lördag 20 februari 2021

Go Elon go!

Jag brukar inte lovorda Elon Musk, jag har rätt svårt för honom. Hans romantiserade syn på droger får mig att tänka på obstinata ungar på väg till reggaefestival och vare sig Tesla eller SpaceX är intressanta för mig som kund eller investerare. Dessutom påminner han om en obehaglig skolkamrat jag tyckte riktigt illa om.

Men nu ska Elon få beröm för att Tesla köpt bitcoin och öppnar upp för att snart ta emot bitcoin som betalning för bilar.

Vad spelar det för roll för mig som inte tänker köpa elbil och för närvarande inte har något ekonomiskt intresse i bitcoin? Jo, det ska jag berätta. Jag är less på att etablissemanget och dess megafoner basunerar ut att bitcoin kommer försvinna när som helst och att alla gör klokast i att istället handla med valutor som de kontrollerar.

Jag är less på banker som säger att de absolut inte är rädda för kryptovalutor samtidigt som de förbjuder sina anställda att ens inneha krypto, när sanningen är att de ogillar valutor som de inte kan låna ut mer av än vad de har. Jag är också hjärtligt less på äldre börsförståsigpåare som säger att ”bitcoin har ingen framtid, men jag tror på blockkedjetekniken” när de i själva verket inte kan ett enda dugg om varken det eller andra.

Kryptovalutor passar osedvanligt dåligt in i verkligheten för den elit som vill kontrollera varje enskild individ, vad vi gör och vem vi gör affärer med. De som helst vill förbjuda kontanter så att varje transaktion går att följa och koppla till oss, de som vill att varje mobiltelefon ska behöva registreras och varje internetuppkoppling ska kräva bank-ID-inloggning. Alla som kämpar emot är värda en hyllning. Idag var det Elon Musks tur.

32 kommentarer:

  1. Jag har inte heller några personliga intressen i vare sig Btc eller Tesla. Men jag tycker Btc verkar krångligt att skaffa och jag har hittills inte sett någonting som gått att köpa för dem. Inte något jag velat ha iallafall.
    Håller med om att det är lite obehagligt att etablissemanget vill kontrollera varenda transaktion vi gör. Men samtidigt är jag tillräckligt tråkig för att inte behöva bry mig, ingen är intresserad ändå.
    Att Tesla vill ta emot betalning i Btc är väl okej om de tror att de kommer sälja fler bilar på det. Men att växla kassan till Btc utan att ha några utgifter i det, är ju ren spekulation med aktieägarnas pengar. Det var inte det man skulle göra med pengarna man vid två(!) tillfällen begärde in under 2020.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst verkar det krångligt. Det är just därför jag tycker att det är bra med näringsidkare som inte låter sig skrämmas utan tvärtom skapar användningsområden.

      Den diskussionen lämnar jag till Tesla och deras aktieägare, men jag gissar att det är en grupp som har mer acceptans för dylik spekulation än folk i allmänhet.

      Radera
  2. Vad jag kan om Bitcoin kan nog skrivas ner på ett frimärke och då kan man ändå unna sig att skriva ganska stort.

    Det jag har förstått är att det är en ändlig resurs, även om antalet olika kryptovalutor inte verkar vara det. Att det är ändligt skrämmer mig lite. Jag tror mig ha läst om ägare som "tappat bort" dem. Vad händer när tillräckligt många slarvers tappat bort sina? Hur funkar inflation/deflation med en kryptovaluta egentligen?

    Frågorna ovan till trots, jag är inte negativt inställd till Bitcoin men jag håller mig ändå borta från dem ett tag till.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har helt rätt i att antalet kryptovalutor tycks oändligt, medan det bara finns 21 miljoner bitcoins (eller skulle kunna finnas, minus "slarversarnas"). Men det ska sägas att jag inte heller är någon expert på bitcoin eller krypto i stort.

      Radera
  3. Man undrar hur stor del av Elons spek i bc bara är för att han helt enkelt gillar att gå emot etablissemanget?

