fredag 5 mars 2021

Fira portföljnivåer?

Jag hör att människor firar när aktieportföljen når milstolpar. Det kan t ex vara miljoner eller hundratusingar. Man kan ju inte ha för små intervaller, då blir det som den gamla historien:

- Dricker ni sprit?
- Bara vid högtidliga tillfällen.
- Och när är det?
- Det är när det finns sprit.

Alkohol verkar för övrigt vara ett av de populäraste sätten att fira, med eller utan god mat. Resor är också vanliga milstolpesslöserier. Men det är ju ändå slöserier, vilket känns särskilt fel för att fira att man sparat pengar. Det motverkar ju liksom syftet.

En annan invändning jag har är att milstolpar inte är statiska. Själv kom jag t ex upp till första miljonen två gånger med ganska lång tid emellan eftersom börsen dippade just när jag nått den (det blev nämligen en IT-krasch när marknaden började tveka på om ordet ”bredband” verkligen var värt en miljard per automatik). Hur gör man då, firar dubbelt? Och borde man dricka gravöl när man når en milstolpe på väg när?

Det slipper jag bestämma eftersom jag varken nu eller tidigare har sett behovet av att fira det faktum att min plånbok nått en viss nivå. Jag har inget principiellt mot firande, tycker bara att ett stort antal nollor på sista raden inte ger skäl att partaja. Hur gör ni?

58 kommentarer:

 1. Jag och en kompis brukar höra av oss till varandra och säga hurra vid diverse milstolpar. Sedan återgår vi till prat om lön, vädret och allmänt börsprat. Låter oglamoröst men det känns meningsfullt. Jag gör samma med en annan kompis när det kommer till personbästa på träning. Det känns stort med rekord även där och på samma vis lika knasigt att fira med sprit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter faktiskt smart. Då har man fått det uppmärksammat utan att det kostat något (eller kostar om man ramlar under nivån igen).

   Radera
 2. Jag firar gärna måluppfyllelse, inte milstolpar. Tycker nog det är viktigt att fira för att göra det lite roligare att sträva, men det behöver absolut inte vara med sprit. Det går bra med champagne. :) Och för övrigt var det en av de roligaste anekdoter jag läst på länge vad det gäller när det firas med sprit...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måluppfyllelse låter som något som man inte tappar igen. Fast för att det ska bli roligare att sträva mot målet av att man får fira det så måste ju firandet vara riktigt kul, eller målet i sig inte tillräcklig viktigt. Når jag ett riktigt stort mål kan jag fira genom att sätta mig på en stol och andas, om du förstår hur jag menar.

   Radera
 3. Vi drar en lönecava varje lön och firar ibland 10k gränser. Det ger motivation och skapar en framåtkänsla. Inget fel i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det förstnämnda kräver rätt hög lön :)

   Radera
  2. Hehe. Rättelse. 100k gränser i iskn firas samt att öht få lön firas.

   Radera
  3. Då blev det lite rimligare.

   Radera
 4. Här kommer en oförskämd fråga: om du nådde din första miljon för 20 år, vad är du god för nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte en oförskämd fråga, men jag tänker vara oförskämd nog att inte svara mer än: Fler miljoner :)

   Radera
  2. Precis som jag misstänkte :)

   Radera
  3. Jag kan väl avslöja att om den första tog 28 år har övriga gått snabbare (såklart, för annars hade jag fortfarande varit inne på den andra).

   Radera
  4. Kan man påstå att du är ekonomiskt oberoende då? Eller jobbar du fortfarande?

   Radera
  5. Jag jobbar en del i mitt eget företag, men huruvida man jobbar har ju inget med ekonomiskt oberoende att göra, det gör Warren Buffett också trots att han nu vid 90 års ålder lär klara sig livet ut på sitt sparkapital.

   Jag påstår att jag är ekonomiskt oberoende, men jag har sett Flashbackskribenter skriva att man måste ha minst 50 miljoner för att säga det, och det har jag inte.

   Radera
 5. En gång i min ungdom (ca 25) kom jag på mig med att fira en viktnedgång med en flottig pizza. Det kändes dumt på något sätt. Efter det har jag försökt fira lite mer genomtänkt.

  Eftersom jag slutat dricka sprit har även det mer genomtänkta firandet blivit svårt, så nu firar jag knappt småmålen alls istället.

  Men när jag kommer upp i mitt stora första utdelningsmål blir det nog någon form av firande. En resa är nog det som ligger bäst till just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man vill ju inte jobba mot sig själv med firandet.

