor. Regina Lund har sagts upp från sin lägenhet och vräks om hon inte flyttar.

Inget konstigt med det, kan tyckas. Om någon hade varit skyldig mig över 30000 kr i ett halvår hade jag också gått till Kronofogden, och hade människan bott i en bostad jag äger utan att betala för sig hade jag vräkt henne. Hade hon dessutom – efter att hon skaffat en skuld till mig – publicerat bilder på Instagram från sin semester på Maldiverna, hade det inte gjort mig mer välvillig. Ingen borde vara förvånad, men det är just vad Regina är:

Det står i papperen att jag måste lämna min lägenhet omgående. Jag trodde inte detta hände i Sverige.

Varför skulle man inte behöva göra rätt för sig just i Sverige? Och hur har hon, ”professional award winning hard working swedish actress”, hamnat här? En ledtråd får man i snyftartikeln:

Jag jobbar hårt dygnet runt utan lön. En rätt normal vardag för mig som frilans men nu under pandemin har det varit extra hårt, bortom vad jag kunnat förutspå.

Att allt tycks komma som en oförutsedd händelse gör inte precis reklam för henne som spågumma, och varför jobbar hon dygnet runt utan lön? Min gissning är att hon jobbar med sånt som saknar marknad. Det är inte helt ovanligt för oss frilansare. Man drar igång projekt för att se om det kan bli något, och kan det inte det tjänar man inga pengar och får antingen släppa det eller göra det vid sidan av något som sätter mat på bordet.

För ett drygt år sedan skrev jag om en annan kulturarbetare, som inte fick ”ett jävla stipendium” och i värsta fall skulle bli tvungen att ”knega som speleman på företagsgig”. Samma förakt där. Det är helt uppenbart att de anser sig för viktiga för att behöva försörja sig. De ska kunna jobba med sin hobby ”dygnet runt utan lön” och så får någon annan ta smällen.

I detta fall ett allmännyttigt bostadsbolag, eller rättare sagt deras övriga hyresgäster och möjligen skattebetalarna. Kommunikationschefen säger att de gett flera anstånd och jobbar med avbetalningsplaner, men det bygger ju på att den skyldige bemödar sig med att kontakta dem, vilket i Regina Lunds fall tog sju månader!

För mig får hon såklart jobba med vad hon vill, men om ingen vill betala för jobbet har hon att välja mellan att dra in pengar på annat sätt eller bosätta sig i en koja i skogen. Hon kan naturligtvis inte välja att bo i hyresrätt om hon inte betalar hyra!

51 kommentarer:

 1. Ja här blir man lite undrande över hur en människa med vett och vilja kan ställa sig själv på gatan. Minns min gröna ungdom när pengarna gick till uteliv, festande och en och annan charterresa. Vi levde typ på vatten och bröd sista veckan i månaden. Skrev skojarbrev till kungen och tiggde bidrag, han gav inget förstås. Men aldrig att vi skulle missat en hyra eller annan räkning för då insåg man ju vad konsekvenserna skulle bli. Regina är över femti år, ska vi tycka synd om henne, nä det ska vi inte. Hon borde ha lärt sig vi det här laget./Elsa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade hon varit 19 skulle jag tänka att nu får hon väl snart skärpa till sig. Vid 53 är nog allt hopp ute.

   Radera
 2. Hennes agerande är ju ganska kritiserat av StoppaPressarna. https://stoppapressarna.se/svenskt/regina-lunds-fracka-logner-om-sin-misar

  Enligt senaste årsredovisning hade hennes bolag 200 000 kr på banken. Det kanske har ändrats..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, där kom de loss.

   De pengarna kan hon nog bränna snabbt.

   Radera
 3. Att det är en mänsklig rättighet det där med boende, och du ska se att att få åka till Maldiverna på semester läggs snart till listan över rättigheter, naturligtvis så står staten för utgifterna. Dvs du skattebetalare.

  Vad är det med kulturvänster och Maldiverna, jag menar vi kommer alla ihåg Mona Sahlins famösa time-out. Har (S)-internationalen något slags träningsläger där på stranden med mental träning i de senaste irrlärorna? Eller är det samarbetet med islamistiska brödraskapet som gör att det är en lämplig retreat för olika grupper som jobbar nära varandra?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mona Sahlin åkte till Mauritius, annars är likheterna slående.

   Radera
  2. Uppenbart är att jag är väsentligt bättre på nonviolent resistance än geografi...

   Radera
 4. Allt är alltid någon annans fel, det trodde jag att du visste? Och ge fan i min offerkofta utan den skulle jag ju vara tvungen att ta ansvar för mitt eget liv och det är inte rimligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar hur hon tänkte när hon sa att hon inte trodde detta kunde hända i Sverige, hur hon trodde folk skulle reagera på det. Antagligen tänkte hon inte.

   Radera
  2. Jag upplever att den typen av människor ofta lever i någon slags bubbla rätt långt från "vanliga" människors verklighet.

