tisdag 23 mars 2021

Politikerinvesteringar

Den senaste tiden har politiker fått skit för att deras investeringar går tvärsemot deras politik. Löfven sparar pengar i Swedbank Robur Småbolag Sverige som har ett innehav i Academedia. Stenevi har pengar i Nordea Stratega 50, en blandfond som har larvigt lite pengar i några oljebolag. Bolund har pengar i kärnkraft, Lind i flygbranschen osv.

Jag är inte särskilt upprörd (eller förvånad). Det vore väl en sak om de investerat i enskilda aktier i företag vars verksamhet deras partier vill förbjuda, men om politiker ska förväntas ha stenkoll på samtliga innehav i en aktiefond som i sin tur investerat i hundratals företag betyder det i praktiken fondförbud för politiker.

Då är det värre när miljöpartister åker taxi till Riksdagen när de bor ett stenkast från pendeltåget eller när vänsterpartister vill förbjuda friskolor samtidigt som de sätter sina egna barn i privatskola. Dessa hade jag i minnet, men jag är övertygad om att det går att hitta liknande exempel i alla partier. Hyckleri verkar synnerligen blocköverskridande.

När det kommer till investeringarna är jag mer irriterad över inkompetensen. Löfven har haft miljonlön hur länge som helst, men är enligt egen uppgift inte ens miljonär. Okej, det är nog ingen som tror på det, men om han inte köper knark måste ju hans relativa fattigdom åtminstone delvis bero på riktigt dåliga investeringar. Och vem investerar i blandfonder?! Det är ett investeringsslag för fega pensionärer vars tid kvar på börsen är kraftigt begränsad. Märta Stenevi må se ut som 90 år, men hon är 44!

Nu kan jag ha retat upp såväl politiker som politikerhatare, bankanställda och taxichaufförer. Lite så jobbar jag.

29 kommentarer:

 1. I princip håller jag med dig, men inte när det gäller Miljöpartiet. Deras företrädare har en lång tradition av att tala om för oss alla hur vi ska leva våra liv, men de lever inte likadant själva. Nu kan man enkelt hävda att det stämmer för de flesta politiker, men MP's företrädare står ut ordentligt. Det är ingen hemlighet att jag föraktar dem och deras sätt att sälja ut Sverige, göra det sämre för alla och inte ha någon kontakt med verkligheten. MP är en röta i Sverige och trots att allt färre röstar på dem har de fortfarande en möjlighet att fortsätta förstöra för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den traditionen har väl alla partier? Jag tycker inte att MP står ut jämfört med exempelvis L. Ändå att vi bör ha rimliga krav på alla politiker.

   Radera
 2. Det är nåt visst att få höra från underutbildade "Gör som jag säger, inte som jag gör".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att utbildningsnivån spelar någon roll här. Däremot att det är dessa som stiftar lagar. Därför ska vi ställa krav på dem, dock på en nivå som går att efterleva.

   Radera
  2. Nej är de bara duktiga på vad de gör så spelar utbildningen vanligtvis ingen roll.

   Radera
  3. Men även om de är duktiga på sitt jobb måste de leva som de lär eftersom de kräver att VI ska leva som DE lär.

   Radera
 3. Att politiker skall få spara i 'vanliga' fonder känns rimligt. Den här typen av 'trams' får mig mer att ifrågasätta journalister som ägnar sig åt den här typen av löjlig journalistik.

  Alla, inklusive journalisterna, borde fatta att ingen politiker kan ha kolla på samtliga innehav i en fond. Och även politiker har rätt att ta del av marknadens utveckling.

  Sedan tycker jag att det borde vara mer uppstyrt kring vad som gäller för politiker, och personer som jobbar i statliga förtroendeuppdrag generellt, vad som gäller just egna investeringar.

  Precis på samma sätt som många företag har tydliga regler för vad som gäller för anställda kring vilka privata investeringar som de får ägna sig åt utan att det kan innebära trassel för företaget som det jobbar på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns så mycket annat som borde styras upp beträffande politikers leverne. T ex har vikten av att få geografisk spridning på riksdagsledamöterna resulterat i att de skriver sig i kommuner de knappt ens besöker.

   Ja, Nordea har ju förbjudit sina anställda att inneha bitcoin. Ingen bra utveckling.

   Radera
  2. Om jag nu förstått vissa rubriker rätt så ska vissa politiker sälja sina fonder nu när detta "scoop" har kommit till ytan. Det om något är väl otroligt.

   Eller är det jag som missat att någon politiker faktiskt står på sig och behåller sitt "otäcka" fondinnehav? Mer eller mindre vanliga indexliknande fonder borde ju vara helt okej (t o m uppmuntras!), även om det råkar innehålla en liten andel "fel" bolag.