   Jag har också nästan slutat dricka sprit. Kanske är det därför jag reflekterar över detta, annars skulle jag kanske bara gå på bolaget. Dricka sprit och hålla käften, som De lyckliga kompisarna skaldade.

   Radera
 6. Vi brukar fira av varje miljon, väl medveten om att om en månad kan vi ligga 500" back pga nedgång. Varje miljon nås typ vartannat år, så det är inte mycket att orda om tycker jag. Min Fru är inte jätteintresserad av börsen, men detta blir ett litet event där jag också summerar status för våra finanser.

  Håller med om att det inte är ett statiskt mål, och börsen kan mycket väl backa igen, men då firar vi inte en gång till... :)

  De flesta som bestiger Mount Everest firar nog mest första gången de överlevde och kom tillbaka med hälsan i behåll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill vara tydlig med att jag inte kritiserar er som väljer att fira. Jag är bara nyfiken på hur ni tänker och är tacksam att ni delar med er.

   Ja, överlever man inte är det lögn i helvete att fira.

   Radera
 7. Att förändra sitt sätt att agera, att ändra investeringsprocessen, att förändra sitt agerande i vardagen, det är något jag firar. Det som hände tack vare dessa förändringar är följdverkningar och inte mål i sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är nöjd över sånt, men något direkt firande av förändringar i processen blir ju ännu mer abstrakt.

   Radera
 8. Jag köpte en tub kaviar mitt i veckan (Garants egna) senast jag firade. Skulle lika ha en kaviartub till helgen så det blev inte någon större extrautgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där slog du verkligen klackarna i taket ;-)!

   Radera
 9. Jag brukar fira med en segerdans! Helt gratis! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. DET har jag aldrig gjort (eftersom det skulle kräva sådana enorma mängder alkohol att hela vinsten skulle försvinna).

   Radera
 10. Jag har inte firat och har heller inga mål. Det räcker att se utdelningarna öka för att jag ska vilja fortsätta spara. Förra året blev det tyvärr ingen utdelningsökning för mig, men det har ju sin förklaring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är samma här. Pengarna är belöning i sig, jag är enkel på det viset.

   Jag har inga utdelningskrav/-mål heller. Det finns med som en parameter när jag köper, men sedan är det snudd på en glad överraskning när det tickar in pengar på kontot.

   Radera
 11. Firar lite lätt när jag når mina milstolpar FÖRSTA gången. T ex lite bättre mat än normalt.

  Har en dock en flaska (riktig) champagne som ska öppnas när "något riktigt bra" händer. I dagsläget är det närmaste jag kan tänka mig som ligger på den nivån när jag lämnar in min uppsägning för att gå i FIRE. Efter sista arbetsdagen är ett annat tillfälle. Skulle jag spela någon gång igen (var länge sedan nu) och vinna storvinst som möjliggör omedelbar FIRE skulle också skumpa krävas.

  Jag har relativt få milstolpar (stora intervall) och vill det ska betyda något när de passeras. Förra året 2 och i år 3-4 (1 hittills).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den där uppsägningen förstår jag att du vill fira. Själv är jag (tyvärr) inte så förtjust i champagne. Känns lite som att misshandla ett vin i sodastream-maskin :-)

   3-4 milstolpar på två månader?!

   Radera
  2. Jag förväntar mig totalt 3-4 milstolpar i år, varav en hittills (uppnåddes igår :) ) .

   Radera
  3. Ah, så skrev du ja! Grattis till ettan!

   Radera
 12. Jag har en hel del i ädelmetaller och gruvbolag så mina milstolpar slås och förloras hela tiden.

  Dock kör vi räkor med vin /bubbel varje fredag eftersom helgen börjat ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ska man fira varje gång silver går upp eller ner tvåsiffrigt på en vecka kan man ju bli alkis :)

   Radera
 13. Jag brukar fira i all enkelhet vid varje miljon. Blev en fin öl vid första och andra miljonen och ett glas kir till tredje miljonen. Det är ändå trevligt att högtidlighålla att sparandet över tid ger resultat, ger en sporre att fortsätta. Brukar också köpa en valfri post aktier extra vid varje miljon.

  Samtidigt är milstolparna i sig rätt meningslösa då det är först när man realiserar vinsten på ett eller annat sätt som den kommer till del. Gillar uttrycket miljonär i högkonjunktur som visar hur flyktigt det är då börsen alltid svänger fram och tillbaka.

  Fäster därför högre värde vid det ökande utdelningsflödet men framförallt hur det går för företagen jag investerar i. Blev champagne och tårta när Minesto hade sin förra milstolpe i företagets verksamhet oberoende av kursutvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kir är en trevlig dryck. Inte precis klassisk firardricka, men jag hade valt det framför champagne alla dagar i veckan.

