tisdag 30 mars 2021

Kidnappning som PR

Musikbranschen är tydligen något helt annat än den var för bara några år sedan. Hårdrockare tatuerade upp till hakan kunde säkert få människor att gå över till andra sidan gatan, men vann de priser kom de och hämtade dem, de satt inte häktade för mord eller människorov. Det är inte utan att jag förstår bitterheten från äldre artister.

Rapparen Haval Khalil, som sitter häktad ihop med den mer framgångsrike Yasin Mahamoud, är kanske den artist som jobbar hårdast med sin image. Jag tror inte att han vunnit några statsmediala priser, men han kunde få ett diplom för ”Mest aggressiva marknadsföring” efter sin idé att kidnappa en P3-medarbetare om de inte spelar hans musik minst var tredje timme.

Förundersökningen är givetvis redan nedlagd. Möjligen för att poliserna trots upprepade genomläsningar inte lyckades utröna vad fan karln egentligen menar. Åtminstone hade jag det problemet.

Ännu svårare har jag att förstår hur Haval Khalil tänker. När en låt spelas i P3 får artisten 52,67 kr/minut förutsatt att han också är upphovsman. Om vi räknar med tre minuter långa musikstycken gör det 1264,08 kr/dygn om de spelar hans låtar enligt önskemål. Med skatt och egenavgift får han kanske loss en femhundring.


Artisten med ett av sina instrument.

Jag vet väldigt lite om kidnappningsbranschen, men med ej avdragsgilla kostnader för hyra av en lämplig lokal, lön till vakter och till dem som utför själva kidnappningen kan jag inte tänka mig att man kommer så långt med 500 kr per dag. Det blir nog till att lägga till minst två nollor.

Dessutom bygger min matematik på att han inte redan spelas i P3, fast det gör han. Sveriges Radios områdeschef Anna-Karin Larsson låter meddela att Haval redan finns på rotation i kanalen P3 Din gata och att man inte kommer att ändra på det bara för att artisten vill kidnappa deras medarbetare. Kurden har alltid rätt?

16 kommentarer:

 1. Har/Hade inte Sverige en ganska stor mängd så kallade vit makt musiker? Grabbarna i NMR verkar ju dömas för brott mest hela tiden, några av dem måste väl vara musiker? Hur kommer det sig att den musiken inte spelas i P3?
  Det kanske behövs fler kidnappningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har otroligt dålig koll på all svensk musik och detta är inget undantag. Däremot vet jag att Ultima Thule under sin storhetstid, när de hade Bert Karlsson som manager, sålde platina. Med P3:s logik att låta publiken styra vad de spelar borde Ultima Thules musik gått varm för 30 (?) år sedan, men mitt minne är att de inte spelades i statsradio överhuvudtaget.

   Radera
 2. Detta säger väl mer om P3 och SR än om brottslingarna själva. Man stoppade/diskade Thorsten Flinck från Mello på grund av påstått handgemäng, men här gör vi en yrkeskriminell som sitter i häktet till årets artist.

  Detta med att "ta avstånd" gäller tydligen bara en viss sorts politik/hudfärg. Problemet sitter väl som vanligt i "huvudet", dvs i ledningen för organisationen. Själv hade man gärna fått lägga ner P3, där håller jag helt med Jimmie Å. De är alldeles för politiska/vänstervridna redan innan, och nu när de utsåg Byn till årets artist, där gick de verkligen över gränsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är lite humor i deras sätt att försvara sin inkonsekvens och hävda att de är konsekventa. Ska man vara petnoga drivs väl Melodifestivalen av SVT eller möjligen en egen organisation, inte av SR. Men vi vet ju att det inte är där skillnaden sitter. För sina vänner och dem som de bestämt sig för att satsa på finns alltid ett försvar.

   Radera
  2. Du har helt rätt, SR och SVT är två skilda organisationer, men de faller trots det båda under begreppet "public service", vars budget sväller och sväller... och ingen (mer än SD kanske) vill banta. Detta borde vara av högsta vikt nu när man finansierar det hela via skattsedeln. Innan kunde man i alla fall avsäga sig eländet om man inte ville vara med och sponsra. Uppenbarligen är vi inte så många som anser att skattemedel ska gå till viktigare saker.

   Radera
  3. Åtminstone vill inget riksdagsparti lägga ner public service och det är illa.