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Jag har inte sett det, men det skulle inte förvåna mig. Politiker och ryggrader tycks inte förenliga. Den enda som stått på sig om någonting den senaste tiden är Ebba Busch angående sitt husköp. Men det är troligen bara för att hon inte kom undan. Hade hon vikt ner sig hade det ju varit detsamma som att säga att hon gjort fel.

   Radera
 4. Denna debatt dyker alltid upp. Någon politiker har sparat i en fond. Givetvis finns det något innehav i fonden som inte är politiskt korrekt. En investering i SAAB kan beskrivas som en investering i vapenindustrin. Själv har jag de de sista veckorna köpt aktier i Altria av den enkla anledningen att jag tror att att det är en bra placering. Verksamheten är laglig. Jag är inte på aktiemarknaden för att uppfostra folk. Jag vill tjäna pengar inget annat.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill man förändra världen tror jag också på andra fora. Förslagsvis att man som kund inte handlar av ett företag vars verksamhet man vill inte ska finnas.

   Radera
 5. Helt rätt. Det brukar heta att man skall vara aktieägare i Handelsbanken men absolut inte kund. En sanning som hållit över åren. En investering i SAAB kan givetvis ses som en vilja att värna vårt oberoende som nation eller för den delen ses som att man skall profitera på upprustning.

  MvH

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aktien finns ändå. Om du eller någon annan äger den påverkar det inte företagets vinst eller välmående. Om du handlar deras produkter däremot.

   Radera
  2. Moraliska och etiska aspekten BORDE påverka ditt beslut om vilka aktier du köper. Jag skulle tex aldrig köpa Evo.

   Radera
  3. Men skulle du kunna äga en fond vars innehav till 0,4 procent består av EVO-aktier? För det är ju det politikerna kritiserats för.

   Radera
 6. Sparo,

  Helt rätt. En aktie bryr sig inte vem som äger den. Jag röker inte jag snusar inte. Jag gör en laglig investering som i Altria. Hur vida jag handlar bolagets produkter har inte någon större bäring på situationen.Får i ärlighetens namn erkänna att jag gjorde bort mig rejält när jag investerade i en indonesisk öltillverkare. Stärkt av den initiala kursuppgången beställde jag en låda från Systembolaget. Jag tyckte att det var lite DD.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast vid tobak drar jag ändå gränsen, så lite hycklare är jag allt. Den verksamheten vill jag inte vara del i vare sig som kund eller investerare.

   Radera
 7. Skall man dra personliga gränser hit och dit så tycker jag man är ute svävar. Kan man köpa KO? Kan man köpa Swedish Match? Som investerare tycker jag det är viktigt att inte tappa fokus.

  MvH

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. KO vet jag inte vad det är, så jag får säga pass på det. Swedish Match går som sagt under min gräns, ingen tobak i min portfölj. Men det är mitt personliga val. Och ja, om en miljöpartist köper kärnkraftsaktier eller en sverigedemokrat köper aktier i ett företag med halalslakt som affärsidé skulle det se märkligt ut, men i en fond med hundra innehav kan de knappast avkrävas att stå för allihop.

   Radera
  2. KO är förkortningen ("tickern") på en av de amerikanska börserna för The Coca-Cola Company.

   Mvh

   Egon

   Radera
  3. Ja, jag förstod det senare.

   Radera
 8. Håller med, har stört mig på den här så kallade granskningen av politikers fondinnehav. Några riktigt långsökta problem de letar upp som att Shekarabi med ansvar för spelfrågor äger Avanza Zero som följer ett index som inkluderar Evolution Gaming. Goddag yxskaft typ.

  Som ditt svar till Lars 14:41 så är KO Coca Cola, misstänker att detta bolag inte är obekant. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nog måste väl en politiker få äga en indexfond. Det finns så mycket annat att gräva i och beskylla dem för att detta bara skymmer sikten.

   Jag misstänkte att det var Coca-Cola som avsågs, men var inte helt säker.

   Radera
 9. @Anonym

  Tack!

  Mvh Lars

  SvaraRadera
 10. Vafalls är hon bara 44 år gammal?

  Jag ser ut som en rosenkindad 12-åring med linblont hår jämfört med henne och vi är ungefär jämngamla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker lite likadant. Jag är fem år äldre, men jag tycker att hon ser ut att kunna vara min mamma. Då trodde ändå folk att jag var 40 när jag gick ut gymnasiet och jag har inte en enda gång fått visa leg på Systemet trots att jag gick dit första gången på min tjugoårsdag. Men tiden kommer ikapp oss alla, en del ikapp och förbi.

   Radera
 11. Hittade din blogg idag. Älskar tonen och hur välskrivna inläggen är. Keep it up!

  SvaraRadera