   Fira innehavens milstolpar tycker jag är överkurs ;-)

   Radera
 14. Jag och sambon firar med middag ute när någon av oss når nytt 100k i portföljen, det är trevligt för det sker inte så ofta 🤭

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad händer om ni gör det samtidigt - trerätters, eller tar det ut varann så att middagen fryser inne :)?

   Radera
  2. haha, den fryser inne har det visat sig =)

   Radera
 15. Jag brukar uppmärksamma nya miljonnivåer i portföljen och anteckna det. Det brukar även nämnas mycket anspråkslöst i ett kortare blogginlägg. Några excesser såsom att fira med sprit gör jag icke.

  SvaraRadera
 16. Nu förstår jag inte, :) man firar ju att man lever varje dag (med ett glas liqör)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, då är vi inne på att varje gång det finns sprit firar man det med sprit :)

   Radera
 17. Den andra miljonen hedrar den första och kräver en tredje.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller vänta nu...
   Var det inte den andra ölen hedrar den första och kräver en tredje...

   Skitsamma. Skål påre tamejfasen!
   😜

   Radera
  2. Så när man bryter en miljonvall är det i själva verket ett hedersbrott? Skål på sig!

   Radera
 18. Jag firar milstolpar, +100 tkr, med ett blogginlägg! Mest som en påminnelse och motivation till mig själv. Givetvis firas samma milstolpe bara första gången. En gång var det nära med bubbel men det blev inget, den dracks upp vid ett senare tillfälle så att den icke skulle förgås!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annars tycker jag att det vore intressantare med blogginlägg när du ramlar ner under en milstolpe (osäker på om man kan kalla det milstolpe då, men du fattar). Det känns inte som att det finns lika mycket att lära ur framgångar och succéer.

   Radera
 19. Jag kommer att ta mig över min första mille i år. För mig är det inte siffrorna i sig, det är en personlig seger över en person som jag var förut, så jag kommer utan tvekan att fira. Dricker dock ingen sprit så jag kommer att ge mig ut och resa istället.

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Siffrorna i sig hoppas jag att det inte är för någon. Det är ju pengar, och i förlängningen frihet och möjligheter.

   Verkar besvärligt att behöva ut och flänga. Sen vill inte jag vara negativ, men har du inte kommit över miljonen än är det ju inte säkert att det händer i år. Säg att vi får ett ras på 30-40 procent nu.

   Radera
  2. Ha ha! Ja, det är olika, jag älskar att flänga omkring. Visst är det så, rasar det så kan det hända att jag inte når fram i år, men då får man glädjas åt det istället. Får vi ett ras på 30-40% så kommer jag med glädje att fira det med genom att köpa fler aktier:)

   Radera
 20. Så när firar du då Micke och isåfall hur? För inte är du väl så pass tråkig att du aldrig finner något alls värt med livet att fira? Se där, där har du ämne för nästa blogginlägg.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Jag kanske är så tråkig. Som jag skrev i morse: "Når jag ett riktigt stort mål kan jag fira genom att sätta mig på en stol och andas, om du förstår hur jag menar." Jag tror inte att jag har något behov av att fira.

   Radera
 21. Tidigare firade jag med cava varje fredag att jag överlevt ännu en vecka av chefens olika påhitt. Numer firar jag varje dag med frisk luft att jag inte behöver gå dit längre./frivilligpensionär

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fira med frisk luft låter skönt (såvida det inte är cigarrer som avses). Undrar hur många sådana där chefer det finns, som varje vecka skickar iväg ett gäng "påhitt" som inte gör en enda människa glad, och förmodligen helt omedvetna om hur deras idéer landar.

   Radera
 22. Alla anledningar att dricka sprit är bra anledningar! Bästa anledningen är nästan; "för att jag är bakfull" - den borde du testa, Micke! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det klarar jag faktiskt inte. När jag är bakfull kan jag BARA dricka vatten. Inte ens kaffe funkar.

   Radera
 23. Brukar "fira" lite, passerade 400 000kr i portföljen idag så blev ett glas whisky nu på kvällen. Inte något stort firande direkt men känna roligt att markera en milstolpe lite. Vid 1 miljon blir det nog lite större firande. Kanske grillkväll och en flaska vin :) om vädret och corona tillåter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis! Jag är väl tråkig som inte firar nivåer, men känner inte alls behovet och är rädd att jag känner mig dum om det sedan vänder ner.

   Radera