   Jag har tex ofta perioder där jag "jobbar" MASSOR med mina intressen och hobbys, kvällar, helger eller hela dagar under en semester. Men jag skulle inte ha mage att sen stå och påstå att jag jobbat dygnet runt utan att få betalt för det, jag skulle säga som det är att jag hållit på med nått av mina nördiga intressen dygnet runt och tyvärr ville ingen betala mig för det. Hade jag inte haft mat på bordet eller kunnat betala min hyra hade jag lagt tiden på något annat, något som faktiskt gav pengar.

   Radera
  3. Själva definitionen av ett jobb är att det ger pengar, åtminstone på sikt. Det känns verkligen som att hon mest jobbar med sånt som alldeles för få vill betala för.

   Radera
 5. Det här är ändå mina favoritblogginlägg. Frossa i "kändisars" dumhet. Finns mängder av ickekända som man också kan frossa i som tas upp med jämna mellanrum men just kulturarbetare är nått extra. Skäms inte ens för det.

  Störde mig enormt på Jonas Gardells brev. Det är inte någon rättighet att bli försörjd av det allmänna om marknaden viker, ens ej pga en pandemi. Det finns massor med okvalificerade yrken som skriker på hjälp, kabinpersonal skolades om till undersköterskor på några veckor det kan frilansande kulturarbetare också gör och även fast anställda.

  Men nånstans finns ändå Churchill citatet. When Winston Churchill was asked to cut arts funding in favour of the war effort, he simply replied, ‘then what are we fighting for?’
  Jag kan sympatiserar med det, hade vi haft icke subventionerad kultursektor hade kungliga operan, dramaten diverse museeer fått stänga omeldebums. Men däremot är det inte självklart att staten ska stå för subventionen i många andra länder funkar det bra med privata stiftelser och donationer (avdragsgilla) men i Sverige vill sossarna inte ha konkurrens på att verka goda så det är såklart uteslutet här.
  Googlade citatet och det verkar som om han inte alls sagt det. Nåja så kan det vara.

  Men åter till Lund, hur kan man arbetet som frilansare inom kultursektorn med erkänt osäkert tillgång till jobb utan att ha en buffert. Om hon fixar det så är det en nyttig erfarenhet för henne.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar upp helt okändas dumhetstömda konton också, men då har jag i regel mindre att gå på.

   Gardell är dessutom stormrik, så att han gnäller över missade inkomster och kräver försörjningsstöd blir rent löjeväckande. Och vill han så finns det säkert jobb. När coronan var ny tog jag upp ett exempel med en norsk ståuppkomiker som började jobba extra i matbutik: https://sparosverige.blogspot.com/2020/04/olika-artiststrategier.html

   Operan och Dramaten tycker jag är knepigare. I fallet Regina Lund är jag inte ens tveksam. Men visst är det märkligt att hon inte sett till att skaffa sig marginaler. Hon måste ju haft massor av år med riktigt bra inkomster. Ändå bor hon i hyresrätt och verkar inte äga någonting av värde. Det är som att hela hon är ett konstprojekt.

   Radera
  2. Jo väl medveten om att du tar upp okända personer med, problem med att ha råd med julklappar till barnen och dyl och det är ju texter att förfasas över men just när vi pratar om folk som varit idrottsmän eller gjord filmer så blir man mer förbluffad. Hur fan är det möjligt liksom? Skulle vara så befriande att höra kulturministern säga till de som står och skriker efter pengar att byt yrke. Kommer såklart inte att hända och idrottsklubbar får stöd som går till värvningar. Suck.
   Sen gråta ut i AB. Varför? Hoppas på en crowfounding sida för henne? Man hoppas ju iaf att tanken vara att få hjälp men risken är väl stor att hon tycker synd om sig själv. Vi övriga tycker hon borde klippa sig och skaffa ett jobb.

   Radera
  3. Jag håller med. Människor som haft dokumenterat välbetalda jobb i decennier går miste om ett par gig och vips så är det utfattiga. Det är fan inte möjligt att vara så dum i huvudet. Eller borde i alla fall inte vara det.

   Radera
  4. När det gäller sport så är nog problemet ointresse + agenter, ingen ursäkt för det, men likväl tragiskt.

   Har de liknande ekonomikunskap som lyxfällan-deltagare men bränner 10+ gåner så mycket i månaden så går det snabbt till personlig konkurs.

   Här är en text som förklarar det bättre och också ger tips!
   https://www.moneynest.co.uk/bankrupt-footballers/

   Radera
  5. Ja, det går undan. Jag fattar bara inte hur man kan ha så dålig koll när man är 50+.

   Radera
 6. Bra inlägg det blev! Kul! :)
  Ja, desto mer jag funderar på detta, desto mer irriterad blir jag. Sen ska hennes fans gå in och stötta henne och betala hennes skulder? Hon ska ju skämmas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Mycket har hon på repertoaren (se ovan), men skam tror jag inte finns med där.

   Radera
  2. Tror inte några fans finns i repertoaren heller.

   Radera
 7. Att flyga till Maldiverna och släppa ut den absolut livshotande livsfarliga gasen koldioxid som ensam är orsaken till att jorden kommer att gå under om tio år - är det i samklang med värdegrunden det?
  Men kanske, kanske hade hon "vädligt tunga stenar" med i bagaget, och då är det väl OK ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Men hon verkar som sagt inte hålla på med skam, inte flygskam heller.

