måndag 1 mars 2021

Uteträning på vintern

Jag sprang en runda i helgen och då slog det mig att utomhusträning funkar året runt även i vårt köldpinade land. Jag springer årets samtliga månader. Visst kan det bli någon dag på vintern då halkan eller mängden snö gör det utmanande, men då får man tänka till och välja färdväg efter underlag.

Kylan kan man klä sig för och så länge man håller igång behöver man inte så många lager. Även vid -10 tar jag av mig handskarna, drar ner dragkedjor och kavlar upp ärmarna efter hand. Den som har känsliga luftrör kanske ska skippa de kallaste dagarna, eller köpa en värmeväxlare som värmer upp inandningsluften.

I Stockholm går det att cykla året runt. Den räddhågsne kan köpa dubbdäck. Utegym är en annan aktivitet som många inte verkar känna till finns på vintern också. Handskar är en bra idé, annars funkar det precis som på sommaren. Jag vet inte hur det ser ut där ni bor, men här finns det utegym överallt, en del sämre än andra.


Jaha, hur funkar det här då?

Förutom alla träningsformer som även finns på sommarhalvåret finns ännu fler på vintern. Som skidåkning, både utförs och slättförs. Och långfärdsskridskor på en stabil is (så inte nu längre!), förslagsvis med medhavd termos.

Även om jag inte gör det själv fattar jag att det finns folk som vill lyfta skrot, och då kommer man inte riktigt runt innegymmen, men de som tränger ihop sig inomhus för att idka konditionsträning förstår jag lika lite nu som jag gör det på sommaren. Det finns natur där ute, för böveln!

26 kommentarer:

 1. Hej Sparo, att inte gymmen har stängts ner säger ganska mycket om "strategin". Det är väl det stället där du sist vill befinna dig under en rådande pandemi?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte. De som går på gym är väl med undantag för pensionärsgrupperna ingen riskgrupp för viruset och jag misstänker att hygienen är god, att maskinerna torkas av ofta osv. Men med det sagt skulle jag bli helt tokig av att stå och springa på ett löpband. Jag trampar en del motionscykel hemma och det kan vara det tråkigaste jag vet.

   Radera
 2. Jag går gärna på spinningspass inomhus på vintern, eftersom jag tycker det är roligt. Dessutom det klart billigaste alternativet, eftersom arbetsgivaren står för kostnaden via friskvårdsbidrag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du har en vanlig cykel blir det lika billigt (eller billigare om du har en reskostnad till gymmet). Jag har aldrig gymmat i grupp, så hur roligt det är kan jag inte bedöma. För egen del kan jag inte tänka mig att gruppgrejen skulle funka, men där är ju människor olika.

   Radera
 3. Fi fasen. Den där naturen har jag hört talas om! Är det den som syns från hemmakontorets enda fönster? (Kommentaren kan innehåla spår av ironi)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara naturen. Den lär enligt uppgift vara utbredd nästan överallt. Det finns t o m spår av den i stora städer.

   Radera
 4. I andra klimat är det vanligt med styrketräning utomhus, men här i norden tror jag allt rostar sönder.
  Jag har en skivstång som är rejält rostig, men med ett par handskar funkar den bra på vintern ändå.

  Benböj, marklyft, bänkpress och chins kommer man långt på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror kanske på hur avancerat gym man behöver. Jag har utegym på gångavstånd som erbjuder tyngdlyftning med vikter, men vanligtvis får man väl då lyfta stockar och annat som sitter fast i ena änden.

   Radera
 5. Har själv upptäckt att inomhusträning fungerar ännu bättre året om än utomhusträning, uppvärmt och skönt på vintern, luftkonditionerat och svalt på sommaren :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har motsatt erfarenhet och svettas mångdubbelt mer inomhus eftersom luften är stillastående. Dessutom går man ju miste om variationen, både i fråga om klimat, utsikt och kupering.

   Radera
 6. Problemet med löpning nu under pandemin är att det är i de fina löpspåren som äldre damer numera socialiserar. De sitter antagligen isolerade större del av tiden så jag förstår att de är lite uppspelta när de får komma ut och träffa andra tanter, men de är väldigt ouppmärksamma på sin omgivning. Ibland tror jag att de gått en utbildning hos Lars Lagerbäck för det går ofta i väldigt fina diamantformationer vilket gör det omöjligt för en offensiv spelare som mig att ta mig igenom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag springer nästan aldrig i motionsspår, och när jag gör det har jag större problem med hundägare med tio meter långa koppel än jag har med tanter, men bägge grupperna brukar lystra till ett käckt: "UR SPÅÅÅÅÅRRR!!!"

