tisdag 2 mars 2021

Cash är fortfarande king

Jag har aktier i kontanthanteringsföretaget Loomis. För att de tjänar pengar, verksamheten är stabil och de fick onödigt mycket stryk av coronan. Betalningslösningen Loomis Pay kan bli stor, men det är en ren bonus. Jag köpte för kontanterna.

Ibland låter det som att kontanter är på väg att försvinna. Så sent som i förra veckan lät det så i en finanspodd. Det förvånar mig faktiskt för det stämmer inte. Faktum är att kontanterna aldrig varit så många som nu. Loomis finns i 23 länder och möjligen är det bara i Sverige politiker från vänster till höger arbetar så målmedvetet för att avskaffa pengar.

I USA t ex (det är ett ganska stort land) har Federal Reserve just beställt mer pengar än någonsin från tryckeriet. Mynt och sedlar som ska hämtas, levereras till banker, butiker och bankomater, dagskassor som ska hämtas från restauranger osv.

Om kontanterna minskar i vissa länder tror jag snarare det talar för Loomis, som med sina stordriftsfördelar kan få större marknadsandel på stora marknader och snudd på monopol på krympande marknader. Så tänker jag. Hoppas att jag får rätt också.

38 kommentarer:

  1. Personligen tycker jag att alla bör göra en medveten insats för att använda mer cash. Fråga er varför politiker är så angelägna att kontanter försvinner och fråga er sedan om ni verkligen vill det.

    SvaraRadera
  2. I Sverige är det bara 1 av 10 som använder kontanter som betalningsmetod i första hand (se Riksbankens statistik). Och alltid tyder på att vi inom bara några år kommer halverat den siffran en gång till, till 1 av 20.

    Kan dock hålla med om att Sverige ligger ljusår längre fram i den här frågan relativt övriga världen. Jag hoppas/tror dock att moderna betalningslösningar kommer slå igenom på riktigt även i övriga världen. Titta t ex på alla företag som jobbar med digitala betalningslösningar, deras utveckling har varit helt brutalt bra senaste tio åren och då är vi ändå bara i början av detta.

    Ser fram emot den dagen då den organiserade brottsligheten får svårt att vara anonyma. Jag köper inte argumentet om att det är bra med anonymitet. Att vi har koll på var pengar används är bra. Ser inte integritetsproblemet här. Bara för att allt loggas innebär knappast att vem som helst kan kolla upp vem som helst när som helst.

    Då kan vi ju vända på det och säga att man inte skall använda mobiltelefoner heller, eftersom det är en riktig loggningsmaskin som i princip dokumenterar helt ditt liv.

    Men just det ja, du har väl skrivit några inlägg om hur du undviker även mobiltelefoner :) Eller iaf smartphones?

    Trevlig tisdag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppas på motsatsen :)

      "Bara för att allt loggas innebär knappast att vem som helst kan kolla upp vem som helst när som helst."

      Nej, men staten och makten.

      Och ja, jag vill inte heller ha en maskin som loggar hela mitt liv, och även om jag tycker att det är en delvis annan fråga förstår jag inte argumentet att våra liv är ändå så utlämnade till krafter vi inte vet något om så då kan vi lika gärna lämna ut ännu mer. Personlig integritet är inget man får gratis, den måste tillkämpas.

      Trevlig tisdag! Själv putsar jag fönster, helt analogt.

      Radera
    2. Det finns givetvis problem med mobiltelefoner också. Är det svårt att förstå eller det lathet eller är det bara "coolt" att skita att man blir övervakad? Helt ofattbart hur många annars skärpta människor som förvandlas till nyttiga idioter så fort det handlar om att ge upp en bekvämlighet för något mycket viktigare.

      Radera
    3. Jag tror att det handlar rätt mycket om bekvämlighet. Om man intalar sig själv att det inte är farligt att vara övervakad "om man inte har något att dölja" så slipper man göra andra uppoffringar för att motverka det. Kanske samma med kontanter, det är praktiskt att langa fram ett kort (så länge man tillåts ha ett, sen blir det ett problem).

