lördag 27 mars 2021

Lägg skulden på den skyldige

Det är lätt att få en uppfattning att människors privatekonomi blivit bättre tack vare alla nedstängningar som gör att vi helt enkelt inte kan göra av med pengar på lika många ställen som tidigare. Så är det kanske, men en idiot och hans pengar kommer alltid att gå skilda vägar.

Klarnas kunder har en halv miljard i skulder, i de flesta fall skitsummor. Jag tror inte alls att det beror på att folk förlorat sitt jobb och därmed också möjligheten att betala sina lån. Det beror på att en del människor är oförmögna att sysselsätta sig med något vettigt om de inte måste, så då shoppar de.

Många kritiserar Klarna för att de möjliggör handel på kredit. Jag är inte heller imponerad av dem och stör mig på att jag som näthandelskund ofta aktivt måste välja bort Klarnas kreditalternativ, och ibland går köpet genom Klarna även när jag väljer direktbetalning.

Men det är ju faktiskt inte Klarnas fel att människor handlar när de inte har råd. Vi kan väl se dem som knarklangare. Illa att det finns en marknad för dem, men i samma stund som alla narkomaner väljer att sluta knarka kommer langarna bli arbetslösa.

Så varför handlar människor tvångsmässigt för pengar de inte har? Det kan vara ett självskadebeteende som bottnar i ett trauma i barndomen, dåliga kunskaper om privatekonomi eller att de helt enkelt är dumma i huvudet. Det är där insatserna måste sättas in. Klarna, sms-låneföretag och skumma inkassobolag kommer alltid att finnas, så länge kunderna vill.

44 kommentarer:

 1. Regeringen har också uppmärksammat att kredit är förstavalet.

  https://digital.di.se/artikel/regeringen-vill-tvinga-betalbolagen-att-sluta-gora-krediter-till-forstaval

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket är intressant i skenet av att regeringen inte vill ta bort ränteavdragen för krediter, och gärna beskattar sparande.

   Radera
  2. Inte bara regeringen utan även oppositionen.

   Radera
  3. Gammal artikel. Lagen gick igenom vid halvårsskiftet. Det senaste var väl att Klarna inte bryr sig...
   https://www.svd.se/konsumentverket-klarna-bryter-mot-ny-lag

   Radera
  4. Praktiskt med lagar man bara kan skita i ;-)

   Radera
 2. Klarna får oerhörda mängder skit på Facebook, Twitter och bloggar har jag noterat. Kanske är det välförtjänt, vad vet jag, men jag har hittills aldrig haft några problem med dem. Så sent som denna vecka gick betalningen av mina bokköp via dem.

  Kritiken mot Klarna för att de erbjuder kreditköp känns ju bara löjlig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt problem med dem som inte betalar med kredit är att de bara gör det svårare för oss som vill betala direkt utan faktura / kredit. Få tillfällen då något blivit mer "krångligt" över tid (dessa problem fanns inte innan Klarna).

   De får mycket skit som du säger, roligt nog kör de "reklam" på exempelvis DI då och då där man säger att man absolut inte vill att kunderna skall köra med avbetalningar. Vem är dum nog och tror på detta?

   Radera
  2. Är det inte butiken det hänger på då? När jag skulle betala mina böcker på Bokus fick jag nästan för många alternativ. Jag valde Klarna för jag tycker det fungerat smidigt tidigare. Jag kunde också valt direktbetalning (IBP) eller kortbetalning för att helt slippa kredit.

   Radera
  3. Jo, det är säkert butikens fel, men jag delar ABC:s syn. Ibland har man att välja mellan att använda Klarna eller Klarna, ÄVEN om man vill betala direkt.

   Radera
  4. Anledningen till att direktbetalningar går via Klarna beror nog mest på att butiken inte känner sig sugen på att ha två olika betalningssystem.Helt enkelt smidigare för dom skulle jag tro.

   Radera
  5. Säkert. Någon rationell förklaring måste det ju finnas för jag tror inte att butikerna gör det för att jävlas med potentiella kunder. Det innebär dock inte att jag gillar det.

   Radera
 3. Ja, det pratas en del om att nedstängningen har ökat sparandet och att det därför måste forsa ut pengar på konsumtion senare. Jag är inte lika säker. För jag undrar om det inte kan vara så att sparandet är väldigt snedfördelat om man skulle granska sparkvoten även nu under covid. Många kanske rent av nu har upptäckt potentialen i sin ekonomi till spar?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog stor individuell variation, och någon som börjat spara nu kommer säkert fortsätta, men jag har inga stora förhoppningar.

