lördag 13 mars 2021

Kostsam myndighetsaktivism

Sverige slår sig ofta för bröstet om att vara en exemplarisk rättsstat. Här får alla sin sak prövad och döms rättvist, till skillnad från ”de där andra länderna” där ingen går säker.

Men är det så enkelt? Är bara myndighetspersoner tillräckligt engagerade verkar det inte så noga med rättssäkerheten. Ett sånt exempel är jakt och varg. Jag fick ett mejltips från Anna som tyckte att det var anmärkningsvärt att länsstyrelsen uppmanar privatpersoner att anmäla misstänkta jaktbrott anonymt.

Misstänkta brott trodde jag skulle anmälas till polisen, inte till länsstyrelsen. Och även om man kan anmäla anonymt också till polisen tror jag inte att de producerar reklamfilmer där man uttryckligen ber allmänheten att anmäla i postbrev utan avsändare för att det inte ska gå att veta vem som skickat det.

Ett aktuellt exempel på överreaktion inom jaktområdet är Karl Hedin som misstänks ha skjutit en varg, men istället för att ringa Hedin och be honom komma in på förhör åkte nationella insatsstyrkan(!) hem till den 69-årige direktören och körde honom från Bergslagen till Stockholm där man slängde honom i en fyllecell.

Att det blev en fyllecell var inte för att han var full utan för att det inte fanns någon annan cell ledig. Det speciella med fylleceller är att de bara innehåller en plastinslagen madrass, saknar toalett och strömbrytare för lampan, och att de intagna väcks en gång i timmen hela natten så att de inte ska kvävas i sina egna spyor.

Att just den här klienten inte var full gjorde ingen skillnad. Så man väckte den snart 70-årige miljardären varje timme dygnet runt innan man efter fem dagar häktade honom ”på sagolika skäl” (advokatens syrliga formulering) och flyttade honom till en vanlig häktningscell där han fick sitta ytterligare nästan en månad. Är det någon som tror att tillvägagångssättet hade annan avsikt än att bryta ner honom?

Att jag tjatar om Karl Hedins ålder och status i samhället är inte för att jag tycker att människor ska behandlas olika utan för att tydliggöra hur orimligt allt är. En hemlös knarkare misstänkt för brott kan man vara rädd ska fly, återfalla i kriminalitet och vara svår att hitta igen, men en företagsledare med ett tjugotal styrelseuppdrag och en miljardkoncern med tusen anställda kommer troligen inte gå i landsflykt för att slippa böter.

I det läget hade man spanat på Hedin i 2,5 år, avlyssnat hans telefon samt förfalskat utskrifterna från samtalen genom att skriva ”ohörbart” på sånt som hördes hur tydligt som helst, men inte passade in i historien man ville förmedla. Man har inga kvarlevor efter någon varg som skulle ha skjutits och huvudvittnet har för länge sedan tagit tillbaka sina uppgifter. Ändå har man precis genomfört en rättegång för att försöka bevisa att en äldre, etablerad företagsledare skulle ha skjutit en varg. När domen kommit blir det troligen en anmälan mot åklagaren för så kallat obefogat åtal.

Detta hysteriska intresse för jägare i Sverige handlar knappast om att det skulle vara särskilt viktigt att stävja illegal jakt, som möjligen var ett större problem på Åsa-Nisses tid. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att det handlar om enskilda myndighetspersoners egna intresse.

Denna ”hobby”, personliga vendettor, kostar samhället enorma pengar som hade kunnat täcka riktiga undersökningar, brott och behov, och är bara ytterligare ett i raden av skäl till att återinföra tjänstemannaansvaret.

33 kommentarer:

 1. Det är väl bra att polisen behandlar honom likt de behandlar andra mindre bemedlade misstänkta brottslingar? De här nedbrytningsåtgärderna tillhör med stor sannolikhet vardagen i större mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar att om man ofta åsidosätter mänskliga rättigheter är det bra om man gör det i fler fall så att det liksom blir rättvist?

   Radera
  2. Tror anonym missade poängen här, han behandlades snarare som en terrorist än som en "vanlig våldsbrottsling".

   just jakt är väldigt infekterat i sverige gällande aktivism. Det är exempelvis inte ovanligt att du måste söka vapenlicens flera gånger i vissa delar av landet för att vissa handläggare alltid nekar alla utan bedömning. Detta går inte att överklaga heller. Ny förslaget är också att jaktbrott ska likställas med terrorism, dvs att polisen ska ha samma befogenheter till båda brotten. Detta har man inte ens vid mord.