      Radera
    4. " Själv putsar jag fönster, helt analogt."
      Vaa! Du undanhåller medel från välfärden när du putsar fönster själv, för varje medborgares ska väl bidra till integrationen, till minskad arbetslöshet och ökad jämlikthet och minskat hat, hot och polarisering samt [fyll i dagens hetaste värdeord] och det gör du inte genom att putsa fönster själv.
      Rödmakt-vänstern skulle antagligen uttrycka det i stil med: kapitalistsvin, antifeminist och homofob.
      Det var enklare förr när man kunde putsa fönster i fred i hemmets lugna vrå.

      Radera
    5. Japp, allt det där struntar jag högaktningsfullt i, även om jag är osäker på om fönsterputsandet gör mig till antifeminist och homofob. De flesta professionella fönsterputsare är väl män. Homofobiskt jobbade jag snarare för en stund sedan genom att klippa mig själv :)

      Radera
    6. Appropå det förresten, när du har flyttat utomlands, har du tänkt att rösta i de svenska valen då? Kanske Tuffe Uffe blir lite ledsen om inte ;-)

      Radera
    7. Jag brukar inte rösta, så det lär jag fortsätta med. Tuffe Uffe ska nog inte vänta sig för mycket ändå.

      Radera
  3. För egen del avvecklades kontanter för över 20år sedan. Du har tur att alla inte är som jag för då hade din investering gått i putten för länge sen.
    Jag är övertygad om att kontanter kommer försvinna så småningom. Än så länge finns det för många teknologianalfabeter, anonymitetsivrare och obstinata bakåtsträvare för att tvinga igenom det, men förr eller senare kommer vi dit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte tur. Hade alla varit som du på den punkten hade jag inte köpt Loomis. Min poäng är ju att kontanterna faktiskt blir fler i världen, inte färre hur det än låter här hemma.

      Jag har ingen aning om hur framtiden ser ut. Kanske har du rätt, kanske inte.

      Radera
    2. @Anonym 09:34

      En anonymitetshatare som skriver anonymt, intressant ;-) Dessutom är du inte edgy för i princip alla är som du.

      Personligen föredrar jag teknologianalfabeter framför teknologifetischister. Ja till teknologi som gynnar mig, nej till teknologi som missgynnar mig. Men kasta dig över allt nytt du och se vart det för dig.

      Radera
    3. "Ja till teknologi som gynnar mig, nej till teknologi som missgynnar mig."

      Sund inställning! Jag brukar tänka på det när jag möter en "mobilzombie" med fullt fokus på sin telefon, som inte ser sin omgivning, andra människor eller miljön, att denna människa säger nej till väldigt mycket.

      Radera
    4. @10:17
      Vet inte varför du tror jag är en "anonymitetshatare"? Det stämmer inte alls. Och vad du menar du med "edgy", antar att det betyder något i stil med att jag anser mig vara bättre på något sätt? Det stämmer inte heller isåfall. Att jag slutat med kontanter beror inte på att jag är duktig utan alldeles för bekväm för att trassla med kontanter.
      Och nej, jag kastar mig inte över allt nytt. Av de tre kategorier jag nämnde ovan ser jag mig själv som "obstinat bakåtsträvare" för det mesta, dock inte för kontanter.
      /09:34 (igen)

      Radera
  4. Du behöver kanske inte oroa dig för att det kontantlösa samhället tar över världen under din livstid men på väg bort är det troligtvis. De lite mer ljusskygga affärerna har/kommer flytta till någon lämplig kryptovaluta tror jag. Det är värre då för oss vanliga medborgare när vi skall betala något "pinsamt" på apoteket, systembolaget eller liknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det blev ju lite motsägelsefullt. Jag menar alltså att kontanter mer och mer kommer försvinna till förmån för andra lösningar.

      Radera
    2. Det gör de kanske, men i ett globalt perspektiv måste det först bli en nedgång av kontanter innan de försvinner.

