måndag 29 mars 2021

Stötta det du gillar

Karl Hedin, som åtalades för jaktbrott, har gjort en aktieutdelning på 100 miljoner och är tydlig med att han nu ska kämpa mot det system som försökte sätta dit honom. Det är ingen vågad gissning att vi snart ser ett enskilt åtal mot den åklagare som drev denna fars till åtal.

Jag har ett väldigt litet behov av byggmateriel, men om det ändrar sig kommer jag att försöka handla av AB Karl Hedin. Det är ett företag med högt anseende, men främst skulle jag välja det för att stötta hans kamp för rättsstatens återupprättande, mot myndigheters maktmissbruk och tjänstemäns privata korståg mot oliktänkande.

Det kan verka högtravande, men jag tycker att detta är viktigt. I den mån mina shoppingvanor frångår rent affärsmässiga principer brukar det vara för att bojkotta ett eller annat. Det tycker jag också är viktigt, att inte ge pengar till människor och organisationer man ogillar, men det kan lika gärna göras genom positiv särbehandling.

Därför kvalar Karl Hedin in på min lista ihop med storheter som Bahnhof, den enda internetoperatör som tar strid för sina kunders integritet gentemot staten, och Dollarstore, vars styrelseordförande hånat statsfeminismen och uppfostrande medier.

Jag uppmanar alla att stödja det de tror på, vara sig det är företagsledare som tar strid mot makt och media eller om det är småföretag med god service på den egna orten. Eller vad som helst! Är AIK viktigast i världen för dig, försök stödja andra AIK:are. Det är så lätt att stötta med ord, men ingen kan leva på ”gillanden” på Facebook, företag behöver kunder. Och om du, som jag, tycker att det är synd att allt fler fogar in sig i tystnad och passivitet för att slippa stormar, se till att det lönar sig när de tar dina strider.

24 kommentarer:

 1. Tyvärr tror jag det kommer visa sig att tillhörighet i det politiska etablissemanget/myndighetsvänstern trumfar både att ha pengar och att ha rätt. Bananrepubliken är ett allt tydligare faktum.

  Med det sagt, nästa gång jag behöver ytterpanel blir det nog Karl Hedin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan ha rätt, men om alla skulle låta sin konsumtion styras av en gnutta mer idealism tror jag att världen skulle bli lite bättre. Och som med allt sånt här vore det bäst om det hade hänt i förrgår.

   Idag lever vi en "gilla"-värld där antalet ryggdunkar aldrig varit fler. Inget fel med det, alla mår bra av att få höra att det de gör är positivt, men det sätter inte mat på deras bord.

   Radera
 2. För ekonomin borde vi konsumera mera, producera mera, resa mera, vi borde till och med bli flera. Evig tillväxt är det ända rätta. Skrota fackförbund, sänk löner och bidrag. Låt världen bli en kapitalistisk och nyliberal dröm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för privatekonomin ;-)

   Sen undrar jag hur du får ihop generellt sänkta löner med "en kapitalistisk och nyliberal dröm". Jag är varken det ena eller det andra, men poängen med kapitalism är väl inte att alla ska få det sämre?

   Radera
 3. Jag och andra som jobbat och skapat företag i det här landet, vad får vi tillbaka på den skatt vi betalar. Skatt skall enbart användas till det nödvändiga i samhället, polis, militär och möjligtvis till en skaplig pension. Annars får väl folk klar sig bäst dom kan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan delvis hålla med om det, men de politiker "vi" valt vill ha en betydligt större stat än så.

   Radera
  2. De flesta svenskar, en förkrossande majoritet, vill också skattefinansiera saker som skola, vård, omsorg, socialtjänst och annat som räknas till välfärdsstaten. Därutöver också saker som kultur, museer, utjämning mellan olika landsändar, osv.

   Så visst, politikerna som sitter i riksdagen vill detta, men de är ju valda för att representera sina väljares åsikter.

   Radera
  3. Exakt, i den mån det låg kritik i min kommentar var det inte mot politikerna utan mot deras väljare.

   Men oavsett om man vill ha en stor eller liten stat, avskaffa privat ägande eller avskaffa staten kan man genom sin konsumtion stödja människor och företag som man tycker förtjänar pengar.

   Radera
 4. Nu när arbetslösheten ligger runt 10% så måste vi få fler att arbeta. Hur gör man det? Jo, man sänker skatten och dessvärre också lönerna så att fler kan anställas, det är väl ändå bättra att folk jobbar än lever på bidrag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en metod. Andra förordar 30-timmarsvecka för att dela på de jobb som finns, eller medborgarlön.

   Själv tycker jag att man borde underlätta för fler anställningar genom att exempelvis sänka arbetsgivaravgifterna (straffskatten på att anställa) och förenkla administrationen och reglerna kring anställande.

   Radera
 5. "eller medborgarlön" fler jobb?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga inte mig hur de tänker, men det används som argument.

   https://sverigesradio.se/artikel/7151511:
   "Medborgarlön ledde inte till fler i jobb

   Studie visar att medborgarlönen inte gav förväntad effekt.

   I Finland har det första resultatet av ett omfattande basinkomstförsök publicerats – det visar att basinkomsten inte ledde till ökad sysselsättning."

   Radera
 6. Jag hoppas sannerligen han vinner den fighten han har tagit. Men, känner jag dagens korrupta Sverige rätt så kommer de involverade politrukerna beskydda varandra. För det finns ju en god anledning till att inget etablerat parti vill se ett skarpt återinfört tjänsteansvar i Sverige.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han lär knappast dömas för att ha dödat en påhittad varg, men om han kan sätta dit åklagaren är nog mer osäkert.

   Radera
  2. Om det inte finns några bevis så ska naturligtvis någon dömas, med det sagt så tycker jag att vargen behöver bli mycket flera. Det finns inget ont i ett djur. Det är bara vi människor som hatar.

   Radera
  3. Jag har ingen klar åsikt i vargfrågan, men tycker inte att man kan vara så kategorisk. Det finns ju invasiva arter och rena skadedjur som inte automatiskt bör/ska finnas i samhället. De behöver inte utrotas för det, men en inplanterad stam som inte finner sig tillrätta är kanske bäst att inte ha kvar.

   Radera
 7. Att rösta med fötterna har aldrig varit viktigare än nu. Speciellt med corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är viktigt, men jag vet inte om corona gör någon skillnad (mer än att man inte fullt ut kan rösta med fötterna eftersom det är svårt att flytta härifrån).

   Radera
 8. Mycket bra! Det här stödjer jag till 100%! Synd att jag inte dricker skit för då skulle jag köpt Redbull enbart pga att dom tar ställning mot PK-idealen.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vid Redbull drar jag också gränsen.

   Radera
  2. Vaska Redbull - det nya heta när utelivet drar igång i sommar. Mäklarbricka är ju så 00-igt

   Radera
  3. Tanken har slagit mig, men att "vaska" något (annat än guld) är så långt ifrån min personlighet att det helt enkelt inte går.

   Radera
 9. Det var ett utmärkt tips. Då jag och sambon inom kort ska genomföra en grundlig renovering av ett fritidshus i Värmland, där bl.a såväl tak som panel (bådadera är eternit...) ska bytas ut blev det plötsligt självklart hos vilken byggvarukedja materialet ska inköpas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Och lycka till med renoveringen!

   Radera