söndag 28 februari 2021

Pensionsdags

Jag hade tänkt låta bli att säga något mer om pensionssystemet. Ämnet intresserar mig inte särskilt och jag har redan gjort en rad blogginlägg om den ständigt minskande valfriheten.

Men efter önskemål från Kalle i kommentarsfältet gör jag ett till, för detta blir dummare och dummare. Som vanligt minskar antalet fonder. Denna gång inte bara för att politikerna inte tror att undersåtarna klarar av att välja om vi har för stor valfrihet, utan också för att ”fonderna ska vara kostnadseffektiva, hållbara, kontrollerbara och av hög kvalitet”.

Märkte ni den gemensamma nämnaren där? Vad är kostnadseffektivt, vad är hållbart, vad är hög kvalitet och vem bestämmer det? Den sista frågan fick vi i alla fall svar på. Det bestämmer en ”ny nämndmyndighet som ska inrättas”. Så vi får en ny myndighet som ska gallra antalet fonder? Vad var det för fel på att vi gjorde den gallringen själva? Det ska ju ändå föreställa våra pengar.

Folk tror att jag ljuger när jag säger att jag inte tror att jag kommer få någon pension från svenska staten, men jag tror verkligen inte det. Politikerna kommer bergis införa ytterligare några myndigheter som till slut kommer fram till att staten ska behålla pengarna ”för allas bästa”. Och värst av allt är att en majoritet av väljarna med rätt propaganda kommer att ge dem rätt.

35 kommentarer:

  1. Känner personligen flera, dvs inte fake news nu alltså, som har börjat få ut pengar från pensionssystemet. Så just den biten funkar än så länge. Om den hinner försvinna till dess att det är dags för dig och mig att lämna in köbrickorna vet jag tyvärr inte.

    Personligen bytte jag alldeles nyligt bort hela Ap7Såfa mot andra fonder. Kändes som en uppfriskande valfrihet den lilla biten iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att människor får ut pension nu kan vi enas om, jag talar om tjugo år fram i tiden. Och notera att jag genomgående använder ordet "tror". Ingen kan se in i framtiden.

      Jag byter ut Såfan hela tiden eftersom den ständigt kommer tillbaka in i PPM-portföljen när fonder jag valt tas bort från valfriheten.

      Radera
    2. Den enda jag tror att jag kommer behålla är Handelsbanken Hälsovård Tema A1.

      Radera
  2. Har du märkt att jag stalkar dig nu i helgen !?? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. I helgen har jag inte märkt någonting. Jag ägnar all vaken tid åt att skriva kundtexter och måla i min lägenhet, så bloggen blir lite autopilot just nu.

      Radera
  3. Bara för att agera motpol. Det har funnits mindre seriösa fondbolag te.x. Allra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det. Det är därför det är så bra om vi utan inblandning kan få välja var vi vill placera vår egen pension. Personligen hade jag gärna sett ett system där pensionen hålls nere till förmån för lägre skatt, så att man slipper vänta ett halvt liv på sina egna pengar.

      Radera
    2. Det var ju påpassligt att Sossarna hade placerat sin helt egna expolitruk och advokat Thomas Bodström i styrelsen för Allra då? Vad hjälpte det spararna? Däremot tror jag det hjälpte Bodströms egen plånbok alldeles förträffligt.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Politiker står alltid närmare sig själva än väljarna. Inte bara politiker förresten, så är vi väl allihop.

      Radera
    4. Å Meg Tiveus, & Ebba Lindsö, som dock hoppade av när de insåg vad som var åfärde.

      Radera
    5. Tyder ju på någon slags överlevnadsinstinkt i alla fall.

      Radera
  4. Den som på fullaste allvar gör sig beroende av det allmänna pensionssystemet är dömd till evigt lidande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan bokstavligt talat bli så, för om man vid 70 upptäcker att det inte blir några pengar har man kanske inte möjligheten att dra ihop nya eller jobba i tio år till.

      Radera
  5. Att dina inbetalda pengar kanske inte finns kvar när det är dags att lyfta pension är inte helt otroligt. Det som skrämmer mig är hur de tänker täcka upp detta. De kommer garanterat titta på oss som tog ansvar över vår egen pension och förklara att det är vårt ansvar att täcka upp genom att beskattas hårdare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker att man kan konfiskera pengarna och göra all (eller stora delar) av pensionen behovsprövad.

      Och innan någon invänder att lagar och regler inte tillåter detta får jag påpeka det uppenbara - lagar och regler sätts av politiker och de har tjugo år på sig. Ingen politisk förändring i modern tid (EU-inträde, murens och Sovjetunionens fall...) har tagit i närheten så lång tid.

      Radera
    2. Behovspröva pension skulle lösa regeringens nuvarande och kommande problem med ett pensionssystem som urholkar sig själv beroende på utbetalningar till människor som inte betalat in en enda krona innan utbetalningarna sätter igång. Sen kan överskottet från en sådan förändring hjälpa fler att få mer och högre bidrag.

      Radera
    3. Just ordet behovsprövad känns lite brett med nuvarande styre tycker jag.