      Radera
    3. Tydligen är gemene man mer än villig att ge upp samtliga rättigheter på grund av några förment "ljusskygga" affärer utan att någonsin ifrågasätta logiken i detta upplägg.

      Personligen är jag stort fan av såväl cash som kryptovalutor och the silver lining här är att hetsen mot kontanter enbart kommer att skynda på kryptovalutornas segertåg.

      Radera
    4. Ja, märkligt nog är de flesta som är emot kontanter, den minst digitala valutan, också motståndare till krypto, den mest digitala.

      Radera
    5. Ja kan inte säga att jag är ett stort fan av vare sig cash eller kryptovalutor men jag har inget emot dem heller. Cash använder jag trots allt ibland. Att gemene man är villig att ge upp samtliga rättigheter tror jag är en överdrift. Menas alla mänskliga rättigheter? Eller bara de som rör betalningsmedel?

      Radera
    6. Nu var det inte jag som skrev om att "ge upp samtliga rättigheter", men om jag får spekulera lite tror jag att vi som folk är beredda att ge såväl rätten att inte få alla våra transaktioner övervakade som rätten till ett privatliv överhuvudtaget, kanske rätten till privat ägande också. Bara förändringarna går tillräckligt långsamt.

      Radera
    7. Det går ju tyvärr inte att svara "inne" i en tråd så det blir lite förvirrande. Jag håller med om att det inte är så roligt att hela ens betalhistorik finns sökbart någonstans där i molnet.

      Mina frisörbesök är i det närmaste ospårbara (betalmässigt) förutom det faktum att jag alltid använder samma bankomat i närheten och tar ut samma belopp då. Kvarteret där frisören ligger inhyser dessutom lite moraliskt tveksamma "klubbar" som jag helst inte vill kopplas samman med :-)

      Radera
    8. Så länge man håller sig i rätt tråd tycker jag det funkar. Och allra bäst om man kopplar sitt inlägg till ett namn, antingen ett registrerat konto eller skriver under med "Nisse" eller "Tant Strul".

      Radera
  5. Så länge mynt och sedlar är ett lagligt betalningsmedel ska det vara fritt att använda dessa hur man vill. Man skia inte bli misstänkliggjord bara för att man köper en bil med 50 laxar eller betalar med en tusenlapp i ICA-affären. I alla andra länder välkomnas man in med röda mattan om man är kapitalstark, här är det precis tvärtom. Jag skrev för några år sen om en dust jag hade med en tjänsteman på Handelsbanken kring en insättning av 15000 kr cash, som avgjorde att jag helt bytte bank. Jag hade varit kund där i 20 år och den jäveln var hur snorkig som helst när jag kom med lite födelsedagspengar och julklappspengar som vi hade sparat hemma. "jaha, vad är det här för pengar då", sa denna typ på ett väldigt högfärdigt och spydigt sätt. Jag kontrade helt med "det är svenska pengar ser du väl"... kan tillägga att jag var ute på lunchen och hade vare sig tid eller lust att leka lekar, jag skulle bara sätta in lite pengar. Till slut gav f-nskapet med sig men konstaterade att deras maxgräns för kontaktinsättningar är 14000 kr om dagen och plockade ut två femhundringar ur högen och kastade tillbaka dem mot mig på disken. Filmen "Falling Down" med Michael Douglas passerade framför mina ögon... sen tog jag ett djupt andetag och gick därifrån, dagen efter bytte jag bank.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tycker att det är grymt irriterande med butiker och restauranger som vägrar ta emot kontanter och dessutom inte ens tydligt upplyser om det. OM det ens ska vara lagligt (vilket jag inte tycker) ska det åtminstone kräva stora skyltar i entrén så att de kunder som vill kan ta sina pengar annorstädes.