   Radera
 4. Finns fortfarande två frågor som jag inte kan förstå och det är varför kan man använda ränteavdraget till tex kredit och Sms-lån det blir ju en stor dold subvention till den branschen från starten.


  Och varför ska samhället och kronofogden driva in dessa tveksamma skulder som inte borde beviljas från början. Lägg ansvaret på tex klarna själva så kommer de inte vara så sugna på att låna ut om de inte får tillbaka sina pengar sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ettan låter väldigt konstig. Är det verkligen så? I så fall håller jag med dig.

   Det gör jag däremot inte om tvåan. Vem ska bedöma vilka skulder som borde beviljas? Och om inte Kronofogden hjälper till vänder man sig någon annanstans. Jag tror KFM är att föredra framför diverse maffiaorganisationer, men om någon är skyldig mig pengar de inte betalar kommer jag att ta hjälp, varhelst den finns att få.

   Radera
  2. Håller med om att all indrivning bör ske via Kronofogden men det vore bra om de hade möjligheten att avslå en indrivning i extrema fall där de som gett ut lånen inte gjort någon trovärdig bedömning så att de själva får stå tills svars.

   Vad gäller första så kan du gå in på skatteverket.se och läsa mer om du vill.


   Nedan är från en kreditgivare:

   "Vilka lån kan du göra ränteavdrag på?
   Vanligast är att göra ränteavdrag på bostadslån, men du kan även göra avdrag på följande lån:

   Privatlån
   Billån
   Skulder på kreditkort
   Sms-lån och snabblån
   Övriga konsumentkrediter så som Betalkoll eller vid delbetalning i butik och online"

   Radera
  3. Om jag minns rätt så går ca 30-50% av alla pengar från staten i ränteavdrag till just kredit och blanco lån.

   Radera
  4. Men då är vi där igen, vad är "extrema fall" och "trovärdig bedömning"?

   Och som sagt, alternativet är inte att man inte får någon som gör indrivningen, bara att det skulle bli någon annan än staten, med eller utan hästhuvud.

   Radera
  5. Aktiepappa skrev om detta för ett tag sedan:

   http://aktiepappa.blogspot.com/2018/02/du-ska-betala-grannens-sms-lan.html?m=1

   Radera
  6. Ja, att det är galet att samhället subventionerar lån och beskattar sparande är helt galet, det håller jag med honom om.

   Radera
 5. ”Vi köper saker vi inte behöver, för pengar vi inte har, för att imponera på människor vi inte gillar”

  I vissa fall kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det absolut. Hela reklamindustrin är uppbyggd på och av den tesen.

   Radera
 6. Jag betalar allt jag kan via Klarna när jag handlar online. På 14 dagars faktura. Fakturan kommer inte förrän leverantören skeppar varorna och jag kan pausa fakturan och varorna inte kommer eller är felaktiga. Köpte en sparkcykel till sonen som saknade en del vid leverans. Pausade fakturan och meddelade leverantören att jag inte släpper pengarna förrän de skickat den saknade delen. Inbillar mig att åtgärdstiden varit längre om jag betalt med kortet vid beställningen och inte hade betalningen som påtryckningsmöjlighet.

  Betalar dock fakturan direkt när varan levererats korrekt. Delbetalar aldrig och väntar inte heller in förfallodatum.

  Så egentligen är Klarna, eller andra motsvarigheter, en ren säkerhet för att veta att jag får korrekta produkter innan jag betalar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan man absolut använda Klarna, och jag har inget emot det.

   Radera
  2. Är det inte alltid så folk gör när de använder kreditkort för inköp, Pluringen? Kreditkort har ju funnits i Sverige i mer än 40 år, ja längre än så.
   Kreditkort alltså, inte betalkort.

   Här finns en lagstiftning som är till kundens uppenbara fördel. Och jo, det finns kreditkort som har 0:- i årsavgift, ja vissa får du faktiskt betalt för att använda. Får man betalt när man använder Klarnas tjänster?

   Radera
  3. Jag tror att Pluringens poäng var att inte bli skuldsatt utan att alltid betala innan det gått en enda krona i avgift/ränta.