   Radera
 7. Det är superlätt att motionera utomhus året om. De utegym som finns fungerar lika bra nu på vintern som på sommaren. Kanske är det även är lättare eftersom det inte är lika mycket folk vid dom nu.

  Det enda som hindrar är det egna sinnet.

  Inga problem att springa i kortbyxor heller; skyltmannen gör det året om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här ser jag ingen trängsel vid utegymmen någon tid på året, men glädjande nog är de inte helt tomma på vintern heller.

   Jag tror att många inte ens tänkt tanken, de tror att det i princip är omöjligt att springa eller cykla i minusgrader. För mig var det självklart att testa första vintern jag sprang och sedan dess har jag bara fortsatt.

   Skyltmannen är lite av ett unikum. Själv vill jag gärna bylta på mig lite, men ett år sprang jag barfota vid jul. Min nedre gräns för barfota är +7 grader och barmark.

   Radera
 8. Ganska omöjligt att springa i 20 minus och svinhalt ute. Lite trevligare att köra jumping jacks inomhus då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur då omöjligt? Möjligen lite utmanande. Fast jag skulle säga att det (åtminstone här) sällan är -20 och svinhalt samtidigt. Ibland är det kallt och då får man klä sig därefter. Ibland är det halt och då springer jag gärna på grus eller saltsopade gångbanor. Här i Stockholm vimlar det av cykelbanor och springa på och de är nästan alltid tomma, särskilt vintertid.

   Radera
  2. Joo men här var det 1 cm tjock is på gångbanorna

   Radera
  3. Det är en utmaning att springa på ren is även om det går (https://www.youtube.com/watch?v=dnW6SSt-n_I), men kanske finns det en grusväg där det går att hitta lite grepp, eller en snöbelagd yta strax utanför gångvägen där folk inte packat snön till is.

   Radera
 9. Svar
  1. Själv lyfter jag bara utdelningar, sen är jag helt slut.

   Radera
 10. Älskar utegym året runt. Jag och min kamrat gjorde det till vår grej att ses och träna en gång i veckan...i 52 veckor. Vi klarade det och fann att det faktiskt inte var så plågsamt. I år gjorde den fina vintern här i Stockholm att längdskidorna fick åka fram istället. Men annars, inga problem alls att träna ute hela året.

  Och sparad krona påreråh också!

  Kul och annorlunda inlägg av dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag tycker att jag tjatat om uteträning, men fler behöver få reda på att det faktiskt går att träna ute. Jag borde ge de där utegymmen en chans också, tycker bara att styrketräning är så himla tråkigt. Det kan också ha att göra med att jag tar två chipspåsar i bänkpress.

   Radera
 11. Det finns ett sätt att delvis gå förbi debatten ute/inne träning.
  Börja jobba i ett kroppsarbetande yrke.
  Misstänker en stor del av investeringsbloggare (grov generalisering följer) är herrar med ett arbete bakom bakom en dator-skärm. Och att en hel del tid följaktligen läggs på att träna.

  Jag tränar aldrig. Spenderar i stället dagen med stora cirklande handrörelser, arm-träning bärande sopsäckar. Och trappstädning i stället för trappmaskin.

  (städerskan, med valkar på händerna trots handskar) ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ligger en del i det och jag är lite avundsjuk. Om inte tidningsbud började mitt i natten skulle jag kunna hoppa in lite där som en ren bantningsmetod.

   Radera
  2. Har jobbat som tidningsbud också. En gång i tiden.

   Men, allvarligt. Sliter man på kroppen fel eller får en skada kan det också gå fort mot sjukpension.

   Åldern för min tilltänkta "FIRE"-pension sjunker varje gång någon sparkat in sin papperskorg längst in under skrivbordet!

   Radera
  3. Ja, att alltid jobba i ett fysiskt jobb skulle vara värre. Jag tänker mer korta inhopp, ett vikariat eller ett par dagar i veckan.

   Radera