   Radera
 8. Det behövs ett ganska gott psyke för att åka till Maldiverna när man hotas av vräkning. Jag hade nog haft det lite svårt att slappna av. Alternativt inget psyke alls eller att helt enkelt ha gett upp bara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon verkar ju inte ha förstått att hon hotas av vräkning förrän alldeles nyss. För sånt händer tydligen inte i Sverige.

   Radera
  2. Det låter lite märkligt men då har hon i alla fall lärt sig det nu.

   Radera
 9. Svar
  1. Jag är faktiskt nyfiken på hennes fans :)

   Radera
  2. Fick kolla vad Newman menade med OnlyFans, och insåg att det var något som totalt passerat mig förbi. Tydligen mycket porr och liknande, även om det tydligen finns en och annan kock där också.
   Antagligen ett bra tips för Lund, här kan du ju lägga ut grejer och slippa jobba gratis. En eller två personer som är beredda att betala abonnemangsavgiften kanske finns, speciellt nu efter uppmärksamheten i Aftonslasken.

   Radera
  3. Jag fick också kolla. Jag trodde att jag visste, men var tvungen att dubbelkolla.

   Nej, inte nu efter uppmärksamheten, men för 20-25 år sedan.

   Radera
  4. Skönt att kunna bidra till er allmänbildning, mina vänner ;-)

   Radera
 10. Hon sitter ju på en guldgruva borde väl kunna ge intäkt

  SvaraRadera
 11. Nu har hennes fans swishat tillräckligt för att täcka hyresskulden.. Så tragiskt att hon tigger om swish och att folk faktiskt swishar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och så märkligt! Det måste finnas tiotusen människor i värre trångmål som förtjänar pengarna mer.

   Radera
 12. Roliga är att hennes senaste resa var för ett jobb, där hon spelade in en ny musikvideo. Den kunde kanske väntat oxå hade hon kunnat släppa låten direkt för att öka inkomsterna lite grand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste inte att musikvideos var en grej fortfarande. Var spelas de, MTV? Men de spelar nog inte så många Regina Lund-hits.

   Radera
  2. Det här ser banne mig inte ut som Maldiverna https://www.youtube.com/watch?v=Z7b8a3vlT2w Inte var det bra heller.

   Radera
  3. Nej och nej. Ser att en av kommentarerna lyder: "Absolutely Amazing!" NEEEEJ!!!

   Radera
  4. Ingen aning heller.. Vet att vissa musikvideos visas i Spotify, men MTV är väl knappast en musikkanal längre. Visste inte ens att Regina gjorde musik innan jag scrollade igenom hennes insta.

   Synd bara på alla hennes fans som om några månader troligen kommer behöva swisha igen.

   Radera
  5. Jag visste att hon gjorde musik sedan hennes Sommarprogram i början av 2000-talet för då spelade hon BARA egen musik. Jag undrar om hon inte t o m sa att gjorde det för att hon behövde Stim-pengarna.

   De som skänkt pengar till henne nu tycker jag inte ett dugg synd om. Jo, det är synd att de är omdömeslösa, men jag lider inte med dem.

   Radera
 13. Tyvärr är det många i dagens Sverige som är som hon. Allt för många? Dvs de lever kvar i det förgångna Sverige, det som inte finns. Samtidigt som de ofta även stödjer just de ting som innebär en total nedmontering av samhällets skyddsnät via total överbelastning.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det verkligen det Sverige hon lever i? För inte alltför länge sedan hade hennes beteende verkligen lett till ett liv på gatan med risk att frysa ihjäl eller svälta. Jag tycker snarare att hon verkar leva på en helt egen planet.

   Radera
 14. Så sjukt många kommentarer, så jag publicerar länken till Reginas New Age-festival i Molkom som är så otroligt rolig. Att på allvar välja att umgås med denna typ av världsfrånvända personer ger inga bra odds. På det mesta. Otroligt rolig!!
  https://www.youtube.com/watch?v=1BOMU1KjQJo
  Mvh Simon

  SvaraRadera
  Svar
  1. I jämförelse med Regina Lunds musik var ändå det där rimligt och vettigt.

   Radera
 15. 7 dagar. Sju dagar är det som gäller. Är man sen 7 dagar med hyran har hyresvärden rätt att agera. Att Regina verkar smått utvecklingsstörd är en sak men att ett fastighetsbolag väntat i 6 månader istället för att agera direkt är anmärkningsvärt!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hade jag hyrt av Familjebostäder skulle jag bli förbannad.

   Radera
 16. Man ska inte underskatta folks logik med pengar. En chef på mitt jobb behövde köpa bil men han hade ont om pengar (bra lön, nästan 50 år gammal). Jag tipsade honom om att jag köpte min förra bil begagnad för 60 k när den var 6 år gammal. Han svarade att han inte hade 60 k. Och sen var den diskussionen slut. Senare köpte han en 2-3 år gammal som säkert kostade minst det dubbla. Det blir ju billigare om man lånar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är ett sånt självskadebeteende att man blir helt mörkrädd!

   Radera