      Radera
    4. Jag håller med ZS om det. Det här ÄR (eller åtminstone borde vara) våra pengar.

      Radera
  6. För övrigt delar jag din sin syn på pensionssystemet Micke. Det finns en god anledning till att de allt förre som jobbar anses ska jobba allt längre. Politrukerna tycks ha bestämt sig för att sänka Sverige och det snabbt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vanlig matematik och logik säger att någonting måste göras. Allt färre kan inte försörja allt fler med allt mer, någon av parametrarna måste ändras och den lättaste att ändra politiskt är att strypa pensionerna på något sätt.

      Radera
    2. Ja för att avsluta invandringsexperimentet som är den enskilt största faktorn till massiva bekymmer i Sverige låter väl sig inte göras. Alla ska vi väl fortsätta att älska mångfalden, som är isolerade grupper utan integration och massiva klyftor i samhället.

      Radera
  7. Jag anser att du har helt rätt och det är nog rätt naturligt att reagera så utifrån vårt perspektiv. Särskilt om man sätter det i samband med det du skrev om provokation (tyckandets tyranni). Andras beslut och val är provocerande och skapar hos vissa en kognitiv dissonans som kräver något slags (ointelligent)rättfärdigande av det egna beteendet. Men om vi använder välvillighetens princip och fortsätter tänka självständigt i motsats till lämmeltåget, kan det inte, särskilt då med tanke på alla pensionsspararskandaler, verkligen hjälpa någon med ekonomiskt funktionshinder? Jag är övertygad att många trevliga och tysta, men med lite dålig antecipatorisk förmåga kan bli hjälpta. (jag föreslår här att det inte bara handlar om utbildning utan också genetiska kognitiva förmågor).I min rosaskimrande värld hade myndigheten då faktiskt anställt någon med en forskarbakgrund i beteendeekonomi, men det kommer inte ske. Blev lite av Pippi Långstrump det här."Den som är väldigt stark måste också vara väldigt snäll". Janteallergikern

    SvaraRadera
    Svar
    1. De skandaler som har varit tycker jag är ytterligare bevis för att pensionssystemet ska reglera så lite som möjligt. Grundtanken borde vara att det är våra pengar att göra vad vi vill med. Sen är det en fin tanke att hjälpa dem som haft låga inkomster att få så mycket pension att de ska överleva. Jag sympatiserar med den, men inte hur långt som helst.

      Radera
  8. Man undrar ju hur effekten blir då så många äldre avlidit i covid. Arvsvinster och helt krasst färre att betala för ett antal år borde märkas i systemet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast är det så många? Det låter ju mycket med femsiffriga dödstal, men hur många av dessa hade inte ändå dött inom ett år? För en befolkning på tio miljoner tror jag inte att det kommer att märkas särskilt mycket.

      Radera
  9. Folk tittar konstigt på mig när jag säger att jag inte tror att det finns någon pension till mig. Men jag har 40 år kvar. Enligt staten. Inte tänker jag jobba så länge inte. Hälften kanske. Och jag tror helt klart på att de kan sno min pension när de förstår att jag sparat min ynkliga lön för att leva på den. Eget ansvar ska bestraffas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Men jag har 40 år kvar. Enligt staten."

      Just nu, men om pensionsåldern fortsätter att höjas med ett år per år i snitt kommer du inte närmare.

      Radera
  10. Förutsatt att man inte avser att springa kvar i ekorrhjulet efter 55 år, borde man då plocka ut all tjänstepension på fem år innan staten ändrar reglerna eller ser någon en fördel att låta bankerna samt försäkringsbolagen sitta på pengarna till den ordinarie pensionsdagen infaller?/frivilligpensionär

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eftersom jag har ett par hundralappar i total tjänstepension har jag aldrig satt mig in i det, så jag lämnar med varm hand över frågan till det övriga kommentarsfältet.

      Radera
    2. Oavsett om regelverket för den allmänna pensionen ändras (vilket kan diskuteras om det vore politiskt självmord) har jag väldigt svårt att se att staten skulle kunna sno åt sig tjänstepensionen. Jag har till exempel en stor del på Avanza, i egenvalda fonder. En del av det är intjänat genom löneväxling. Vi har redan ett system där pension beskattas rätt hårt, speciellt innan man är 65. Att man inte fritt skulle få ut sin tjänstepension känns osannolikt. Sen kan det kanske i framtida system säkert ändras så det inte går att plocka ut det redan från 55.

      Radera
    3. En bred politisk uppgörelse där hela eller nästan hela riksdagen gör upp om att ta tjänstepensionen, och så slänger de in ett köttben åt väljarboskapen... Osannolikt måhända, men inte omöjligt. En annan variant är att dra av tjänstepensionen från grundpensionen. Eller, som med pensionsåldern i stort, skjuter fram tidpunkten så att många inte ens hinner se pengarna innan de dör.

      Inte bara pensioner, även löner beskattas hårt i Sverige, men vi har accepterat. En del lever till och med i villfarelsen att vi får mer i retur från staten än människor i andra jämförbara länder.

      Radera