    Beträffande registreringen av alla individer idag så tycker väl jag med att det är lite läskigt, lite som boken 1984. Ta tex trenden med Prop tech, som tex inkl att registrera människors rörelser i byggnader via mobilen, för att detaljkartlägga allt och alla. Snart kopplas väl även obligatoriskt sett för tankeläsning till det, då alla vet att big data bara är bra? Det finns ju även andra likhet som tillämpas brett idag i samhället som tex " Han och partiets valspråk är: Krig är fred Frihet är slaveri Okunnighet är styrka."
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svårt att säga. Jag tror att han ser etablissemangsmotståndet som en skön bonus, men att intresset är genuint. Lite på samma sätt som Jon Karlung, inga jämförelser i övrigt.

      Yttrandefrihet och frihet från registrering måste alltid slås vakt om. Eftersom det finns starka krafter som kämpar åt andra hållet går utvecklingen åt fel håll så fort vi slutar sträva.

      Radera
  4. Äger inte kryptovaluta, gjorde något gratiskonto för mååååånga år sedan när det var ganska nytt och fick någon liten del där, hade ju varit fint att plocka fram nu.
    I vilket fall ville jag bara påpeka att det bakomliggande värdet egentligen är energi i brytning av nya coins, det kostar mycket i energi och bra riggar för att mina coins, ta detta till motsatts till papperslappar med lite siffror på eller data siffror med inget bakomliggande värde.
    Kemoko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, så är det ju nu. Förr fanns en guldmyntfot som backade upp svenska kronan och andra "gammelvalutor", men nu är det verkligen bara papperslappar eftersom man kan trycka upp hur mycket som helst.

      Radera
  5. Elon Musk och hans företag driver utvecklingen framåt på många områden, det går man nog ge honom. Sen kanske bitcoin inte är min favorit, just pga möjligheten att skapa ett oändligt antal kryptovalutor.

    Vad som är mer oroande än myndighetskontroll är snarare västvärldens sjunkande IQ. Där har vi en långsamt exploderande bomb som kommer skapa mycket elände.

    Med lite tur löser Elon det också med Neuralink =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äger som sagt inget krypto alls nu, men hur menar du att möjligheten att skapa ett oändligt antal nya kryptovalutor påverkar bitcoin negativt? Det går exempelvis att skapa oändligt många nya bilmärken. Det tycker jag inte svärtar ner Volkswagen utan tvärtom visar på styrka hos dem som trots detta kan hålla sig i toppen.

      Västvärldens sjunkande IQ är ett jätteproblem, det håller jag med om. Jag tror inte att det finns någon nation med IQ 90-95 som har något som ens påminner om demokrati. Snart är vi där och vad händer då? Det får vi se. Tyvärr tror jag verkligen att vi får se det.

      Radera
    2. Eftersom bitcoin i praktiken inte används jättemycket för verkliga transaktioner finns det ju en viss risk för att någon hittar på BitCoin2,3,4,5 osv, och så går eventuellt spekulationen över dit istället. Det är ju först när en valuta faktiskt börjar användas som den får ett verkligt värde.

      Nu finns det visserligen dussintals kryptovalutor redan idag och det tycks ju inte ha gjort någon enorm skillnad, så jag kanske har fel. Men jag tycker att det känns lite som ett luftslott. Hittar nån på ett attraktivare luftslott skulle det ju kunna få tråkiga effekter. Men kan man börja köpa teslor för bitcoins skulle det ju stärka bitcoin.

      Guld och andra ädelmetaller finns det ju bara ett begränsat antal av. Skulle känna mig tryggare med det.

      Radera
    3. Den möjligheten finns alltid, men jag tycker att det har pratats i många år om andra kryptovalutor som ska ta över ledarflaggan, men hittills har det inte hänt.

      Jag äger guld och silver, och kommer nog fortsätta att göra det ett bra tag till.

      Radera
  6. Musk är en typ av visionär och doer som vi behöver fler av. Jag är imponerad och inspirerad.

    Riksbanken håller på att utreda en eventuell e-krona. Jag undrar hur den kommer att samexistera med Bitcoin om 10 år? /nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är svårt att inte imponeras av Musk, vad man än tycker om honom.

