fredag 19 februari 2021

Lögn, förbannad lögn och alkoholstatistik

Med statistik kan man som bekant visa det mesta. I detta fall ”konstaterar” Sveriges Radio att Systembolagets ökade försäljning betyder ”minskad alkoholkonsumtion för många”.

Nej, SR tror inte att svenskarna i stor skala börjat ”vaska” sina högt alkoholbeskattade inköp. Teorin är istället att vi minskat våra inköp på krogen och i utlandet ännu mer. Det kan möjligen stämma, men jag har en annan förklaring:

Ingenting är så skuldbelagt som att dricka sprit hemma. När tio procent säger att de ökat sin konsumtion trots färre sociala sammanhang skulle den verkliga siffran lika gärna kunna vara 20, 30 eller 50 procent. Jag kan dra det ännu längre. Om alkoholkonsumtionen ökar under tio år på raken och man varje år frågar samtliga svenskar om de druckit mer eller mindre än föregående år är jag övertygad om att summan av våra svar varje år skulle peka på en minskad konsumtion, för så funkar vi.

Antar att jag nu borde redovisa min egen alkoholkonsumtion under pandemin. Jag har druckit exakt noll det senaste året. Det är i stort sett oförändrat från året innan, men förvisso en liten minskning. För jag dricker inte hemma och jag har inte haft tid med följdverkningarna, att ligga fyllsjuk och dessutom inte kunna köra bil.

Dessutom har de sociala aktiviteterna minskat, snart är det väl dödsstraff av smittspridningsskäl att överhuvudtaget träffa andra människor. Enda gången jag konkret bjöds på alkohol under 2020 var på ett danskt sjukhus, till middagen tre timmar efter att jag opererat hjärtat. Danskar har ju som bekant en lite annan syn på sprit.

34 kommentarer:

  1. Det kan ju vara så att SR har rätt men enkäter från kunder är ett ytterst osäkert källmaterial. Jag skulle lita mer på undersökningen ifall de hade kollat upp hur mycket omsättning bordershop i Tyskland har tappat.

    För egen del har iallafall alkoholkonsumtionen ökat rejält. 2019 blev jag bjuden på middag av jobbet, och drack en starköl till det. 2020 beställde jag en låda finvin från bolaget. En är urdrucken och fem kvar. En rejäl ökning oavsett om en flaska hela lådan ska bokföras på 2020...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, att fråga folk om "ovanor" är nästan som att be om att få fel svar.

      Procentuellt var det en rejäl ökning, men du verkar inte precis ligga i riskzonen för missbruk ;-)

      Radera
    2. Säger detta mer om dig eller folk? Folk är ju dåliga på att avgöra saker men det går ju åt bägge hållen så det borde ändå hamna på en hyffsad nivå? Men samtidigt så är inte du SR som kanske borde ha mer på benen. Jag har iaf sänkt min konsumtion av alkohol.
      /Anders

      Radera
    3. Jag tror inte att det går åt bägge hållen. Folk tror (eller säger, för de har i alla fall tänkt) att träna mer, dricka mindre osv.

      Radera
  2. Ökad försäljning = minskat drickande. Det måste vara samma logik som de applicerar på klimatet eller? Rekordlåga temperaturer = global warming!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, för klimatet gäller: varmare=global warming, kallare=också det.

      Radera
    2. Verkar vara svårt det här med väder och klimat. Lite onödig kuriosa. Det kräves lika mycket energi att smälta en bit is som att värma samma mängd vatten från 0 till 79 grader (334/4,2, specifika smältentalpi/värmekapacitet). Att polarisarna minskat under de senaste 20 åren är helt klart fakta.

      Radera
    3. "Att polarisarna minskat under de senaste 20 åren är helt klart fakta."

      Finns det en länk dit i så fall?

      Radera
    4. Hade det varit bättre om polarisarna växt i omfattning? Eller är det önskade resultatet alltid att klimatet inte förändras. I så fall är det kört. Är det något vi kan slå fast som fakta är att jordens klimat varierat oerhört under historiens gång. Oavsett människans påverkan. Klimatet kommer fortsätta förändras. De som inte anpassar sig kommer få det svårt.

      Radera
    5. Det där är säkert en kanonsida om man ska köpa fyrhjuling eller snöskoter, men den handlar väldigt lite om polarisar.

      Radera
  3. Vissa dricker mindre på krogen och andra dricker mer hemma, det måste ju inte vara exakt samma människor. Vilket iof är dåligt eftersom de som dricker mer hemma förmodligen är djupt inne i diverse riskzoner. Det vore nog bättre för folkhälsan om alla var som genomsnittet.

    Själv har jag de senaste månaderna helt slutat dricka. Vissa säger att livet är för kort för att inte unna sig. Jag säger att livet är för kort för att vara bakis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är lite inne på din linje där. Ytterst sällan är det värt att må skit ett dygn eller två.