   Radera
  3. "Vissa handläggare alltid nekar alla utan bedömning".

   Det låter tidseffektivt ;-)

   Radera
 2. Meen SD säger ju det mjäkas med brottslingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och politiker talar alltid sanning ;-)?

   Men jag ser också notiserna om 30 timmars ungdomsvård för att ha slagit gamla tanter sönder och samman. Då borde lagar eller praxis skärpas, men man kan ju inte lösa det genom att tumma på rättssäkerheten eller ge sig på anhållna "för att de åtminstone ska få nååågot straff".

   Radera
  2. Skillnaden är att Karl Hedin inte är kriminell. Människor kan delas upp i hederliga och ohederliga, bra och dåliga. En hederlig människa kan begå brott, men de gör det inte vanemässigt, har normalt en förståelig anledning, känner skam och ånger och bättrar sig normalt. Kriminella fungerar inte så. Det njuter av att plåga och dominera sina offer, de begår utan närmare eftertanke skadegörelse för ett par miljoner (ett stulet arbetsliv för en knegare) för att tjäna någon tusenlapp.

   Hederliga människor är vi normalt för hårda mot i Sverige om de råkar begå ett brott. Kriminella daltar vi med som fan och myndigheterna är närmast medhjälpare till deras brottslighet.

   Det absolut mest fundementala i all diskussion om brottslighet är att så där 1% av människor är helt värdelösa och totalt onda som kommer förgifta sin omgivning värre än Tjernobyl. *Dessa* daltas det med. Och sådana människor har absolut inga likheter med vanlig Svensson (eller miljardärer) som bryter mot någon lag. Det är också något som kriminologer vägrar tala om eftersom det går totalt mot deras ideologi och nog skulle få vanliga medborgare att allvarligt överväga om livslång exil eller dödsstraff är så jäkla dumt ändå.

   Radera
  3. Så svartvitt som att kriminella njuter av att plåga människor tror jag inte på. Jag tror att man kan bli kriminell och sedan bli hederlig, och många kriminella är helt ofarliga för människor och djur.

   Men visst är det ett problem att enskilda myndighetspersoner gör andra bedömningar och prioriteringar än lagstiftaren tänkt. Riksdagsledamöter kan vi avsätta, åtminstone i teorin, men tjänstemän som kör sitt eget race har vi inget sätt att rå på.

   Mer än möjligen personer som Karl Hedin som kan lägga 170 miljoner i krigskassan. Jag är ändå förvånad att han inte blivit bitter och hatisk mot Sverige efter det han utsatts för.

   Radera
 3. I dagens Sverige har vi tyvärr jurister, åklagare och lagstiftning som tydligt agerar avsevärt hårdare mot den skötsamma delen av befolkningen än vad de gör mor riktigt grova brottslingar. Det verkar dessutom som att svenska folket finner det helt i sin ordning.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland känns det som att den skötsamma delen är lättare att komma åt. Den kan man slå på (bokstavligt) utan att få mothugg, och då kan man ändå visa handlingskraft, att man gör något. Problemet är ju att detta "något" man gör ibland är helt galet.

   Radera
  2. kollegan körde 14 km för fort på 40 sträcka. stor bred väg som varit 50km/h kort tidigare. 2400 kr i böter. ja, han körde för fort men är straffet eller böterna verkligen proportionerligt till brottet han begick?

   Radera
  3. Trafikbevakningen är ett strålande exempel på när poliser gräver på fel ställe. Jag försöker alltid hålla hastighetsbegränsningarna och tycker att överträdelser ska beivras, men hastighetskontroller en solig förmiddag borde inte precis vara polisens första prioritet när de inte kan hålla ordning på stan en fredagkväll. Men visst, din kollegas bot blir en pinne i statistiken, vilket inte en förhindrad misshandel blir.

   Radera
 4. När togs tjänstemannaansvaret bort? Kommer inte ihåg den debatten. Jag är ändå lastgammal:). Längtar efter att få utkräva ansvar för alla de dumheter som begåtts, bl.a. mot ovan nämnda.
  Mvh
  Aktiegubben

  SvaraRadera
 5. Allt är Palmes fel ;-)
  Palme var även med och tog bort att allmänläkare kunde ta emot patienter privat efter ordinarie arbetstid. Som ledde till socialistiska brödköer i sjukvården fram till idag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket sagt att allt är hans fel, men jag tror inte att det är en vild gissning att hans eftermäle hade blivit sämre om han avgått med pension för att spela golf.