      Riksbankens e-krona förstår jag inte alls vitsen med. Vi handlar ju redan digitalt med kronor.

      Radera
    2. Anledning till att införa e-krona är att man dels kan gå förbi banker och skriva smarta kontrakt direkt vid de digitala pengarna. Så det är möjligt att dra moms automatiskt när någon handlar något som är registrerat att moms ska läggas på.
      Du kan också genom e-krona ha totalkontroll på folks pengar och "stänga av" specifika mynt för individer du inte gillar. Det är en enorm skillnad på det som vi idag kallar digitala kronor och vad e-kronan kan bli (beroende på utformning).

      Sen är det möjligt att e-krona utformas på ett sådant (ur statens synvinkel) dåligt sätt att det inte tillför något alls.

      Radera
    3. Jag är rädd att jag fortfarande inte ser den enorma skillnaden. Redan idag förvägras privatpersoner och organisationer bankkonton i alla stora banker. Bank-ID är förvisso en privat sammanslutning av de största bankerna, men man har precis ändrat reglerna så att det räcker att bli nekad av en av dem för att alla andra ska följa efter, och jag är övertygad om att stat och regering i praktiken bara behöver dra iväg ett mejl för att en person ska bli rättslös i det systemet.

      Det enda vid sidan av kryptovalutor som står i vägen för totalkontrollen är kontanter. Än så länge, men de flesta svenskar anpassar sig nu snabbt till ett helt kontantlöst liv.

      Radera
    4. ja men tänk att du inte behöver neka någon konton utan du kan helt enkelt neka personen anvädningen av pengar. Ingen kan få eller ge pengar till dig på någontvis. Så det blir ungefär samma sak. Fast istället för att skicka ett mail till varje bank och säga x får inte använda era tjänster, så trycker de på en knapp och sen vet pengarna i sig att du inte får använda dem.

      Radera
    5. Jojo, men jag tycker att vi snart är där ändå. Inte minst genom förändringen av bank-ID som vad jag förstår inte diskuterats alls.

      Radera
  7. Men det är ju just därför som bitcoin kommer floppa. Bankerna och regeringen kommer göra allt dom kan för att reglera det eller förbjuda och införa sin egen bitcoin.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är det vi får se. Själv hoppas jag att de får större motstånd än de räknat med.

      Radera
  8. Lite finurligt är det allt att den som jobbar hårdast med att få bilar att gå på el heter just el-on ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar riggat på något sätt.

      Radera
  9. Att vara anonym idag är en omöjlighet, även om man hade önskat. Det var möjligtvis bara kriminella som lyckades vara anonyma ett ta genom Encrochat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inget stort behov av att vara anonym, men jag skräms av att vi går emot att allt vi gör, säger och handlar registreras, och att de allra flesta tar det med en gäspning eller tycker att "den som inte har något att dölja" inte behöver bry sig.

      Radera
  10. Har investerat i bitcoin (index produkter) sedan något år tillbaka och det började med att jag hade turen att få det hyfsat bra förklarat för mig från ngn som fattar det bättre än jag någonsin kommer att göra.

    Har skakat på huvudet åt Musk flera gånger när han flummat ut, men kan man i slutändan undgå att imponeras av ngn som på riktigt är på väg till mars!

    Tycker det är en vettig men självklart riskfylld hedge i portföljen. Sålt av en del motsvarande grundinsatsen, så även om det skulle krascha kan det inte bli annat än en mkt bra vinstaffär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag känner som du, både kring Musk och bitcoin. Bägge kan ifrågasättas, men man kan inte negligera dem.

      Lite avundsjuk på din bitcoinposition. Jag sålde för tidigt - igen.

      Radera
  11. Som alltid är det intressant att läsa om olika aspekter och åsikter gällande inte minst herr Musk och även Bitcoin. En synpunkt tycks vara att Bitcoin är extremt energikrävande och därmed går att betrakta som ett slags miljöbov enligt detta inlägg:
    https://cornucopia.cornubot.se/2021/02/foretagskop-av-bitcoin-bor-exkludera.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lustigt att han inte med ett ord tar upp andra valutors miljöbelastning ;-)

      Beträffande Tesla håller jag med honom. Med tanke på elbilars korta livslängd och alla tungmetaller som krävs för batterierna kan de knappast mäta sig med de miljövänligare alternativen bensin och diesel, men det var ju inte riktigt Wilderängs tagning.