   Radera
 3. Sveriges tvångsfinansierade statsmedia är helt sjuk. Jag hoppas nästan att han gör verklighet av sina hot.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är du så där hård och kantig igen :)

   Radera
 4. Skrattade gott åt detta, hade läst om det i denna artikel. https://www.svt.se/kultur/atalad-rappare-ville-hota-sveriges-radio-att-spela-hans-musik
  Men den handskrivna lappen var pricken över i:et. Är det stim pengar han vill åt eller äran? Och så från häktet, är han dum i huvudet eller var det medvetet att det skulle fastna hos censuren och ändå läcka?
  P3 är ju en riktig skitkanal så skulle inte sakna den om den lades ner. Är däremot rätt bekymrad över den svala reaktionen från Anna Karin Larsson. "Som jag ser det har ingen av våra medarbetare utsatts för hot"
  Inte i legal mening eftersom brevet inte kom fram till utföraren men å andra sidan är ju informationen ute och skickar man till en gängledare så skulle iaf jag ändå vara orolig som producent hos P3. Ett rejält fördömande och att gå ut med att vi vägrar låta oss påverkas, vi ska vara en oberoende och fri mediaplattform, angrep på demokratin, etc etc fyll i resten av flosklena själva hade väl varit på sin plats men nu är det noll och ingen reaktion. De kunde ju ha satt in en väktare i radiohuset i en veckas tid som symbolisk gest, nu är det mer vadå hot? Hur som, underhållande värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag drar, om än lite fördomsfullt, slutsatsen att vi inte har att göra med den vassaste pommes fritesen i kanoten.

   hade hon varit min chef hade jag slutat bara därför.

   Radera
 5. - Lägg ner Public Service. De får producera via utbud/efterfrågan som alla andra.
  - Lägg presstödet. Att staten finansierar journalister som skall granska staten är sjukt.
  Använd pengarna till att dubbla de s.k. fattigpensionärernas pensioner. Plus normala saker som en fungerande tull som har koll på vilka varor och personer som passerar våra gränser in och ut. Eller en fungerande rättsapparat som inte lägger ner förundersökningar som metod nr 1,2 och 3. Plus tusen andra saker som fungerar i en normal civiliserad stat men inte i detta havererade land!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Varken public service eller presstöd behövs längre.

   Poängen med presstödet var ju en gång i tiden att andratidningen på orten skulle överleva så att det blev konkurrens och nyheter belystes från två håll. Internet har tagit bort det behovet. Dessutom tycker första, andra och tredje tidningen oftast ändå likadant i alla frågor.

   Radera
 6. Men hur tusan bleeeeev det så här? Är det 68-vänsterns marsch genom institutionerna som gjort public service till vad det är? Är det stockholmssyndromet? Är det chockdoktrin-nyliberaler som infiltrerat Sveriges radio och SVT som egentligen vill montera ned välfärdssamhället? Miljöpartiet?

  Det är ju helt sjukt egentligen. Att public service får ha den här slagsidan är mycket allvarligt. Och sen när Jimmie påpekar det uppenbara är han "ett hot mot demokratin". Det är de regimtrogna politrukerna på SR som är hotet mot demokratin, ingen annan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på första alternativet, 68-vänstern har nog satsat hårt både på att ta över journalistkåren och att fylla institutionerna med sitt folk. Undersökningar som visar att MP har över 50 procents väljarsympatier på både SR och SVT mot 3-5 procent i befolkningen i stort kan knappast vara naturlig variation.

   Särskilt olyckligt i ett land där folket av tradition är extremt auktoritetstroende. Många tycks tro att demokrati är ett statiskt och starkt tillstånd när den egentligen måste erövras och befästas hela tiden.

   Radera
  2. Det känns emellertid som att illusionen håller på att rämna. Ett eskalerande samhällsförfall och det faktum att fler får upp ögonen för alternativmedier och utländska nyhetsförmedlare reducerar public service inflytande successivt.

   Men visst, skiten är skattefinansierat. Både SR och SVT kommer nog bli mer av propagandaproducenter och grindvakter åt den djupa staten. Det märks ju hur skamgränsen flyttas hela tiden.

   Radera
  3. Jag skulle säga att befolkningen delas upp i två grupper. Det du beskriver finns, kritiska nyhetskonsumenter som söker fler källor för att vi inte får ihop det vi läser med det vi ser. Men det finns också en grupp som okritiskt sväljer allt public service säger och viftar bort alla med avvikande åsikt som foliehattar. Det var väl bara häromdagen det kom en undersökning som visade att både SR och SVT hade rekordhögt förtroende.

   Radera