   Radera
  2. Jag kan bara instämma. Få har orsakat så mycket problem och lidande som Palme åstadkom. Även långt efter att han gick bort. Löfven ligger iof nära toppen han med, när det kommer till allsjöns jäkelskap för väldigt många.

   Radera
 6. Om det kommer in en klagan om obefogat åtal så skulle det vara intressant. Gissningsvis leder det ingenvart då åklagaren troligtvis är väl skyddad av lagen. Det skall ju inte heller vara lätt för då kommer varenda liten småkriminell att försöka vinna en sådan kamp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och eftersom alla som jobbar i rättsväsendet är beroende av att mängden åtal och rättegångar hålls på en hög nivå. Jag är inte säker på att någon dömts för det. Bara anmälan är nog ytterst ovanligt, men jag tycker ändå att det skulle vara en intressant markering.

   Radera
 7. Men efter fem dagar i fyllecell måste han väl fått anses vara fullt nykter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tycker det. Även om han skulle ha tagit en whisky innan gripandet tror jag nog att han var fullt nykter redan när han anlände till Stockholm, men det är bara i fylleceller personalen har möjlighet att väcka honom en gång i timmen utan skäl.

   Radera
 8. Han blev kanske swattad. Svensk pionjär?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu fick jag duckduckgoa för att fatta vad du pratar om. Är det alltså ett fenomen att man ringer polisen och får dem att göra precis vad som helst utan egen eftertanke? Källkritik verkar bortrationaliserad ur grund- och gymnasieskolan, så det är klart, varför skulle Polisskolan vara annorlunda? Det är synd om mänskligheten.

   Radera
  2. Ja, det var ett fenomen som uppkom i USA. Vet ej om det förekommit i Sverige.

   Radera
  3. Jodå: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/experten-forklarar-detta-ar-swatting
   "I Sverige är det ett antal unga kvinnor som spelar datorspel och livestreamar på den amerikanska sajten Twitch som har drabbats. I Sverige har ingen skadats fysiskt i samband med polisens utryckningar – än."

   Radera
 9. Just varg kan man gott utrota. Har ingen plats i ett civiliserat land. Lejon och tigrar kan man ha på circus men just vargar är det bara fantomen som lyckats tämja. Och det är en seriefigur.

  Vargar på zoo tom attackerar den skötaren som skött om dem sedant födseln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vargar attackerat zooskötare tycker jag inte är ett argument mot varg utan mot djurparker.

   Det är möjligt att du har rätt, men så länge vi har varg och lagen ser ut som den gör ska brott beivras. Det kräver dock att brott begåtts. Om anmälaren/huvudvittnet tagit tillbaka allt, det inte finns någon teknisk bevisning eller bevis för att det ens funnits en varg som tjuvskjutits känner jag att polisen ska jobba med annat. Och för Länsstyrelsen står inte brottsutredning i arbetsbeskrivningen överhuvudtaget.

   Radera
 10. Det här var bland det bäst jag läst på din blogg! Detta är inget annat än en stor rättsskandal och jakten på jägarna tar sig ständigt nya skepnader. Tjänstemannaaktivism borde terrorklassas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag håller inte med om att det är en av mina bättre bloggtexter, men jag håller med om att tjänstemannaaktivism är en farlig utveckling som dessutom tycks eskalera.

   Radera
 11. Om du inte har fullt upp och är intresserad kan jag tipsa om Lantbrukspodden avsnitt 34, där intervjuas Sven Severin som är specialiserad på jaktmål och är Hedins försvarare. Avsnitt 22 av samma podd handlar om vattenkraft och vidrör ämnet tjänstemannaaktivism från länsstyrelsen. Det är deprimerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev lite nyfiken på Severin när jag läste hans lysande formulering "på sagolika skäl" fast just nu orkar jag inte mer jakt på ett tag. Lyssnade säkert igenom två timmar intervjuer och föredrag med Karl Hedin för det här inlägget.

   Lantbrukspodden låter dock som något jag borde ge en chans rent allmänt.

   Radera
 12. Bra att du uppmärksammade det här. Det är ingenting annat än en rättsskandal, orkestrerad av en aktivistisk åklagare. Det är minst sagt provocerande hur mycket resurser som lagts på att utreda ett brott som borde lagts ner efter de första timmarna av initial bedömning. Men i Miljöpartiets Sverige är allt möjligt som inte har med verklighetens problem att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det tråkiga är ju att verklighetens problem får stå tillbaka för det finns ju inte obegränsade resurser att utreda brott även om det ibland verkar så.

   Radera