onsdag 10 februari 2021

Hämnd på scammare

Alla som använder internet utsätts då och då för diverse lurendrejare. När internet var nytt förstår jag att det klickades på suspekta länkar. 2021 har jag svårare att se vem som jublar över ett mejl om en miljonvinst i ett lotteri de varken känt till eller varit med i, men det finns folk till allt.

Även om vi inte går på det är det nog fler än jag som skulle vilja hämnas på de jävlarna som försökt lura oss, men antingen saknar vi tid, kunskaper eller både och. Att mejla ”JÄVLA IDIOTER!” skulle antagligen bara leda till att min mejladress betingar ett högre värde på reklammarknaden eftersom den bevisligen används.

Men det finns de som har tid och kunskaper att jävlas tillbaka. En av dem är Jim Browning vars Youtubekanal går ut på att leta upp och identifiera scammare. T ex hackar han deras datorer och publicerar filmer från deras webbkameror, och så byter han ut den ljudfil de spelar upp för dem som svarar på deras telefonsamtal till följande meddelande:

Hello,
This is an automated message being sent by scanners from India. They were going to try to scam you by claiming that you would get a refund from your computer maintenance company. However, this is just a scam so that they can access your computer and will try to get money from your bank account.

If you ever get a message like this, it is always a scam. Please do not mention that I have changed their message, but if you would like to waste their time you can speak to these scammers by pressing 1 on your telephone keypad.

Kostnaderna för samtalen tickade på, men ”kunderna” slutade nappa på betet och kräken kunde inte förstå vad som hände – trevligt!

Youtubekanalen Kitboga verkar jobba lite mer med humor. Istället för att anmäla bluffmakare till polis och myndigheter försöker han blåsa dem på pengar, eller bara blåsa dem i största allmänhet.

Min favoritbluffbluffare är dock James Veitch. Han gör en slags Powerpoint-baserad ståuppkomik. Det kan gälla lite av varje, t ex hur han jävlas med sitt kollektiv, men ofta om hur han börjat svara på spam för att trötta ut spammarna:

Ja, vad ska man annars göra? Jim Browning har anmält scammare till polisen, men som jag förstått det har det inte lett någonstans. Antar att poliser i de u-länder scammarna håller till inte är mindre lata än våra svenska. Det är som att kriminalitet på nätet fortfarande inte riktigt räknas.

 

12 kommentarer:

 1. Föredrar lätt scammare som är lätta att undvika, värre är det med kommunistiska LO med sina förslag "rättviseskatt" på 35% för kapitalinkomster. Du skrev blogginlägg om att flytta, kanske inte är en så dum idé.
  https://www.gp.se/ekonomi/lo-vill-inf%C3%B6ra-r%C3%A4ttviseskatt-1.41265779

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som att LO fått mindre att säga till om på sistone. Kanske tur det när man läser vad de planerar.

   Märkligt att "rättvisa" alltid betyder högre skatt. Ett annat sätt att gå vore ju att minska skatten för de grupper man vill hjälpa.

   Radera
  2. Just 35% skatt på kapitalinkomster var kanske inte den hårdaste kärnan i LO's förslag; skatten på kapitalinkomster är idag ändå 30% så skillnaden är inte enorm även om den är en höjning.
   Däremot vill de vad jag förstår även höja marginalskatten på högre inkomster, dvs öka progressiviteten i skatteskalan på inkomst av tjänst. Detta samtidigt som ett stort antal förståsigpåare verkar mena att det är olyckligt att ha så stor skillnad i beskattning av kapital- och tjänsteinkomster som vi har i Sverige. Inte minst fördelningsmässigt.

   Radera
  3. Om man inte tolkar "en enhetlig skatt på kapitalinkomster på 35 procent" som att kapitalförsäkringar och investeringssparkonton ska bort, och kanske att även reavinster på bostäder ska upp till den nivån.

   Ja, men det kan man väl säga att LO jobbar emot genom att vilja tokhöja skatten på såväl kapital- som arbetsinkomster?

   Radera
 2. Den här är närmare 15 år gammal, men bland det roligaste jag har sett i den vägen: https://www.419eater.com/html/bigman.htm

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humor! Särskilt att alla inblandade hela tiden skrev att de skulle vara ärliga trots att ingen var det. Men Monty Python kan inte vara stora i Nigeria :)

   Radera
  2. Haha helt fantastiskt. Jag kom på mig själv med att börja tycka synd om scammern :)

   Radera
  3. Ja, lite som när James Veitch berättar vad han ska göra med sina pengar och scammern avslutar med att han måste gå och sova:
   https://www.youtube.com/watch?v=giunyYVsts0

   Radera
 3. Det här är helt OT, men jag såg precis en artikel på SVD i kategorin "snyftartiklar om idioter" som är som klippt och skuren för dig.

  "Det borde inte vara så lätt att klicka hem aktier" är rubriken. Det handlar om nåt pucko som förlorat pengar på gamestop och nu tycker att det är någon annans fel =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg rubriken och vad som skulle kunna vara ingressen på Twitter. Det stod typ "Normalt gör Adam stabila långsiktiga affärer, men i förra veckan köpte han Gamestop som ett statement." Sen när han förlorade en massa pengar var det inte kul längre.

   Radera
 4. Jäkla sparo! Satt nu fyra timmar med desse youtubare. Skulle bara läsa lite snabbt efter maten....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag ber om ursäkt. Eller nåt.

   Radera