   Radera
  4. Sparo, på samma sätt som man gör med kreditkort alltså. Eller rättare sagt, får betalt för att göra

   Radera
  5. Ja, så uppfattade jag det.

   Radera
  6. Jag har en annan erfarenhet. När vi beställde en större trädgårdsprodukt så var enda betalalternativet Klarna. Produkten blev av okänd anledning försenad och vi ville då vänta med betalningen tills vi fått den, just för att se att alla delar var med. Den danske leverantören hänvisade till Klarna och Klarna ansåg att eftersom vi inte hade något att reklamera så skulle betalning ske omedelbums. Att vår reklamation innebar "har inte fått varan ännu" var inget giltigt skäl.

   Radera
  7. Intressant! Då faller ju idén att betala med Klarna för säkerhets skull.

   Radera
 7. Jag handlar på kredit för jag får
  1% rabatt då

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara du betalar i tid och inte som Klarnagänget som samlat ihop halvmiljardsskulden hos Kronofogden :)

   Radera
 8. Jag har väl inget emot Klarna personligen, men att det ska gå via dem när jag betalar med kort förstår jag inte. Sen förstår jag heller inte folk som till höger och vänster missar sina fakturor, men jag förstår sällan folk i allmänhet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, betalar man med sitt bankkort eller direktbetalning från bankkonto borde man slippa Klarna.

   Jag förstår inte heller folk i allmänhet (knappt mig själv), men har jag inte X kronor låter jag bli att handla för X kronor, och har jag X kronor handlar jag bara för dem en gång.

   Radera
  2. Jag tycker det också.

   Så är det! Och har man då betalat med Klarna så ser man väl till att hålla koll på fakturan? Hur kan man missa den biten?

   Häromveckan deltog jag i, på Twitter, en diskussion kring det här med att folk lägger in sina fakturor samma dag som lönen kommer. Fortfarande! Det är för sjutton 2021! Men vissa har det tydligen som tradition.

   Radera
  3. Jag vet inte. Jag missar en räkning per decennium. Ibland får jag då betala 50 kr i förseningsavgift, men de hinner inte gå till KFM.

   Hur menar du, betalar de räkningarna den 25:e oavsett förfallodatum eller låter de räkningarna ligga i osprättade kuvert tills de har pengar på lönekontot?

   Radera
  4. Jag godkänner mina fakturor så fort dom kommer. Med dragningsdatum den 25:te. Så don är dragna när jag vaknar. Saknar jag en faktura ringer jag bolaget och frågar varför den inte kommit.

   Radera
  5. För att veta att man saknar den måste man ha bra mycket koll. Jag har gjort det en gång, men det var ren slump.

   Radera
  6. Brukar va t ex en elräkning. Fick till svar den gången att jag hade förbrukat el för mindre är en hundring. Då får man ingen faktura den månaden av det elhandelsbolaget.

   Radera
  7. Det var en elräkning i mitt fall med, men jag har en räkning för nätavgifter och en för förbrukningen och jag bor i lägenhet med fjärrvärme, så ingen av räkningarna märks i ekonomin. Tror att det var för jag såg att min mamma, som bodde i samma BRF och hade samma elval, hade fått sin räkning. Annars hade jag aldrig märkt det, förrän jag fått en påminnelse.

   Radera
  8. De låter räkningarna ligga i osprättade kuvert och sätter sig och gör allt den 25e. En annan lägger in alla räkningar när de kommer. Orka sitta och göra det samma dag som lönen kommer!

   Radera
  9. För mig är det nästan en tvångstanke. Jag vill inte ha en hög med papper att ta tag i och jag kan inte lägga undan den förrän den är inlagd för betalning, så det ska mycket till för att jag inte ska göra det samma dag som den kommer.

   Jag vågar dessutom inte lämna brev osprättade. Även om det med 99 procents säkerhet är en räkning vet man ju inte förrän den är öppnad. Jag behöver inte släppa allt jag har i händerna (förutom om det är från Skatteverket), men jag kan inte gå och lägga mig om jag har oöppnade brev.

   Radera
 9. Läste en artikel om Klarna nyligen. Bilden som var med i artikeln visade en grå text med en summa på flera tusen inte var betald. Han tyckte det var otydligt. Han hade tydligen glömt betala sin Xbox. Resten hade han betalt. Lite eget ansvar kan man tycka man bör ha och komma ihåg att betala sin nya Xbox.

  SvaraRadera