      Radera
    2. Jag höll på att säga att jag under 2020 och hittils 2021 inte druckit en droppe alkohol, varken betald själv eller av andra. Men så kom jag på att det nog blev nåt litet glas bubbel vid tolvslaget på nyårsafton och de dropparna bokförs nog tekniskt sett på 2020. Jag ser liksom inte vitsen med det hela, dåligt för både kropp och plånbok. Sen har man ju såklart andra laster som belastar ovanstående negativt, men det är sånt som jag finner mer glädje i och som ger något tillbaka.

      Radera
    3. Nyårsafton 2019 alltså ;)

      Radera
    4. Ger det mer än det tar att dricka ska man göra det. Jag kan bli fyllsjuk trots att jag druckit för lite för att bli full. Då är det helt meningslöst.

      Radera
  4. Vad säger statistiken om resultatet från systembolagen i Strömstad och Charlottenberg? Bara att försäljningen minskat, de har ingen susning om ifall lokalborna köper/dricker mer eller mindre än förr (eller bränner själva).
    Själv har jag efter flera decenniers tillåtelse att gå på bolaget faktiskt också verkligen gått dit under året. Med indragna tjänsteresor så blir det ingen taxfreeshopping längre.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. På dessa bägge orter borde minskad konsumtion vara tämligen norsk.

      Radera
  5. "Enda gången jag konkret bjöds på alkohol under 2020 var på ett danskt sjukhus, till middagen tre timmar efter att jag opererat hjärtat."

    Blodförtunnande Danish style :-)

    SvaraRadera
  6. Med tanke på orsaken till ingreppet....mkt intressant.

    En av effekterna av en av nedbrytningsprodukterna (dvs inte alkoholen i sig själv) kan i stora mängder (tänk bakfyllan efter studentfirande) orsaka förmaksflimmer hos friska.

    Det kanske var ett utstuderat sätt att kontrollera effekt av operationen

    (Inte seriöst inlägg, då doserna är för låga för att ha klinisk effekt. Det fysiologiska stämmer dock. Inget som påverkar operationen...bara lite kul får någon som råkar vara lite insatt)


    Med vänlig hälsning
    Thz

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, även jag som outbildad kände att det här kan väl ändå inte vara helt klokt.

      Radera
  7. Jag är en förtappad alkis ser jag i ert sällskap. Tyckte 4cl whisky till helgen inte var mycket men....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag lider med alla som tvingas dricka whisky. Funkar för att tvätta sår, men inte mycket mer.

      Radera
  8. Att värdera sin egen prestation eller förmåga är inget vi människor är experter på. På gott och ont haha.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Genom andra känner man sig själv :)

      Men det är ju så. Det finns säkert undersökningar som visar svart på vitt att självrapporterad data har lägre kvalitet. Om det sedan beror på att vi tror bättre om oss själva eller om vi ljuger varierar nog.

      Radera
  9. Du har rätt, kommer det från SVT eller SR så får man i princip alltid anta att motsatsen gäller i verkligheten.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte, kanske är det så. Framförallt känner jag att självrapporterade uppgifter är helt opålitliga, vem som än rapporterar om dem. Men det hade kanske känns bättre om åtminstone de rena faktauppgifterna (Systembolagets försäljning) inte gått i precis motsatt riktning.

      Radera
  10. Det här med orsak och verkan är inte helt enkelt alla gånger. Speciellt inte i media. Själv har konsumtionen 2020 varit låg, kanske noll men inte inköpen. Med ökad matlagning i hemmet har behovet av vin (för matlagning) ökat betydligt. Tillhör de som gärna har lite äkta vara i grytan istället för de substitut som livsmedlesbutikerna säljer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ändå får man förmoda att de varit i kontakt med experter vars expertisområde är just att föra in orsak/verkan i statistiken.

      Fast just vin i matlagningen måste väl vara en extremt liten del av den totala konsumtionen? Trots att jag gillar matlagning (och all alkohol jag förtär är just vin) har jag i stort sett aldrig lagat mat med vin.

      Radera
  11. Osäker om jag dricker mer eller inte, är noga med att trycka in månader lite då och då när jag dricker 0 (speciellt om jag börjar få ett sug efter alkohol). Annars vanligt med något glas vin till ett gott kött på helgen samt gärna en rökig whiskey. Vi har druckit mycket mera alkohol fri öl, börjar finnas riktigt bra sådana nu (alkohol fritt vin har jag endast hittat okej vitt vin).
    Angående bakfylla så blir jag i princip aldrig bakfull, lästa på varför man blir bakfull för många år sedan och det hade vist med vätskebrist att göra, så avslutar man en blöt kväll med några stora glas vatten innan man lägger sig så brukar man klara sig väldigt bra.
    Mvh Kemoko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett annat problem med självrapportering (oavsett ämne), det riktiga svaret är ofta att vi inte vet, men det vill man ju inte säga. Lite som att när man frågar efter vägen får man ibland felaktiga svar eftersom folk vill hjälpa till även om de inte kan.

      Det enda alkoholfria substitut jag druckit var alkoholfritt rödvin. Det smakade druvjuice, svartvinbärssaft.

      Jag har börjat dricka varannan vatten redan tidigt på kvällen, ingenting tycks hjälpa.

      Radera