      Radera
    2. Det som tycks vara den springande punkten gällande Bitcoins energibelastning är väl att alla som finns med i blockkedjan - dvs hela historiken - får uppdaterad information så snart det sker en transaktion. Och det är klart att den då bara blir längre och längre vilket bör göra att energiåtgången per transaktion kommer att fortsätta öka över tid.
      Vid en normal transaktion med pengar "på konto" behöver ju t.ex. en butik bara kommunicera med kortföretaget och därmed indirekt banken där pengarna finns. På samma sätt om jag swishar pengar till någon går kommunikationen till Swish och våra två berörda banker. Så på det sättet bör normala valutatransaktioner vara väsentligt energisnålare - och man inser också att Bitcoin inte erbjuder total anonymitet och frihet från spårbarhet.

      Vet inte om du är ironisk när det gäller "elbilars korta livslängd". Om du inte är det hoppas jag du är beredd att tillägna dig mer information för det jag lärt mig är att den faran är betydligt överdriven. Jag har själv "lovat" mig själv att nästa bil blir en elbil men jag sitter inte i sjön med att byta; kostnaden är ju rätt stor och jag har ett relativt OK miljösamvete då jag idag kör etanolbil (även om jag inte alltid tankar E85).

      Radera
    3. Om energiåtgången vid bitcointransaktioner upprör känner jag att det finns betydligt värre energitjuvar att jaga. Ta bara all spam som till skillnad från bitcoin inte fyller någon funktion. Jag kan också tänka mig att världens samlade bankers eldrift för att administrera alla andra valutor är rätt hög.

      Jag är inte ett dugg ironisk. Jag har vanligtvis haft bilar som varit 30-60 år gamla. Med originalmotor och originaldelar i allt väsentligt. Hur många gånger kommer man på 60 år behöva byta ut batteripacket i en elbil? Eller rättare sagt, slänga bort bilen och tillverka en ny, för kostnaden är väl ungefär densamma. När man läser om människor som kört "hela" 15000 mil )http://blog.uppladdning.nu/2016/04/tommy-har-passerat-150-000-km-pa.html) med elbil tänker jag: återkom om 50 år med en elbil som åkt ett par hundratusen mil så ska jag börja se elbilar som ett möjligt miljövänligt alternativ. Förutsatt att elen produceras genom kärnkraft eller liknande, inte brunkol.

      Radera
  12. Det är intressant att följa kryptovalutorna... på lagom avstånd.

    Deras största tillgång är också deras största problem. Största tillgången är att den inte är kopplad till något fundamentalt värde och alltså kan stiga närmast oändligt utan att vara mer övervärderad än tidigare. Den kan värderas till $1 eller lika gärna $1.000.000. Därför vill många köpa och invänta värdeökningen. Men just detta gör att värderingen blir väldigt turbulent och därför är det svårt för företag att ta betalt i Bitcoin eftersom risken för plötsliga värdefall finns. Att det nu kostar ca 200 Kr för en enskild transaktion gör att man tvekar att betala en pizza med BTC: https://ycharts.com/indicators/bitcoin_average_transaction_fee

    Utan att det fungerar väl som betalningsmedel så återstår bara spekulationsvärldet och att man köper med tro på "The greater fool".

    Särskilt ospårbart är det inte heller eftersom varje varje historisk transaktion är spårbar hur långt efteråt som helst. Det lär komma bättre alternativ framöver med lägre energiförbrukning och kostnad som drar undan fötterna helt från bitcoin mm. Men som sagt, det är kul att följa... på avstånd.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att vi måste ge kryptovalutor lite tid. Hur länge har de äldsta funnits, tio år? När skapades kronan eller dalern i Sverige, på medeltiden?

      Det är ospårbart i den mening att ingen kan koppla transaktionen till just dig som person.

      Radera