      Min mamma hade också ett helvete att sätta in pengar just på Handelsbanken. Först gällde det att pricka in de tider banken hade pengar, för det kontoret hade inte ens pengar under hela den extremt korta öppettiden utan bara fram till lunch (typ 10.30-12.00). Sedan var det ett fasligt tjafs och gnäll. På en 80-årig, ostraffad tant som varken var maffialedare eller jobbade svart. "Det är svenska pengar" var ett bra svar!

      Radera
    2. Lite paradoxalt att det är just Handelsbanken som verkar ha mystiska kontor, det är ju en bank so fram till alldeles nyligen nästan varit världsunik i uppfattningen om att lokala kontor är något man skall satsa på.

      Alltså ända till alldeles nyligen när de också insåg att de inte kan vinna mot digitaliseringen, även om de höll ut länge :)

      Radera
    3. Jag tror inte att Handelsbanken är sämre än någon annan. Min bank SEB är också genomusla på kontanthantering. Utanför mitt lokala SEB-kontor finns en automat där man kan sätta in kontanter. Under tio års tid undrar jag om den någonsin fungerat som den ska. Där står alltid ett gäng och försöker få sätta in sina egna pengar, igen och igen.

      Radera
    4. Då det är tillåtet (enl svensk lag) att parter emellan komma överens om vilken sorts betalmedel som ska användas så anser jag att medlemskap i miljöpartiet ska vara ett betalningsmedel. Sedan överlåter man medlemskap parter emellan, dvs skriver juridiskt bindande kontrakt, och därmed slutförs affären.
      Det vore naturligt steg för tex Åhlens, Ben & Jerry, Max, och så även SVT, där man naturligtvis skulle kunna välja mellan indrivning under våldshot via Skatteverket eller överföring av några MP-medlemskap.

      Ojdå, nu gav jag visst politiska partier ett tips om hur de ska utöka sin medlemsskara....

      Radera
    5. Jag har lite svårt att se hur ett medlemskap ska kunna vara ett betalningsmedel, men i mitt tycke vore det mer logiskt om en restaurang fick kräva MP-medlemskap än att de kan diskvalificera vanliga, svenska kronor.

      Radera
  6. Tror definitivt att kontanterna försvinner på (lång) sikt. Nackdelarna med kontanternas borttagande drabbar bara vanligt folk, fördelarna hamnar hos staten, så det kan egentligen bara gå åt det hållet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du förutsätter att staten alltid vinner den kampen.

      Radera
  7. Köpte in lite Loomis i juli, en av få aktier som inte återhämtat sig så värderingen får inte att klaga på. Lite tobaksbolagskänsla fast utan beroendet. Efterfrågan på deras marknader kanske minskar över tid men de höjer priserna. Skulle vara spännande att se ett förvärv i typ Indien eller Pakistan där kontanter verkligen används. Men då finns korruptionsrisken...

    Man skulle ju kunna ha Loomis som en form av ESG case om man skulle kunna få in integritetsaspekten där med ett skohorn. Dom och Banhof, men det är ju bara att glömma. Tänk valfri esgförvaltare komma till en poddstudio och stolt proklamera att Loomis är vårt senaste köp. Kommer inte hända.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sedan raset i mars har den ändå gått upp 50 procent, men håller med om att den hängt med. Särskilt inte det senaste kvartalet.

      Nej, det blir nog svårt att sälja in som ESG-case, även om det inte verkar finnas någon hejd på uppfinningsrikedomen för att platsa i den fållan. Men så länge kontantvolymen ökar globalt känns det som att Loomis kan ha mer att ge.

      Radera
  8. Fraktar inte Loomis mer än pengar? Te.x. värdesaker?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror det, men mest är det nog pengar. På deras hemsida står: "Vi på Loomis har specialiserat oss på kontantflöden, kontant- och värdehantering."

      Radera
  9. På tal om kontanter i USA: Varför är det så ovanligt att personerna i amerikanska filmer har en plånbok? Inte undra på att det måste tryckas nya sedlar hela tiden! :-)

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra fråga! Har även träffat svenskar som går runt med sedelklämma. Det är fan så JAG känner mig modern i jämförelse.

      Radera